Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.12.2012, 04:34:05
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
O clipa, va rog! Sa nu incurcam iarasi borcanele...

Frenologia este o incercare, invalidata, de a descoperi trasaturi de personalitate (mai exact, trasaturi ale caracterului, adica atitudini stabile, valori, convingeri, insusiri ale vointei etc.) dupa ANATOMIA/conformatia/structura/morfologia capului (eventual si a creierului). Conform acesteia (Gall, Lombroso etc.), daca un om are oasele de un fel sau altul, el va avea inevitabil o personalitate sau alta. Inutil sa spunem ca oasele nu pot determina duhul omului.
O frunte inalta si bombata o poate avea si un imbecil si un geniu.
Iar Eminescu, de pilda, dupa raportul prof. Ghe Marinescu, avea un creier de marime medie, ceea ce atragea atentia fiind circumvolutiile mai elaborate, cu arhitectonica mai aparte.

In schimb, fizionomia fetei, privirea si alte trasaturi ale mimicii, sunt intr-adevar sugestive pentru personalitatea unui om, mai ales in ceea ce priveste viata afectiva (emotii, sentimente, atitudini) si volitionala.

E limpede ca un om cu fata schimonosita (ca mimica) nu prea are pace sufleteasca. Etcaetera...

P.S. Probabil ca "boierii" aceia aveau o anumita mimica, anumite gesturi, anumite pozitii ale corpului, anumite priviri (probabil speriate si dusmanoase, neincrezatoare si bolnavicioase) iar nu diverse forme si marimi ale capului care le-ar fi tradat, chipurile, trecutul criminal...

P.P.S. S-a strecurat o confuzie aici: "teorie care trage concluzii privind caracterul dupa trasaturile fetei(fizionomie)." Falsa definitie, deoarece Fizionomia e una (tine de musculatura fetei, in special), iar conformatia craniului inseamna altceva (tine de forma si marimea oaselor capului).
Vorbind despre mana eu spun ca nu are par(in palma), iar tu spui ca are (pe dosul palmei). Cine are dreptate? Nici nu ma intereseaza, dar, daca intamplarea pe care v-am transmis-o(de la Radio Romania) e adevarata, si nimeni nu are niciun interes sa minta, atunci chiar Franz Joseph Gall te contrazice, pentru ca (n-o sa-ti vina a crede!), desi "oasele nu pot determina duhul omului", ele sunt categoric determinate de duh.

Last edited by Demetrius; 01.12.2012 at 04:38:06.
Reply With Quote
Vechi 02.12.2012, 02:45:32
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Vorbind despre mana eu spun ca nu are par(in palma), iar tu spui ca are (pe dosul palmei). Cine are dreptate? Nici nu ma intereseaza, dar, daca intamplarea pe care v-am transmis-o(de la Radio Romania) e adevarata, si nimeni nu are niciun interes sa minta, atunci chiar Franz Joseph Gall te contrazice, pentru ca (n-o sa-ti vina a crede!), desi "oasele nu pot determina duhul omului", ele sunt categoric determinate de duh.
Bine, bine, cum doresti. Daca asa iti place sa crezi...
Reply With Quote
Vechi 02.12.2012, 02:57:48
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Eu n-as da crezare unor astfel de intamplari fata de care poate exista o justificata suspiciune daca au decurs ca atare sau nu.

Frenologia este fara doar si poate ridicola si asa cum s-a spus, caracterul omului poate fi tradat mai degraba prin vorba si purtare.

Iar oamenii, regretabil, de multe ori, confunda infatisarea fizica cu cea sufleteasca, conditionati fiind de educatia sociala pe care au primit-o, de cele mai multe ori subconstient.
Vechi 02.12.2012, 03:12:01
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
conditionati fiind de educatia sociala pe care au primit-o, de cele mai multe ori subconstient.
Din pacate, cu totul si zilnic de-a dreptul constient. Insa fara discernamant.
(de unde sa-l fi avut, daca educatorii nu il au ei insisi?).
Reply With Quote
Vechi 02.12.2012, 05:25:58
Senior Member

Implicit

Citat:
Eu n-as da crezare unor astfel de intamplari fata de care poate exista o justificata suspiciune daca au decurs ca atare sau nu.

