Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Tinuta in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.04.2010, 05:13:44
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
@Jane:

1. Asta este postul nu avem voie decat legume.
2. Inainte de impartasanie (in ziua aceea) orice aliment, inclusiv apa, sunt ne-sfinte in comparatie cu Sangele si Trupul Domnului.
Alta explicatie nu am.
Oare nu e ma bine sa gasesti ce au scris Sfintii Parinti si scriitorii bisericesti despre Sf. Impartasanie, in loc sa judecam noi cu mintea noastra aceste lucruri? Mintea ne-o punem in miscare abia atunci cand cititm si ne imbogatim cu Intelepciunea dumenzeiasca aflata in Scripturi si scrierile Sfintilor Parinti, nu inainte. Sa nu ne pacalim, crezand altel.
Reply With Quote
Vechi 03.04.2010, 13:59:00
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

@Anca - pai ce spun eu acolo este din scripturi.
N-am inventat eu nimic.
Tu stii alte explicatii?
Ca este clar din scripturi:
1. Retinere la orice aliment de origine animala (nu se stie inca de ce natura este mierea)
2. Sf. Impartasanie se ia dupa ce ai postit si mai apoi ai macar 12 ore de la ultima inghititura.
3. Despre relatiile trupesti nu mai vorbesc, dar sunt interzise cat mai mult (post, sarbatori, zile de post din saptamana, inainte si dupa Sf. Impartasanie). De ce? Unii spun ca sunt spurcate, altii ca sa ne gandim mai mult la Domnul.

Concluzia fireasca: daca trebuie abstinenta la toate aceste 3 puncte, atunci ele nu sunt bune, sau nu sunt curate.
Nu se da post si abstinenta la lucruri bune si curate.

Daca ti stii altceva, spune-ne.
Vechi 04.04.2010, 21:49:27
ghost7 ghost7 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 06.02.2010
Locație: jhkgfjhdf
Implicit

draga sophia scuzama ca iti spun dar din cauza femeii noi am cazut in pacat ea s-a lasat inselata si la indemnat si pe barbat sa savarseasca pacatul, desigur ca barbatul nu trebuia sa se lase da na... si Dumnezeu a spus femeii sa se supuna barbatului, a doua problema , in viata de zi cu zi pe strada noi respectam femeile in Biserica femeile trebuie sa respecte barbatii sa va imbracati cuviincios , de ce te afecteaza asa tare problema cu imbracamintea? (baietii nu ispitesc fetele adica din felul in care se imbraca un baiat fetele nu pot pacatui cu el in gand dar un baiat da) sau poate ca iti place sa scuze de expresie sa iti iei niste blugi stransi pe fund si sa te prezinti in fata Sf. Altar asa? si voi trebuie sa stati in stanga pentru ca si icoana Maicii Domnului daca esti atenta este in partea stanga si nu e normal sa stea femeile la un loc cu barbatii in biserica , este o randuiala si trebuie respectata. Preuteasa nu trebuie sa fie geloasa asta e o aberatie. Preotul nu se uita dupa femei. Asa ca nu trebuie sa va deranjeze aceste probleme ! Iarta-ma ca iti zic asta dar asa este!
Reply With Quote
Vechi 07.04.2010, 04:59:13
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
@Anca - pai ce spun eu acolo este din scripturi.
N-am inventat eu nimic.
Tu stii alte explicatii?
Ca este clar din scripturi:
1. Retinere la orice aliment de origine animala (nu se stie inca de ce natura este mierea)
2. Sf. Impartasanie se ia dupa ce ai postit si mai apoi ai macar 12 ore de la ultima inghititura.
3. Despre relatiile trupesti nu mai vorbesc, dar sunt interzise cat mai mult (post, sarbatori, zile de post din saptamana, inainte si dupa Sf. Impartasanie). De ce? Unii spun ca sunt spurcate, altii ca sa ne gandim mai mult la Domnul.

Concluzia fireasca: daca trebuie abstinenta la toate aceste 3 puncte, atunci ele nu sunt bune, sau nu sunt curate.
Nu se da post si abstinenta la lucruri bune si curate.

Daca ti stii altceva, spune-ne.
Atata timp cat Sf. Apostol Pavel ne spune ca nimic din cele ce mancam nu este necurat, cum vii tu sa tragi concluzia ca acestea sunt necurate?!?

“În lupta pentru ortodoxie, eu am mers pe calea Sfinților Părinți direct spre Adevărul ortodox al lui Hristos și niciodată nu am făcut pe placul oamenilor, căci dacă aș fi făcut pe placul lor, atunci nu aș fi fost nici ultima slugă a lui Hristos. SF.Iustin Popovici

Last edited by Miha-anca; 07.04.2010 at 05:56:59.
Reply With Quote
Vechi 07.04.2010, 12:06:06
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Repet - daca sunt interzise si trebuie sa ne retinem de la ele, chiar si numai pentru o perioada, inseamna ca nu sunt bune.
Ceva bun nu este oprit.
Stiu ce spune Sf.Pavel, dar asa se intelege din prevederile postului si abstinentei. Sunt oprite anumite alimente si lucruri pentru ca intr-un fel sau altul nu sunt bune. Stie numai Dumnezeu de ce.
Altele nu sunt oprite deloc (legume, fructe, spalatul, pieptanatul etc.).

