Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.04.2013, 16:42:52
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
eu la asta m-am referit.
E in ordine. Din pacate unii inteleg altfel lucrurile: ei ar vrea sa lipseasca parintii de orice autoritate, in asa fel, incat copilul sa faca doar ceea ce ii convine. Rezultatul este de multe ori dezastruos, iar parintii disperati stau si nu stiu ce sa faca, atunci cand copilul, respectiv tanarul, nu da randament la invatatura, sau s-a apucat sa experimenteze droguri, sau ... cate si mai cate.
Oare dragostea parinteasca trebuie sa se rezume doar la a-i da copilului tot ceea ce isi doreste acesta, fara sa ceara ca acesta sa si presteze ceva la scoala, acasa si in societate, spre binele lui si al viitorului sau?!?
Deja tinerii dau dovada de o salbaticire, prin evitarea cununiei, prin schimbul des de parteneri de viata, prin fuga de responsabilitate si a fuga in fata greutatilor. Aceste lucruri de unde vin, daca nu de la lipsa oricarei discipline in viata tinerilor, pentru ca nu au fost obisnuiti sa asculte, ci doar si-au facut propria voie.
Reply With Quote
Vechi 04.04.2013, 12:23:35
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Este o perioada in viata copilui in care mai este nevoie sa lovesti butonul de reset, desigur - doar in paralel cu o educatie/atitudine corecta.
Nu e deloc abuziv - asta e felul in care suntem construiti.

Poate la unii merge si ajung oameni si fara - dar sunt cazuri rarisime.

Problema este ca o data ce ai trecut de acea varsta si nu ai reusit sa implementezi o educatie corespunzatoare, apelul la butonul de reset poate deveni chiar contra-productiv.

Iar unii (parinti), din pacate, au impresia ca poate tine chiar loc de educatie corespunzatoare.

Si cand spun "educatie corespunzatoare" ma refer la discursuri verbale, uneori chiar lipsite de fundamentul exemplului peronal, ci un intreg arsenal de metode prin care ajuti copilul sa-si improprieze propriile tale standarde morale (care, presupun, ca se afla la un nivel corespunzator).
Vechi 04.04.2013, 12:27:31
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Dumitrule, tu ești ateu. Așa am înțeles eu din propriile tale mărturisiri.
Ei bine, bunicul meu patern a fost ateu, ca și tine. Așa am înțeles eu din propriile lui mărturisiri.
Când eram copil, foarte șturlubatic fiind, uneori cu mult peste măsura cuviinței, tataia îmi spunea: ai 5 ani, de-acum ești băiat mare, trebuie să te pedepsesc pentru ce ai făcut, îmi pare rău! Și mă pedepsea, trăgîndu-mi o mamă de bătaie, astfel: cu un deget, pe spinare, cum i se părea bunicului meu că e potrivit pentru vârsta mea...
La 6-7 ani mi-a comunicat că e silit să înăsprească pedeapsa: mă articula, după mari boroboațe (mi-e jenă să spun...), de data asta cu ... 2 degete. Că eram băiat și mai mare, de-acum...
În fine, ultima bătaie zdravănă, am primit-o de la bunicul când aveam vreo 10 ani... I-am dat cu un cartof în cap, de nervi.... A căzut moșul, amețit de lovitură și surprins foarte, apoi m-a anunțat că e groasă rău. Și mi-a tras o lovitură zdravănă, de-o țin minte și azi. O mângâiere, se înțelege, cu 3 degete, pe spinare...
La atat se rezumau pedepsele sau bataia?
Ca daca asta era tot, nu e de mirare ca o data cu timpul escaldaau si poznele.
Vechi 04.04.2013, 20:59:56
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Implicit

Study: 63 percent of Romanian kids say parents beat them, sticks, belts and wooden spoons used
Reply With Quote
Vechi 13.04.2013, 13:38:02
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
La atat se rezumau pedepsele sau bataia?
Ca daca asta era tot, nu e de mirare ca o data cu timpul escaldaau si poznele.
Meșteșugul rar al blândeții, mai ales când e dospit și cu umor
(azi consider că bunicul avea mult umor când mă pedepsea, aproape ca într-un joc, în modul acela delicat - sugera, printre altele, că ne prefacem, că de fapt nu pe pedeapsă trebuie să punem accentul ci pe căutarea unei clipe de reflecție în vederea îndreptării, pe judecată sănătoasă și voința cultivării binelui)

acest meșteșug, așadar, poate să nu dea roade pe moment, în iureșul torentului unui eveniment, iureș pe care l-aș compara cu iuțeala unui pârâiaș de la munte

însă poate deveni, într-un suflet predispus la căutarea căii drepte, un reper luminos și statornic pe oceanul învolburat al vieții întunericite, astazi, mai mult ca oricînd. Ocean în care căutăm cu toții azi, limanul...

