![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Incerc sa fac precum ne invata Sfantul Ioan Gura de Aur: " Dacă tu însuți nu asculți rugăciunea pe care o rostești, cum vrei să o asculte Dumnezeu? Zici: „Am îngenuncheat”. Da, ai îngenuncheat, dar numai cu trupul, căci gândul tău zbura prin alte părți. Cu gura rosteai rugăciunea, iar cu mintea socoteai dobânzi, încheiai contracte, vindeai mărfuri, cumpărai proprietăți, te întâlneai cu prietenii tăi. Lucrul acesta se întâmplă pentru că diavolul, care știe că prin rugăciune multe putem să dobândim, tocmai atunci vine și ne seamănă gânduri în minte. De multe ori, stăm în patul nostru și nu ne gândim la nimic; ne ducem la biserică să ne rugăm și atunci mii de gânduri ne trec prin minte. În felul acesta, pierdem roadele rugăciunii noastre, plecând din locul de unde ne-am rugat cu mâna goală. De aceea, în ceasul rugăciunii noastre, de fiecare dată când ne dăm seama că gândul nostru s-a îndepărtat de Dumnezeu și s-a apropiat de problemele de zi cu zi, să-l aducem înapoi și să-l silim să rămână atent și nedezlipit de înțelesurile rugăciunii. Dacă ne-am pierdut atenția, să spunem rugăciunea din nou, de la capăt, și dacă iarăși gândul nostru se îndepărtează, să spunem rugăciunea și a treia oară, și a patra oară. Să nu ne oprim din rugăciune până când nu am reușit să o spunem toată, de la un capăt la celălalt, având cuget treaz și netulburat. Iar când diavolul va înțelege că nu depunem armele, atunci va renunța și el să mai lupte cu noi."
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Prefer, totuși, să mă țin la post și iată de ce: noi creștinii nu avem nevoie de un efort de "puritate", în sensul de eliminare a păcatului, orice s-ar crede din cuvintele mele... Nu elimin eu păcatul deși mă străduiesc, uneori, din răsputeri. Dimpotrivă, noi trăim în păcate, conștientizăm mereu păcătoșenia și neputința noastră de a bate păcatul. Ca urmare, din neputință în neputință, noi creștinii: a) devenim conștienți de noi înșine, de întreaga noastră neputință trupească (întrucât păcătuim fiind salahorii trupului, mai întâi) b) ne acceptăm starea păcătoasă, fără însă a o dori sau a o îndrăgi c) punem mintea la bătaie, înțelegînd că doar mintea, prin munca ei, poate avansa către dreptatea și mila lui Dumnezeu d) practicăm rugăciunea și alte nevoințe de zi cu zi în acest scop e) ne minunăm deseori de lucrarea ascunsă a harului în noi, mai precis de roadele acestei lucrări (întrucât lucrarea în sine a Duhului nu stă în puterea noastră de conștientizare) f) și prin toate acestea, precum și prin altele (dureri, îndeosebi, lacrimi multe, uneori deznădejdi întregi, trecătoare sau ceva mai statornice) și îndeosebi prin rugăciunile duhovnicului și ale altor creștini (inclusiv îngeri și sfinți) dobândim un strop de smerenie. Asta-i tot. Dar nu putem noi să unim nicicum cerul și pământul, decât în metafore, în visări, în intenții; frumoase, ce-i drept... Așadar, nu stă în puterea noastră să corectăm vreo percepție fundamentală, oricât de dezamăgitor sună aceasta. Ci Duhul deschide alte percepții în sufletul nostru, noi înțelesuri, noi puteri de făptuire, noi simțăminte - prin har, prin Mila Domnului. Lumina nu țâșnește niciodată din noi, ca efect al vreunei împăcări dintre pământ și cer (Apostolul arată clar că acestea sunt ireconciliabile în noi, CA SĂ NU FACEM CE VOIM), ea nici nu emană din om, fie el și sfânt (cum afirmă Cătălin pe alt topic), ci totdeauna se dă ca dar, pogorîndu-se, când și cum și cât voiește Domnul. În gânduri se pogoară, în simțiri, în toată fapta bună; în jurul nostru chiar, precum scriu sfinții. Așa cred, să mă ierți dacă ți-am greșit. Last edited by cezar_ioan; 08.08.2013 at 03:09:53. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Aceasta lunga traditie a simbolismului profetic evreiesc isi va gasi deplina implinire in gesturile si invataturile Mantuitorului si ma intreb,din moment ce istoria gesturilor simbolice nu s-a oprit niciodata,daca nu sunt momente in care un asemenea gest nu ar vorbi mai mult si mai profund decat cuvintele,pt ca te invita sa cunosti o realitate dincolo de el,pe care el ti-o rezuma poate intr-o evidenta violenta dar care,analizata,poate duce spre insasi cauza si solutia problemei.In orice situatie insa te intriga,te nedumereste,te poate infuria dar nu te lasa indiferent,mintea umana reactioneaza,spre surprinderea noastra,la stimuli dintr-o realitate ce pare dincolo de ea.Odata un profesor de geografie a obsevat dezinteresul dureros fata de materia pe care o preda dar interesul pt hartile colorate.La urmatoarea lectie,cand nimeni nu parea interesat,s-a ridicat brusc si a inceput sa rupa incet o asemenea harta.Copii au reactionat violent reprosandu-i ca distruge ceea ce lor le place.El le-a cerut scuze,le-a spus ca a crezut ca nu-i intereseaza si apoi i-a intrebat daca nu ar dori sa le povesteasca despre acele harti.Din aceea zi copii au privit altfel materia,intelegand legatura dintre cuvinte,ce pot parea plictisitoare,si imagine,atat de fascinanta in aparenta dar atat de saraca fara cuvinte.Ambele creeau o realitate si gestul simbolic de distrugere a uneia dintre fatetele ei a de lansat resortul mental de prezervare a realitatii prin acceptarea in forma ei composita. Catodata,fie ca suntem de acord sau nu cu ele,mici gesturi simbolice ale celor din jurul nostru ne vorbesc mai profund decat ne inchipuim :) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by Pelerin spre Rasarit; 17.09.2013 at 00:00:57. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Se poate aduce in comuniune atentia externa cu atentia interna su cu atentia la Dumnezeu doar... tacand. Tacerea este cea mai de pret dar si cea mai inaccesibila comoara. |
|