Of, Ghost - esti tare tanar si fara experienta de viata. Exista de toate pe lumea asta, atat timp cat exista oameni. Toti avem isipitiri si barbati si femei si preoti si mireni si calugari. Totul este sa ne controlam.
Nu stiu de unde impresia asta ca unii (femei, preoti, calugari) sunt imuni la ispite.
Nu ma afecteaza decat lipsa de masura in toate.
Si trebuie sa ne respectam reciproc pretutindeni si nu intr-un loc unii sa respecte si an altul altii.

Te porti cuviincios, te imbraci cuviincios, te izolezi, stai in alte parti/departe si totusi ispita vine si din alte parti. Tot poti fi atras, sau sa te indragostesti de o persoana.

Last edited by sophia; 07.04.2010 at 12:16:48.
Reply With Quote
Vechi 07.04.2010, 15:37:55
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Sophia, nu este vorba ca nu sunt bune, ci ca nu sunt potrivite, dar cred ca asta s-a mai discutat.

De exemplu: este potrivit sa mananci inghetata afara cand sunt -15 grade si viscoleste? Nu. Nu ca inghetata nu ar fi buna si la -15 grade, doar ca nu se potriveste cu situatia, si de fapt de face mai vulnerabil.

Cat despre ispite...asa ne-a creat Dumnezeu, si asa e bine. Este o prostie sa negi natura noastra mai instinctuala in unele privinte, sau ca cineva ar fi imun la tentatii de tot felul. Important este sa inveti sa iti stapanesti si canalizezi energia sexuala, in special daca nu esti casatorit, dar asta nu inseamna ignorare a problemei, sau izolare de restul oamenilor, si in special de sexul opus, ci transformarea ei in ceva placut lui Dumnezeu, cu ajutorul harului lui Dumnezeu.

Citat:
baietii nu ispitesc fetele adica din felul in care se imbraca un baiat fetele nu pot pacatui cu el in gand dar un baiat da)
Asta s-o crezi tu.
Vechi 07.04.2010, 16:42:13
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

@Noesisaa - dar de ce unele lucruri sunt in permanenta potrivite si altele nu?
De ex. de ce legumele si fructele sunt si laptele, sau carnea nu?
Un om poate sa manance inghetata (ca sa iau exemplul tau) si in mijlocul verii la 40 grade si sa se imbolnaveasca de gat, si altul nici la Polul Nord nu se imbolnaveste.
Cine hotaraste cum ii este fiecaruia si cum se simte?
Este interzis sa mamanci anumite alimente si sa faci anumite lucruri, chiar si pentru o perioada. Deci nu sunt bune, fac rau, sau nu plac cuiva, macar in anumite perioade.
Altfel nu s-ar interzice. La altele nu este asa.
Paine, legume, fructe nu sunt interzise niciodata. Ce le-ar interzice unii care nu le suporta la stomac!

De fapt eu inteleg cumva contextul interzicerii, al abstinentei, dar nu vad diferenta: de ce in anumite situatii/perioade e bine si in altele au efect nefast. Cred ca depinde si de organsimul/persoana fiecaruia.
Si anumite lucruri sunt de multi considerate rele tot timpul (a trai cu sotul/sotia, a face copii, vegetarienii interzic total sa mananci produse animale etc.).

Last edited by sophia; 07.04.2010 at 16:45:08.
Reply With Quote
Vechi 07.04.2010, 16:54:30
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Paine, legume, fructe nu sunt interzise niciodata.
.
"Blandetea, infranarea, curatia; impotriva unora ca acestea nu este lege." Spunea Sf. Ap. Pavel. Nici lucrurile astea nu sunt interzise niciodata, de nici o lege dumnezeiasca sau lumeasca.

Din nou, in ortodoxie nu este vorba de interzicere, ci de nepotrivire. Cand postim suntem chemati sa mancam lucruri simple, care nu necesita multa preparare, cum sunt legumele, fructele, painea...etc.

Citat:
Si anumite lucruri sunt de multi considerate rele tot timpul (a trai cu sotul/sotia, a face copii, vegetarienii interzic total sa mananci produse animale etc.).
Si acesti unii/multi gresesc. Si puristii pentru care sexul este un pacat tot timpul, si vegetarienii pentru care carnea este scarboasa...Nimic din ce a creat Dumnezeu nu este rau in sine, trebuie doar folosit bine si in contextul potrivit.
Vechi 07.04.2010, 17:55:34
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Cred ca mai sunt si alte explicatii. Laptele este si mai simplu de preparat decat painea, de ex. sau fasolea, cartofii. Il fierbi putin si gata.
Vechi 07.04.2010, 17:59:08
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Cred ca mai sunt si alte explicatii. Laptele este si mai simplu de preparat decat painea, de ex. sau fasolea, cartofii. Il fierbi putin si gata.
In trecut, poate nu in ziua de azi si in societatea noastra, laptele era chiar un aliment mai de lux. Imi aduc aminte ca imi povestea mama ca atunci cand era ea mica si bunicii aveau de reconstruit casa, mai tot laptele de la vaca mergea la vanzare, si ca era cu adevarat sarbatoare cand bunicii pastrau un pic sa faca niste unt sau branza pentru ei.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Barbatul, capul femeii? Traditie Nunta 426 07.11.2011 19:45:03
Ispitele postului heaven Postul 17 11.03.2011 10:46:50
De asta ce ziceti? Vor sa schimbe si data Pastelui :( BogdanF2 Generalitati 41 10.10.2010 22:43:21
Ispitele dupa spovedanie Elena78 Pocainta 8 29.10.2009 17:40:59