![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Daca tot am intrat in discutie pe topic, legindu-ma deocamdata de unele trimiteri catre psihologie (alcoolism, codependenta, utilitatea unui psi), as vrea sa scriu cateva randuri despre modul in care vad casnicia si iubirea.
In primul rand sunt putin nedumerit ca discutia de pe topic s-a tot deplasat pe aspecte exterioare ale iubirii si ale casniciei, iar nu pe miezul lucrurilor. Ce numesc, mai intai, "exterior"? Ei bine, exterior si secundar este, pentru mine, jobul ori profesia celor care se iubesc. Mi se pare si comic si stupid ca un barbat si o femeie sa puna problema iubirii in termeni de job/salariu/meserie etc. Acestea sunt aspecte care au rostul lor in relatia maritala dar nu cred ca tin de miezul dragostei. In al doilea rand, sunt inca mai nedumerit ca discutam despre iubire fara a aminti caracterul personal al acestui tip de relatie si fiintare umana. Cei care se iubesc sunt persoane! In afara acestui inteles preliminar (si final) al iubirii, nu prea inteleg ce putem vorbi... Ca doar nu se iubesc intre ele normele, regulile, preceptele morale, joburile, obiectele sau institutiile... In al treilea rand, ma mira ca initiatoarei topicului i s-au dat o multime de sfaturi si de directii de urmat fara a o intreba in prealabil cum intelege ea insasi iubirea, casnicia, eventual si prin prisma identitatii de om crestin. Poate ca Bublisor ar avea ceva material de meditatie, care sa o ajute in decizie si luarea unei hotarari, daca ar intelege mai nuantat/bogat/aprofundat cum e cu iubirea si cu casnicia, discutind cu oameni de aici care iubesc sau care au iubit candva... Voi incerca sa scriu si eu cateva randuri despre iubire si casnicie, desi sunt constient cat este de delicat subiectul. Pentru mine e subiectul cel mai greu pe care cred ca il dau la examenul vietii, asa ca sper la oarece ingaduinta din partea cititorilor... * Bunul Dumnezeu mi-a daruit sa intalnesc, cand eram in armata, un cuplu casatorit de peste 70 de ani. Trecusera amandoi pragul varstei de 90 ani si, poate, tocmai de aceea mi se pareau un pic ireali, asa cum ii percepeam in intalnirea lor neverosimila, cumva atemporala... Eu si domnul X eram vecini de pat, in acelasi salon al unui spital din Sibiu. Ne aflam la Contagioase, fiecare cu infectia si suferinta lui... Vorbeam putin si rar intre noi, ne sustineam cum puteam si ne eram reciproc recunoscatori pentru tacere si discretie. Intr-o seara a venit in vizita sotia domnului X. Din clipa cand doamna a intrat in salon, mi-am dat seama ca se petrece un fapt neobisnuit. Marturisesc ca am resimtit deindata o stare de liniste bucuroasa (sau de bucurie linistita) si oarecare uimire... Nu pricepeam ce se intampla dar impresia produsa de intalnirea celor doi oameni mi-a ramas viu intiparita in memorie. Liniste, bucurie, lumina... Si-au zambit deindata, chipul lor s-a luminat, bucuria cuprinzind treptat intreaga lor faptura. Asistam la un fenomen pe care nu il puteam integra, in "ceva"-ul lui aparte, desi scena era cat se poate de banala, de obisnuita: s-au imbratisat usor, in tacere, s-au sarutat (pe gura), s-au privit... Imi amintesc bine ca doamna s-a asezat cu atentie pe marginea patului si ca i-a luat, usor, mana sotului. Comunicau privindu-se, tacut, zambind. Era atata liniste in ei, intre ei, cu ei si. O pace care ma legana si pe mine... Participam atunci la o intalnire a doi indragostiti. Nu banuiam ca acesti oameni fusesera casatoriti 70 de ani! Constatam doar ca era pace si lumina, cum nu mai experiasem, si ca acesti oameni pareau ... unul! Era ca si cum de la sot la sotie si de la sotie la sot trecea un ceva nevazut prin care fiecare se daruia celuilalt, cu tainica bucurie. Ceea ce trecea de la unul la altul, imi dadea impresia ca ii uneste, ii contopeste. Un singur om, nu stiu cum sa formulez, un singur om se afla acolo sub chipul celor doi. Parca nu erau, repet, un barbat si o femeie