Frenologia este fara doar si poate ridicola si asa cum s-a spus, caracterul omului poate fi tradat mai degraba prin vorba si purtare.

Iar oamenii, regretabil, de multe ori, confunda infatisarea fizica cu cea sufleteasca, conditionati fiind de educatia sociala pe care au primit-o, de cele mai multe ori subconstient.
Daca zilnic omul citeste ziare gen EVZ care publica articole tip "Gaina care naste pui vii", atunci ii e greu sa dea crezare pana si Scripturii.
Nu cred ca tu esti mai suspicios ca mine, dar eu n-am gasit niciun motiv sa ma indoiesc pentru ca FZG a dovedit(cand trebuia) ca are dreptate; nu stiu ce argumente aduce in teorie, dar fiind pus la o singura incercare de catre tarul Rusiei(care nu cred ca a conditionat raspunsul de craniu sau fizionomie) el a raspuns corect; altfel spus, un examen reusit, o sansa=o reusita.
Stii ce procent inseamna asta? 100%. Nu e inventia lui, e o descoperire, poate e o revelatie.

Orice ai spune, exista(dpmdv) o relatie stransa intre infatisarea fizica si cea sufleteasca.

Tu spui ca Frenologia e ridicola, iar eu iti reamintesc ca multi strigau de fata cu Hristos: "Baraba, Baraba!"

P.S. Poate ca FZG ar fi dat acelasi raspuns si daca tarul chema pe toti boierii lui cei adevarati.

Last edited by Demetrius; 02.12.2012 at 05:28:48.
Reply With Quote
Vechi 02.12.2012, 05:28:19
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Cand facem referiri la fata,inseamna ca vb defapt despre mimica.
Daca caracteristicile osoase si trasaturile se stabilesc la fecundare,totusi mimica persoanei se schimba in functie de emotiile si sentimentele pe care le traieste,aparand asa zisele riduri de expresie. Poti recunoaste o persoana vesela care zambeste mult,de una cu o fata rigida sau de una melancolica.Sau o persoana umila,smerita de alta aroganta.

Nu contest lucrarile de frenologie,totusi acolo,presiunea se pune pe cavitatea osoasa a craniului care adapostete creierul,iar batalia se duce mai mult pe calitatile intelectuale ale persoanei,in functie de marimea,forma craniului,protuberanta sau tesitura fruntii.Am putea spune,cum iti este craniul asa iti va fi si viata!
Dar,fata este una iar craniul alta.Pe aceiasi forma de craniu,se pot combina diferit mai multe forme de nas,buze,obraji si ochi,ducand la cu totul alte rezultate.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 02.12.2012, 09:38:54
N.Priceputu
Guest

Implicit

Din ce am observat în viață până acum am ajuns la părerea că fizionomia este înșelătoare, că suntem înclinați să atribuim calități pe care nu le au persoanelor frumoase și defecte celor cu chipuri mai puțin armonioase. De aceea, nu mă opresc la suprafață, interesându-mă mai mult cum gândește, cum trăiește și ce face un om pe care încep să-l cunosc; cum îi este sufletul. Și dacă sufletul îi este frumos, încep să-i văd și pe chip, în ochi, adevărata frumusețe.

Cred că timpul e cel care contează aici, iar felul în care-și pune amprenta pe chipul unui om depinde de viața pe care a dus-o, de caracterul pe care și l-a format, de calitățile și virtuțile lucrate, sau nu, în toată viața.
Era o vorbă, nu mai țin minte a cui: La 20 de ani ai chipul pe care ți l-a dat Dumnezeu; la 60 (să zicem), cel pe care-l meriți.

