Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.09.2008, 14:35:54
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Biserica Ortodoxa este or*ganizata sinodal, spre deosebire de cea catolica, unde intalnim o organizare monarhic-centralista. In Biserica Ortodoxa forurile cele mai inalte de con*ducere sunt sinoadele de episcopi: pentru intreaga Biserica, si*nodul ecumenic, in care e reprezentat tot episcopatul, iar pentru Bisericile autocefale, sinoadele locale. In Biserica Catolica toata puterea e concentrata in fiinta unei singure persoane, a papei.

Ortodoxia este formata din Biserici autocefale locale, care, din punct de vedere administrativ-teritorial, se conduc in mod independent, ele pastreaza totusi intre ele in mod obligatoriu - unitatea dogmatica, cultica si canonica.

O Biserica autocefala este recunoscuta ca fiind apta: sa constituie sinodul episcopilor locali, acesta fiind singura ei autoritate canonica ; sa aleaga propriul ei primat - arhiepiscop sau patriarh - (canonul 34 apostolic), avand un teritoriu limitat ca jurisdictie (can. 2 al Sinodului al II-lea ecumenic) ; sa sfinteasca Sfantul Mir necesar Tainei ungerii cu mir.
Reply With Quote
Vechi 17.09.2008, 16:24:37
adrian010155 adrian010155 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Tari ortodoxe: Romania, Bulgaria, Grecia, Serbia, Rusia, Moldova, Ucraina, Belarus. Este recunoscuta ca fiind crestina si Etiopia (copta). In toate tarile europene, asiatice si americane exista comunitati ortodoxe, mai mici sau mai mari. De asemenea, in Australia.
Aria compacta, efectiva, a ortodoxiei ocupa o suprafata aproximativ egala cu cea descrisa in Apocalipsa.
Reply With Quote
Vechi 17.09.2008, 21:09:40
ancah
Guest

Implicit

Georgia, Cipru, Macedonia.
Reply With Quote
Vechi 18.09.2008, 09:05:43
achimovjan
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de pisi
Din cate stiu eu, nu exista un lider al ortodocshilor in lume, fiecare tara ortodoxa are patriarhul ei.Capul bisericii ortodoxe esti Iisus Hristos.

Ps. nu stiu exact daca exista liderul Orodoxilor am spus doar ce stiu eu.
Foarte frumos spus,Biserica este Trupul lui Hristos,si fiecare membru are un rol anumit."Oare toti sunt Apostoli,oare toti sunt prooorci,oare toti invatatori,oare toti au darul de a face minuni?Fiecare cu darul sau.Dumnezeu nu este limitat in a aimparti daruri decat de vointa SaEl alege Apostoli,prooroci,invatatori.Actul fosrmal al hirotoniei,nu inseamna ca gata,s-a nascut un Ioan Gura De aur,de fapt experienta arataca hirotonia este o mare problema pt ierarhi,este ca si cum dai o putere enorma,dar habar nu ai cui o dai.Ca are studii,si Arie era super studios,ca are recomandari de la X sau Y,de unde stii ca este sincer?Cred ca stiti cazul Sf Petru,episcop al Romei care s-a rugat 40 de zile la mormantul Sf Ap Petru ca sa i se ierte pacatetle din timplul vietii.Dupa 40 de zile,i s=a aratat Sf PA Petru si i-a spus.M-am rugat pt tine,si ti s-au iertat pacatele.Insa pentru hirotoniile facute ai sa dai socoteala singur.
Infricosator dar realist!
Reply With Quote
Vechi 18.09.2008, 17:48:57
tigerAvalo9 tigerAvalo9 is offline
Banned

Data înregistrării: 28.03.2008
Locație: Galati
Implicit

Citat:
În prealabil postat de achimovjan
Citat:
În prealabil postat de pisi
Din cate stiu eu, nu exista un lider al ortodocshilor in lume, fiecare tara ortodoxa are patriarhul ei.Capul bisericii ortodoxe esti Iisus Hristos.

Ps. nu stiu exact daca exista liderul Orodoxilor am spus doar ce stiu eu.
Foarte frumos spus,Biserica este Trupul lui Hristos,si fiecare membru are un rol anumit."Oare toti sunt Apostoli,oare toti sunt prooorci,oare toti invatatori,oare toti au darul de a face minuni?Fiecare cu darul sau.Dumnezeu nu este limitat in a aimparti daruri decat de vointa SaEl alege Apostoli,prooroci,invatatori.Actul fosrmal al hirotoniei,nu inseamna ca gata,s-a nascut un Ioan Gura De aur,de fapt experienta arataca hirotonia este o mare problema pt ierarhi,este ca si cum dai o putere enorma,dar habar nu ai cui o dai.Ca are studii,si Arie era super studios,ca are recomandari de la X sau Y,de unde stii ca este sincer?Cred ca stiti cazul Sf Petru,episcop al Romei care s-a rugat 40 de zile la mormantul Sf Ap Petru ca sa i se ierte pacatetle din timplul vietii.Dupa 40 de zile,i s=a aratat Sf PA Petru si i-a spus.M-am rugat pt tine,si ti s-au iertat pacatele.Insa pentru hirotoniile facute ai sa dai socoteala singur.
Infricosator dar realist!
Eu nu ma refeream ca un lider adica sef ,cel mai tare cel mai mare si asa mai departe.Ma refeream la conducator,reprezentantul Bisericii Ortodoxe,cum este la catolici papa nustiucare asa si la noi.
Reply With Quote
Vechi 18.09.2008, 20:11:59
danyel danyel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2006
Locație: Cluj Napoca, Ardeal ,Romania
Implicit

