Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.02.2011, 16:09:22
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Cum fac, în mod practic, ortodocșii legați de acest canon ? Prin "marțea și joia" înțeleg ziua liturgică sau ziua astronomică ? Adică ei pot avea în mod licit legătură matrimonială începând cu vecernia zilei de luni și terminând cu vecernia zilei de marți, sau începând cu ora zero a zilei de marți până la ora 24 a zilei de marți ?
Pai, vorbesc din proprie experienta, adica din ce m-a sfatuit preotul: sa incercam sa tinem post miercuri si vineri, neaparat duminica si in zile de sarbatoare, iar sambata abstinenta, ca altfel nu mai putem merge la biserica (avem nevoie de dezlegare daca e in sens contrar) sau daca mergem, stam afara. A mai adaugat si lunea (dandu-ne drept exemplu pilda cu fariseul si vamesul). Cu toate acestea, a zis ca postul trebuie decis de comun acord, daca unul dintre noi nu e de acord, celalalt face un pacat mai mare daca refuza.
Vechi 14.02.2011, 18:49:19
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
A mai adaugat si lunea (dandu-ne drept exemplu pilda cu fariseul si vamesul).
Nu am inteles, care este legatura dintre abstinenta de luni si vames si fariseu?

Last edited by Fani71; 14.02.2011 at 18:56:29.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 19:32:45
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Nu am inteles, care este legatura dintre abstinenta de luni si vames si fariseu?
Am mers si l-am intrebat pe preot de ce se tine post si lunea si mi-a zis cam asa: Domnul Iisus Hristos a zis, printre altele, ca trebuie sa facem mai multe ca fariseul pentru a putea intra in Imparatia Cerurilor. El postea 2 zile, noi sa postim 3. Mi-a placut explicatia de mi-a ramas in cap. Oricum, sfaturile au fost lungi, dar legat de subiect asta a fost raspunsul.
Vechi 14.02.2011, 19:43:00
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Am mers si l-am intrebat pe preot de ce se tine post si lunea si mi-a zis cam asa: Domnul Iisus Hristos a zis, printre altele, ca trebuie sa facem mai multe ca fariseul pentru a putea intra in Imparatia Cerurilor. El postea 2 zile, noi sa postim 3. Mi-a placut explicatia de mi-a ramas in cap. Oricum, sfaturile au fost lungi, dar legat de subiect asta a fost raspunsul.
Nu vreau sa contrazic, dar ideea nu este sa faci mai multe decat fariseul, ci sa faci de face fariseul, dar bine. Asa de ce sa nu postim dublu decat fariseul? Daca te uiti in Sf. Scriptura ai sa vezi ca Domnul Iisus nu este impotriva faptului ca fariseii tineau legea cu amanuntime, El Insusi spunand ca nu a venit sa schimbe legea sau prorocii, ci fiindca o faceau cu ipocrizie, superficialitate, si fara a asculta de Dumnezeu, ci de regula.

Nefiind casatorita, nu imi place sa intru in discutiile acestea, dar... sa nu vii la biserica duminica daca ai facut dragoste cu sotul/sotia sambata....nu am mai auzit. Sau sa ceri dezlegare -- destul de penibil, cum anume te exprimi pentru asa ceva? Sigur, poate sa nu te impartasesti, de asta am auzit, dar nici macar sa nu vii la biserica? In cele 10 porunci spune sa tii ziua Domnului sfanta, prin asta noi intelegand ca trebuie sa participam la Sf. Liturghie. Dar nu spune sa nu faci dragoste sambata. Sigur, sa nu savarsesti adulter, dar e cu totul altceva. Adica faci dragoste si ai scapat de obligatia de a merge la biserica?? :D Sau si mai bine, vii, dar stai afara la aer curat si racoros si in bataia adierii de vant, nu inauntru unde vara sunt 40 de grade si inghesuiala. Sweet! :D
Vechi 14.02.2011, 20:10:00
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Nu vreau sa contrazic, dar ideea nu este sa faci mai multe decat fariseul, ci sa faci de face fariseul, dar bine. Asa de ce sa nu postim dublu decat fariseul? Daca te uiti in Sf. Scriptura ai sa vezi ca Domnul Iisus nu este impotriva faptului ca fariseii tineau legea cu amanuntime, El Insusi spunand ca nu a venit sa schimbe legea sau prorocii, ci fiindca o faceau cu ipocrizie, superficialitate, si fara a asculta de Dumnezeu, ci de regula.
Am zis ca pe langa multe altele. Ceea ce era important in cazul de fata era cu ziua de post, si normal ca nu ca fariseul. Eu am dat explicatia lui....

