Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.06.2011, 08:04:56
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Doamne ajută!
Dragi frați întru Hristos,
M-am gândit că ar fi deosebit de interesant și folositor duhovnicește să medităm împreună la această întrebare: cine este Iisus Hristos pentru fiecare dintre noi? Altfel spus: toți cei credincioși știm că El este Dumnezeu-Omul, a doua Persoană a Sfintei Treimi, dar întrebarea mea este cum ne raportăm la Persoana Sa? Ce loc ocupă El în viețile noastre? Credința în El este pentru noi doar o convingere intelectuală, o idee abstractă, sau o trăim ca pe o relație de comuniune cu El? În ce măsură conștientizăm faptul că El este Mântuitorul întregii lumi și, la fel de adevărat și de concret, Mântuitorul fiecăruia dintre noi și - îndrăznesc să spun - Cel mai iubit Prieten al nostru? Ne umple de bucurie ideea că El este "Calea, Adevărul și Viața"?
Dumnezeul creștinilor nu este Dumnezeul filosofilor, ci este Dumnezeul cel viu al lui Abraham, Isac și Iacob. Este cel care vorbea cu părinții noștri spunându-le: "Ascultă, Israele !" El nu a făcut lumea și apoi s-a retras în vreun spațiu hyper-eonic, de unde are să se mai arate la Armagheddon, ci neîncetat ne vede și ne aude pe fiecare dintre noi, ne dorește ai Lui și ne-a făcut pentru asta, ne ia de mânuță vrând să ne arate îndreptările Sale și ajunge până acolo încât se coboară ca să ne ridice pe noi. Smerenia de care sunt capabili oamenii e puțin lucru față de smerenia lui Dumnezeu.

Citat:
Acceptăm adevărurile de credință despre Persoana Mântuitorului doar în mod rațional, sau ni le asumăm și afectiv? Ce putem spune despre relația noastră personală cu Cel pe Care teologul Paul Evdokimov Îl numea "Cel mai intim cunoscut"? :)
Adevărurile de credință (dogmele) pot fi acceptate NUMAI afectiv, fiindcă la nivel rațional apare la cele mai multe dintre ele ceva ce se blochează, ceva ce nu înțelegem. Cine spune că a înțeles cum Dumnezeu este Unul și totuși Trei, cine spune că a înțeles cum Isus este și om și Dumnezeu ori cine explică, doct, cum e cu purcederea Sf Duh numai de la Tatăl, pesemne că are o inteligență mai mare decât a oamenilor obișnuiți, cel puțin în timpul vieții lor în trup. Noi, ceilalți, suntem precum copiii: noi vedem bine că pământul este plat, dar tatăl nostru care e Dumnezeu și școala noastră care este Biserica ne-au spus o chestie năucitoare: că ar fi rotund. De aceea, noi credem cu inima ceea ce nu putem înțelege cu mintea, în baza iubirii filiale care ne spune că părinții nu mint și școala nu ne înșeală. Rămânem în suflet cu speranța că, odată și odată, când vom fi departe de Pământ, îl vom vedea așa cum este: rotund, realizând câtă dreptate au avut ei. Atunci ne vom amuza de amintirea faptului că, pe vremea când eram copii, ne-am închipuit că e plat.

Citat:

Sfinții Părinți învață, în scrierile lor, faptul că cei care se străduiesc să împlinească poruncile divine se împart în trei categorii: robii (care păzesc poruncile Domnului doar din teama pierderii mântuirii), slugile (care împlinesc poruncile pentru a dobândi Împărăția cerurilor) și fiii adevărați (care-L ascultă pe Dumnezeu pentru El Însuși, din iubire necondiționată față de El, Care "Cel dintâi ne-a iubit"). În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: "Nici scăparea de Iad, nici bucuria cerescului locaș, nimic nu poate întrece bucuria care le covârșește pe toate: să fim, totodată, iubitorii și iubiții lui Hristos". Oare noi Îl căutăm pe Hristos pentru El Însuși, sau pentru minunile Sale? Iubirea noastră față de El este total necondiționată?
M-aș bucura să discutăm, în această rubrică, despre relația noastră cu Mântuitorul Hristos.
Eu mai mult cu robii sunt asemenea. Mi-e o teamă teribilă de a-mi petrece o veșnicie întreagă în iad, departe de Dumnezeu. De aceea, mă agăț de ceea ce mă învață Biserica: nu pot fi în lumea veșniciei cu Dumnezeu decât dacă sunt, mai întâi, cu El în lumea vremelniciei de acum. Și ce înseamnă, mai exact, să fiu cu Dumnezeu ? Mă lămurește chiar El, atunci când spune: "Nu oricine Îmi zice "Doamne, Doamne !" va intra în împărăția cerurilor, ci acela care face voia Tatălui meu din ceruri."

