![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Referințe despre subiectul de față sînt extrem de puține, la fel ca și oamenii care au abordat tema. Dar, cu ajutorul vostru, poate adun mai multe informații.
O sursă care confirmă faptul că inițial creștinii nu mîncau nimic în timpul Postului Paștilor cu excepția weekendului: << The writer of Peregrinato Silviæ, in describing how Lent was observed in Jerusalem, when she was there about 386 A.D., says: "They abstained entirely from all food during Lent, except on Saturdays and Sundays. They took a meal about midday on Sunday, and after that they took nothing until Saturday morning. This was their rule through Lent." >> De ce dezlegau în weekend? Datorită Canonului 66 apostolic: Dacă vreun cleric s-ar afla postind în zi de duminică sau sâmbătă (afară numai de una), să se caterisească; iar de ar fi laic, să se afurisească. (51, 53 ap.; 16 sin. IV ec; 13, 55 Trul.; 14 Ancira; 18, 21 Gang.; 29, 49, 51 Laod.) Ieri la biserică s-a citit despre post și am remarcat următoarea idee de la 1 Corinteni: ”nici dacă vom mânca, nu ne prisosește, nici dacă nu vom mânca, nu ne lipsește.” Ceea ce mi-a amintit de textul către Romani ”Cel ce mănâncă să nu disprețuiască pe cel ce nu mănâncă; iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă, fiindcă Dumnezeu l-a primit.” În ambele locuri faptul de a mînca e pus în antiteză cu faptul de a nu mînca. Pavel vorbește și despre legume versus carne, respectiv despre consumarea cărnii jetfită idolilor, dar în citatele de mai sus zice strict despre mîncare și ne-mîncare. Cu timpul sînt sigur că voi găsi și alte surse care să confirme continuitatea stilului primilor creștini de a posti nemîncînd, ca și cei din VT, cu sau fără apă.
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele; Psalmul 140, 4 Ascultați Noul Testament ortodox online. Last edited by Florin-Ionut; 24.02.2014 at 10:57:49. |
|