care aveau, impreuna, aproape 200 de ani, ci parca traiam in preajma unui om, a unei persoane fara de varsta aflata in pace nesfarsita si bucurie. Ce implinire! Ce stare a unui vis glorios vedeam intrupat chiar acolo, langa mine! Dupa o vreme si-au soptit doua-trei vorbe, doamna a scos cateva lucruri dintr-o sacosa, s-au mai tinut cateva clipe de mana, apoi s-au imbratisat, s-au sarutat (tot pe gura!) si... asta a fost totul. Doamna a plecat, domnul a petrecut-o cu privirea pana cand usa s-a inchis usor. A fost cea mai simpla si mai profunda intalnire a doi oameni care se iubesc, o intalnire a carei amintire am pastrat-o totdeauna, pana azi, ca pe un lucru deosebit de pretios. Imi este reper, inteleg ca si eu sunt chemat, impreuna cu sotia mea, catre aceeasi tinta, catre aceeasi stare, catre aceeasi minune a iubirii conjugale. Sa devenim ca ei, sa putem fi asemenea lor cand vom experia sfarsitul vietii... ar fi si pentru noi, cei de aici de acasa, cu adevarat o izbanda. Dar cate oare s-au petrecut, cu ei si intre ei, pana la acel deznodamant luminos al implinirii? - ma intreb acum... Si imi spun ca asta doar ei si Dumnezeu cunosc. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mi-ai dovedit ca vocabularul meu e sarac fiindca n-am cuvinte disponibile sa exprim imaginea pe care mi-ai revelat-o.
|
|||
|
|||
![]()
...........:)
Hristos in mijlocul nostru! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si când ati spus aceste lucruri, cred ca sunteti convinsa de aceasta! Spunând acestea, nu mai vad ce alte sfaturi ati mai putea primi! Oricum, numai va doresc, si sa se realizeze ceea ce va doriti si va face fericita. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Să vede că erai grav bolnav și cu febră mare dacă ai rămas impresionat și marcat ''pozitiv''... de giugiulelile unor coptături... mie mi se pare grețos să stai și să te uiți la așa ceva... mi s-ar fi făcut rușine și greață instant și aș fi întors privirea cu decență ca să nu se ia, să nu cumva să mă molipsesc. Păi decența iubirii, mai ales la vîrsta aia nu-ți permite să te săruți în public și nici să lași să se înțeleagă de către alții, tentațiile și aluziile și apropourile trupești ale iubirii... sexuale, extrem de nefirești la o vîrstă înaintată. Iubirea și căsnicia trebuia să însemne la vîrsta lor înaintată depășirea stadiului de plăceri fizice ''romantice'' ce apar chimic între între doi viermi înfometați. Ei trebuiau să se iubească duhovnicește, mîntuitor, îndumnezeuitor... și nu ca adolescenții pe care îi duc de nas și de ochi orice ispită, orice priveliște, orice glumeție grozavă... ca să se giugiulească ei în public așa k gLumea făcînd în ciuda celor vîrstnici care îi mustră din priviri. Păi tocmai ei, gerontocrații tăi pe care i-ai luat și ni-i dai tu ca model, trebuia să fi depășit ei stadiul despre care vorbești pe la vîrsta de maxim 50 de ani... și treptat în căsnicia lor iubirea trebuia să devină tot mai duhovnicească, mai curată și mai mîntuitoare... mai smerită și mai tainică. Deci nu cred că poți să îndemni pe Bublișor la ceva bun cu astfel de exemple de Stan și Bran sau Benny Hill și să zici că sunt pozitive. Păi decît să se iubească sexual și libidinos la vîrsta aia ca doi tineri îndrăgostiți, mai bine se urau sincer ca Al Bundy din serialul ăla despre căsătoria reală. ''Căsătoria e sacul cu păcate, mărită-te și ia-l în spate'' sf. prooroc. Arsenie Boca PS: deci Bublișor, dacă vrei și dacă te decizi, atunci ia sacul ăla greu în spate și nu în față, nu ca pe un vis frumos prezentat de fratele Ioan67 vorba lui Igor!... prin care acei gerontocrați și-au dovedit josnicia la o vârstă așa de înaintată. Last edited by vsovi; 05.08.2016 at 14:16:37. |
|
|||
|
|||
![]()
.......:))))
|
|
|||
|
|||
![]()
::::::::::::::: .... :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
|
|
||||
|
||||
![]()
Doamne Iisuse... ce iad e în unii oameni... vai ce face mândria cu omenirea... vai...