De fapt asta era și diferența de fond între tata și bunicul, așa cum am resimțit-o eu: tata obișnuia să ceară și să impună măsuri în forță, radicale (care pe mine m-au traumatizat sever și care mă chinuiesc și astăzi), în vreme ce bunicul avea mereu o perspectivă largă și răbdătoare, mizînd pe organizarea treptată a unui sens în lumea ce avea să vină. Tataia privea mult mai departe, lucra la situații și vremuri pe care iată că le trăim, pe când tata, miop, nu reușea să le sesizeze. Cuprins în iureșul triumfalist al tinereții lui și al ordinii impuse cu forța de comuniști (dintre care tata făcea parte), nu vedea mai departe de cușca cu zăbrele aurite în care fusese vârât de istoria minunatului popor româno-rus care ne-a zămislit pe toți cei prezenți.

Forța câștigă adeseori pe termen scurt. Câștigă strivind, câștigă des-ființînd. Buldozer. Bătaia induce frica, frica paralizantă, frica înlăuntrul căreia nu e posibilă nici o dezvoltare sănătoasă a unui suflet de copil și de om. Ci doar simfonia cavernelor săpate prin bătaie în sufletul fiecărui copil.
Blândețea, însă, dospită în aluatul dragostei și al înțelepciunii, se dovedește întotdeauna învingătoare pe termen lung.
Fericiți cei crescuți de părinți blânzi și înțelepți, cu meșteșug în arta admonestării și pedepsei potrivite fiecărei situații și fiecărui copil în parte!
Reply With Quote
Vechi 13.04.2013, 23:07:48
Banned

Implicit

Destul de departe de discuțiile purtate pe tema bătăii ca mijloc de "educație" a copiilor, un articol despre bătaie ca practică ascetică extremă, treabă de/pentru oamenii mari...

http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...ma-140348.html

Imbratisarea de bunavoie a durerii, ca metoda duhovniceasca, alunga patimile, intareste puterile sufletesti si atrage Harul lui Dumnezeu. Scopul oricarei asceze nu este durerea sau lipsa, ci starea sufleteasca de nepacatuire, pe care o favorizeaza teama de durere. Acest lucru, desi este greu de primit, constituie o veritabila mostenire patristica.

Cuviosul Efrem Filoteitul spune: "Este foarte probabil ca monahii de astazi si crestinii nevoitori sa se mire si sa se intrebe cum poate un tanar ascet sa se loveasca atat de nemilos pe sine insusi. Oricat de infricosator ar suna, aceasta nu este o anomalie sufleteasca si nici un caz unic in scrierile ascetice. Patericele si Scara Sfantului Ioan sunt pline de astfel de nevointe ascetice, prin care trupul, care este biserica Sfantului Duh, nu este pedepsit, ci supus mintii stapanitoare. Ascetismul ortodox nu este ucigator de trup, ci de patimi.

P.S. Câtă deosebire între violența adulților care îi silesc pe copii să se supună prin bătaie (pe care copiii nu o înțeleg, nu o doresc, pe care o suportă greu, care îi sperie teribil, care le surpă încrederea în oameni și în iubire etc.) și nevoința ascetică - îmbrățișare de bunăvoie a durerii, liberă alegere a atletului lui Hristos, armă împotriva plăcerii care moleșește și, treptat, ia în stăpânire deplină duhul.

Last edited by cezar_ioan; 14.04.2013 at 01:00:13.
Reply With Quote
Vechi 14.04.2013, 01:03:24
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
De fapt asta era și diferența de fond între tata și bunicul,
Asa cum ai povestit tu (desi sunt poate elemente relevante care au fost lasate deoparte) ambele cazuri le vad ca doua extrem.
Bunicul nu te batea - dar alte pedepse (serioase, nu bataia cu 2 degete) impunea in masura in care educatia ta cadea in sarcina lui?
Sau prefera sa o vada ca fiind atributul exclusiv al tatalui tau?