Citat:
Nefiind casatorita, nu imi place sa intru in discutiile acestea, dar... sa nu vii la biserica duminica daca ai facut dragoste cu sotul/sotia sambata....nu am mai auzit. Sau sa ceri dezlegare -- destul de penibil, cum anume te exprimi pentru asa ceva? Sigur, poate sa nu te impartasesti, de asta am auzit, dar nici macar sa nu vii la biserica? In cele 10 porunci spune sa tii ziua Domnului sfanta, prin asta noi intelegand ca trebuie sa participam la Sf. Liturghie. Dar nu spune sa nu faci dragoste sambata. Sigur, sa nu savarsesti adulter, dar e cu totul altceva. Adica faci dragoste si ai scapat de obligatia de a merge la biserica?? :D Sau si mai bine, vii, dar stai afara la aer curat si racoros si in bataia adierii de vant, nu inauntru unde vara sunt 40 de grade si inghesuiala. Sweet! :D
Eu am citit recent cazul unei femei care nu putea sa mearga duminica la biserica pentru ca barbatul venea beat acasa sambata si dorea sa faca dragoste cu ea, desi a incercat sa ii vorbeasca, trebuia sa se supuna lui. Asa ca a mers la preot si i-a cerut un sfat, iar el i-a dat dezlegare sa vina la biserica, nu inainte sa se spele si sa faca pentru o perioada de timp rugaciuni pentru ca sotul sa scape de patima asta.
Mergi de dimineata tare, stai si astepti preotul sau rogi pe cineva sa-l cheme afara si ii zici, ca na, e duhovnic. Totusi, nu e nimic pacatos intr-o impreunare, atat timp cat se face in scopul procrearii, insa " Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea" ma nelamureste.
Pai nu ai scapat de obligatie, dar stai afara si nu te atingi de nimic sfintit. Eu stiu asa de foarte mult timp.
Vechi 14.02.2011, 20:17:18
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Pai cum nu scapi de obligatie, scapi daca vrei. Nu a spus preotul sa nu vii duminica la biserica, daca sambata ai facut dragoste, si daca totusi vrei sa vii, stai afara si/sau ceri dezlegare? Pai daca decizi sa nu vii, concluzia mea este ca nu este pacat sa lipsesti de la biserica in duminica aceea, nu? Si in concluzie: o regula ne-existenta (aceea de a nu veni la biserica duminica, daca sambata ai fost impreuna cu sotul/sotia) te face sa incalci o regula absolut existenta si de la care au in general dezlegare doar cei foarte bolnavi sau cu altfel de obligatii grave.

Citat:
Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea" ma nelamureste.
Se refera la pacatul stramosesc cu care ne nastem cu totii, nu la faptul ca ai fost conceput prin sex.
Vechi 14.02.2011, 20:35:16
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Pai cum nu scapi de obligatie, scapi daca vrei. Nu a spus preotul sa nu vii duminica la biserica, daca sambata ai facut dragoste, si daca totusi vrei sa vii, stai afara si/sau ceri dezlegare? Pai daca decizi sa nu vii, concluzia mea este ca nu este pacat sa lipsesti de la biserica in duminica aceea, nu? Si in concluzie: o regula ne-existenta (aceea de a nu veni la biserica duminica, daca sambata ai fost impreuna cu sotul/sotia) te face sa incalci o regula absolut existenta si de la care au in general dezlegare doar cei foarte bolnavi sau cu altfel de obligatii grave.

Pai nu scapi, ca ar trebui sa imi asum pacatul si sa ma duc sa stau afara, ca mi-ar fi rusine personal sa cer dezlegare.
Mai mult decat ce v-am zis nu stiu. Nu cred ca preotul m-ar fi avertizat fara motiv. Acum depinde de fiecare
Intrebati pe cineva care cunoaste exact de ce.

Citat:
Se refera la pacatul stramosesc cu care ne nastem cu totii, nu la faptul ca ai fost conceput prin sex.
Aveti dreptate. Multumesc.
Vechi 14.02.2011, 21:56:40
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Alta explicatie pe care am auzit-o e ca e ziua ingerilor..
Personal, mi s epare penibil. Nu mai stiu calugarii cum sa mai reduca numarul zilelor si asa putine in care 'ai voie'.
Cum am mai scris de multe ori, inteleg bine sensul postului, si sensul postului euharistic, dar a pune omul sa tina post (trupesc) in zile de sarbatoare mi se pare ca denota un fel de considerare a tot ce tine de sexualitate ca un lucru intrinsec necurat. Orice ar zice pe fata, la asta revine.
Iar explicatia cu farisieul mi s epare ca interpreteaza gresit pilda: inchipuie-ti ca in locul vamesului ar fi fost un alt fariseu care sa zica: Doamne, iti multumesc ca sunt bun, etc, eu postesc de TREI ori pe saptamana. La care Domnul: Adevarat va spun voua, Dumùnezeu a ascultat rugaciunea celui din urma, nu a primului, caci mai mult postita.
:-D
Scuze, nu este impotriva ta sau a preotului tau, este o suparare de-a mea mai veche pentru un fel de puritanism care se instaleaza si in Biserica ortodoxa din cate vad.