![]() Iar ție, frate Ioane, mulțumesc pentru împărtășire. Mulțumim Domnului. Mulțumesc că ne-ai adus și pe noi de față acelor minunate roade ale dragostei sădite de Domnul în oameni... Să ne învrednicim a împlini măcar o parte și noi, din ce învățăm și iubim.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.
Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice. Biblia Last edited by Igor_Paslusnik; 05.08.2016 at 14:54:18. |
|
|||
|
|||
![]()
Iubirea, linistea, lumina vin in viata unui om si ca sa ii dea curaj.
Nu inteleg prea bine de ce si cum, dar dupa o experienta a luminii si a dragostei parca esti ceva mai puternic in confruntarea cu durerea, cu mizeria, cu suferinta de neinteles uneori. In seara aceea a venit medicul insotit de o asistenta si mi-a spus sa ma pregatesc pentru o punctie. Febra era mare si constanta, cum bine a presupus vsovi. Imi era foarte rau si domnul doctor credea ca am vreo meningita, ceva... Asa ca, in sprijinul ipotezei sale, medicul a adus o seringa mare (parca era pentru cai!) si mi-a zis ca imi vor extrage putin lichid cefalorahidian din maduva spinarii... Sa faca niste analize, zicea. Nu prea intelegeam eu bine ce insemna asta, cert e ca m-a apucat spaima si mi-a venit s-o sterg. Dar n-am fugit, mai facusem experienta durerii si stiam ca o pot scoate cu bine la capat, daca am rabdare. Cand au facut interventia, insa, nu prea imi nimereau canalul cu lichid, asa incat doctorul impungea cu acul, parca la intamplare, prin materia mea cenusie din maduva lombara... Ma atingea cu acul acela grosolan cand intr-o parte, cand in alta, cautind locul... Eu urlam la fiecare atingere. Nu am mai trait o durere atat de mare nici inainte nici dupa interventia aceea. Membrele mele tasneau spasmodic, in toate partile, fara sa le pot controla... Parca eram un broscoi! Sa iti umble careva cu acul prin substanta cenusie a maduvei lombare nu e lucru de saga... Parol! Si, mai mult mort decat viu, am ramas acolo nauc si moale ca o carpa, de parca durerea imi rapise toata vlaga. Vreo doua ore am stat nemiscat, privind doar tavanul. Asa erau instructiunile, cica daca ma miscam as fi putut sa raman cu niste sechele.... Si imi era o sete!... Cand sa plece din salon, insa, doctorul s-a intors si mi-a zis un pic inciudat: "fricosule!, ce urlai asa, mah?!". Si atunci, in sfarsit, am auzit vorba blanda si hotarata a batranului: "Nu e fricos, domnule doctor, cum sa fie fricos? Daca era fricos ar fi fugit deindata, vazind cat de neindemanatic sunteti! Dar el a ramas si a suportat toata nepriceperea dumneavoastra... Nu asa se face o punctie!" Intr-adevar, iubirea vine sa ne intareasca in clipe grele. Macar pentru asta si tot ar trebui sa o pretuim ceva mai mult, ceva mai serios. Si sa ii aratam recunostinta, tinind cont ca nu vom putea niciodata sa o rasplatim indeajuns. |
|
||||
|
||||
![]()
Vai, ce gest necuviincios (care pentru vsovi echivalează cu un film deocheat)! La vârsta aia se cuvenea ca doar aerul dintre ei să-l sărute. Și pe acela doar cu gândul.
Știu, vom muri. Dar cîtă splendoare! (Daniel Turcea) Last edited by CristianR; 05.08.2016 at 15:38:56. |
|