Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.03.2010, 21:51:14
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Lightbulb lămuriri

Citat:
În prealabil postat de cherub Vezi mesajul
Varianta corecta ar fi fost: “Deci in loc sa simta macar o jena acolo, sa ia aminte la cele ce li se spune [verb la diateza pasiva – poate fi ‘verificat’ prin inlocuirea cu "ceea ce le este spus"]..afirma ca nu e important, ca ce.."...
”ceea ce li se spune” ... - "se spune" = diateza reflexivă pronominala

Citat:
Si, similar (si tot din aceeasi postare), poate ii spui si ca nu exista 'zgaraie', ci 'zgarie' ['a zgaria', nu 'a zgaraia']!... s.a.m.d…
Indicata ar fi consultarea unui 'indreptar ortografic, ortoepic si de punctuatie' al limbii romane... ar fi util a-l pastra la indemana...
a zgârâia” - indicativ prezent:
eu zgârâi
tu zgârâi
el zgârâie
noi zgâriem
voi zgâriați
ei zgârâie

Last edited by LapetiteMoc; 31.03.2010 at 00:20:06.
Reply With Quote
Vechi 31.03.2010, 01:32:03
cherub cherub is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2007
Question si alte cateva '(ne)lamuriri'

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
”ceea ce li se spune” ... - "se spune" = diateza reflexivă pronominala
ok, poate o fi la diateza reflexiva pronominala etc, dar aici are sens pasiv (sau nu?! si e verb reflexiv impersonal etc) (ceea ce ati omis sa mentionati), de unde si confuzia initiala... cred

Citat:
a zgârâia” - indicativ prezent:
eu zgârâi
tu zgârâi
el zgârâie
noi zgâriem
voi zgâriați
ei zgârâie
Din cate stiam (dar poate ca nu stiam eu bine), conjugarea corecta a verbului 'a zgaria' - la indicativ prezent, ar fi:
La singular:
Eu zgarii
Tu zgarii
El/ea zgarie
Restul, la cele de la plural, idem ca si in postarea de mai sus (doar singularul acestui verb fiind ceva mai 'problematic'):
Noi zgariem
Voi zgariati
Ei/ele zgarie

Poate ca exista unele divergentze de opinie si parerile sunt impartzite, si aici, in privinta folosirii corecte a acestui verb... In sfarsit, ideea initiala era ca ambele exemple fusesera utilizate incorect (nu era corect 'li se spun', cum a fost folosit initial) etc...

Last edited by cherub; 31.03.2010 at 02:07:32.
Reply With Quote
Vechi 11.04.2010, 09:54:37
Banned

Lightbulb poate sunt doar mofturi

Desi nu exista reglementari in nicio sursa autorizata de Academia Romana referitoare la cuvintele Dumnezeu, Domnul, Doamne! (in vocativ), imi creeaza disconfort cand intalnesc formulari precum "D-zeu", "D-zeule", "D-ne fereste" etc.

Voua cum vi se par?
Reply With Quote
Vechi 11.04.2010, 10:27:05
mishi55's Avatar
mishi55 mishi55 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.03.2010
Locație: Bucuresti
Post Nu sunt optionale

Citat:
În prealabil postat de cojanete Vezi mesajul
Cherub cel putin in aceasta saptamana sa inecercam sa fim mai buni mai ingaduitori sa iertam de 70 de ori cate 7 adica totul . Sa mergem cu totii la denie si sa lasam diferentele de opinie pe altadata chiar daca dupa parerea mea sunt constructive dar pot fi amanate .Doamne ajuta .
Se discuta aici despre scriere corecta, nu? Asta se refera si la virgule, din cate am inteles pana acum. Or, folosirea vocativului cerea o virgula, iar insiruirea propozitiilor mai cerea vreo inca doua - si asta numai in prima fraza.
De acord cu iertarea, surioara! Dar sa incercam fiecare, dupa puteri, sa ne mai corectam greselile gramaticale! Pentru ca regulile gramaticale nu sunt optionale.
Ajuta-ne, Doamne, cu mare mila Ta!
Vechi 11.04.2010, 10:39:04
mishi55's Avatar
Senior Member

Implicit Doamne ajuta!

Citat:
Desi nu exista reglementari in nicio sursa autorizata de Academia Romana referitoare la cuvintele Dumnezeu, Domnul, Doamne! (in vocativ), imi creeaza disconfort cand intalnesc formulari precum "D-zeu", "D-zeule", "D-ne fereste" etc.