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 18.07.2011, 11:44:47
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Religia: Ortodox
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Wink

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul

Adevărurile de credință (dogmele) pot fi acceptate NUMAI afectiv, fiindcă la nivel rațional apare la cele mai multe dintre ele ceva ce se blochează, ceva ce nu înțelegem. Cine spune că a înțeles cum Dumnezeu este Unul și totuși Trei, cine spune că a înțeles cum Isus este și om și Dumnezeu ori cine explică, doct, cum e cu purcederea Sf Duh numai de la Tatăl, pesemne că are o inteligență mai mare decât a oamenilor obișnuiți, cel puțin în timpul vieții lor în trup.

"
acum,noi nu intelegem material,cum lumina este si unda si particula,ceea ce este ceva f simplu,prin comparatie,cum am putea sa deslusim ceea ce ai enumerat mai sus,ca oameni cu creierasul finit.
cum ar spune si Petru Tutea:Un filozof care se zbate fie să găsească argumente pentru existenta lui Dumnezeu, fie să combată argumentele despre inexistenta lui Dumnezeu reprezintă o poartă spre ateism. Dumnezeul lui Moise este neatributiv. Cînd îl întreabă Moise pe Dumnezeu: Ce să le spun ălora de jos despre Tine? - Dumnezeu îi spune: Eu sînt cel ce sînt.

Last edited by Patrie si Credinta; 18.07.2011 at 11:49:51.
Reply With Quote
Vechi 20.07.2011, 00:58:24
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta Vezi mesajul
acum,noi nu intelegem material,cum lumina este si unda si particula,ceea ce este ceva f simplu,prin comparatie,cum am putea sa deslusim ceea ce ai enumerat mai sus,ca oameni cu creierasul finit.
cum ar spune si Petru Tutea:Un filozof care se zbate fie să găsească argumente pentru existenta lui Dumnezeu, fie să combată argumentele despre inexistenta lui Dumnezeu reprezintă o poartă spre ateism. Dumnezeul lui Moise este neatributiv. Cînd îl întreabă Moise pe Dumnezeu: Ce să le spun ălora de jos despre Tine? - Dumnezeu îi spune: Eu sînt cel ce sînt.
Foarte frumos ați scris! :)

P. S. "Patrie si Credinta"... Dacă aș fi în locul dvs. aș scrie "Credinta si Patrie". :)
Reply With Quote
Vechi 20.07.2011, 01:41:35
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
P. S. "Patrie si Credinta"... Dacă aș fi în locul dvs. aș scrie "Credinta si Patrie". :)
De la "Credință și Patrie" la "Patrie și Credință" s-a făcut un pas mic. Insesizabil. Pe urmă, de la "Patrie și Credință" s-a trecut la "Patrie și atât": este etapa când m-au făcut pe mine pionier cu cravată roșie cu un tighel tricolor îngust-îngust.

Acuma, suntem în paradigmă nouă: nici de Patrie să nu mai auzim !

Nu numai că nu mai e Cristos în inimi: nu mai este nici vecinul, nici părinții noștri, nici regele nostru. În inima noastră, mai e loc numai pentru noi înșine ! Iar noi, făcându-ne tot mai mici, de ce să ne mirăm că inima noastră se tot stafidește ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 20.07.2011, 10:11:16
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Implicit

Din Imitațiunea lui Cristos (Cartea 2, 1, 1-6):

Întoarce-te din toată inima la Dumnezeu, lasă lumea aceasta mizerabilă și sufletul tău va afla odihnă. Împărăția lui Dumnezeu este pace și bucurie în Duhul Sfânt.

Cristos va veni la tine, arătându-ți mângâierea sa, dacă înlăuntrul tău îi vei pregăti o locuință vrednică.

Toată slava și frumusețea lui este în interior (cf. Ps 44[45],14), și numai acolo se bucură. El îl vizitează deseori pe omul lăuntric: vorbele sale sunt dulci, mângâierea sa plăcută, pacea îmbelșugată și familiaritatea lui îl uimește.

Curaj, suflet credincios, pregătește inima ta pentru acest mire, ca să binevoiască a veni și a locui înlăuntrul tău. Căci el spune așa: Dacă cineva mă iubește, va ține cuvântul meu; Tatăl meu îl va iubi și vom veni la el și ne vom face locuință la el (In 14,23).

Fă-i loc, așadar, lui Cristos. Când îl vei avea pe Cristos, vei fi bogat și-ți va ajunge. El va avea grijă de tine și te va păzi în toate, așa încât să nu mai ai nevoie să-ți pui încrederea în oameni.

Pune-ți toată încrederea în Dumnezeu și el să fie frica și iubirea ta. El va răspunde de tine și va face cum este mai bine.

