Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.02.2026, 12:55:57
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Eu înțeleg de aici că untdelemnul e o desfătare.
Un post mai aspru poate aduce beneficii mai mari, de acord cu tine. Dar el trebuie să fie pe măsura râvnei și a credinței celui care alege, liber să postească. Nu trebuie să fie o normă pentru toată lumea, pentru că oamenii sunt diferiți. Pravilele (una dintre ele parcă a Sf. Sava) care "normează" postul trebuie luate ca un ghid, nu ca o obligație – părerea mea.

De aceea este bine ca fiecare să se sfătuiască cu duhovnicul și despre aspectul ăsta, pentru că dacă unii tind să se menajeze, alții se simt îndemnați către o rigoare care depășește măsura lor duhovnicească sau trupească.

Iar ascultarea de duhovnic – chiar dacă el te îndeamnă spre un post mai blând – îți poate aduce un beneficiu duhovnicesc mai mare decât un post aspru făcut din râvna ta singulară, fie ea și cu temei în canoanele Bisericii.

Ceea ce pentru unii este leac (spre despătimire), pentru alții poate să fie dăunător (piatră de poticnire când credința este slabă, ori chiar să-i afecteze fizic, nervos ori psihic).
Vechi 26.02.2026, 13:03:53
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Un post mai aspru poate aduce beneficii mai mari, de acord cu tine. Dar el trebuie să fie pe măsura râvnei și a credinței celui care alege, liber să postească. Nu trebuie să fie o normă pentru toată lumea, pentru că oamenii sunt diferiți. Pravilele (una dintre ele parcă a Sf. Sava) care "normează" postul trebuie luate ca un ghid, nu ca o obligație – părerea mea.
Just, dar pentru cine vrea mai mult, sau măcar să se lupte cu el mai mult ca să biruie trupul, lumea și puterile întunericului, e cu neputință dacă se menajează.

Părerea mea e că mulți au o părere despre Biserică, și formalism tocmai fiindcă practică menajarea de sine, îndulcirea, zaharisirea emoțională.

Nu mai e duhul acela de luptă, acea bărbăție a inimii care înalță prin zdrobirea de sine și de aceea oamenilor li se pare că slujbele sunt repetitive și perioadele bisericești se succed fără rod.

Or dacă am mai îmbătrânit un an, să fac ceva altfel față de anul trecut, să mai pun o cărămidă, să caut acea Metanoia - înnoirea minții.

Citat:
Iar ascultarea de duhovnic – chiar dacă el te îndeamnă spre un post mai blând – îți poate aduce un beneficiu duhovnicesc mai mare decât un post aspru făcut din râvna ta singulară, fie ea și cu temei în canoanele Bisericii
Păi nu e râvna mea singulară, m-am consultat cu un preot despre cum ar fi postul ținut la rigoare.
Nu cred că e imposibil, dar la început până culegi datele despre diferite alimente, și până îți faci o obișnuință cu canonul de rugăciune, e o ieșire din zona de confort personal.
Vechi 26.02.2026, 13:32:23
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu mai e duhul acela de luptă, acea bărbăție a inimii care înalță prin zdrobirea de sine și de aceea oamenilor li se pare că slujbele sunt repetitive și perioadele bisericești se succed fără rod.
Acum te-am înțeles mai bine și țin să-ți spun că apreciez cu adevărat energia cu care abordezi practica credinței. Cred că acest talant al tău este menit să învioreze credința celor din jur.

Citat:
Or dacă am mai îmbătrânit un an, să fac ceva altfel față de anul trecut, să mai pun o cărămidă, să caut acea Metanoia - înnoirea minții.
Este ceea ce îmi propun și eu, cu fiecare spovedanie: să mă distanțez măcar cu un pas de păcatele pe care le-am conștientizat și mărturisit; să mai arunc din gunoiul adunat în suflet.
Vechi 26.02.2026, 14:05:31
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
Acum te-am înțeles mai bine și țin să-ți spun că apreciez cu adevărat energia cu care abordezi practica credinței. Cred că acest talant al tău este menit să învioreze credința celor din jur.
Da sper să fie spre cele bune și să dirijez acest impuls de nou început spre fructificare duhovnicească, evident fiind în a 4-a zi de Post e prematur, dar contează și intenția bună.

E ca și când pleci la luptă, dar nu știi toată harta, dar măcar îți dai seama de propriile tale puteri, tragi propriile concluzii, e ca un jurnal de parcurs, te cunoști mai bine în diferite încercări.

Eu am mai ținut posturile, doar că nu eram atent la situația cu uleiul, fiindcă nu auzi de la mulți povățuitori.

Eu cred că mulți nu știu, nu că nu și-ar dori să țină fără ulei.

Acum descopăr că în alimentele de Post, nu mai e doar ulei dintr-acela clasic, cu care eram noi obișnuiți, e și de Palmier care e toxic și cancerigen.

Eu nu mă gândeam până ieri când am citit eticheta că în Pufuleți, în eugenie poți să te pretezi să faci economie și să bagi ulei de palmier.

Citat:
Este ceea ce îmi propun și eu, cu fiecare spovedanie: să mă distanțez măcar cu un pas de păcatele pe care le-am conștientizat și mărturisit; să mai arunc din gunoiul adunat în suflet.
Da, păi încercăm, mai degrabă formalismul se instalează când ești în zona de confort, deci daca aș fi în zona de confort postind fără ulei ar fi o ispită, pt mine e o muncă să ies din zona de confort ca să învăț să mănânc fără ulei.

Mai ales că la lucru mănânc într-un loc la vedere și toți care se așează cu mine la masă mă întreabă de ce nu mănânc carne, sau de ce mănânc prea neconsistent, observ că unii ar posti dar li se pare că nu le dă putere hrana de post, și de aceea bagă proteină.

Deci nu neapărat că sunt potrivnici postului.

Last edited by Iorest; 26.02.2026 at 14:13:09.
Reply With Quote
Vechi 26.02.2026, 14:24:29
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Mai ales că la lucru mănânc într-un loc la vedere și toți care se așează cu mine la masă mă întreabă de ce nu mănânc carne, sau de ce mănânc prea neconsistent, observ că unii ar posti dar li se pare că nu le dă putere hrana de post, și de aceea bagă proteină.
Poți găsi proteină sănătoasă și în hrana de post, dacă mergi mult pe leguminoase (fasole boabe, năut, linte, mazăre) și diverse semințe (de cânepă, dovleac, migdale, floarea-soarelui, alune, nuci). Texturatul de soia, iarăși are multe proteine. Și mai sunt și pudre proteice vegane, chiar și fără E-uri.

Decât leșinat tot timpul, fără putere de muncă, eu cred că mai bine recurgi la sursele astea de proteine și chiar de uleiuri vegetale (inclusiv măsline naturale).

Tags
ajunare, dezlegarelaulei, fasting, manastire, post