Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.07.2009, 10:22:52
Andu30's Avatar
Andu30 Andu30 is offline
Member

Data înregistrării: 04.05.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Andu30
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Eu m-am referit la crearea omului: mai intai s-a zidit trupul lui Adam si mai apoi Dumnezeu a pus in el sufletul. Contravine aceasta idee cu dogmele Parintilor? Asta vreau sa stiu.
Trupul zidit initial era fara viata, el era practic doar "o forma de lut", el nu exista ca fiinta, ci era doar o forma de om. Abia dupa ce Dumnezeu i-a dat sufletul, omul a devenit "fiinta vie" deci a existat cu adevarat om viu trup si suflet. Practic nu poti numi om decat combinatia trup+suflet. Separarea lor este doar o anomalie (moartea) in normalitatea lucrurilor.

Asa este si acum, cand un copil se zamisleste (in momentul cand spermatozoidul fecundeaza ovulul) in acel moment magic, omul ia fiinta (trup + suflet) si incepe sa traiasca ca entitate. Practic nu poti numi om cele doua celule inainte de a se uni, asa cum nu poti numi om nici "forma de om" pe care Dumnezeu a facut-o initial din tarana.

GENEZA 2,7 Atunci, luând Domnul Dumnezeu țărână din pământ, a făcut pe om și a suflat în fața lui suflare de viață și s-a făcut omul ființă vie.

Sensul acestui verset il poti citi asa:

Atunci, luând Domnul Dumnezeu țărână din pământ, a făcut o forma umanoida și a suflat în fața lui suflare de viață și s-a făcut omul ființă vie.
Vechi 10.07.2009, 11:01:23
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Andu30 Vezi mesajul
Trupul zidit initial era fara viata, el era practic doar "o forma de lut", el nu exista ca fiinta, ci era doar o forma de om. Abia dupa ce Dumnezeu i-a dat sufletul, omul a devenit "fiinta vie" deci a existat cu adevarat om viu trup si suflet. Practic nu poti numi om decat combinatia trup+suflet. Separarea lor este doar o anomalie (moartea) in normalitatea lucrurilor.

Asa este si acum, cand un copil se zamisleste (in momentul cand spermatozoidul fecundeaza ovulul) in acel moment magic, omul ia fiinta (trup + suflet) si incepe sa traiasca ca entitate. Practic nu poti numi om cele doua celule inainte de a se uni, asa cum nu poti numi om nici "forma de om" pe care Dumnezeu a facut-o initial din tarana.

GENEZA 2,7 Atunci, luând Domnul Dumnezeu țărână din pământ, a făcut pe om și a suflat în fața lui suflare de viață și s-a făcut omul ființă vie.

Sensul acestui verset il poti citi asa:

Atunci, luând Domnul Dumnezeu țărână din pământ, a făcut o forma umanoida și a suflat în fața lui suflare de viață și s-a făcut omul ființă vie.
De acord.

Aseara a fost la B1, pentru a nu stiu cata oara in reluare la Nasul, emisiunea "Hristos S-a inaltat! Noi ce facem?" in care Sorin Dumitrescu ne explica iconografia, chestiuni delicate de teologie si nu numai.

Si era vorba despre reprezentarea Treimii in icoana, ca o fiinta care are trei fetze. Atunci il intreaba pe moderator: oare Adam si Eva, ce crezi, ar putea fi pictati ca o fiinta cu doua capete? Si zice tot el: da, pentru ca initial Adam si Eva au fost creati impreuna, uniti, nedespartiti; in unele icoane il gasim reprezentat pe Adam in pozitie dormind intins jos,in momentul in care Dumnezeu o creaza pe Eva din coasta lui, iar Eva in pozitie oblica, o parte fiind Adam si cealalte parte fiind ea, Eva. Si mai spunea ca in momentul caderii in pacat, cei doi s-au despartit si separarea i-a diferentiat si fizic, si morfologic, si spiritual samd.

Ce parere aveti de aceasta interpretare androgina a creatiei omului? Oare nu contravine versetelor din capitolul 2:

"Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie și a adus-o la Adam.
Și a zis Adam: "Iată aceasta-i os din oasele mele și carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său.
De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un trup."

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 10.07.2009, 12:37:45
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
De acord.

Aseara a fost la B1, pentru a nu stiu cata oara in reluare la Nasul, emisiunea "Hristos S-a inaltat! Noi ce facem?" in care Sorin Dumitrescu ne explica iconografia, chestiuni delicate de teologie si nu numai.

Si era vorba despre reprezentarea Treimii in icoana, ca o fiinta care are trei fetze. Atunci il intreaba pe moderator: oare Adam si Eva, ce crezi, ar putea fi pictati ca o fiinta cu doua capete? Si zice tot el: da, pentru ca initial Adam si Eva au fost creati impreuna, uniti, nedespartiti; in unele icoane il gasim reprezentat pe Adam in pozitie dormind intins jos,in momentul in care Dumnezeu o creaza pe Eva din coasta lui, iar Eva in pozitie oblica, o parte fiind Adam si cealalte parte fiind ea, Eva. Si mai spunea ca in momentul caderii in pacat, cei doi s-au despartit si separarea i-a diferentiat si fizic, si morfologic, si spiritual samd.

