Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.06.2009, 01:04:49
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Eu nu discut cu Bogdan ci cu tine.

Si chiar nu inteleg unde vrei sa bati. adica concret care este pozitia ta pana la urma.

Dupa codeli si maraieli inteleg doar ceva de genul: "hai sa nu ne spalam rufele in public, ca avem inamic comun care e cu ochii pe noi".

Daca este alta pozitia ta, desi ma indoiesc sa reiasa ceva mai stralucit de atat din tacerea asta suspecta, sunt bucuros sa o ascult.

Acum daca esti si in stare sa o prezinti, nu doar sa dai cu bata in ecumenism, ca virtute suprema si absoluta a crestinului "ortodox" cu Internet.
Ar fi fost mai bine sa nu te abati de la discutie spre zona atacului la persoana.

Ar fi fost o dovada de caracter, insa se pare ca lipsa de argumente si cea de caracter se completeaza reciproc.
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 01:08:53
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Implicit

Citat:
Ar fi fost mai bine sa nu te abati de la discutie spre zona atacului la persoana.

Ar fi fost o dovada de caracter, insa se pare ca lipsa de argumente si cea de caracter se completeaza reciproc.
Ai dreptate, amice. Noapte buna.
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 01:44:20
Banned

Implicit

Citat:
Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos
Exista controversa cu privire la scrierile Sfintului Grigore cel Mare. Vezi “The Letters of Gregory the Great”, capitolul “Gregory and Augustine”, pagina 62, de John R.C. Martyn (pot sa atasez un extract daca vrei) cu privire la autenticitatea scrisorii din care dai citatele cu privire la primirea femeilor in perioada de menstruatie la impartasire. Mi-ar fi placut sa gasesc si o opinie ortodoxa, dar nu am aflat nimic legat de subiect pina acum. In orice caz, dincolo de suspiciunea cu privire la impartasirea femeilor si disputa asupra acceptarii casatoriei intre rude relativ apropiate evidentiata de autor, imi permit sa mai adaug si raspunsul la intrebarea a 5-a din aceeasi scrisoare, care a fost si unul din motivele marii schisme de la 1054:

“Augustine’s fifth question.
I beg to know whether two brothers may marry two sisters, who are far removed from them in descent.
Answer of the blessed pope Gregory.
[color=red]This by all means may be done[/color]. For nothing at all is found in Holy Writ which seems to be opposed to it.”

(A cincea intrebarea a lui Augustin.
Te rog sa-mi spui daca doi frati se pot insura cu doua surori care sint practic neinrudite cu ei.
Raspunsul binecuvintatului papa Grigore.
[color=red]Fara indoiala pot sa o faca[/color]. Nu pare sa fie nimic in Sfinta Scriptura care sa li se opuna.)
Casatoriile de acest gen sint totusi de nedorit pentru ca creaza legaturi de familie dubioase. Copiii rezultati din aceste casatorii sint ceva intre veri si frati.

Afirmatiile presupuse ca fiind ale Sf. Grogore vin in contradictie cu traditia si invatatura Bisericii, altfel nu se justifica folosirea lor in motivarea anatemei.

“Cerularius, supported by his clergy and the people, immediately answered by a synodical counter-anathema on the papal legates, and accused them of fraud. In a letter to Peter, the patriarch of Antioch (who at first acted the part of a mediator), he charged Rome with [color=blue]other scandals, namely, that two brothers were allowed to espouse two sisters[/color]…” in History of the Christian Church, Volume IV: Mediaeval Christianity. A.D. 590-1073, Philip Schaff.
(Cerularius, avind sprijinul clerului si al mirenilor, a raspuns imediat printr-o contra – anatema a sinodului asupra trimisilor papei si i-a acuzat de inselaciune. Intr-o scrisoare catre Petru, patriarhul Antiohiei (cel care la inceput a mediat discutiile), a acuzat Roma si de [color=blue]alte lucruri scandaloase, cum ar fi si ca accepta ca doi frati sa ia in casatorie doua surori[/color]…)

Pana la urma nu inteleg care e problema, cei doi frati din ecuatia de mai sus sunt rude cu cele doua surori si se ajunge la consangvinitate, sau care este problema si in conflict cu ce canon mai exact??
De ce nu-l intrebi tu, mai bine, pe Cerularius? Am semnat eu, cumva, anatema in 1054?
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 11:10:54
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos Vezi mesajul
De ce nu-l intrebi tu, mai bine, pe Cerularius? Am semnat eu, cumva, anatema in 1054?
Nu, dar aveam impresia ca ai ceva idee despre chestiunile astea.
Si probabil ai, dar cand iti convine, dai inapoi.

