Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.02.2009, 18:26:45
eu-cristina83 eu-cristina83 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2008
Locație: Undeva in minunata Romanie
Implicit

Din pacate, foarte multi dintre noi suntem crestini doar cu numele. Atat la nunta cat si la moarte s-au impamantenit niste obiceiuri pagane de care nu prea cred ca vom scapa repede de ele, deoarece daca vine cineva care sa spuna nu se face asa, nu se poate sa nu se gaseasca o "mamaie" care este foarte mult dusa la biserica si care le stie pe toate. Dureros este ca de multe ori le spune preotul in fata ca nu fac bine ce fac si tot pe a lor o tin. Tot ce putem sa facem este ca noi, la randul nostru sa nu dam voie la astfel de obiceiuri si in acelasi timp sa nu plecam urechea la barfa lor. Cand a murit bunicul meu noi nu am dat gaina peste mormant (pt. care ne-am auzit vb.), dar in schimb i-am facut pomenile, il pomenim mereu la Sf. Liturghii, ii impartim si asta e tot ce conteaza deoarece numai in acest fel il putem ajuta. Cat despre pomana si statul la masa cu preotul, la tara se poarta asta deoarece pr. este o pers. importanta pt. comunitate si sti cum este cu mandria asta...."am stat cu popa la masa". Noi nu trebuie sa ne cramponam de aceste obiceiuri care de multe ori ne supara, ci daca avem vreo nelamurire sa intrebam preotul si sa punem in practica ce spune el.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2009, 20:07:12
anne's Avatar
anne anne is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2008
Religia: Ortodox
Implicit Draga Silvia,

Citat:
În prealabil postat de silverstar Vezi mesajul
[COLOR=green]Cred ca am mai spus pe aici ca sunt oraseanca get-beget, fara rude la tara si, in consecinta, fara sa cunosc obiceiurile.[/COLOR]
[COLOR=green]Fratele meu s-a maritat cu o singura la parinti si locuieste undeva pe la 11, 12 km de oras... [/COLOR]
[COLOR=green]A murit socrul lui pentru care eu am avut un respect deosebit. Dumnezeu sa-l ierte și să-l odihnească.[/COLOR]

[COLOR=green]Tocmai pentru ca nu cunosc multe obiceiuri legate de acest trist eveniment, am fost foarte atenta la ce se intampla in jurul meu și credeti-ma că nu sunt deloc încântaă.[/COLOR]

[COLOR=green]I S-o iau cu începutul, obicei de oriunde al crestin-ortodocsilor. Nu inteleg de ce mortul trebuie ținut trei zile... De ce trebuie sa se vada cum ceea ce a fost candva viu, se degradeaza fizic, de la ora la ora? [/COLOR]
[COLOR=green]Îmi amintesc din Biblie, din Noul Testament, cum a fost îngropat Domnul nostru Iisus Christos. Simplu, decent, fără zorzoane... [/COLOR]

[COLOR=green]II Punți: găleți, cană, fața de masă, pătură, cămașă,,, Puse în pungi, ambalate etc... De ce? Apoi, discuții din jur: "la cutare a fost așa, noi mai punem, mai adăugăm..." Ca la concurs... De fapt, în acest fel, neștiutorul asistă la o paradă a bogăției, a opulenței... care sună cam așa: "noi avem mai mult ca voi, ia priviți aici..." [/COLOR]

[COLOR=green]III În timpul slujbei de la cimitir, preotul a căscat vârtos... Ca și cum ar fi spus că puțin îi pasă lui de durerea familiei și celelalte... [/COLOR]

[COLOR=green]IV Masa a fost făcută la un restaurant închiriat special. Din ușă am privit cum o parte din cei veniți la praznic s-au îmbulzit să stea la masă cu preotul, nelăsând scaune libere nici pentru familie... A trebuit să se roage preotul de loc măcar pentru soția mortului... [/COLOR]
[COLOR=green]Oare ce-o fi în capul acestor oameni? [/COLOR]

[COLOR=green]Deocamdată, atât![/COLOR]
Iti recomand cu caldura sa citesti cartea parintelui protos. NICODIM MANDITA : "Priveghiul crestinesc"...Ai sa intelegi multe de acolo...
Reply With Quote
Vechi 10.06.2012, 02:24:40
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de silverstar Vezi mesajul
Punți: găleți, cană, fața de masă, pătură, cămașă,,, Puse în pungi, ambalate etc... De ce? Apoi, discuții din jur: "la cutare a fost așa, noi mai punem, mai adăugăm..." Ca la concurs... De fapt, în acest fel, neștiutorul asistă la o paradă a bogăției, a opulenței... care sună cam așa: "noi avem mai mult ca voi, ia priviți aici..."
"Familia si asa incercata de durere nu trebuie sa faca excese in ceea ce priveste pregatirea de inmormantare. Un astfel de trist eveniment nu trebuie transformat in prilej de fala sau intr-o intrecere in a face pregatiri cat mai multe si cat mai scumpe.

Trebuie pastrata masura in tot ceea ce intreprindem, preocupandu-ne mai mult de rugaciunea pentru sufletul celui decedat, decat de mese imbelsugate si daruri costisitoare. Nu cosciugul (sicriul) scump, nici multele coroane sau jerbe ori mancarurile rafinate si abundente trebuie sa preocupe familia, ci rugaciunea profunda de care sufletul decedatului are nevoie, caci se pregateste de intalnirea cu Dumnezeu.

Cel mai potrivit este, in astfel de situatii, sa se faca milostenii (adica sa se dea de pomana) din alimente si haine crestinilor care traiesc o viata grea in azilurile de batrani orfanilor, vaduvelor, caselor de copii, asociatiilor de handicapati, intr-un cuvant, strainilor care efectiv au nevoie si se bucura de o haina ori de o farfurie de mancare."

Inmormantarea si pomenirile pentru cei adormiti, Parintele Eugen Dragoi
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Inmormantarea si pomenirea mortilor cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 81 28.07.2011 00:07:15
Inmormantarea copiilor nebotezati huchohucho Slujba inmormantarii 0 06.02.2010 18:26:31
Inmormantarea la evrei. Evreulcelales Iudaismul 9 17.12.2009 18:44:18
Pareri despre ASCOR(Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi Romani) none Generalitati 6 17.11.2009 00:08:07