![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mai exact, ziua liturgica incepe cu Vecernia (=Vespera) din ziua precedenta. De exemplu, cand spunem "vecernia zilei de Duminica 16 decembrie" ne referim la slujba care are loc sambata 15 dec, la caderea serii. Ca dovada ca asa stau lucrurile, sa ne gandim la urmatorul fapt: tipicul prevede doua feluri de vecernii: vecernia mare si vecernia mica. Inainte de sarbatori de porunca (Duminicile de peste an, de ex) se face vecernie mare, si nu dupa, adica Duminica seara. Prin urmare, sa dam mereu credit celor dinaintea noastra: de cele mai multe ori ei stiu mai bine decat noi rostul lucrurilor.
|
|||
|
|||
![]()
Chiar dacă ziua liturgică începe seara, Nașterea Domnului se sărbătorește la liturghia din 25 Decembrie, iar cei care se pregătesc se și împărtășesc atunci, prin urmare atunci încetează postul.
În seara de ajun obiceiul este să se (cânte) colinde și se mănâncă bucate de post (colindătorii se obișnuia să fie răsplătiți cu nuci, mere și covrigi). Ne bucurăm și în ajun, așteptându-L pe Domnul, amintindu-ne întâmplările sfinte din vremea aceea. Nu e nevoie pentru asta de mese îmbelșugate. Nici Iosif și Maria n-au avut. |
|
|||
|
|||
![]()
Am observat si eu ca la catolici nasterea Pruncului Iisus este salutata in noaptea dinspre 24 inspre 25 decembrie. La miezul noptii mai precis.
Ei se aduna si serbeaza in 24 decembrie seara. De fapt eu nu stiu la ce ora s-a nascut. Pentru ca se vorbeste de stele, iar Maria ar fi ajuns cu familia seara si nu aveau unde sa doarma. Normal ar fi deci sa se serbeze Craciunul seara. La noi este altfel. Noi Craciunul il serbam ziua la biserica. Da, multi se impartasesc pe 25 la slujba de Liturghie, altii insa mai inainte.
|
|||
|
|||
![]()
Nu are importanta ce fac papistasii. E treaba lor. Noi urmam invatatura Sfintilor Parinti, a Sfintei Traditii si a Sfintei Scripturi. Suntem ortodocsi, deci sa ne intereseze ortodoxia, si nu ce fac altii si sa importam de la ei caci este mai "cool".
|
|
|||
|
|||
![]()
Liturghia de Craciun se poate tine si noaptea, ca 'priveghere' (dupa pavecernita si utrenie), in Biserica Ortodoxa, asa cum se tine in noaptea de Paste. Unii ortodocsi (in occident, dar si in Rusia din cate am auzit) asa fac. Este frumus si paralelismul cu Pastele, pentru ca sarbatoarea Intruparii pregateste sarbatoarea mortii si Invierii lui Hristos. El s-a nascut in lume tocmai pentru asta. Din punct de vedere liturgic exista si alte paralele, nu le voi enumera acum, si in cantari, si in structura unor slujbe.
Nu conteaza asa de mult momentul exact cand s-a nascut Hristos. Conteaza cand il sarbatorim, si ce semnificatie are momentul ales.
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii) Last edited by Fani71; 14.12.2012 at 16:24:19. |
|
||||
|
||||
![]()
citeam pe facebook o postare a unui ateu care atrăgea atenția asupra "vizitatorilor" din această perioada, colindătorii și preotul.
îndemnul lui era ceva gen: frate ateu, tranteste-le ușa în nas. nu m-am obosit să comentez. dar mă întreb... de ce să mă lipsesc de bucuria Crăciunului? și ce ar trebui să le spun celor care îmi fac cadouri de Moș Crăciun? |
|
||||
|
||||
![]()
Nici mie nu-mi place obiceiul asta de a serba Craciunul pe 24 Decembrie seara,noi suntem inca in post.
Pt celelalte natii nu este o problema,ei nu tin post,nu au restrictii,orice este posibil.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|||
|
|||
![]()
Daca se face liturghia de Craciun pe 24 sseara sau noaptea, dupa aia nu mai e post - la fel ca in noaptea de Paste. Asta e ideea.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Petrecerile incep inainte de cina,pana sa apuci sa te duci la slujba de seara sau de la miezul noptii. Nu are nicio legatura. Si in plus,inca respect si sustin traditia familiei mele care serbeaza Craciunul intotdeauna pe 25 Decembrie.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. Last edited by Yasmina; 14.12.2012 at 18:28:13. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In practica se aplica contraceptia nu numai in post ci si in afara postului. Referitor la topic...eu nu prea am tinut post...o saptamana am mancat si carne. Din cauza ca nu tin post nu am curaj sa ma duc la parintele duhovnic...desi cred ca pana la urma ma duc sa zic ca nu reusesc sa postesc...si sa vad daca am voie sa ma spovedesc. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Postul Craciunului | daniil96 | Generalitati | 68 | 18.11.2016 01:44:18 |
Postul Craciunului nu trebuie falsificat | Chiorean_Eugen_Petrisor | Intrebari utilizatori | 15 | 20.11.2012 12:38:53 |
Postul Craciunului | eduardd | Craciunul - Nasterea Domnului | 22 | 11.11.2009 20:35:19 |
Postul Craciunului | jenica | Generalitati | 44 | 01.12.2007 00:51:14 |
|