Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Reguli in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.05.2010, 01:59:52
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Vanitatea nu este un pacat in sine. Vanitatea este o deficienta a personalitatii, o imperfectiune la care trebuie sa lucrezi sa o remediezi pe cat posibil. Pacatul este un act, o fapta bine definita impotriva legii lui Dumnezeu. Deci pacat nu este vanitatea, ci, eventual, faptele impotriva legii lui Dumnezeu pe care vanitatea te impinge sa la faci. Este sa te imbraci frumos pentru slujba de duminica pacat? Hmm. Da, daca in timp ce iti alegi hainele te gandesti pe care sa le alegic a sa fii mai cu mot decat vecina cutare. Si chiar si asa, nu stiu chiar cat de grav este pacatul. Este pacat sa te dai cu parfum? Nu. Dar nici nu te ajuta sa te apropii mai tare de Dumnezeu. Nici nu te indeparteaza. Pur si simplu este parfum, nimic mai mult. Si asa mai departe.

Sigur, Hristos ne cheama la perfectiune, si vanitatea nu face parte din perfectiune. Dar idealul nu cred ca e sa te imbraci intr-un sac de iuta ca sa nu fii vanitos, fiindca vanitatea ramane in suflet. Idealul este sa ajungi sa te simti bine in orice fel de haine, decente bininteles. Si in cele mai modeste si ieftine, dar si in cele mai elegante, care, dupa cum spunea cineva mai sus, se potrivesc pentru o intalnire cu Dumnezeu, fara sa te crezi nici mare traitor, nici diva.
Vechi 28.05.2010, 02:33:36
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de o_tzaranca Vezi mesajul
primul obiect de vestimentatie din lume a fost..chilotii Evei
Si nu orice chilot ci tanga, cu o frunzulita in fata si una in spate. Crestineste ar fi fost sa poarte bikini rusesti, din aceeia pina la git
Reply With Quote
Vechi 28.05.2010, 11:00:06
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Repet : nu e vorba de intratul in biserica, ci de impartasanie. Iar cine vrea sa se impartaseasca si "atunci", sa o faca pe propria raspundere... sau sa astepte urmatorul Sinod pan-ortodox pentru amanunte.
Nu numai pe propria raspundere ci si dupa sfatul duhovnicului (in cazul meu).
Si da, este vorba de intrat in biserica aici. De asta vorbesc toti. Ca nici nu se duc la biserica, iar daca se duic nu saruta icoane, nu iau anafura, stau in prag etc.

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Vanitatea, un pacat care se poate trece cu vederea? Da, daca se intampla o data. Dar prin repetare devine patima; si atunci pacatul mic nu este pacatul cel mai mic, cum zice Pr. Arsenie Papacioc.
Costat cam multa influenta vestica in conceptii. Locatia nu este o scuza pentru pacate.

Oare nu se spune sa scriem in aer pacatele altuia si sa le sapam in piatra pe ale noastre? Constat insa o mare ingaduinta pentru propriile pacate, si nu e bine, caci nu ne serveste la mantuire.
Eu nu am zis ca ma coafez sau ma fardzez (daca trebuie neaparat sa stiti, doar ma tund, nu ma vopsesc si nu folosesc farduri). Chiar vorbeam de altele cand spuneam lucrurile astea deci sunt indulgenta cu 'pacatele' lor.
A, da, folosesc mici artificii ca unele bijuterii sau haine care sa imi vina bine (pentru care folosesc un buget foarte limitat si nu tin seama de ultima moda). Eventual putin parfum pe care oricum nu il simt decat cei care se apropie cu nasul de mine. Categorie foarte limitata, parol.
Hai, sa revenim la lucruri generale:

OK, vanitatea este un pacat care este grav, dar eu am zis ca in cazul acestor artificii femeiesti este poate vorba de 'putina' vanitate', insa parerea mea este ca se exagereaza si vanitatea adevarata se manifesta altfel.
Nu este neaparat vanitate faptul in sine de a te imbraca frumos sau a te ingriji, ci modul in care o faci si motivele si sentimentele pe carele starnesti in tine si in altii. Duhul in care o faci. Si a te gandi nu stiu cat la aceste lucruri legate de imbracaminte si podoabe cred ca duce la acelasi rezultat ca a pierde mult timp si bani pentru ele: poti de altfel cadea in alte pacate, ca judecarea aproapelui, acreala si mandria. Cam asta vroiam sa zic.
Dar asta se discuta pe alt topic.