In fine, e interesant de explorat limitele dialogului si mai ales ale ratiunii, mai ales la persoanele care par atat de logice si rationale in argumentatia lor..
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 18:16:00
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Implicit

Isaia 5 20.Vai de cei ce zic răului bine și binelui rău; care numesc lumina întuneric și întunericul lumină; care socotesc amarul dulce și dulcele amar! 21.Vai de cei care sunt înțelepți în ochii lor și pricepuți după gândurile lor! ( - [SIZE=2]cum sunt oamenii acestui veac!!![/SIZE])

[COLOR=black]Canoanele nu sunt niște simple convenții omenești. In ele sunt cuprinse legile dumnezeiești după care se călăuzește Biserica lui Hristos. De altfel, nu e de ințeles de ce lumea lesne acceptă să respecte convenții omenești, dar intampină o mare greutate cand e vorba să facă ascultare de cele randuite nouă de Insuși bunul Dumnezeu, prin gura plină de Duh Sfant a Sfinților Lui. [/COLOR]
[COLOR=black]"Noi monahii, dacă ieșim in lume și circulăm cu mașina, respectăm regulile de circulație, pentru că altfel putem accidenta pe cineva. Tot așa și cei care intră in Biserică trebuie să respecte semnele de circulație ale acesteia pentru a se putea mantui. Acestea sunt Sfintele Canoane, randuite nu prin hotărarea arbitrară a oamenilor, ci prin descoperire dumnezeiască. Insuși Duhul Sfant ne-a indicat aceste căi pe care putem ajunge la Dumnezeu. In afara lor, primejdia de a ne pierde sufletul este foarte mare și nu-i este ingăduit nimănui să le incalce. Cu atat mai mult cand este vorba de dogme, unde, după spusa Sfinților Părinți, nu există iconomie, adică pogorămant. Nu incape targuială. Fericitul Iacob Țalichis, un mare duhovnic al veacului trecut, obișnuia să spună ucenicilor săi: “Pot să-mi taie capul, eu ceea ce am primit de la Părinți aceea țin pană in cel mai mic amănunt“.[/COLOR] (Staret Stefan Nutescu, de la Schitul Lacu, de la Sfantul Munte Athos)

A respinge valabilitatea canoanelor inseamna a respinge faptul ca Hristos a lucat in Biserica prin Duhul Sfant si dupa Inaltarea Sa. Biblia dimpotriva spune limpede:
12.Încă multe am a vă spune, dar acum nu puteți să le purtați. 13.Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, [COLOR=red]ci toate câte va auzi va vorbi și cele viitoare vă va vesti[/COLOR]. 14.Acela Mă va slăvi, [COLOR=red]pentru că din al Meu va lua și vă va vesti. [/COLOR][COLOR=red]15.[/COLOR][COLOR=red]Toate câte are Tatăl ale Mele sunt; de aceea am zis că din al Meu ia și vă vestește vouă.[/COLOR]

Lucrarea Duhului a continuat și prin intermediul Sfintei Traditii (din care fac parte canoanele)
Vechi 17.06.2009, 00:03:28
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Nu, dar aveam impresia ca ai ceva idee despre chestiunile astea.
Si probabil ai, dar cand iti convine, dai inapoi.

In fine, e interesant de explorat limitele dialogului si mai ales ale ratiunii, mai ales la persoanele care par atat de logice si rationale in argumentatia lor..
Da, este adevarat - tot nu mi-ai raspuns, Thanatos, la intrebare: ce parere teologica ai despre afirmatiile sfantului Ioan Gura de Aur si Grigorie? fara sa mai citezi canoane. Asa, din cunostiintele tale teologice.

