Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.06.2025, 10:28:57
MihaiAlex
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Dragă Mihai, cred că a cere sfat este ceea ce toți ar trebui să facem atunci când suntem în cumpănă, dar folosindu-ne și de propriul discernământ, ca să alegem doar cuvinte înțelepte.

Indiferent de ce te-ar sfătui unul sau altul pentru o situație particulară ca a ta, va trebui să te folosești de cele spuse doar ca de un ghidaj. Răspunsul trebuie să vină în cele din urmă din mintea și inima ta. Iar ca el să fie bun, mintea și inima au nevoie atât de cunoaștere, cât și de limpezire și curățire.

Prin cunoaștere am în vedere mai ales cele despre păcat - ce este în general, respectiv ce înseamnă el cu referire la cele descrise de tine, unde e vorba mai ales despre păcatele trupești. Dar trupul are mare importanță în legătura cu Dumnezeu, nu degeaba este numit "templu al Duhului Sfânt" de către Apostolul Pavel. Și Duhul Sfânt nu poate locui decât într-un templu curat. Trist este că, atunci când trăim în păcate, nu ne dăm seama că nu suntem curați și, prin urmare, lipsiți de har.

Ajungând în starea asta, trebuie să acceptăm că discernământul nostru cu privire la păcat tinde către zero și avem nevoie de cineva ca să ne învețe. Un duhovnic bun, dedicat, care să-ți explice care sunt păcatele trupești, ți-ar fi foarte util. Cunoașterea învățăturii Bisericii cu privire mântuire (inclusiv la păcat) este de mare ajutor - și mă gândesc mai ales la Evanghelii și Noul Testament în general.

Găsești materiale valoroase inclusiv pe acest forum, dacă faci o cercetare pe tema asta. Aș spune, pentru început, să cauți a înțelege ce este curvia și preacurvia, apoi perversiunile sexuale (neadmisibile nici măcar în afara postului) - de ce ele aduc moarte sufletului. Ce este pocăința, care vine în urma conștientizării stării în care ne aflăm, și care ne reînviază. Apoi, ce este iubirea - care ar fi temeiul căsătoriei, ce este aceasta din urmă și care ar fi roadele ei.

Dacă întreprinzi o astfel de cercetare, cu siguranță vei găsi și răspuns la întrebarea ta.
multumesc pentru raspunsul ponderat si fara judecata, insa eu vorbeam serios; nu sunt in cautare de vorbe goale.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2025, 13:28:30
ALARIC ALARIC is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.09.2020
Implicit

Trebuia sa prescurtezi, adica daca merita sa-ti legi destinul de o persoana cu un trecut tumultos, vad ca ai insirat toata povestea asta suprarealista care nu ar trebui stiuta de nimeni, probabil ai intrebat fiinca nici tu nu esti sigur, esti in dubii, daca recidiveaza. Ai totusi 5 ani de relatie, in termeni la moda "parteneriat", trebuia sa-ti fi dat seama pana acum! De cati ani mai ai nevoie?
Reply With Quote
Vechi 10.06.2025, 13:54:00
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Nici eu n-am mai văzut așa ceva, plus că n-am văzut bărbat care să povestească cu lux de amănunt femeia lui a făcut și a dres, are palmares, când - cu cine - cu câți , în câte triunghiuri amoroase.

Iar perspectiva ca astfel de persoane să stea prin pangar, să atingă lucruri sfinte, să ne dea lecții de moralitate, cucernicie să afișeze un chip neprihănit mi se pare înfiorător, să atingă Sfânta Împărtășanie din care luăm cu toții, după ce a făcut necurății.
Ai descoperit în sfârșit coada la prună, cum că bisericile nu-s cluburi private unde se adună sfinții autoproclamați ca să nu se spurce cu păcătoșii iar aceștia nu carecumva să profaneze prin atingere tinichelele fetișizate de prin templele lor necreștin-ortodoxe.

Și când ședea El în casa lui Levi, mulți vameși și păcătoși ședeau la masă cu Iisus și cu ucenicii Lui. Că erau mulți și-I urmau. Iar cărturarii și fariseii, văzându-L că mănâncă împreună cu vameșii și păcătoșii, ziceau către ucenicii Lui: De ce mănâncă și bea Învățătorul vostru cu vameșii și păcătoșii? Dar, auzind, Iisus le-a zis: Nu cei sănătoși au nevoie de doctor, ci cei bolnavi. N-am venit să chem pe cei drepți ci pe păcătoși la pocăință. (Marcu 2:15-17)

Oare ce pricepe din textul ăsta un șobolan propagandist de la AUR cu mintea fanatizată de mesianisme politice filetiste ?
Vechi 10.06.2025, 16:11:43
MihaiAlex
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Nici eu n-am mai văzut așa ceva, plus că n-am văzut bărbat care să povestească cu lux de amănunt femeia lui a făcut și a dres, are palmares, când - cu cine - cu câți , în câte triunghiuri amoroase.