Last edited by Fani71; 14.02.2011 at 22:10:51.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 22:07:46
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Alta explicatie pe care am auzit-o e ca e ziua ingerilor..
Personal, mi s epare penibil. Nu mai stiu calugarii cum sa mai reduca numarul zilelor si asa putine in care 'ai voie'.
Cum am mai scris de multe ori, inteleg bine sensul postului, si sensul postului euharistic, dar a pune omul sa tina post (trupesc) in zile de sarbatoare mi se pare ca denota un fel de considerare a tot ce tine de sexualitate ca un lucru intrinsec necurat. Orice ar zice pe fata, la asta revine.
Scuze, nu este impotriva ta sau a preotului tau, este o suparare de-a mea mai veche pentru un fel de puritanism care se instaleaza si in Biserica ortodoxa din cate vad.
Pana la urma fiecare face ce vrea, poate altii nu cunosc acest lucru.
Nu cred ca parintele ar fi zis asta intr-un exces de zel, ma stie cel putin din clasa 1.a. Mi-a fost profesor de religie, mi-e duhovnic, m-a cununat. Nu e radical, mereu imi da sfaturi, se preocupa de familia mea.
Uite, din indreptar pentru spovedanie : "N-am pastrat curatie cu sotia/sotul miercurea, vineri, sambata, duminica, luni, in cele 4 posturi de peste an, in timpul sarcinii si ciclului lunar, 40 de zile dupa nastere"
Vechi 16.02.2011, 09:29:22
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Pana la urma fiecare face ce vrea, poate altii nu cunosc acest lucru.
Nu cred ca parintele ar fi zis asta intr-un exces de zel, ma stie cel putin din clasa 1.a. Mi-a fost profesor de religie, mi-e duhovnic, m-a cununat. Nu e radical, mereu imi da sfaturi, se preocupa de familia mea.
Uite, din indreptar pentru spovedanie : "N-am pastrat curatie cu sotia/sotul miercurea, vineri, sambata, duminica, luni, in cele 4 posturi de peste an, in timpul sarcinii si ciclului lunar, 40 de zile dupa nastere"
Diana, repet, nu am vorbit imotriva preotului tau. Ci impotriva unei tendinte actual raspandite in Biserica. El, poate nu este radical, si este cel mai bun om, fara sa vrea se impartaseste din aceeasi tendinta.
(ce frumos, sa si un preot care te cunoaste de atata vreme!)
Insasi ideea de a numi 'curatie' lipsa relatiilor sexuale pentru un cuplu casatorit miroase a ura de trup. Adica, din principiu, nici relatia dintre soti nu este curata, asta reiese din aceasta expresie, nu? In mod subtil se instaureaza aceasta idee...
Indreptarele de spovedanie sunt adesea de tip scolastic si contin si tot felul de ineptii. Ca ar fi pacat ca ai purtat pantaloni, sau ca te speli cu sapun parfumat, sau ca nu ti-ai facut cruce cand ai trecut pe langa o biserica.
Sunt multe lucruri care pentru unul pot fi pacat, pentru altul nu. Sau depinde de situatie.
La o adica, orice poate deveni pacat, daca este facut cu mandrie, ura, zavistie, ciuda etc etc. Iar multe lucruri, daca sunt facute cu masura, dragoste, grija fata de altul etc, nu sunt poacate chiar daca scrie in indreptar.

Last edited by Fani71; 16.02.2011 at 09:35:39.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre desfranarea intre sot si sotie ionut12 Generalitati 136 14.05.2011 13:04:54
Yoghinii sustin ca Hristos lauda desfranarea costel Generalitati 78 17.03.2011 10:50:13
Intrebare: Desfranarea gmariusg Generalitati 58 02.12.2010 21:44:18
Desfranarea intre sot si sotie part 2 ionut12 Generalitati 20 16.11.2010 08:06:45
Desfranarea kindly Generalitati 31 09.11.2010 13:53:39