Despre canoane am sa mai scriu in curand, tocmai ma documentez.
Vechi 17.06.2009, 03:02:59
Banned

Implicit

Citat:
Efortul ar fi inutil. Dialogul inceteaza cind nu mai exista interlocutor.
Reply With Quote
Vechi 17.06.2009, 09:09:39
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s Vezi mesajul
[COLOR=red]DÓGMĂ, dogme, s.f. 1. Învățătură, teză etc. fundamentală a unei religii, obligatorie pentru adepții ei, care nu poate fi supusă criticii și nu admite obiecții[/COLOR]

Canoanele fac parte din Sfînta Tradiție, iar pe Sfânta Traditie și pe Scripturi se intemeiază Biserica lui Hristos. O profesoară de religie ar trebui să cunoască aceste lucruri.

Sfinții Părinți de la Sinodul al șaselea Ecumenic de la Constantinopol (680‑681) au hotărât:
Iar cei care vor îndrăzni să alcătuiască, să răspândească, să învețe sau să transmită un alt Crez celor ce voiesc să se convertească de la rătăcirile păgânești sau de la cele iudaicești sau de la oricare altă erezie și la cunoștința adevărului să vină, sau vor [îndrăzni] să introducă expresii noi sau cuvinte născocite pentru a răsturna cele hotărâte de noi, dacă sunt episcopi sau clerici să fie caterisiți, [înlăturați] episcopii din episcopie și clericii din cler, iar dacă sunt monahi sau laici, să fie anatema”

Sfântul Teodor Studitul spunea că „sinod nu înseamnă a se aduna pur și simplu ierarhi și preoți, chiar dacă sunt mulți (căci mai bun este, zice [Scriptura], unul care face voia lui Dumnezeu decât mii care o calcă), ci [a se aduna] în numele Domnului prin cercetarea și păzirea canoanelor, și a lega și dezlega nu la întâmplare, ci așa cum cere adevărul și canonul și regula acriviei”

Aceasta este învățătura Bisericii. Oricine neagă valoarea Sfintei Tradiții neagă de fapt Biserica lui Hristos. Și nici o hotărâre a Sfintelor Sinoade nu poate și nici nu va putea fi răsturnată vreodată de un alt sinod. Sfântul
Un exemplu:
Paisie Velicikovski răspunde la câteva întrebări pe această temă:
„Jurământul, adică anatema, ce s‑a pus mai înainte sobornicește de către patriarhii Răsăritului asupra celor ce se împotrivesc Soborniceștii Biserici, cum ar fi pentru cei care își fac cruce cu două degete sau și în altele careva se împotrivesc și nu se supun, o asemenea anatemizare pusă a fost mai pe urmă dezlegată de vreun Sobor al Răsăritului sau nu? Și pot oare unii arhierei fără Sobor și învoirea și vrerea patriarhilor Răsăritului să dezlege asemenea jurământ?
Răspuns: un asemenea jurământ, adică anatema, asupra celor ce se împotrivesc Soborniceștii Biserici, anume asupra acelor ce‑și fac cruce cu două degete sau prin altele se împotrivesc și nu se supun, este pusă de patriarhii Răsăritului sobornicește nu doar pentru o oarecare vreme, ci până la sfârșitul lumii va rămâne tare și neclătită și nedezlegată cu darul lui Hristos.
Și mai întrebați încă dacă o asemenea anatema pusă a fost dezlegată de oarecare Sobor al Răsăritului sau nu? Vă răspund: ce fel de Sobor ar fi acela? Poate doar acele potrivnice lui Dumnezeu și Bisericii, precum au fost potrivnicele lui Dumnezeu soboare ereticești care s‑au adunat spre răsturnarea adevărului și spre întărirea minciunii, dar în veac nu va fi un asemenea rău credincios sobor în Biserica lui Hristos. […]
Mai întrebați încă dacă o asemenea anatema, nici de un arhiereu fără patriarhii Răsăritului și nici de dânșii, nu poate fi dezlegată? Vă răspund: nu numai de un oarecare arhiereu fără patriarhii Răsăritului, dar nici cu patriarhii Răsăritului acel jurământ nu poate fi dezlegat, pentru că o asemenea anatemizare în veac nedezlegată este”
Stia sfantul Paisie de la Neamt ce va urma ,nu degeaba a facut el aceasta precizare.
Ce observ eu ,problemele legate de ecumenism sunt mai ales ridicate de cei care traiesc in afara.
O tendinta de schimbare a canoanelor ortodoxe nu stiu sa fi existat ,dar de cand aceasta idee sa modernizam biserica lui Hristos ?
Azi schimbam ceva mic si neimportant ,ca nu mai e de actualitate ,maine schimbam ceva mai important si asa se duce de rapa biserica ortodoxa.
E interesant ca cei care propun aceste schimbari sunt incredintati ca este bine asa ,au fost vaccinati cu microbul ecumenist.
Sofia ,la intrebarea cu calugarii prea asprii ,care dau canoane si nu cunosc problemele mirenilor eu cred ca nu ai de ce sa iti faci probleme.
Isi alege fiecare duhovnicul dupa masura lui duhovniceasca.
Sunt si in manastiri destui calugari care inteleg foarte bine problemele mirenilor ,chiar ingaduitori as putea sa spun.
Reply With Quote
Vechi 17.06.2009, 09:53:13
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Sofia ,la intrebarea cu calugarii prea asprii ,care dau canoane si nu cunosc problemele mirenilor eu cred ca nu ai de ce sa iti faci probleme.
Isi alege fiecare duhovnicul dupa masura lui duhovniceasca.
Sunt si in manastiri destui calugari care inteleg foarte bine problemele mirenilor ,chiar ingaduitori as putea sa spun.
Mi se pare ca problema e pusa usor gresit. La duhovnic nu cautam ingaduinta sau biciuire, ci mantuire, cu totul crezand si cunoscand ca el ne lumineaza drumul spre mantuire.
Este in primul rand o lucrare de smerenie, ca te duci acolo si te pui in genunchi si iti plangi pacatele in fata lui Hristos, iar nu in fata ta si a argumentelor tale.