Si inca ceva care nu ai inteles probabil, consider ca bataia este utila/eficienta doar pana la 4-5 ani - depinde de copiil, dupa aceasta varsta devenind, asa cum am spus, contra-productiva.

In rest, exista masuri coercitive mult mai eficiente educational care pot si trebuie implementate, dar nu abuzate, pentru o educatie eficienta.
Vechi 14.04.2013, 01:30:18
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul

Si inca ceva care nu ai inteles probabil, consider ca bataia este utila/eficienta doar pana la 4-5 ani
Într-adevăr nu am înțeles.
Nu înțeleg.
Și rog pe Bunul Dumnezeu să nu înțeleg niciodată o asemenea ... neînțelegere
în materie de om, copil, educație.

Nu vreau să supăr pe nimeni, dar mi se pare uluitor să pledăm pentru utilitatea bătăii unui copilaș de până la 4-5 ani! Nu așa cunosc eu copiii și copilăria, să fiu iertat...

Last edited by cezar_ioan; 14.04.2013 at 01:34:05.
Reply With Quote
Vechi 14.04.2013, 13:46:16
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
Într-adevăr nu am înțeles.
Nu înțeleg.
Și rog pe Bunul Dumnezeu să nu înțeleg niciodată o asemenea ... neînțelegere
în materie de om, copil, educație.

Nu vreau să supăr pe nimeni, dar mi se pare uluitor să pledăm pentru utilitatea bătăii unui copilaș de până la 4-5 ani! Nu așa cunosc eu copiii și copilăria, să fiu iertat...
"bătaia este utilă până la 4-5 ani". exact când copilul este lipsit de discernământ.
copilul va înțelege fix nimic din "corectia" aplicată de părinte.
singura "invatatura" reținută, va fi frica.
să bagi frica in mintea unui copil exact în perioada în care își formează personalidatea, asta da păcat.
bătaia este argumentul părintelui prost.
nu ai fost în stare să creezi în canal de comunicare între tine și copilul tău, și spui că cea mai bună metodă este bătaia.
bătut ar trebui părintele ce apelează la astfel de metode.
nu am înțeles niciodată de ce vrem să fim părinții copiilor noștri, dar rareori prietenii lor.
copii au nevoie de prieteni.
și aici este șmecheria. tu ca părinte trebuie să devii prietenul copilului tău.
SA FII, nu să crezi că îi ești prieten.
Reply With Quote
Vechi 14.04.2013, 14:01:56
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
"bătaia este utilă până la 4-5 ani". exact când copilul este lipsit de discernământ.
copilul va înțelege fix nimic din "corectia" aplicată de părinte.
singura "invatatura" reținută, va fi frica.
să bagi frica in mintea unui copil exact în perioada în care își formează personalidatea, asta da păcat.
bătaia este argumentul părintelui prost.
nu ai fost în stare să creezi în canal de comunicare între tine și copilul tău, și spui că cea mai bună metodă este bătaia.
bătut ar trebui părintele ce apelează la astfel de metode.
nu am înțeles niciodată de ce vrem să fim părinții copiilor noștri, dar rareori prietenii lor.
copii au nevoie de prieteni.
și aici este șmecheria. tu ca părinte trebuie să devii prietenul copilului tău.
SA FII, nu să crezi că îi ești prieten.
altfel, o să-și caute prietenii în altă parte și s-ar putea să nu-ți convina noul anturaj.
"așa te-am învățat eu?" vei spune.
exact așa.
nu ești de acord cu faptul că în anturajul copilului tău, impunerea punctului de vedere se face cu bătaia?!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? Florin-Ionut Din Noul Testament 279 11.07.2014 17:23:24
Este Este permisa slujba logodnei pe perioada postului? pompi Preotul 16 21.03.2011 20:32:41
Unde este iubire, acolo este Dumnezeu NECTARIE Generalitati 1 07.01.2011 15:27:11
Bataia e rupta din rai ! Oare ? Rodica50 Intrebari utilizatori 20 14.11.2010 09:56:49
Este nevoie de intermediari intre noi si Hristos sau este suficienta credinta in El? maria-luisa Generalitati 41 05.01.2010 21:35:11