Voua cum vi se par?
Ai pus degetul pe inca o rana! Tare urate-mi mai sunt si mie acele prescurtari! Si nu este vorba doar de disconfort, ci mi se pare de-a dreptul o impietate! Se cuvine sa scriem nu doar corect, ci si frumos, cu smerenie, cu evlavie - ca doar scriem numele Domnului!
Vechi 11.04.2010, 10:55:05
mishi55's Avatar
Senior Member

Implicit Of, gramatica...

Citat:

PS: Oh, si, a-pro-pos... in caz ca decizi, totusi, sa recitesti, poate o inveti si pe AndruscaCIM folosirea verbelor la diateza corecta (adica sa evite, pe cat posibil, unele dezacorduri (de care ea ii acuza pe altii, dealtfel) intre cuvinte din cauza folosirii unor verbe la diateza gresita etc), gen (si citez aici, iarasi, una dintre postarile ei anterioare, ce poate fi gasita, momentan, la pagina 20): “Deci in loc sa simta macar o jena acolo, sa ia aminte la cele ce li se spun..afirma ca nu e important, ca ce…”
Varianta corecta ar fi fost: “Deci in loc sa simta macar o jena acolo, sa ia aminte la cele ce li se spune [verb la diateza pasiva – poate fi ‘verificat’ prin inlocuirea cu "ceea ce le este spus"]..afirma ca nu e important, ca ce.."

Indicata ar fi consultarea unui 'indreptar ortografic, ortoepic si de punctuatie' al limbii romane... ar fi util a-l pastra la indemana...
Incorect! "cele ce li se spune" este incorect!
Este corect sa folosim: ceea ce i se spune sau i se spune ca ,
dar: cele ce i se spun.
Pentru ca nu e corect sa folosim, de exemplu: "Copilului i se spune povesti".
Corect este: "Copilului i se spun povesti".
Ceea ce este valabil si pentru "cele ce i se spun".
Si adevarat, ceea ce li se spune = ceea ce le este spus, dar
cele ce li se spun = cele ce le sunt spuse.
Jongleria si parada de vorbe, diateze etc. nu ajuta.

Last edited by mishi55; 11.04.2010 at 11:12:27.
Reply With Quote
Vechi 11.04.2010, 14:52:22
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Implicit

Citat:

Voua cum vi se par?
E nepoliticos si sa prescurtezi numele unei persoane, gen Ctin in loc de Constantin sau Th. in loc de Theodor, daramite numele lui Dumnezeu, desi recunosc ca si eu mai prescurtez cand iau niste notite...
Vechi 20.06.2010, 15:35:42
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a dat publicității un nou raport de monitorizare a greșelilor de limbă română din audiovizual. Prin comparație cu monitorizările anterioare s-a constatat un număr aproximativ egal de greșeli, constatându-se însă "persistența îngrijorătoare a unor erori elementare semnalate și de precedentele rapoarte", se arată în sinteza raportului întocmit de specialiști din cadrul Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" al Academiei Române. Răsvan Popescu, președintele CNA, a spus că va propune, la ședința viitoare a Consiliului, sancțiuni pentru posturile care înregistrează un număr mare de greșeli de folosire a limbii române.Cititi tot articolul:

http://www.ziarullumina.ro/articole;...ba-romana.html

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 20.06.2010, 17:00:41
colaps's Avatar
colaps colaps is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.04.2010
Locație: dor de Moldova...
Implicit

Păi ce să mai corectăm dacă lumea în general nu folosește diacritice!

Ă - ă, Î - î, Â - â, Ș - ș, Ț - ț.

Dacă aveți probleme cu instalarea sau folosirea lor pe Windows sau pe Linux vă ajut eu, doar să existe voință.

Apropo, articolul acela este interesant. Mi-ar plăcea și mie să văd cum posturile sunt amendate atunci când terfelesc limba română. Însă nu sunt deloc de acord cu DOOM 2 și cu regulile din el, reguli precum folosirea cuvintelor extraterestru legate „nicun”, ”nicio”, precum și alte bazaconii.

Să ascultăm de poruncile lui Dumnezeu și atât! Viitoarele legi și acțiuni statale nu vor duce decât la compromiterea noastră ca ființe dumnezeiești și la pierderea libertății. Noi nu suntem legați de aceste rânduieli lumești deșarte și satanice, ci doar de voia Domnului!
Reply With Quote
Vechi 20.06.2010, 18:36:14
Banned

Lightbulb fiecare cu meseria lui

Citat:
În prealabil postat de colaps Vezi mesajul
Însă nu sunt deloc de acord cu DOOM 2 și cu regulile din el, reguli precum folosirea cuvintelor extraterestru legate „nicun”, ”nicio”, precum și alte bazaconii.

Elaboreaza un proiect in acest sens cu un demers argumentativ convingator si prezinta-l lingvistilor de la Academia Romana. Simplu.
Reply With Quote
Răspunde