Duhovnicii de la manastire stiu mai bine lumea decat mirenii, pentru ca il cunosc mai indeaproape pe diavol si lucrarile lor, adica il cunosc mai pe indelete, pe cand noi nu-l vedem asa lamurit, ca ne-a tras valul peste ochi.
Problemele familiei samd sunt tot probleme duhovnicesti, asa ca mai bine le stie a le descalci duhovnicul, chiar si din manastire, decat mine, ca el are acest har de la Dumnezeu, iar nu eu care ma duc la el sa ma judece.
Reply With Quote
Vechi 17.06.2009, 11:36:55
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
Mi se pare ca problema e pusa usor gresit. La duhovnic nu cautam ingaduinta sau biciuire, ci mantuire, cu totul crezand si cunoscand ca el ne lumineaza drumul spre mantuire.
Este in primul rand o lucrare de smerenie, ca te duci acolo si te pui in genunchi si iti plangi pacatele in fata lui Hristos, iar nu in fata ta si a argumentelor tale.

Duhovnicii de la manastire stiu mai bine lumea decat mirenii, pentru ca il cunosc mai indeaproape pe diavol si lucrarile lor, adica il cunosc mai pe indelete, pe cand noi nu-l vedem asa lamurit, ca ne-a tras valul peste ochi.
Problemele familiei samd sunt tot probleme duhovnicesti, asa ca mai bine le stie a le descalci duhovnicul, chiar si din manastire, decat mine, ca el are acest har de la Dumnezeu, iar nu eu care ma duc la el sa ma judece.
Sa inteleg ca nu ne mantuim daca ne spovedim la preoti de mir ?
Eu cred ca este bine sa ne spovedim la preoti de mir si pentru cei care vor sa se desavarseasca , sa mearga la manastire.
Desi nu este o regula ,sunt si in lume preoti care nu se deosebesc cu nimic de cei din manastire daca ne gandim la taina spovedaniei.
E adevarat ,exista si preoti sau calugari care dau canoane aspre ,poate ca au motive ,pentru pacate mai mari e bine sa facem un canon mai greu ca sa ne gasim linistea.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
De ce este condusa BOR de calugari idealist Biserica Ortodoxa Romana 296 07.12.2017 20:53:05
Imaginea ideala a femeii laice in biserica sophia Tinuta in Biserica 55 22.01.2012 06:11:46
Lasata secului pentru Postul Sfintei Marii mena2376 Intrebari utilizatori 0 01.08.2011 15:08:15
imbracamintea la calugari gheorghie Generalitati 12 09.09.2010 14:30:20