![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Ma indoi...cunosc vreo 2 care slujesc fara nicio problema, sau cel putin slujeau ultima oara cand am auzit de ei.
|
||||
|
||||
![]()
Cand Biserica hotaraste sa faca putina ordine in interior noi incepem sa aratam toleranta, cand in anumite momente imoraliatea din interiorul ierarhiei ne deranjeaza incepem sa judecam. Cred ca tacerea este o solutie pentru multa vreme pentru un asemenea subiect, pentru mine.
|
|
|||
|
|||
![]()
Sunt foarte multi in aceasta situatie... Ii scoate pe toti?
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
decizia ii priveste doar pe preotii care vor divorta dupa aprobarea hotararii, cei divortati inainte au scapat....:D
|
||||
|
||||
![]()
Decizia Sfântului Sinod cred că este corectă. Chiar atunci când este preoțit, candidatul promite că va fi soț al unei singure soții și își va chivernisi bine căsnicia.
Într-adevăr, există situații când preoteasa își găsește pe altcineva. Dar oare este numai vina ei? Din păcate unii își aleg în grabă o soție, doar pentru a fi mai repede făcuți preoți. Caută să fie frumoasă sau mai bogată. Nu se mai uită dacă este o fată credincioasă. Apoi se miră că vin neînțelegerile și consideră că ei nu au vină. Sunt alții care deși au preoteasa credincioasă, ei o neglijeză prea mult,nu iau hotărâri de comun acord, nu ajută suficient familia, pe motiv că sunt prea ocupați. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
- ,,vrednic este lucratorul de plata sa" - ,,de la altar va trai tot slujitorul" Preotia nu este meserie, nu este profesie, nu este arta, nu este hoby... est ejertfa cu deosebire . Ori , unui preot nu-i este ingaduit sa se mai ocupe cu nimic altceva, doar cu altarul. Tinind cont ca preotii de mir , de exemplu, spovedesc pe ora intr-un post intre 10-20 de enoriasi si au un program prezervat (stabilit bine de la inceput)pt. spovedanie ,,nepierzind timpul fara rost", au doar anumite zile din saptamina in care slujesc cite un acatist sau paraclis , s.a.m.d. intelegem de ce au atita timp liber , se plictisesc, nu vor sa studieze si sa se roage mai mult ci dau in fel de fel de preocupari care mai de care mai ,,oneste" si mai justificate. De cinsprezece ani de cind cunosc bine viata bisericeasca de parohie nu am cunoscut decit 2 preoti care veneau la biserica la ora 09.00 si plecau la 18.oo zilnic, asemeni unui medic care este de garda in fiecare zi. In Romania sunt in total 3 preoti prestatori (pe la TV, radio, nunti , botezuri si taieri de mot- ca sa zic asa in emfaza) de folclor ; daca au talent sau daca mai sunt si altii talentati la asistenta sociala sau a preda in invatamint , a lucra sau detine servisuri auto, distilerii de alcool, cluburi, firme de proiectari si constructii civile, mori, tesatorii, gatere, fabrici de caramida, farmacii, buticuri si magazine comerciale. etc, etc. adica cu alte cuvinte au f. mult timp liber inafara bisericii (biserica este viata preotului... si atit !) fara a fi enoriasul in situatia de a-l cauta cu luminarea atunci cind are nevoie, dupa cuvintul Domnului, sa lase preotia si sa faca ceea ce crede el ca l-ar indreptati in plus . Oricum , dupa porunca sf. canoane ,CELE NERESPECTATE, si a cuvintului evangheliei ramas sigur doar in cartea cu acelasi nume(si nu in trairea noastra !)nu prea mai avem ce discuta... discutiile sunt de prisos. Au gresit intotdeauna primii si au creat precedente episcopii care au binecuvintat tot felul de apucaturi si de prostii in loc sa ceara supusilor trairea Evangheliei. Hm, se spune , si iata ca se implineste, ca pestele de la cap se impute si de la coada se curata ! Eu cred ca onest si frateste ar fi ca toti cei care nu se identifica cu biserica si cu preotia pina la cruce si singe ... sa lase patrafirul pe masa sf. altar si sa plece acolo unde au chemare si talent lumesc ! |
|
||||
|
||||
![]()
Te felicit frate Zaharia pentru ceea ce ai postat,ma asteptam dealtfel la reactia ta ,care este binevinita pentru noi toti.Sint de acord si cu deciziile luate de BOR si sunt convinsa ca de acum se vor lua si alte decizii pentru curatenia Bisericii si nu numai.Doamne Ajuta si Post binecuvintat.
|
|
|||
|
|||
![]()
Sincer, mi se pare o decizie aberantă. Dacă preoteasa l-a înșelat de exemplu, ce vină are el?
|
|
||||
|
||||
![]()
Ei, o fi treaba asta cu a 2 a casatorie care nu mai e Taina, ci doar binecuvantare...ceva de genul asta presupun!
![]()
|
|||
|
|||
![]()
Adica daca preotul a fost parasit de sotie si a divortat dar nu s-a recasatorit pentru ce sa nu aibe voie sa fie preot paroh?
Vedeti comunicatul: "clericii divorțați sau divorțați și recăsătoriți, precum și cei văduvi și recăsătoriți nu pot ocupa posturi de conducere în administrația bisericească, la nivel de protopopiat, eparhie și Patriarhie; nu pot ocupa postul de preot paroh, care este post de conducere; nu vor putea promova în alte parohii; nu pot fi propuși și nu pot primi ranguri bisericești; nu pot fi încadrați și nu pot funcționa în învățământul teologic preuniversitar sau universitar; nu pot solicita mutarea de la o eparhie la alta decât cu observarea atentă a situației canonice și menționarea acesteia în fișa personală. " Dupa care Sfinte Canoane preoti divortati dar care nu s-au recasatorit nu au voie sa fie preoti parohi,nu au voie sa primeasca ranguri bisericesti nu au voie sa fie profesori de religie nici macar in liceu? Trebuie supus atentiei Sfantului Sinod sa se indrepte hotararea pentru a nu fi acuzati preoti care nu incalca niciun Sfant Canon si care vor fi prin aceasta adaugire (anume ca preotul divortat dar nerecasatorit nu are voie sa fie preot paroh sau sa predea) lipsiti de dreptul de a fi preot paroh dar si dreptul de a preda religia la liceu. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Adio flori ... | ioanna | Generalitati | 25 | 02.07.2013 13:01:21 |
Sfaturi pentru cei divortati! | viviana | Nunta | 14 | 11.08.2012 20:35:15 |
Lasa darul tau acolo inaintea altarului | clementia | Generalitati | 24 | 28.03.2012 14:14:10 |
cum sa spun ? | odi_groza | Pocainta | 22 | 11.09.2010 15:04:18 |
|