Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.03.2011, 12:56:06
cristinadaciana
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Desigur, de ce sa limitam orizontul copiilor, au de unde sa invete despre religie. Cultele neoprotestante sau MISA sunt gata sa ajute pe oricine care are o gandire deschisa.
Asta depinde de labilitatea psihica. Si de zona in care locuiesti.
Reply With Quote
Vechi 18.03.2011, 13:10:21
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristinadaciana Vezi mesajul
Asta depinde de labilitatea psihica. Si de zona in care locuiesti.
Eu cred ca depinde de educatia primita. Daca parintii sau mediul iti spune de yoga si ca e buna, ai mai mari sanse sa ajungi la MISA. Si din cate am vazut la MISA se duceau cei ce aveau si studii.
Reply With Quote
Vechi 18.03.2011, 13:38:00
cristinadaciana
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Eu cred ca depinde de educatia primita. Daca parintii sau mediul iti spune de yoga si ca e buna, ai mai mari sanse sa ajungi la MISA. Si din cate am vazut la MISA se duceau cei ce aveau si studii.
Eu n-am avut nevoie de educatie religioasa in familie, de ore de religie la scoala sau de mai stiu eu ce ca sa cred in Dumnezeu. Nu m-a "indoctrinat" nimeni. Stiu doar ca e bine ceea ce iti aduce linste sufleteasca. Adica seara cand pui capul pe perna sa te simti impacat.
Reply With Quote
Vechi 18.03.2011, 13:39:02
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de moldoveanu Vezi mesajul
Ce inseamna indoctrinare?
Eu daca-ti zic ca Iisus Hristos este Dumnezeu si ca a fost rastignit si a inviat fac indoctrinare? Sau expun crezul meu? Poti sa faci ore de religie fara sa transmiti nimic??
NU! Indoctrinare este atunci cand li se spune copiilor ca "Dumnezeu i-a pedepsit doar pentru ca nu sunt crestini ca se inchina la Buddha".
Daca tot se tin, orele de religie ar trebui sa transmita dragoste, nu ura.
Reply With Quote
Vechi 18.03.2011, 14:07:45
cocorel cocorel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.02.2011
Implicit mereu generalizam

Daca profesoara aia nu este cum ar trebui sa fie gata e rau si se face indoctrinare in toate scolile.Parca nu am avut toti macar un profesor tampit la vreo materie.
Reply With Quote
Vechi 18.03.2011, 14:43:09
Mirela0110 Mirela0110 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.04.2010
Implicit

eu una sunt ortodoxa convinsa, dar stiu persoane protestante si sincer pot spune ca sunt cu siguranta mult mai placute in fata lui Dumnezeu decat mine. au altfel de stil de viata, mai curat, mai sincer, mai putin pacatos parca ...

vorbind la modul general, ca fiecare turma are si oi albe si oi negre, sunt invatati de mici ca nu au voie sa minta, sa faca lucruri rele, sa traiasca in desfrau, se casatoresc mult mai devreme decat noi ortodoxii care (deci vorbesc la modul cel mai general, sunt oameni si oameni, fiecare cum este si educat, fiecare cu propriile obiceiuri, credinte) gandim (mentionez, ca sa nu sara nimeni la mine, unii dintre noi, mai multi sau mai putini) ca daca nu avem caruta de bani in spate nu putem face casa, nu putem face copii ca nu avem cu ce sa ii crestem. ei merg mult mai mult pe speranta si increderea in Dumnezeu decat noi ortodoxii care ne place (la fel, mentionez, unii dintre noi) sa ne luam destinele in propriile maini si consideram ca suntem invincibili si nu avem nevoie de ajutorul nimanui, mai ales al lui Dumnezeu. la noi e prea multa libertate, e prea multa delasare, ei sunt mult mai uniti poate si din cauza ca sunt si mai putini. pot zice ca suntem mai mult ortodoxi cu numele decat cu gandul, fapta, lucrul.

ca noi avem pareri diferite fata de ale lor, e partea a doua. doar Dumnezeu stie care are sau nu dreptate. conteaza ca ei cred in Iisus si incearca sa traiasca dupa legile si poruncile Lui. deci nu cred ca copiii ar trebui sa fie invatati ca sa nu vorbeasca sau mai rau sa urasca pe cei care nu sunt ortodoxi, care au idei si conceptii religioase diferite. trebuie invatati doar sa repecte cu sfintenie lucrurile cu care s-au nascut, sa fie fermi convinsi in ideile lor si sa respecte si parerile celorlalti, chiar daca sunt diferite. sa nu faca prostia sa treaca de la o religie la alta.