Nu ai aici o cetate stătătoare (Evr 13,14), și oriunde te-ai afla, ești străin și călător; la fel, nu vei avea niciodată odihnă, dacă nu vei fi strâns unit cu Cristos.

Gândul tău să fie spre Cel Preaînalt, iar rugăciunea ta să se îndrepte necontenit spre Cristos. Dacă nu ești în stare să contempli cele înalte și cerești, odihnește-te în pătimirea lui Cristos și rămâi bucuros în sfintele lui răni. Suferă, așadar, cu Cristos și pentru Cristos, dacă vrei să domnești împreună cu Cristos.

Dacă ai fi intrat o dată pe deplin înlăuntrul lui Isus și ai fi gustat câtuși de puțin din iubirea lui înflăcărată, atunci nu te-ai mai preocupa de ce-ți place sau nu-ți place, ci, dimpotrivă, te-ai bucura de batjocura suferită, deoarece dragostea lui Isus îl face pe om să se disprețuiască pe sine.
Reply With Quote
Vechi 24.07.2011, 22:02:36
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
De la "Credință și Patrie" la "Patrie și Credință" s-a făcut un pas mic. Insesizabil. Pe urmă, de la "Patrie și Credință" s-a trecut la "Patrie și atât": este etapa când m-au făcut pe mine pionier cu cravată roșie cu un tighel tricolor îngust-îngust.

Acuma, suntem în paradigmă nouă: nici de Patrie să nu mai auzim !

Nu numai că nu mai e Cristos în inimi: nu mai este nici vecinul, nici părinții noștri, nici regele nostru. În inima noastră, mai e loc numai pentru noi înșine ! Iar noi, făcându-ne tot mai mici, de ce să ne mirăm că inima noastră se tot stafidește ?
Da, o remarcă foarte pertinentă... Așa am involuat spiritual, treptat, până când în inimile noastre a rămas loc doar pentru propriile patimi și ambiții.
"În inima noastră, mai e loc numai pentru noi înșine !"
Și nici măcar pentru noi înșine nu mai este loc... Pentru că, pierzând iubirea față de Dumnezeu și față de semeni, inversând ierarhia valorilor, ne-am îndepărtat de propria fericire.
De aceea, noi, creștinii, avem datoria sfântă de a deveni, potrivit cuvintelor Mântuitorului, "sarea pământului" și "lumina lumii", astfel încât ceilalți, "văzând faptele noastre cele bune, să-L slăvească pe Tatăl nostru Cel din ceruri".

O seară plină de bucurii!

P. S. "nu mai este nici vecinul, nici părinții noștri, nici regele nostru."
Interesant... Dacă ne gândim bine, țara noastră a fost condusă de regi multă vreme (1866-1947), republica fiind impusă ca formă de guvernare în perioada dictaturii comuniste.
În perioada interbelică, acest fapt nu a constituit nicidecum un obstacol pentru dezvoltarea democrației - regim politic ce s-a păstrat până în anul 1938, când Carol al II-lea a impus dictatura regală (regim autoritar). Astfel, forma de guvernare legitimă, dorită de către poporul român, a fost, inițial, monarhia, iar republica a fost impusă de către un regim totalitar. Știu că acest topic n-are nicio legătură cu politica... :) Dar ceea ce ați scris mai sus mi-a reamintit acest gând pe care l-am avut în minte cu mai mult timp în urmă.

Doamne ajută!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
Vechi 27.06.2011, 08:32:50
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
Doamne ajută!

