Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.04.2011, 19:51:42
dumitrucelmare2000 dumitrucelmare2000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.03.2007
Implicit Intrebare

Citat:
În prealabil postat de Mihaela83 Vezi mesajul
Pentru unii poate suna ciudat topic-ul meu, pentru altii poate fi ceva normal, pentru mine este ceea ce simt. Insa nu stiu ce implica de fapt "meseria" de preoteasa. Ma puteti ajuta voi cu ceva detalii? As dori raspunsuri doar de la cei "avizati". Multumesc !
P.S. Mentionez ca nu este un moft, am depasit de ceva vreme varsta capriciilor. Am "luat contact" relativ recent cu lumea bisericeasca care mi se pare cu adevarat minunata. Ceva detalii si sfaturi din partea voastra nu mi-ar strica insa.
Cati ani ai?Cunosti deja un viitor preot? Sau ai vrea sa cunosti?
Reply With Quote
Vechi 27.04.2011, 19:58:11
mariuszamfirescu mariuszamfirescu is offline
Banned

Data înregistrării: 08.02.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Pravila bisericeasca despre preotese

PREOTEASA 1625. -Preoteasa este sotia legitima a preotului din prima, lui si a ei, casatorie, inainte de hirotonia in ipodiacon. Ea nu trebuie sa fi avut vreodata legatura cu alt barbat, (VI ce. 26; Sf. Vasile 27) ci trebuie sa fi fost fecioara. "Sa nu-si ia de sotie o curva sau spurcata, nici femeie lasata de baibat, caci ei sunt sfinti pentru Dumnezeu" (Lev. 21, 7). "Ea trebuie sa aiba o natura morala (Ap. 18) serioasa, modesta, (I Tim. 3, II) infranata si evlavioasa (Const. Ap. 1, 8-10). Incat sunt amandoi un trup, amandoi au aceleasi obligatii morale. Femeia este o parte a barbatului si din el luata si alcatuita si din aceasta pricina Dumnezeu, aproape in toate locurile din Sf. Scriptura, se adreseaza mai intai barbatului ca cel dintai zidit, fiindca sunt doi intr-un singur trup si impreuna cu barbatul se intelege si femeia". - Sf. Ciprian D.
1626. -"Voind noi ca toate sa se faca spre zidirea Bisericii am hotarat sa punem ordine in viata preotilor de la Bisericile ocupate de barbari. Astfel, daca ei socotesc ca pot calca dumnezeiescul canon (Ap. 5) care dispune a nu-si lasa propria sa sotie sub cuvant de evlavie si a face mai mult decat li s-a poruncit si din aceasta pricina se inteleg cu sotiile lor ca sa se retina de la impreunarea trupeasca (legitima). Hotaram (daca au facut aceasta fagaduinta) sa nu mai traiasca nicidecum impreuna cu ele (in aceeasi casa), ca prin aceasta sa se dea dovada de implinirea fagaduintelor lor. Si aceasta am facut-o, nu pentru altceva decat o iconomisire pentru socotinta lor mica de suflet si pentru moravurile lor straine (de adevarata intelegere) si slabiciunea lor". -VI, 30 (V. Monahismul).
1627. -"Preotul de-i va face muierea lui preacurvie, acela sa se calugareasca intr-o manastire". -PBG, (V. Hirotonia).
1628. -"Preoteasa careia ii va muri preotul, de nu va putea sa se tie de curatia ei, de va vrea sa se marite neoprita sa fie". -ILT,75.
1629. -"Cel ce va sa fie preot, trebuie sa fie in viata curata si imbunatatita, asa sa se caute sa fie si femeia lui cinstita si auzita". -ILT, 84.
1630. -"De va curvi femeia unui om si se va vadi de fapte dovedite, unul ca acela in slujba preotiei nu va putea veni. Iar de se va hirotonisi cineva si dupa hirotonie femeia lui va curvi, atunci sa o lase, iar de va vrea sa se afle cu dansa acela nu poate sa aiba sau sa tina vreun dar preotesc". -ILT, 84.
1631. -"Iar de va fi preot si de va curvi preoteasa lui, poruncesc dumnezeiestii parinti, de-i va fi voia sa tina preotia, sa se desparta de dansa de tot. Iar de va vrea sa tina pe dansa ca mai inainte, atunci se desparte de randuiala preotiei in care se afla, pentru ca acea preoteasa a lui a curvit, daca s-a spurcat este spurcata, pentru aceea preotul ei, de se va amesteca cu ea se face tot un trup, de aceea si el se amesteca intru spurcaciunea celuilalt si este spurcat. Drept aceea nu mai poate veni Sa fie intru slujba Bisericii". - ILT, 84 (Vezi Curvia clericului, Vaduvia, Hirotonia, Recasatorirea preotului).