Inca ceva: nu vad ce au a face spusele mele cu occidentul. In Romania femeile pun mult mai mare accent pe farduri si imbracaminte ca semn de pozitie sociala si autorespect (cel putin acolo de unde vin eu). Aici vezi mult mai multe femei nefardate si imbracate cu furca (mai ales in tarile germanice, din cate am observat, deci cred ca daca te uiti in jur poti confirma asta).
Si gasesc ca este nelalocul lui sa tot compari occidentul cu Romania de parca toti romanii ar fi ortodocsi piosi, modesti si smeriti, si toti occidentalii si-ar scuza pacatele si ar fi plini de ei. Dupa parerea mea tu nici nu cunosti occidentul. Ai si scris de curand ca stai acolo numai cu trupul. Iar Romania o idealizezi.
Vechi 28.05.2010, 11:15:45
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Vanitatea nu este un pacat in sine. Vanitatea este o deficienta a personalitatii, o imperfectiune la care trebuie sa lucrezi sa o remediezi pe cat posibil. Pacatul este un act, o fapta bine definita impotriva legii lui Dumnezeu. Deci pacat nu este vanitatea, ci, eventual, faptele impotriva legii lui Dumnezeu pe care vanitatea te impinge sa la faci. Este sa te imbraci frumos pentru slujba de duminica pacat? Hmm. Da, daca in timp ce iti alegi hainele te gandesti pe care sa le alegic a sa fii mai cu mot decat vecina cutare. Si chiar si asa, nu stiu chiar cat de grav este pacatul. Este pacat sa te dai cu parfum? Nu. Dar nici nu te ajuta sa te apropii mai tare de Dumnezeu. Nici nu te indeparteaza. Pur si simplu este parfum, nimic mai mult. Si asa mai departe.

Sigur, Hristos ne cheama la perfectiune, si vanitatea nu face parte din perfectiune. Dar idealul nu cred ca e sa te imbraci intr-un sac de iuta ca sa nu fii vanitos, fiindca vanitatea ramane in suflet. Idealul este sa ajungi sa te simti bine in orice fel de haine, decente bininteles. Si in cele mai modeste si ieftine, dar si in cele mai elegante, care, dupa cum spunea cineva mai sus, se potrivesc pentru o intalnire cu Dumnezeu, fara sa te crezi nici mare traitor, nici diva.
Interesanta incercare de explicare si de definire a vanitatii . Pacat ca este doar un sofim . Sursa , cauza vanitatii este nimeni alta decit omniprezenta mindrie, care la rindul ei este cel mai mare pacat din lume. Chiar daca este o stare sau imbraca haine de fapte in pura ei manifestare ea nu este o stare duhovniceasca nici pe departe , ci una de pacat .
Cu toata parerea de rau incercarea de ,,exprimare " este gresita dar atrage f. mult maniera in care un grav pacat este scos naframa scrobita si pus in vehiculare. Totusi pt. a drege busuiocul (si nu pt. ca nu as fi inteles !) intreb in ce carte de teologie ortodoxa (deci oriunde, si dincolo de sfintii parinti) ati intilnit aceasta explicatie si de ce v-a placut asa mult insusinduv-o ?
Reply With Quote
Vechi 28.05.2010, 11:20:12
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
atunci cine a tinut vie pana azi credinta?
manastirea si femeia..
intrarea in biserica ..cu sange necurat...unde se jertfeste sange nevinovat..chiar sa fie o superstitie?
Daca intr-adevar femeile au tinut vie credinta (ceea ce este adevarat pentru unele perioiade istorice unde Biserica a fost persecutata si barbatilor le era mai adesea frica sa se duca la biserica), nu inseamna ca tot ce au patsrat babustile este corect. S-au infiltrat si multe superstitii si credinte babesti pe care ti le arunca in cap de cum intri in biserica: maica, nu trece pe acolo, nu fac aia, nu fa aia, fa aia etc.

Chestia cu 'unde se jertfeste sange nevoinovat' nu are nimic de-a face cu lehuzia si ciclul femeii. Cu ce se strica Impartasania si pietatea noastra fata de ea daca suferim o slabiciune omeneasca atunci cand intram la biserica? Tpcmai, ca Hristos a venit ca vindecator.. Deci ne ducem la El sa ne aline si aceste suferinte. Ca femeia care s-a atns de El. I-a zis El ca a facuit rau? Nu. Desi dupa legea iudaica facuse...
Vechi 28.05.2010, 12:30:03
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

1. Nu m-ati lamurit cu anafura (in cazul in care nu te-ai impartasit). O pot lua femeile "ne-curate" sau nu? Avand in vedere ca este data pentru tot restul lumii care nu s-a impartasit...?

2. Da, si eu am auzit ceea ce spunea o_tzaranca: femeia "ne-curata" este exclusa de la multe. De aceea cred eu ca este ideea in sine ca purtam pacatul stramosesc.
Si de aceea am intrebat cum este intr-o casa de preot cu sotie si fiice.
Fiindca acolo se face si anafura, preotul face pregatiri speciale pentru slujbe, sunt icoane, alte obiecte, sunt vesmantele lui...
Ori se muta in acele zile, ori nu se atinge de ele, ori devine si el "ne-curat".

Stiu in schimb (am auzit) ca la manastire maicile nu intra in biserica in acele zile. Sunt scutite de a participa la slujbe. Si ele au multe slujbe pe zi.

