Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.08.2007, 18:52:25
urzicuta urzicuta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.07.2007
Implicit

..sunt profesori buni,la noi in scoala este o profesoara ... un om daruit,,,dar din pacate ora de religie e ca picatura de apa intr-un ocean,,ora de religie trebuie sa se continue acasa,sau invers.
Reply With Quote
Vechi 23.08.2007, 22:08:42
erzbet erzbet is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2007
Implicit

Parerea mea e ca nu ar trebui religia predata de preoti; exista biserica. Profesorul de religie nu are dreptul sa tina predici ortodoxe la ora, trebuie sa isi predea materia obiectiv; si ar trebui(asa cum este in multe scoli si licee) sa fie materie optionala. Si ar trebui sa fie interactiva pentru a atrage atentia elevilor. Iar pentru copii din clasele primare, ar trebui sa decida parintii daca doresc religie sau nu.

Nu s-a apucat nimeni sa darame bisericile sau mai stiu eu ce, nu trebuie sa exageram. In realitate, orele de religie sunt un fel de relaxare intre o ora de chimie si una de matematica; o medie de 10 in plus.(in majoritatea cazurilor). Desfiintate sau nu, tot nu influenteaza cu nimic pe elevi; asistati la o ora de religie si imi veti da dreptate
Reply With Quote
Vechi 23.08.2007, 22:33:12
ancah
Guest

Implicit

Erzbet: Si care e religia obiectiva pe care ar trebui sa o predea elevilor la ore?
Stai, mai asteapta putin, caci ecumenismul bate la usa...
Dar cum zice si urzicuta, cele invatate la scoala trebuie continate acasa. Viata insasi ar trebui sa fie o lectiede religie.
Erzbet, nu stiu daca ai citit comentariul Sf. Nicolae Velimirovici la "Tatal Nostru", ca sa vezi ce inseamna credinta adevarata. Il gasesti la sectiunea "Noul Testament",aici pe forum.
Reply With Quote
Vechi 23.08.2007, 22:35:14
ancah
Guest

Implicit

Comentariul respectiv se gaseste la "Sfanta Scriptura", nu la NT, iertare pt greseala.
Reply With Quote
Vechi 23.08.2007, 22:43:58
erzbet erzbet is offline
Senior Member

Implicit

In scoli nu se preda "credinta" ci "religie". Prin predare obiectiva inteleg istoria religiilor(mai dezvolta si cultura elevilor), explicarea ritualulior, fara propaganda sau presiune asupra elevilor. Poate avea un impact puternic asupra copiilor mai mici sa li se zica la fiecare ora de religie ca daca nu merg la biserica vor arde in iad sau mai stiu eu ce.

"Dar cum zice si urzicuta, cele invatate la scoala trebuie continate acasa. Viata insasi ar trebui sa fie o lectiede religie."

Asta pentru tine; fiecare isi stabileste prioritatile in viata. De aceea este o pierdere de timp predarea religiei in clasele mai mari. Pentru cei credinciosi, exista biserica, preoti. Pentru ceilalti este o materie in plus
Reply With Quote
Vechi 24.08.2007, 00:07:09
veilur veilur is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.01.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Se va tine cont atata timp cat elevii vor mai fi interesati de religie, dar nu stiu de ce am o presimtire ca in viitor se va scoate aceasta disciplina din considerente morale, cum ca ar fi o materie ce nu mai intereseaza si nu mai aduce nici un folos nimanui, find privita ca o posibila ideologie invechita...
Reply With Quote
Vechi 24.08.2007, 09:05:15
Red_Rose Red_Rose is offline
Member

Data înregistrării: 17.08.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de urzicuta
..sunt profesori buni,la noi in scoala este o profesoara ... un om daruit,,,dar din pacate ora de religie e ca picatura de apa intr-un ocean,,ora de religie trebuie sa se continue acasa,sau invers.
E buna si picatura aceea daca ramane undeva in om, candva, peste ani cand acea persoana va da de greutati/necazuri acea picatura poate fi chiar picatura de care are nevoie sa se racoreasca de arsita durerilor sufletesti si sa te intareasca. Si va vedea ca buna si racoreste/intareste picatura aceea si va mai dori inca o picatura, si inca o picatura si va cauta Izvorul.

Nu se stie la cati copii le va folosi cunostiintele de religie, sfaturile si povetele date de parintele, dar decat deloc, tot e ceva. Si daca foloseste la 1, 2 copii tot e bine.

Reply With Quote
Vechi 24.08.2007, 09:54:01
ancah
Guest

Implicit

Vezi, erzbet, ca afirmatia ta nu prea e conforma cu credinta ortodoxa. Doar cei fara credinta se multumesc cu istoria religiilor. Un copil va primi mai usor invatatura crestina, decat un adolescent sau chiar un adult.

Exista cuvinte care nu pot fi folosite in legatura cu credinta si anume propaganda, care e de origine bolsevica, si indoctrinarea, pentru ca are conotatie negativa.
Dar sigur, fiecare are drept la opinie.
Reply With Quote
Vechi 24.08.2007, 10:15:41
erzbet erzbet is offline
Senior Member

Implicit

Am folosit cuvantul acela intr-un context negativ; dar oricum, predica bisericeasca(sper ca de aceasta data am spus corect) nu ar trebui sa se tina in scoli.. Pentru aceasta exista biserica; profesorul ar putea cel mult sa devina un intermediar intre elev si biserica. Mi s-ar parea absurd ca ora de religie sa fie predata de un preot, care poate nu are rabdarea si atentia neceasra unui dascal. Mi-am amintit orele mele de religie din liceu, am avut o profesoara extraordinara; purtam discutii cu ea pe toate temele, ne-a predat si istoria religiilor, ne-a adus muzica bisericeasca ruseasca, a organizat de craciun intalniri cu elevii doritori si mergeau la aziluri cu alimente etc. Nu am avut caiet de religie, nu ne-a predat materia propriu-zisa niciodata.(manualul era plin de termeni religiosi greoi si neinteresanti comparativ cu ora interactiva). Devenise un fel de consilier pt noi, ne asculta intotdeauna. Toti elevii au optat pentru ora de religie si niciunul pentru geografie optionala(era alternativa pentru cei care nu doreau sa studieze religia).

In alta ordine de idei, am inteles ca vor sa introduca religia si in clasele de liceu superioare, a 11a si a 12a.(pana acum nu se facea).
Reply With Quote
Vechi 24.08.2007, 10:51:05
ancah
Guest

Implicit

Erzbet,am inteles de unde te-ai inspirat. Exista profesori buni, ca profesoara ta de religie. Dar nu ai mentionat cu ce ai ramas dupa acele ore de religie. Inteleg ca terminologie nu ati invatat. Atunci ce ati invatat? ati citit versete din biblie, ati vorbit despre Iisus si apostoli? Despre nasterea si rastignirea Domnului?
De fapt despre ce clasa vorbim?
Intreb caci as vrea sa vad ce impresie au facut orele asupra elevilor si cu ce au ramas ei, respectiv tu, caci cu tine vorbesc.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
intrebare cont forum calatorul Generalitati 0 29.12.2012 00:19:24
cont mirela.b Reguli generale de utilizare a forumului 1 07.03.2012 09:57:47
Este cineva inginer proiectant? Sau stiti pe cineva? JustNicol Generalitati 0 04.03.2012 19:43:18