Citat:
În prealabil postat de C-tin
Citat:
În prealabil postat de urzicuta
:)Exista in om doua feluri de vointe cea rationala si cea irationala.....vointa superioara este actionata prin puterea mintii..cel putin asa am invatat eu la psihologie..in timp ce vointa inferioara este ACTIONATA DE instinctele trupului..in noi se da o lupta permanenta..si in final..binele trebuie sam invanga raul ca asa e happy end-ul.cu cat pacatele viciile sunt mai mici cu atat exista mai mari sanse de izbanda...adeca pacatul facut cu gandul poate fi infrant mai repede decat cel facut cu fapta..sa omoram pe omul cel vechi din noi,fiinta primara,gragara si sa-l lasam pe omul cel nou nascut din apa si din duh sa traiasca..sa respire...de cele mai multe ori cei care desfraneaza cu gandul sau cu fapta isi pierd mintile..sunt greu parasiti de acest duh..e f.puternic..
|
O intrebare
ai zis doua vointe; una rationala si alta irationala
prima e superioara si a doua inferioara?
|
domnule, a invatzat prost urzicutza sarmana la psihologie, nu exista instincte, ci shi alea au o invatzatura in ele, un duh, defapt sunt nishte patimi care ishi zic instincte, urmate de la animale ca sa le consideri fireshti, sa le acceptzi ca pe un dat, der e o forma de repetare a unei invatzaturi ce-tzi intra in obicei, in instinct shi asha o shi faci, de parca ar fi din instinct, dar nu exista instincte, suptul la copii de tzatza, adica alaptatul shi suptul, nu este un instinct, ci, din fire, adica te indeamna firea creata sa ii dai la copil sa suga tzatza, iar copilul inconshtient nu shtie ci se invatza sa suga, probabil are o placere a laptelui de mama, pentru a primi in el hrana materna. Deci nu suge din instinct, shi lucrurile nu ne vin din instinct ci din fire, iar pacatele shi invatazatura defactuoasa ne strica firea, parand ca ar fi ashea firea noastra, dar sunt defapt naravuri, ca nici animalele n-au instincte, ci au alte firi, firi de animale, controlate de pofte shi nevoile lor animaliceshti, iar firea dracului, ca shi dracii au fire, este scurta: pofta, nalucire, manie, sau pofta fara minte, naluciri pripite mai mult pentru trupfie, shi manie fara judecata sau drapta socotintza, ca sa capete "aurul" fara osteneala, ca shi pe ceva avere cu care sa se laude ca doar n-a muncit-o el shi nici nici altceva ci doar ca sa aiba duh de stapanire.... deci din fire avem inclinatziile respective, ca instinctele ce sunt? le-a inventat cineva anapoda, le-a pus in seama animalelor, shi apoi le-a dat shi la om, facand legatura... ei zic ca e ceva innascut, poi innascuta e firea, asha cum a ajuns, denaturata sau cum o fi fost ea, cum s-a propagat de la parintzii noshtrii care au cazut rand pe rand de la Adamul Creat. Personal nu prea pricep ce ar fi alea instincte altceva decat patimi devenite obiceiuri shi puse pe seama unui dat trupesc, adica sa le luam drept bune shi sa le acceptam shi sa nu ne opunem, devenind fiintze instinctuale, adica o vointza ascunsa a lor, deci inconshtienta, dar eu am impresia ca e conshtienta, shi doar obishnuintza o face sa para inconshtienta, adica o vointza careia nu i te potzi opune ca e din instinct, deci are libera trecerea spre fapte, asha ca din instinct.... shi apoi au zis ca vointza somnului, a sexului, a poftei de mancare, a bautului, a trandaviei, a maniei, a laudarosheniei, a ingamfarii, a trstetzii shi deznadejdii pentru frica pacatelor savarshite, a plansului pentru orgoliu, a rautatzii shi cruzimii sunt instincte... asha cum sunt shi la animale... poi animalele au invatzat sa se comporte asha de la shefii lor, de la animalele mai batrane shi mai puternice, deci e o invatzatura shi la ele, dar noi de la cine am invatzat instinctele? trupului shi ale firii? shi ce fire ni s-a format de la nashtere incoace? ?????????:(:(:(:(:(