cat despre cei care cred in Budhha sau in orice alt Dumnezeu decat cel in care credem noi ... nu stiu ce sa zic ... cred ca tot la fel, fiecare cu credintele lui.... si mie mi se par chestii cam prostesti toate superstiile lor, ca au chinezii si japonezii nu stiu cate superstitii, dar poate asa zic si ei despre noi.

oricum nu cred ca Dumnezeu le-a dat lor nenorocirile astea ca pe o pedeapsa. nu stiu, eu refuz sa cred ca Dumnezeu este razbunator. si nici sfarsitul lumii nu cred ca este...adica na, Dumnezeu stie mai bine. toate se intampla cu un rost ... noi nu am avut atatea cutremure? peste tot sunt cutremure, uragane, inundatii, dezastre si calamitati ale naturii .... eu consider ca mai mult noi suntem vinovati de ceea ce sa intampla rau pe planeta asta. prea mult ne-am batut joc de ea ... prea multa poluare, experimente chimice, defrisari, sapaturi adanci, terra e si ea batrana ...

Dumnezeu sa ne ierte pe toti de pacate, si ortodoxi, si neotrodoxi, si crestini si necrestini .... stie El mai bine ce are de facut pentru fiecare dintre noi. si doar El are dreptul sa ne judece.... noi doar trebuie sa ne iubim unul pe altul.
Reply With Quote
Vechi 18.03.2011, 14:49:34
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
NU! Indoctrinare este atunci cand li se spune copiilor ca "Dumnezeu i-a pedepsit doar pentru ca nu sunt crestini ca se inchina la Buddha".
Daca tot se tin, orele de religie ar trebui sa transmita dragoste, nu ura.
Foarte corect Dumitru!
Reply With Quote
Vechi 18.03.2011, 15:08:16
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristinadaciana Vezi mesajul
Eu n-am avut nevoie de educatie religioasa in familie, de ore de religie la scoala sau de mai stiu eu ce ca sa cred in Dumnezeu. Nu m-a "indoctrinat" nimeni. Stiu doar ca e bine ceea ce iti aduce linste sufleteasca. Adica seara cand pui capul pe perna sa te simti impacat.
La mine in familie nu a existat educatie religioasa.
Parintii credeau ca exista Dumnezeu, dar atata tot. Nu aveau nici o alta relatie cu EL.
Faptul ca erau oameni corecti, morali, etc. nu ii facea credinciosi.
Acest gen de "credinta" care se limita la a nu fi complet ateu l-am avut si eu o perioada.
In momentul in care chiar am vrut sa fiu credincios, am vazut ca fara un pic de educatie religioasa nu poti fi credincios in adevaratul inteles al cuvantului.
Nici gandul bun, nici fapta buna nu erau suficiente, desi necesitatea lor este incontestabila.

Ce credinta e aceea in care nu stii in Cine crezi ?
Ce fel de Dumnezeu este cel in care crezi ?
De ce era atat de importantaca Hristos a inviat ?
Ce e cu acest Hristos ?
Fara educatie religioasa, toate acestea sunt doar vorbe in vant.

A fost o vreme in care , citindu-i pe Spinoza si pe altii de soiul lui, am ajuns sa fiu panteist: adica sa cred ca Dumnezeu = tot universul material.
Multi intelectuali contemporani, care resping ideea ca ei ar putea fi atei (desi de fapt sunt !) au aceasta credinta. Un Dumnezeu impersonal, fata de care sa nu aiba omul decat niste obligatii ecologiste. Iar morala se reduce la respectarea legilor statului (cu care, intamplator, poate coincide macar partial si morala crestina, nu ?) si am rezolvat problema.

Nu ai cum sa practici o credinta daca nu o cunosti.
Multi poarta eticheta de "ortodox" doar pentru ca au fost botezati in Biserica Ortodoxa si pentru ca nici parintii lor, nici ei nu s-au lepadat formal de ortodoxie. Dar sunt departe de a fi ortodocsi. Si daca nu stiu ce inseamna sa fii ortodox, nici nu au cum sa fie ortodocsi.
Chiar daca uneori practica anumite ritualuri externe caracteristice ortodoxiei.

