![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Da.
Tobit 12 cu 15: "Eu sunt Rafael, unul din cei șapte sfinți îngeri, care ridică rugăciunile sfinților și le înalță înaintea slavei Celui Sfânt" a se corobora cu Luca 1:19: "Și îngerul, răspunzând, i-a zis: Eu sunt Gavriil, cel ce stă înaintea lui Dumnezeu." Despre Rafael se afirma lamurit ca este arhanghel. El insusi spune ca exista 7 ingeri care impart acest rang: ei "inalta rugaciunile inainte slavei Celui Sfant". La randul sau, Gabriel spune ca este unul dintre ei. Tot despre 7 ingeri care stau inaintea lui Dumnezeu vorbeste si Noul Testament, in Apocalipsa 8 cu 2: "Și am văzut pe cei șapte îngeri, care stau înaintea lui Dumnezeu și li s-a dat lor șapte trâmbițe." Acest puzzle biblic, care face o legatura intre rangul de arhanghel, numarul 7 si trambite/anuntare a ceva este intarit de 1 Tesaloniceni 4:15 (16): "Pentru că Însuși Domnul, întru poruncă, la glasul arhanghelului și întru trâmbița lui Dumnezeu, (...)" Sa mai amintesc ca, dintre cei trei ingeri nominalizati, cel care anunta cel mai mult ceva este Gabriel, al carui nume se talmaceste chiar "anuntatorul lui Dumnezeu" ? Mihail se ocupa mai mult cu lupta cu dracii. Rafael e ocupat cu vindecarea orbului Tobia. Dar Gabriel anunta. Si in Vechiu Testament, si in Noul, Gabriel are, mai mult ca oricare dintre cei sapte, functia de a anunta oamenilor voia Domnului in fata caruia el singur spune ca se tine. In concluzie, eu inteleg, potrivit Bibliei, ca exista 7 arhangheli. Dinte acestia, trei sunt numiti dupa numele lor: Mihail, Gabriel (Gavril) si Rafael. Cum se numesc ceilalti patru, nu scrie (in cartile canonice). Laus tibi, Christe !
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 31.03.2019 at 01:58:57. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
precum un părinte se folosește în travaliul educației de micile descoperiri sau de intuițiile copilului, Biserica preia selectiv, reformulează și ridică nivelul cunoașterii potențînd accesul sufletului omenesc până hăt-departe în miezul Revelației Dumnezeiești. (Mărturisim la rugăciune: "Care pe toate le plinești") Spre bucuria și odihna sufletului, mai întâi. Așadar nu despre păgânizarea creștinismului e vorba, cât mai degrabă despre încreștinarea păgânilor. Apoi, cred că e o interpretare nefolositoare să punem Biserica, implicit pe Dumnezeu, în postura de a beneficia (ca și cum ar suferi de unele lipsuri duhovnicești, ca și cum ar fi în sărăcie iar nu în preaplin) de puterile de cunoaștere și trăire ale omului și omenescului. Clădirea bisericii da, o avea nevoie de becuri și de vopsea, însă în cele mântuitoare pentru sufletul flămînd și însetat al omului raportul e desigur cel revelat: Dumnezeu îndrumă, învață, deslușește, înalță etc. Mântuiește. Revezi, dacă vrei, modul cum Însuși Hristos (iar apoi Apostolii, mai pe larg fiind expus în NT discursul lui Pavel) preia elemente din cugetarea omenească și le ridică dumnezeiește, sfințindu-le prin învățătura Sa, desăvârșindu-le. Prin această operație, care seamănă cu ridicarea unei undițe din apă, Dumnezeu pescuiește sufletele care năzuiesc spre Cer. Unii peștișori, însă, tare se mai zbat și se împotrivesc. Ei ar vrea, vai, mai degrabă să-l tragă pe pescar în adâncuri... Nu zic că vor neapărat să-l pape, însă chiar de-l iubesc și-l vor în mijlocul lor, ei se codesc să se abandoneze plasei lui, se împotrivesc strașnic. Poate din frică, din neîncredere, din ascultarea unei șoapte străine... nu știu... Și totuși, unii pești au aripioare!...) Last edited by Ioan_Cezar; 18.07.2014 at 17:22:45. |
|
|||
|
|||
![]()
Am aflat ca printre minunile cu aratarea Sf Arhanghel Gavriil se mai numara si: vestirea Dreptului Zaharia despre nasterea Sf. Prooroc Ioan Botezatorul, anuntarea lui Iosif despre adevarul cu pruncul din pantecele Fecioarei Maria si aratarea in fata unui calugar din Muntele Athos, cand a scris cu degetul pe o lespede de piatra rugaciunea "Cuvine-se cu adevarat", lespede care se afla si astazi in Sfantul Munte. Doamne ajuta!
|
|