Așa îmi explic frumusețea pe care ajung s-o aibă bătrânii îmbunătățiți, de la care vine și numele de călugăr (kalogeron - bătrân frumos). Sau cea pe care o câștigă bunicii și bunicile noastre care s-au obișnuit, o viață întreagă, să trăiască pentru copii și nepoți, să dăruiască, să fie buni.
Reply With Quote
Vechi 05.12.2012, 13:50:51
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Daca zilnic omul citeste ziare gen EVZ care publica articole tip "Gaina care naste pui vii", atunci ii e greu sa dea crezare pana si Scripturii.
Nu cred ca tu esti mai suspicios ca mine, dar eu n-am gasit niciun motiv sa ma indoiesc pentru ca FZG a dovedit(cand trebuia) ca are dreptate; nu stiu ce argumente aduce in teorie, dar fiind pus la o singura incercare de catre tarul Rusiei(care nu cred ca a conditionat raspunsul de craniu sau fizionomie) el a raspuns corect; altfel spus, un examen reusit, o sansa=o reusita.
Stii ce procent inseamna asta? 100%. Nu e inventia lui, e o descoperire, poate e o revelatie.
Inca o data:
1. Esti prea credul - se prea poate ca intamplarea sa fi fost strict anecdotica, inventata de masina lui de propaganda.

2. Cum ti si-a spus deja, e posibil ca lucrurile sa fi decurs altfel: un simpatizant care l-a pus in tema, si-a dat seama dupa alte lucruri, etc.

Citat:
Orice ai spune, exista(dpmdv) o relatie stransa intre infatisarea fizica si cea sufleteasca.
Nu cred ca atat de stransa pe cat ne place noua sa credem.

Citat:
Tu spui ca Frenologia e ridicola, iar eu iti reamintesc ca multi strigau de fata cu Hristos: "Baraba, Baraba!"
Si legatura este....Hristos era un practicant al frenologiei?
Atunci de ce se spunea in Sf. Scriptura ca "Dumnezeu nu se uita la fatza omului"?

Citat:
P.S. Poate ca FZG ar fi dat acelasi raspuns si daca tarul chema pe toti boierii lui cei adevarati.
Uite si a 3a varianta.
Vechi 06.12.2012, 08:50:42
Senior Member

Implicit

Citat:
...
Si legatura este....Hristos era un practicant al frenologiei?
Atunci de ce se spunea in Sf. Scriptura ca "Dumnezeu nu se uita la fatza omului"?...
Legatura este ca, din pacate, tu esti dezarmant de subiectiv si din cauza asta nu vezi realitatea din fata ta, asa cum nu vedeau nici cei care L-au intampinat pe Iisus strigand:
13. Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!(In12,13b) , ca apoi de fata cu El sa sttrige:"Baraba!"; Iisus stia de la bun inceput, pentru ca aceasta lipsa de caracter, instabilitate emotionala, lasitate se vede pe fata omului.

A trait pana acum vreo 20 de ani in comuna Prilog de langa Stau Mare un calugar solitar, parintele Mihai(asistat de o batrana) care oferea retete personalizate de ceaiuri vindecatoare de plante la toti cei care veneau la el (si N. Ceausescu a fost) pentru "diagnosticarea" problemelor de sanatate; dadea retete si pentru neamurile lor daca vedea fotografiile lor, fata lor, pentru ca pe fata se vede starea sufleteasca din care deriva sanatatea trupeasca sau bolile.

Poate ca tot asa FZG a avut revetatia acestei lagaturi pana la asocierea ei cu acuratete de trasaturi anatomice pe care altii nu le vad nici chiar daca le sunt demonstrate, adica nici daca lui FZG ii este adus un om oarecare, iar acesta il descrie pe respectivul dupa
trasaturile capului(pe care ceilati nu le observa) asa cum il cunosc cei care l-au adus si cum a facut tarul Rusiei.

29. Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut!(In20,29b)

Last edited by Demetrius; 06.12.2012 at 18:05:32.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Tiganii. Care este atitudinea noastra fata de ei? romandragut Generalitati 291 20.12.2013 07:33:02
Cum iti este viata asa iti este fata ! STEPHAN Spiritualitatea ortodoxa 3 27.11.2012 07:15:53
Ce este viata?dar moartea? tigerAvalo9 Generalitati 7 02.04.2010 23:32:03
ce este viata Aurel22 Generalitati 12 02.01.2010 22:05:12
Cand viata iti este in pericol Vlad87 Generalitati 21 01.05.2007 20:42:32