Iar perspectiva ca astfel de persoane să stea prin pangar, să atingă lucruri sfinte, să ne dea lecții de moralitate, cucernicie să afișeze un chip neprihănit mi se pare înfiorător, să atingă Sfânta Împărtășanie din care luăm cu toții, după ce a făcut necurății.
pffff, cagt de naiv sunteti. sincer acum, chiar credeti ca toata lumea care este apropiata de biserica miroase a sfintenie???? ati fi mirat sa aflati cate preacucernice alea, alea.

oricum, vad ca nu se poate vorbi serios aici, astfel incat multumesc tuturor celor care si-au dat osteneala sa scrie ceva, insa consider discutia incheiata! cele bune tuturor!
Reply With Quote
Vechi 10.06.2025, 21:11:31
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Ai descoperit în sfârșit coada la prună, cum că bisericile nu-s cluburi private unde se adună sfinții autoproclamați ca să nu se spurce cu păcătoșii iar aceștia nu carecumva să profaneze prin atingere tinichelele fetișizate de prin templele lor necreștin-ortodoxe.
Sfinți autoproclamați sunt cei care una înfățișează și altceva fac, eu personal nu aș lăsa să slujească, chiar și administrativ, oameni nepocăiți real, să umble pe la pangar, să atingă Sfintele Prescuri când le duce spre altar, lumânările etc.

Până și să dai cu mopul în Biserică sau să deschizi Biserica ar trebui să ai o viețuire duhovnicească.

Nici tu nu cred că ai folosi aceeași linguriță cu o femeie care face necurății cu gura sau după un homalău.

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Și când ședea El în casa lui Levi, mulți vameși și păcătoși ședeau la masă cu Iisus și cu ucenicii Lui. Că erau mulți și-I urmau. Iar cărturarii și fariseii, văzându-L că mănâncă împreună cu vameșii și păcătoșii, ziceau către ucenicii Lui: De ce mănâncă și bea Învățătorul vostru cu vameșii și păcătoșii? Dar, auzind, Iisus le-a zis: Nu cei sănătoși au nevoie de doctor, ci cei bolnavi. N-am venit să chem pe cei drepți ci pe păcătoși la pocăință. (Marcu 2:15-17)
Oare ce pricepe din textul ăsta un șobolan propagandist de la AUR cu mintea fanatizată de mesianisme politice filetiste ?
Eu nu sunt șobolan fiindcă nu iau banii nimănui, nu mă înfrupt din bugetul de stat, nu iau eu măsurile toxice care distrug.
Mai degrabă tu ești un tovarăș cu sistemul satanic care-l păpușează pe Șordan.

Ție ce-ți spune textul:

7. Dar văzând Ioan pe mulți din farisei și saduchei venind la botez, le-a zis: Pui de vipere, cine v-a arătat să fugiți de mânia ce va să fie?
8. Faceți deci roadă, vrednică de pocăință,
9. Și să nu credeți că puteți zice în voi înșivă: Părinte avem pe Avraam, căci vă spun că Dumnezeu poate și din pietrele acestea să ridice fii lui Avraam.
10. Iată securea stă la rădăcina pomilor și tot pomul care nu face roadă bună se taie și se aruncă în foc.

Care e roada vrednică de pocăință la o femeie care minte în privința avortului, practică perversiuni, adulter, mai atinge și vase sfinte, prescura, altele deși sunt rugăciuni și rânduieli speciale în Biserică, preotul rostește anumite rugăciuni când ia epitrahilul și odăjdiile.

Tu crezi în mintea ta că Iisus a stat la masă cu vameși și foste desfrânate care nu s-au pocăit real, ci au continuat să trăiască așa după întâlnirea cu El ?

Nu vezi că și Maria Egipteanca a fost oprită să se închine înainte să se pocăiască ?