http://www.crestinortodox.ro/carti-o...asa-82035.html
din cate stiu eu, dupa o spovedanie si o cercetare mai amanuntita, duhovnicul poate da dezlegare ca viitorul preot sa o ia de sotie chiar daca fata nu e virgina.
Reply With Quote
Vechi 27.04.2011, 20:06:49
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dumitrucelmare2000 Vezi mesajul
Cati ani ai?Cunosti deja un viitor preot? Sau ai vrea sa cunosti?
Poate iese ceva...
Reply With Quote
Vechi 27.04.2011, 20:29:12
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
Pentru unii poate suna ciudat topic-ul meu, pentru altii poate fi ceva normal, pentru mine este ceea ce simt. Insa nu stiu ce implica de fapt "meseria" de preoteasa. Ma puteti ajuta voi cu ceva detalii? As dori raspunsuri doar de la cei "avizati". Multumesc !
P.S. Mentionez ca nu este un moft, am depasit de ceva vreme varsta capriciilor. Am "luat contact" relativ recent cu lumea bisericeasca care mi se pare cu adevarat minunata. Ceva detalii si sfaturi din partea voastra nu mi-ar strica insa.
Daca iti doresti, sa iti ajute Dumnezeu! Si mie mi-a placut si am visat la asta dar nu a fost sa fie. E foarte frumos dar si greu, e o jertfa continua cel putin asa vad eu.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2011, 14:48:48
citibe citibe is offline
Junior Member

Data înregistrării: 28.04.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mariuszamfirescu Vezi mesajul
din cate stiu eu, dupa o spovedanie si o cercetare mai amanuntita, duhovnicul poate da dezlegare ca viitorul preot sa o ia de sotie chiar daca fata nu e virgina.
Mai bine să nu caute nimeni asemenea dezlegări. Cam neplăcut să se trezească vorbind unul sau altul că deh ! în tinerețile lui a "cunoscut"-o și el pe preoteasă ! Poruncile alea nu-s date de frunza-frăsinelului. Preotul trebuie să aibă autoritate morală, altfel e ca și cum și-ar tăia craca de sub picioare.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2011, 15:29:41
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Nu știu de ce am impresia că ea vrea să fie hirotonisită.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2011, 15:41:12
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
nu stiu ce implica de fapt "meseria" de preoteasa. Ma puteti ajuta voi cu ceva detalii?
Preotia nu este meserie ci este iubire de Hristos si de semeni. Trebuie sa vorbesti cu preotul tau duhovnic si sa ii ceri indrumarea. Roaga-te la Dumnezeu si de este si voia Lui ca sa fii preoteasa se va ocupa EL de toate. Nu trebuie sa ii spunem noi cum, caci stie EL.

Multi vad preotia ca o restrangere a libertatii (ca nu ai voie sa faci aia, si aia...) insa de fapt este libertatea deplina intru Hristos Iisus caci "toate imi sunt permise dar nu toate imi sunt folositoare, toate imi sunt permise dar nu toate zidesc, toate imi sunt permise dar nu ma voi lasa robit de nimic".

In familia preotului nu exista doar iubirea armonioasa dintre soti, binecuvantata in Taina Cununiei, ci si acea iubire tainica dintre preot si Hristos din Taina Hirotoniei si de aceasta iubire nu are parte doar preotul ci intreaga familie, preoteasa copii...

Precum doar femeia da nastere prucilor dar se bucura de copii si sotul, asa este si cu preotia, desi doar barbatul slujeste Sfintele Taine, de bucuria preotiei se bucura si preoteasa.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2011, 15:55:41
paulika paulika is offline
Banned

Data înregistrării: 02.02.2010
Implicit

Si eu visam la asta cand eram micuta...dar eu cred ca toate fetele isi doresc asta...Fetele cred ca daca esti preoteasa,tie nu stiu cat de bine,ca nu lucrezi,si ca iti merge bine,si tu doar stai,si altele.Dar nu e chiar asa...Viata de preoteasa presupune multe lucruri,si in primul rand tu trebuie sa fii curata,credincioasa,si sa fii mereu in spatele sotului,sa il ajuti si sa il indrumi..Acum stiu ca eu nu sunt preoteasa,dar am citit multe in legatura cu asta,deoarece eu urmeaza sa fiu...cauta pe net si ai sa vezi cate gasesti,si nu cred ca poti sa zici doar asa "Imi doresc sa fiu preoteasa" si gata,ca e ca si cum ai zice "vreau sa imi cumpar aia",nu stiu ce varsta ai,dar eu cred ca astea sunt lucruri pe care orice fetita si le doreste...
Reply With Quote
Vechi 28.04.2011, 16:30:35
cristinadaciana
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de paulika Vezi mesajul
Si eu visam la asta cand eram micuta......dar eu cred ca astea sunt lucruri pe care orice fetita si le doreste...
Nu prea cred :) Eu imi doream sa devin medic veterinar.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2011, 16:33:39
blackswan blackswan is offline
Banned

Data înregistrării: 17.04.2011
Implicit

Citat:
Spunea odată un preot că ei nu prea au timp pentru familie.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum ar trebui sa fie preoteasa? urzicuta Generalitati 25 02.09.2014 14:11:44
Cum ar trebui sa fie o preoteasa model a sec. XXI v_oana2006 Preotul 40 21.02.2014 20:56:31
Preoteasa gitul/capul preotolui? bmd Preotul 93 11.01.2014 11:33:57
vreau sa infintez manastire - vreau informatii co rusu Stiri, actualitati, anunturi 0 26.06.2008 13:04:07
preoteasa in devenire mariusica_nou Generalitati 5 20.05.2008 08:28:25