dupa cum s-a mai spus Iisus Hristos e Liderul si Capul Bisericii Ortodoxe, diacon, preot, episcop sunt cele trei trepte ale preotiei sacramentale, ce este peste tine doar de partea administrativa, mitropoliti, patriarhi etc
Reply With Quote
Vechi 20.10.2008, 18:12:47
danyel danyel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2006
Locație: Cluj Napoca, Ardeal ,Romania
Implicit

Ortodoxia are un papă!

Duminică 9 martie 2008, de Sfântul Nicolae Velimirovici

Ortodoxia are și ea un papă, mai vechi decât toți papii și patriarhii din lume. L-a avut dintru început, și-l va avea până la sfârșitul vremurilor. Este același papă pe care l-au chemat și toți apostolii lui Hristos. Duhul Sfânt, Duhul înțelepciunii și înțelegerii, Duhul mângâierii și puterii lui Dumnezeu - El e ade¬văratul papă al Bisericii lui Hristos din veac și până în veac, neînlocuit și neschimbat, nevotat și necontestat, fără înaintaș și fără urmaș. Iar în ce privește faptul că apostolii L-au recunoscut pe Duhul Sfânt ca verhovnic și papă al lor, există din fericire un document scris¬ - scris chiar de mâna lor. La primul lor sinod, din Ierusa¬lim, apostolii au scris vestitele cuvinte: Părutu-s-a Du¬hului Sfânt și nouă să fie așa și pe dincolo (Fapte 15, 28). Evident, apostolii L-au pus pe Duhul Sfânt înainte și mai presus de sine. Înainte de acea întrunire și de ori¬care alta, Lui I se rugau, pe El Îl chemau, Lui I se supu¬neau necondiționat. Oare nu fac astfel până în ziua de astăzi mai-marii Bisericii Ortodoxe ? De câte ori se adună în sinod, ei își aduc aminte în primul rând să-L che¬me pe infailibilul lor papă, pe Duhul Sfânt; pe Acesta Îl cheamă cu frică și cutremur înainte de începerea a tot lucrul, și Lui I se supun necondiționat. […] Și stăpânește tot și toate, nu prin forță, ca un dictator pă¬mântesc, ci ca un tată - prin înțelepciune și dragoste. El ne și este tată prin botezul cu care suntem botezați. Iar dvs. știți că, în grecește cuvântul „papa” înseamnă pă¬rinte, tată. Așadar, în înțelesul corect din punct de vede¬re istoric și moral Duhul Sfânt este tatăl nostru, este papă al nostru. Și la ce i-ar mai trebui Bisericii Orto¬doxe încă un tată, altfel spus papă? Oare nu ne-a preîn¬tâmpinat și Însuși Domnul Hristos să ne ferim de papii - tații - pământești? El ne-a poruncit acum 19 veacuri: Și tată (a se citi: papă) să nu chemați vouă pe pământ, că Unul este Tatăl vostru Cel din ceruri (Matei 23, 9). (Răspunsuri la întrebări ale lumii de azi, vol. 1, Sophia, 2002, p. 96-97).

Articol preluat de pe www.credinta-ortodoxa.ro

Reply With Quote
Vechi 20.10.2008, 18:31:26
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

E asta e raspunsul la intrebare!
Intr-adevar asta e liderul ortodocsilor Duhul Sfant!
Foarte frumos si foarte adevarat ce a zis Sfantul Velimirovici.
Reply With Quote
Vechi 20.10.2008, 23:36:03
Ratacitorul Ratacitorul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.10.2008
Implicit

ro.orthodoxwiki.org/Lista_Bisericilor_autocefale_și_autonome - 34k -
Cautati aici!

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
De la lume adunate, si-napoi la lume date... ucenic Generalitati 27 28.06.2012 22:50:26
Despre lume si lepadarea de lume buiacu gabriel Intrebari utilizatori 12 10.08.2010 11:27:11
Relatiile ortodocsilor cu neortodocsii Hector Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 25 21.11.2009 16:35:22