Last edited by Iorest; 10.06.2025 at 21:16:38.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2025, 22:02:53
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Eu unul cred că singurul păcat care mă poate afecta, întina, este al meu propriu, în timp ce păcatul celui care se închină la biserică, lângă mine, nu are cum să mă atingă, mai ales dacă nu i-l cunosc. Iar dacă el l-a făcut cunoscut, mă poate afecta, într-adevăr, dar numai dacă-l judec sau îl disprețuiesc, negăsind în inima mea puterea de a mă ruga pentru el și dorința sinceră de a-l ajuta în vreun fel.

Deci a cunoaște păcatul altuia este o ispită, care mă poate coborî într-o stare mai joasă decât a lui, făcând din mine un ipocrit, prețuindu-mă mai mult decât pe celălalt, dar străduindu-mă în același timp să par virtuos, smerit sau milostiv. Asta în vreme ce el, dacă este doar ignorant, dar neprefăcut, se poate pocăi și, ca atare, curăți mai ușor.

Citatul pe care l-ai pus tu, Iorest, este al Sf. Ioan Botezătorul, om a cărui inimă ardea pentru Dumnezeu și care dorea o cauterizare a rănilor făcute de păcat în omenire, o extirpare a răului din lume, anticipând Judecata. Hristos îi arată, însă, că acum este vremea milei, a cernerii grâului de neghină. Judecata va veni la sfârșit și este a Lui, nu e treaba noastră să punem mâna pe secure și să tăiem pomii neroditori (ar trebui să încep cu mine însumi), nici să plivim neghina din grâu. Căci până la sfârșit nu vom ști de care parte ne vom afla și nu putem spera decât în mila lui Dumnezeu. Și nu doar pentru noi înșine.
Vechi 10.06.2025, 22:09:19
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
Eu unul cred că singurul păcat care mă poate afecta, întina, este al meu propriu, în timp ce păcatul celui care se închină la biserică, lângă mine, nu are cum să mă atingă, mai ales dacă nu i-l cunosc. Iar dacă el l-a făcut cunoscut, mă poate afecta, într-adevăr, dar numai dacă-l judec sau îl disprețuiesc, negăsind în inima mea puterea de a mă ruga pentru el și dorința sinceră de a-l ajuta în vreun fel.
Frate drag ține cont că până și funcția de îngrijitor, clopotar, sau vânzător la pangar e reprezentativă pt Biserică, în interacțiunile astea se ating și lucruri sfinte folosite la slujire, deci trebuie grijă mare cui i se încredințează, altfel notorietatea negativă se va răsfrânge și asupra imaginii Bisericii.

Citat:
În prealabil postat de John Doe Vezi mesajul
Deci a cunoaște păcatul altuia este o ispită, care mă poate coborî într-o stare mai joasă decât a lui, făcând din mine un ipocrit, prețuindu-mă mai mult decât pe celălalt, dar străduindu-mă în același timp să par virtuos, smerit sau milostiv. Asta în vreme ce el, dacă este doar ignorant, dar neprefăcut, se poate pocăi și, ca atare, curăți mai ușor.
E vorba de o sfială pe care trebuie să o aibă omul aflat în procesul de despătimire, oare nu cumva cel care se dă cucernic la Biserică dar face altceva în privat și e într-o formă continuată de păcătoșenie e adevăratul pericol ?

Cum se poate pocăi o inimă care se complace și în păcat și în formă exterioară ?

Citat:
Citatul pe care l-ai pus tu, Iorest, este al Sf. Ioan Botezătorul, om a cărui inimă ardea pentru Dumnezeu și care dorea o cauterizare a rănilor făcute de păcat în omenire, o extirpare a răului din lume, anticipând Judecata. Hristos îi arată, însă, că acum este vremea milei, a cernerii grâului de neghină. Judecata va veni la sfârșit și este a Lui, nu e treaba noastră să punem mâna pe secure și să tăiem pomii neroditori (ar trebui să încep cu mine însumi), nici să plivim neghina din grâu. Căci până la sfârșit nu vom ști de care parte ne vom afla și nu putem spera decât în mila lui Dumnezeu. Și nu doar pentru noi înșine.
Era vorba de principiu - întâi roadele de pocăință - apoi botezul, nu să coexiste și Botezul făcut pt public și viața dublă.
Vechi 11.06.2025, 05:02:28
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiAlex Vezi mesajul
ei, uite ca sunt si femei sincere. si NU, nu este nicio aiureala. faptul ca Dumneavoastra nu ati povestit nu inseamna ca toate femeile sunt la fel.
Ba da, mai toate femeile gandesc la fel spre binele lor si a viitorului lor.

Cele sincere in cazul descris de tine pot fi doar prostituatele care nu au asteptari matrimoniale din partea ta.
Răspunde