3. Confirm cele spuse de Fani: am observat si eu si am vazut si un studiu prezentat la televizor. Femeile (mai ales tinerele) din tarile estice sunt f.preocupate de aspectul exterior. Este modul lor de a se prezenta si cuceri lumea (mai ales barbatii). Este o disperare a lor de a se aranja mai usor, mai rapid, de a iesi din viata mizera. Se ofera mai degraba trupeste.
Daca barbatii cu asta se lasa prinsi!? Nu este numai vina fetelor.
In vest este invers. Femeile sunt mai autonome si nu se preocupa asa sa cucereasca barbati. Sunt preocupate de alte aspecte. Sunt mai sportive, mai putin elegante, ne-preocupate de aspectul exterior. In multe tari nu se cere, sau chiar nu este permisa poza la CV.
Eu as mai completa:
Conteaza ce arme de cucerit ai. Daca ai ceva in interior (in cap si in suflet) - studii, cultura, suflet, etc., atunci asta ai de aratat si este ceva f.valoros. E adevarat ca pentru multi barbatii, este mai putin valoros decat...trupul.
Daca ai insa invers - corp, frumusete si n-ai nimic interior de aratat...reusesti chiar mai bine, peste tot.

Sa ai de amandoua este f.rar. Sa n-ai nici una din ele...este f.trist.

Si aici sunt pentru o cale de mijloc. Mai ales ca totusi pana si de la biserica, trebuie sa mai circulam prin lume, nu putem zbura peste.

Si la fel de ne-curati ar fi atunci si unii barbati si...persoanele casatorite.

Last edited by sophia; 28.05.2010 at 12:32:06.
Reply With Quote
Vechi 28.05.2010, 12:34:57
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
1. Nu m-ati lamurit cu anafura (in cazul in care nu te-ai impartasit). O pot lua femeile "ne-curate" sau nu? Avand in vedere ca este data pentru tot restul lumii care nu s-a impartasit...?

2. Da, si eu am auzit ceea ce spunea o_tzaranca: femeia "ne-curata" este exclusa de la multe. De aceea cred eu ca este ideea in sine ca purtam pacatul stramosesc.
Si de aceea am intrebat cum este intr-o casa de preot cu sotie si fiice.
Fiindca acolo se face si anafura, preotul face pregatiri speciale pentru slujbe, sunt icoane, alte obiecte, sunt vesmantele lui...
Ori se muta in acele zile, ori nu se atinge de ele, ori devine si el "ne-curat".
Daca e sa fim logici si sa ne luam dupa legea iudaica, atunci un preot a carui sotie are ciclu si a atins-o nu mai are voia sa intre in biserica.. nu?

Daca te iei dupa regulile in vigoare acum in Romania, o femeie la ciclu poiate veni la biserica dar nu are voie sa ia anafura, sa se atinga de icoane, sa se miruiasca, sa ia binecuvantare, sa vina in fata. Eu asa invatasem la Bucuresti cel putin.
Dupa unii preoti mai aspri (si poate il alte regiuni ale tarii) nu are voie nici sa calce la biserica.
Vechi 28.05.2010, 13:04:27
o_tzaranca o_tzaranca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.11.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Pacatul este un act, o fapta bine definita impotriva legii lui Dumnezeu.
atunci,e cazul sa reconsideri tu toata ortodoxia.
sa o luam de la inceput.Lucifer cand a cazut ,a pacatuit cu fapta..sau cu gandul?

sper ca citesti biblia ortodoxa ..ca Isaia a fost modificat de evrei ,dupa cum le convenea lor.
Reply With Quote
Vechi 28.05.2010, 13:18:45
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
atunci,e cazul sa reconsideri tu toata ortodoxia.
sa o luam de la inceput.Lucifer cand a cazut ,a pacatuit cu fapta..sau cu gandul?

sper ca citesti biblia ortodoxa ..ca Isaia a fost modificat de evrei ,dupa cum le convenea lor.

Pai gandul tot o fapta este. Lucifer a pacatuit si cu fapta si cu gandul.
Vechi 28.05.2010, 13:20:25
o_tzaranca o_tzaranca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.11.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Chestia cu 'unde se jertfeste sange nevoinovat' nu are nimic de-a face cu lehuzia si ciclul femeii. Cu ce se strica Impartasania si pietatea noastra fata de ea daca suferim o slabiciune omeneasca atunci cand intram la biserica? Tpcmai, ca Hristos a venit ca vindecator.. Deci ne ducem la El sa ne aline si aceste suferinte. Ca femeia care s-a atns de El. I-a zis El ca a facuit rau? Nu. Desi dupa legea iudaica facuse...
aceasta chestie se numeste..Sfanta Impartasanie si este sfintitoare (mai e nevoie sa-ti spun eu?)intra in toate madularele..inclusiv ..
exact.in cazul femeii care avea de 12 ani curgerea de sange..Hristos este vindecator.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
femeia si cariera romandragut Generalitati 65 25.11.2013 08:03:15
Femeia PetruD Morala Crestina 72 19.11.2013 13:22:16
Femeia Cananeanca CristianVladut Generalitati 1 12.03.2011 23:01:39
Preotul și femeia dorinastoica14 Preotia (Hirotonia) 64 13.02.2010 17:22:39
Femeia intre televizor si telenovela-M.D(Femeia care a uitat de modelul M-ciiDomnului 11111111 Generalitati 98 10.01.2010 08:41:15