Ce parere aveti de aceasta interpretare androgina a creatiei omului? Oare nu contravine versetelor din capitolul 2:

"Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie și a adus-o la Adam.
Și a zis Adam: "Iată aceasta-i os din oasele mele și carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său.
De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un trup."
Este genial Sorin Dumitresc- un adevart teolog pentru mine. Apropo, de aceasta unitate primordiala, am citit in Morala crestina a lui Georgios Mantzaridis o traducere interesanta a versetului din Facere 1,26.:"" Si a zis Dumnezeu: Sa facem om dupa chipul si asemanarea Noastra, si [ei] sa stapaneasca..." Dumnezeu Cel Unul foloseste numarul plural "sa facem", dar si pentru omul cel unul se foloseste, iarasi, pluralu : "[ei ] sa stapaneasca", iata cum chipul Treimii se reflecta in om, cei doi erau una.
Reply With Quote
Vechi 11.07.2009, 22:22:07
cristinamaria cristinamaria is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.04.2009
Implicit

Am vazut si eu emisiunea si intr-adevar Sori Dumitrescu e genial (l-am mai vazut si in alte emisiuni).

Ceea ce afirma el nu contravine deloc versetelor metionate de Florin-Ionut. Faptul ca barbatul si femeia tind unul catre altul, spre a trai impreuna si a alcatui un singur "om" nu arata decat tendinta omului de a se indrepta catre Dumnezeu. Nu inteleg exact ce anume ti se pare tie neclar? mie mi se pare limpede.

Am citi recent un articol despre creatie, in care era reluata exact ideea descrisa de georgeval, cum ca de fapt Adam si Eva au fost creati amandoi deodata, omul creat de Dumnezeu era de fapt Adam-Eva, prin actul separarii coastei, si deci a Evei din Adam, Dumnezeu a despartit fiinta initiala in doua fiinte, pentru ca a vazut ca "nu e bine sa fie omul singur". Cu alte cuvinte, Dumnezeu a creat in felul acesta dialogul. Articolul este foarte interesant, daca vreti sa il cititi, http://www.crestinortodox.ro/alte-ar...at-si-o-femeie
Vechi 12.07.2009, 00:38:13
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Implicit

Dumnezeu nu a "pus" sufletul ci l-a creat.
Zice Sfantul Ioan Damaschinul ca nu se inteleg literar cele spuse despre Dumnezeu.
Dumnezeu creaza sufletele tuturor oamenilor.
Sufletele oamenilor sunt create la fel cu ingerii.
Reply With Quote
Vechi 12.07.2009, 00:53:10
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Zice Sfantul Ioan Damaschinul ca nu se inteleg literar cele spuse despre Dumnezeu.
Dumnezeu creaza sufletele tuturor oamenilor.
Totul este pus sub semnul Creației, deci toate sunt create.
Vechi 13.07.2009, 19:32:16
laraG laraG is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.10.2008
Locație: timisoara
Implicit

Imi doresc sa primesc in suflet lumina dumnezeiasca, cea nemarginita, sa pot iubi lumea intreaga cu bune si rele.In rugaciune, inima-mi sa izvorasca lacrimi de bucurie, sa simt in permanenta dorul dupa Dumnezeu,sa nu-mi mai fie teama de nimic.Dar sufletul meu este neputincios, cu frica mare,sta spanzurat deasupra prapastiei unde arde focul cel vesnic.Si timpul trece si din toate partile se aprind ispite de tot felul.
Vechi 14.07.2009, 14:29:10
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Zice Sfantul Ioan Damaschinul ca nu se inteleg literar cele spuse despre Dumnezeu. Dumnezeu creaza sufletele tuturor oamenilor.
Originea sufletelor urmasilor lui Adam depaseste orice experienta omeneasca ramanand o taina cunoscuta numai de Dumnezeu. Cu privire la aceasta exista trei ipoteze:

Preexistentialismul
sustine ca sufletele oamenilor au fost create toate deodata, la inceput, si pacatuind ele in starea de preexistenta au fost asezate apoi in trupuri.

Traducianismul invata ca sufletul urmasilor provine din sufletele parintilor, ca rasadurile plantelor, sau cum trupurile se nasc din cele ale parintilor, fie prin desprindere, fie printr-o putere creatoare cu care sufletele parintilor sunt inzestrate de Dumnezeu.

Creationismul marturiseste ca fiecare individ isi primeste sufletul prin creatie nemijlocita de la Dumnezeu, nu de la parinti. Prin aceasta se afirma distinctia sufletului ca principiu deosebit de trup.

Cel mai apropiat de invatatura Bisericii este creationismul, insa si acesta intampina o mare greutate atunci cand trebuie sa explice transmiterea pacatului stramosesc.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2009, 15:28:10
georgepacuraru
Guest

Implicit

Sufletul omenex este asa de complicat ca numai Dumnezeu CREATORUL stie exact cum functioneaza.
Reply With Quote
Vechi 15.07.2009, 22:06:51
cristinamaria cristinamaria is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.04.2009
Implicit

Da ne-a lasat si pe noi sa vedem cum functioneaza, pe gaura cheii, dandu-ne Scriptura.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre sabia de a trecut prin sufletul Maicii Domnului mihailt Generalitati 11 16.04.2012 00:10:35
Obiceiul omenesc cu painea si vinul carora le este atribuita calitatea de "Pasti" doctor_faustus Sfintele Pasti - Invierea Domnului 27 31.03.2011 11:11:44
Despre sufletul nostru patinina34 Generalitati 31 10.03.2009 21:32:57
Va rog din tot sufletul... quasar Generalitati 4 04.10.2007 19:20:28