Sfinții Părinți învață, în scrierile lor, faptul că cei care se străduiesc să împlinească poruncile divine se împart în trei categorii: robii (care păzesc poruncile Domnului doar din teama pierderii mântuirii), slugile (care împlinesc poruncile pentru a dobândi Împărăția cerurilor) și fiii adevărați (care-L ascultă pe Dumnezeu pentru El Însuși, din iubire necondiționată față de El, Care "Cel dintâi ne-a iubit").
Eu zic ca ma straduiesc ca o fiica. Niciodata nu mi-au placut conditionarile. Doamne ajuta sa facem numai bine !
Reply With Quote
Vechi 27.06.2011, 10:18:01
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Citat:
Doamne ajută!
M-am gândit că ar fi deosebit de interesant și folositor duhovnicește să medităm împreună la această întrebare: cine este Iisus Hristos pentru fiecare dintre noi? Altfel spus: toți cei credincioși știm că El este Dumnezeu-Omul, a doua Persoană a Sfintei Treimi, dar întrebarea mea este cum ne raportăm la Persoana Sa? Ce loc ocupă El în viețile noastre? Credința în El este pentru noi doar o convingere intelectuală, o idee abstractă, sau o trăim ca pe o relație de comuniune cu El? În ce măsură conștientizăm faptul că El este Mântuitorul întregii lumi și, la fel de adevărat și de concret, Mântuitorul fiecăruia dintre noi și - îndrăznesc să spun - Cel mai iubit Prieten al nostru? Ne umple de bucurie ideea că El este "Calea, Adevărul și Viața"? Acceptăm adevărurile de credință despre Persoana Mântuitorului doar în mod rațional, sau ni le asumăm și afectiv? Ce putem spune despre relația noastră personală cu Cel pe Care teologul Paul Evdokimov Îl numea "Cel mai intim cunoscut"? :)
Sfinții Părinți învață, în scrierile lor, faptul că cei care se străduiesc să împlinească poruncile divine se împart în trei categorii: robii (care păzesc poruncile Domnului doar din teama pierderii mântuirii), slugile (care împlinesc poruncile pentru a dobândi Împărăția cerurilor) și fiii adevărați (care-L ascultă pe Dumnezeu pentru El Însuși, din iubire necondiționată față de El, Care "Cel dintâi ne-a iubit"). În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: "Nici scăparea de Iad, nici bucuria cerescului locaș, nimic nu poate întrece bucuria care le covârșește pe toate: să fim, totodată, iubitorii și iubiții lui Hristos". Oare noi Îl căutăm pe Hristos pentru El Însuși, sau pentru minunile Sale? Iubirea noastră față de El este total necondiționată?
M-aș bucura să discutăm, în această rubrică, despre relația noastră cu Mântuitorul Hristos.

O seară binecuvântată!
Cu respect,
Laura Stifter
Nu ma simt nici rob, nici sluga si cu atat mai putin fiu, ma simt precum orbul din nastere care multa vreme a orbecait prin intunerec si care a simtit, nu vazut, ca exista o lumina mai presus de lumina si o caldura mai presus de caldura si o iubire mai presus de iubire si ca, orb inca fiind, caut sa-mi apropii acea lumina, acea caldura si acea iubire.
"Si nu uita, mama, sa fii bun!"
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 27.06.2011, 10:30:10
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Doamne ajută!
M-am gândit că ar fi deosebit de interesant și folositor duhovnicește să medităm împreună la această întrebare: cine este Iisus Hristos pentru fiecare dintre noi? Altfel spus: toți cei credincioși știm că El este Dumnezeu-Omul, a doua Persoană a Sfintei Treimi, dar întrebarea mea este cum ne raportăm la Persoana Sa? Ce loc ocupă El în viețile noastre? Credința în El este pentru noi doar o convingere intelectuală, o idee abstractă, sau o trăim ca pe o relație de comuniune cu El? În ce măsură conștientizăm faptul că El este Mântuitorul întregii lumi și, la fel de adevărat și de concret, Mântuitorul fiecăruia dintre noi și - îndrăznesc să spun - Cel mai iubit Prieten al nostru? Ne umple de bucurie ideea că El este "Calea, Adevărul și Viața"? Acceptăm adevărurile de credință despre Persoana Mântuitorului doar în mod rațional, sau ni le asumăm și afectiv? Ce putem spune despre relația noastră personală cu Cel pe Care teologul Paul Evdokimov Îl numea "Cel mai intim cunoscut"? :)

O seară binecuvântată!
Cu respect,
Laura Stifter
Eu simt ca Hristos este Persoana care seamana mai mult cu mine asa cum ar trebui sa fiu decat seman eu insumi.
Reply With Quote
Vechi 27.06.2011, 19:43:25
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Bine ai venit pe forum !

Citat:
Doamne ajută!

O seară binecuvântată!
Cu respect,
Laura Stifter
Ma bucura mult aparitia ta pe acest forum , chiar era nevoie de tine aici , de un aer proaspat , dupa atatea si atate dispute fara rost , dupa atatea si atatea " lectii de iubire si iertare " ! Te rog sa-ti aduci colegii , prietenii tai aici , caci suntem in mare criza pe aici ! Ce-ti pot rasunde ? Iti dau un link al unui thread deschis de mine , ca sa intelegi mai bine relatia mea cu Hristos , si mai adaug pe langa link-ul ce va urma , multe suspine , regrete si chiar lacrimi pentru neputinta si neghiobia mea in relatia cu El . . . . . . :http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12258
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Inima ioan cezar Sectiune dedicata profesorilor de religie 84 06.06.2013 22:05:48
Rugaciunea din inima alexina Rugaciuni 10 17.10.2011 00:01:21
De la inima la inima eduardd Umanitare 6 14.08.2011 09:23:30
cu ce se ocupa un centru cultural-social? o copila Generalitati 2 12.08.2010 08:37:13
Va rog din inima !!! SimonaP Umanitare 4 04.07.2010 19:35:38