![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Și eu consider că acest caracter non-federal este dezavantajos. Pe modelul Sfântului Imperiu, eu susțin necesitatea ca statele să fie federale. Fiecare Provincie să aibă dieta sa. Din păcate, statele nu învață niciodată nimic de la singura instituție care rezistă cu succes de aproape 2000 de ani încoace: Biserica Catolică. Poate că dacă ar copia modelul ei de organizare, model federativ, bazat pe subsidiaritate, și pe alte câteva principii de guvernare foarte simple, altfel ar sta lucrurile. Așa cum fiecare Biserică Particulară are autonomia sa în cadrul Bisericii Universale, acest lucru nediminuând cu nimic puterea Romei, ci, dimpotrivă, întărind-o, tot așa ar trebui și provinciile să aibă autonomia lor în cadrul statelor. Desigur, asta nu înseamnă legi speciale făcute pentru maghiari, ci înseamnă că atâta autonomie câtă este la Vaslui să fie și la Târgu-Mureș.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Desi in principiu sunt de acord cu ideea de stat federal, Sfantul Imperiu de care vorbiti nu cred ca a fost un asa mare succes in istorie. |
|
||||
|
||||
![]()
Și totuși, a fost un stat multietnic, federal, care a rezistat de la Charlemagne la Napoleon. În varianta lui răsăriteană (Osterreich), până la Prima Abominație Mondială. Mie, unuia, mi se pare un exemplu de durabilitate.
|
|||
|
|||
![]()
Nu știu exact care este semnificația sintagmei de "stat național" din Constituție, mai demult înțelesesem de undeva că se referă la faptul că România este în definitiv și în esență construcția națiunii române. Faptul că sunt recunoscute minorități naționale și / sau etnice nu înseamnă că România ar fi mai puțin stat național. Faptul că minoritarii maghiari pot să vorbească limba maghiară la ei în bătătură nu înseamnă că limba oficială în care are loc administrația, justiția, educația pe teritoriul României trebuie să fie alta decât limba română. Iar România nu este un imperiu cum mai aberau niște dușmani ai României acum câțiva ani, ci este un stat național. România fiind o națiune și un stat național, legile și guvernarea se fac pentru națiune, la nivel național, iar nu fiecare după capul lui.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Oamenii se agita, mai injura un ungur, mai iarta un parlamentar, uita cine ii conduc si care e adevarata sursa a problemelor. UDMR isi joaca rolul, ca si altii maimutzoi politici pusi doar sa faca furtuna in paharul cu apa, sa creada romanul in democratie si sa nu vada gratiile coliviei. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sa luam exemplul Alsaciei si Lorenei. Provincii care numarau la inceputul primului razboi mondial o populatie germana de ca 90%. Acum se propun legi pentru a salva limba germana locala care este vorbita de numai 10-30% din locuitori. Cat despre model federativ, francezii nu vor sa auda. Nici nu se discuta asa ceva. Daca se discuta francezii nu aud. Last edited by mihaiB; 16.09.2012 at 19:33:33. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Asta e atitudinea corecta. Dar unii vor sa se faca cu orice pret auziti si unii le fac jocul colportand mizeriile lor peste tot unde apuca. In cunostinta de cauza sau nu ca le fac un serviciu.. Dumnezeu stie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar tu pana la urma ai aflat care a fost treaba cu Kosovo? |
|