![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ar fi fost o dovada de caracter, insa se pare ca lipsa de argumente si cea de caracter se completeaza reciproc. |
|
|||
|
|||
![]()
Ai dreptate, amice. Noapte buna.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si probabil ai, dar cand iti convine, dai inapoi. In fine, e interesant de explorat limitele dialogului si mai ales ale ratiunii, mai ales la persoanele care par atat de logice si rationale in argumentatia lor.. |
|
||||
|
||||
![]()
Isaia 5 20.Vai de cei ce zic răului bine și binelui rău; care numesc lumina întuneric și întunericul lumină; care socotesc amarul dulce și dulcele amar! 21.Vai de cei care sunt înțelepți în ochii lor și pricepuți după gândurile lor! ( - [SIZE=2]cum sunt oamenii acestui veac!!![/SIZE])
[COLOR=black]Canoanele nu sunt niște simple convenții omenești. In ele sunt cuprinse legile dumnezeiești după care se călăuzește Biserica lui Hristos. De altfel, nu e de ințeles de ce lumea lesne acceptă să respecte convenții omenești, dar intampină o mare greutate cand e vorba să facă ascultare de cele randuite nouă de Insuși bunul Dumnezeu, prin gura plină de Duh Sfant a Sfinților Lui. [/COLOR] [COLOR=black]"Noi monahii, dacă ieșim in lume și circulăm cu mașina, respectăm regulile de circulație, pentru că altfel putem accidenta pe cineva. Tot așa și cei care intră in Biserică trebuie să respecte semnele de circulație ale acesteia pentru a se putea mantui. Acestea sunt Sfintele Canoane, randuite nu prin hotărarea arbitrară a oamenilor, ci prin descoperire dumnezeiască. Insuși Duhul Sfant ne-a indicat aceste căi pe care putem ajunge la Dumnezeu. In afara lor, primejdia de a ne pierde sufletul este foarte mare și nu-i este ingăduit nimănui să le incalce. Cu atat mai mult cand este vorba de dogme, unde, după spusa Sfinților Părinți, nu există iconomie, adică pogorămant. Nu incape targuială. Fericitul Iacob Țalichis, un mare duhovnic al veacului trecut, obișnuia să spună ucenicilor săi: “Pot să-mi taie capul, eu ceea ce am primit de la Părinți aceea țin pană in cel mai mic amănunt“.[/COLOR] (Staret Stefan Nutescu, de la Schitul Lacu, de la Sfantul Munte Athos) A respinge valabilitatea canoanelor inseamna a respinge faptul ca Hristos a lucat in Biserica prin Duhul Sfant si dupa Inaltarea Sa. Biblia dimpotriva spune limpede: 12.Încă multe am a vă spune, dar acum nu puteți să le purtați. 13.Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, [COLOR=red]ci toate câte va auzi va vorbi și cele viitoare vă va vesti[/COLOR]. 14.Acela Mă va slăvi, [COLOR=red]pentru că din al Meu va lua și vă va vesti. [/COLOR][COLOR=red]15.[/COLOR][COLOR=red]Toate câte are Tatăl ale Mele sunt; de aceea am zis că din al Meu ia și vă vestește vouă.[/COLOR] Lucrarea Duhului a continuat și prin intermediul Sfintei Traditii (din care fac parte canoanele)
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Despre canoane am sa mai scriu in curand, tocmai ma documentez.
|
|||
|
|||
![]()
Efortul ar fi inutil. Dialogul inceteaza cind nu mai exista interlocutor.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ce observ eu ,problemele legate de ecumenism sunt mai ales ridicate de cei care traiesc in afara. O tendinta de schimbare a canoanelor ortodoxe nu stiu sa fi existat ,dar de cand aceasta idee sa modernizam biserica lui Hristos ? Azi schimbam ceva mic si neimportant ,ca nu mai e de actualitate ,maine schimbam ceva mai important si asa se duce de rapa biserica ortodoxa. E interesant ca cei care propun aceste schimbari sunt incredintati ca este bine asa ,au fost vaccinati cu microbul ecumenist. Sofia ,la intrebarea cu calugarii prea asprii ,care dau canoane si nu cunosc problemele mirenilor eu cred ca nu ai de ce sa iti faci probleme. Isi alege fiecare duhovnicul dupa masura lui duhovniceasca. Sunt si in manastiri destui calugari care inteleg foarte bine problemele mirenilor ,chiar ingaduitori as putea sa spun. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Este in primul rand o lucrare de smerenie, ca te duci acolo si te pui in genunchi si iti plangi pacatele in fata lui Hristos, iar nu in fata ta si a argumentelor tale. Duhovnicii de la manastire stiu mai bine lumea decat mirenii, pentru ca il cunosc mai indeaproape pe diavol si lucrarile lor, adica il cunosc mai pe indelete, pe cand noi nu-l vedem asa lamurit, ca ne-a tras valul peste ochi. Problemele familiei samd sunt tot probleme duhovnicesti, asa ca mai bine le stie a le descalci duhovnicul, chiar si din manastire, decat mine, ca el are acest har de la Dumnezeu, iar nu eu care ma duc la el sa ma judece. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu cred ca este bine sa ne spovedim la preoti de mir si pentru cei care vor sa se desavarseasca , sa mearga la manastire. Desi nu este o regula ,sunt si in lume preoti care nu se deosebesc cu nimic de cei din manastire daca ne gandim la taina spovedaniei. E adevarat ,exista si preoti sau calugari care dau canoane aspre ,poate ca au motive ,pentru pacate mai mari e bine sa facem un canon mai greu ca sa ne gasim linistea. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
De ce este condusa BOR de calugari | idealist | Biserica Ortodoxa Romana | 296 | 07.12.2017 20:53:05 |
Imaginea ideala a femeii laice in biserica | sophia | Tinuta in Biserica | 55 | 22.01.2012 06:11:46 |
Lasata secului pentru Postul Sfintei Marii | mena2376 | Intrebari utilizatori | 0 | 01.08.2011 15:08:15 |
imbracamintea la calugari | gheorghie | Generalitati | 12 | 09.09.2010 14:30:20 |
|