![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Daaar... ce mai stiu eu sigur este ca daca cei de pe pamant fac pomeni si dau liturghii pentru sufletul decedatului, il pot scoate si din iad. Referitor strict la cazul dat de tine, daca acel copil s-ar afla in iad si daca parintii care l-au invatat sa huleasca ar face pocainta serioasa si s-ar cai pentru faptele lor, ar putea exista sanse de salvare si pentru copil. Sa stii ca numai un duhovnic imbunatatit, ca sa nu zic vazator cu duhul, ti-ar putea raspunde transant, asa cum vrei tu, la aceasta nedumerire pe care o ai.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
După Cădere, iadul este destinația "by default" a tuturor oamenilor. Deci, cel mai sigur mod de a ajunge în iad ar fi să nu facem nimic toată viața. Dar, prin Sfîntul Sacrament al Botezului, care înlătură această tristă consecință spirituală a păcatului ancestral, Cerul este deschis oricui, așa cum deschis a fost atunci când, în Iordan, S-a botezat Domnul. Botezul este ceea ce restabilește starea de Grație Sfințitoare, care este necesară pentru viața sufletului așa cum aerul este necesar pentru cea a trupului. Dar această stare, prin care omul este legat ca și cu o frânghie de Salvatorul său, se poate rupe. Ceea ce o rupe este numit "păcat grav" (iar ceea ce o slăbește este numit "păcat ușor" sau "venial"). Cele 3 condiții care trebuie întrunite pentru ca un păcat să fie grav sunt: materia gravă, intenția deplină și deliberarea suficientă. Acuma, dacă avem aceste cunoștințe, să particularizăm la copilul care hulește învățat de părinți. În cazul lui: -avem materie gravă: hula, care e încălcare a poruncii a 2-a. -de obicei nu avem intenție deplină, deseori hula achiziționată la această vârstă fiind automatism -nu avem deliberare suficientă, în cazul în care copilul este până la vârsta înțelegerii. Când copilul este la vârsta înțelegerii depline (de exemplu, are 16 ani în condițiile unui copil din cultura noastră citadină), atunci este posibil ca să existe deliberare suficientă și actul să fie comis cu deplină intenție. La această vârstă, este de presupus că Dumnezeu a trimis deja copilului rău educat destule mijloace pentru a discerne între bine și rău: există o Biblie dacă nu în casa părinților lui, cel puțin în casa unchilor sau a colegilor de liceu pe care îi vizitează adesea, există o biserică la colțul străzii lui în fața căreia a poposit adesea și vocea lui Dumnezeu în inima lui pe care o numim "conștiință" i-a sugerat să intre, dar probabil că a refuzat. Există alte mijloace prin care Dumnezeu, care dorește salvarea tuturor fără a constrânge pe nimeni, i le-a trimis la timpul potrivit. În concluzie: -în cazul unui copil botezat și aflat până la vârsta înțelegerii, dacă este învățat de părinții său să hulească (ceea ce părinții buni nu fac niciodată), hula nu are consecințe grave asupra stării sufletului său. -în cazul unui copil care are înțelegere, același lucru poate duce la pierderea stării de grație. Dacă va muri în această stare, va fi damnat.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 20.04.2010 at 10:10:58. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
O persoana ce are viata corecta si dreapta, dar crede "stramb", este corect sa mearga in iad? Si chiar daca a aflat despre "dreapta credinta", dar a preferat sa ramana statornic in credinta sa, vi se pare corect sa mearga in iad? Repet, ma refer la o persoana ipotetica ce are o viata morala corecta si credincioasa. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
....,,
pentru ca toata dreptatea noastra este inaintea Ta ca o carpa lepadata. Pentru aceasta pacatele tineretilor noastre nu le pomeni, Doamne. ,,... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dacă o persoană a fost botezată și se află în situația de mai sus, lucrurile sunt un pic mai complicate și nu este ușor de a da un răspuns. Mai degrabă sunt de părere că botezându-se, dar necrezând, NU se va mântui, deoarece pentru mântuire este necesar nu numai botezul și faptele de credință, ci și credința însăși. Citat:
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 20.04.2010 at 10:27:45. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu consider existenta iadului si a raiului profund imorala |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Pana atunci, iata o povestioara tragi-comica despre copilul venit din iad - http://www.crestinortodox.ro/povesti...nit-71479.html
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Povestioarele nu tin de cald sau foame celor 40 de copii ce mor (de foame sau boli) pe glob in fiecare minut. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Si asta doar pentru ca a refuzat sa se lepede de credinta lui stramoseasca? Ei bine, nici o instanta omeneasca nu ar da o astfel de sentinta, stii bine asta. Iar daca noi, plini de patimi si orbiti de pacate, nu suntem atat de cruzi pentru a da o astfel de sentinta, cum explici ca Dumnezeu, in bunatatea sa, o face? (tot ipotetic vorbind) Last edited by Dumitru73; 20.04.2010 at 10:54:35. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Multumesc din suflet celor care imi sunt alaturi! | andrutza151 | Umanitare | 2 | 03.02.2011 21:53:17 |
Care este rostul pe pamant a celor necasatoriti si a celor fara copii? | sophia | Nunta | 52 | 18.10.2010 12:02:02 |
Am niste ganduri care vin de la necurat cred | annajanette | Generalitati | 29 | 06.08.2010 10:31:45 |
Topic pentru cei care cred ca implantul este SEMNUL | IT | Stiri, actualitati, anunturi | 215 | 04.03.2009 16:10:55 |
multumesc tuturor celor care mi-au raspuns | Dorotheea | Maslul | 6 | 09.03.2007 15:41:32 |
|