Ora de religie in Romania _ o mare problema...
Da, e adevarat ca sunt multi profesori de religie care au un orizont limitat si sunt lipsiti tocmai de o traire crestina care sa-i fereasca de a gresi (precum a gresit aceasta profesoara din cauza careia s-a creat acest topic...).
Mai e adevarat ca programa predarii religiei in scoli inca este tributara ideii de a transfera programa seminarului teologic in aceste scoli _ ceea ce nu corespunde de fapt scopului orei de religie.

Cu toate erorile si in pofida personalului didactic insuficient de induhovnicit, cred totusi ca e mai rau sa traiesti in ignoranta decat sa ai niste cunostinte primite la scoala, uneori impotriva vointei personale.
In scoala facem matematica impotriva vointei noastre...la fel si gramatica , si istorie, si cate altele.
Sa nu spuna nimeni ca a mers (sau merge) la scoala din dorinta fierbinte de a se instrui in toate domeniile care se studiaza in scoala, din nevoia de cultura personala sau de ridicare a nivelului intelectual.
La scoala mergem pentru ca nu avem incotro. Dar avem de ales: incultura, analfabetismul, vagabondajul, tutunul, alcoolismul, drogurile, anti-socializarea. Toate pot fi o alternativa la sistemul de indoctrinare prin scoala.
Reply With Quote
Vechi 18.03.2011, 15:24:18
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz Vezi mesajul
La mine in familie nu a existat educatie religioasa.
Parintii credeau ca exista Dumnezeu, dar atata tot. Nu aveau nici o alta relatie cu EL.
Faptul ca erau oameni corecti, morali, etc. nu ii facea credinciosi.
Acest gen de "credinta" care se limita la a nu fi complet ateu l-am avut si eu o perioada.
In momentul in care chiar am vrut sa fiu credincios, am vazut ca fara un pic de educatie religioasa nu poti fi credincios in adevaratul inteles al cuvantului.
Nici gandul bun, nici fapta buna nu erau suficiente, desi necesitatea lor este incontestabila.

Ce credinta e aceea in care nu stii in Cine crezi ?
Ce fel de Dumnezeu este cel in care crezi ?
De ce era atat de importantaca Hristos a inviat ?
Ce e cu acest Hristos ?
Fara educatie religioasa, toate acestea sunt doar vorbe in vant.

A fost o vreme in care , citindu-i pe Spinoza si pe altii de soiul lui, am ajuns sa fiu panteist: adica sa cred ca Dumnezeu = tot universul material.
Multi intelectuali contemporani, care resping ideea ca ei ar putea fi atei (desi de fapt sunt !) au aceasta credinta. Un Dumnezeu impersonal, fata de care sa nu aiba omul decat niste obligatii ecologiste. Iar morala se reduce la respectarea legilor statului (cu care, intamplator, poate coincide macar partial si morala crestina, nu ?) si am rezolvat problema.

Nu ai cum sa practici o credinta daca nu o cunosti.
Multi poarta eticheta de "ortodox" doar pentru ca au fost botezati in Biserica Ortodoxa si pentru ca nici parintii lor, nici ei nu s-au lepadat formal de ortodoxie. Dar sunt departe de a fi ortodocsi. Si daca nu stiu ce inseamna sa fii ortodox, nici nu au cum sa fie ortodocsi.
Chiar daca uneori practica anumite ritualuri externe caracteristice ortodoxiei.

Ora de religie in Romania _ o mare problema...
Da, e adevarat ca sunt multi profesori de religie care au un orizont limitat si sunt lipsiti tocmai de o traire crestina care sa-i fereasca de a gresi (precum a gresit aceasta profesoara din cauza careia s-a creat acest topic...).
Mai e adevarat ca programa predarii religiei in scoli inca este tributara ideii de a transfera programa seminarului teologic in aceste scoli _ ceea ce nu corespunde de fapt scopului orei de religie.

Cu toate erorile si in pofida personalului didactic insuficient de induhovnicit, cred totusi ca e mai rau sa traiesti in ignoranta decat sa ai niste cunostinte primite la scoala, uneori impotriva vointei personale.
In scoala facem matematica impotriva vointei noastre...la fel si gramatica , si istorie, si cate altele.
Sa nu spuna nimeni ca a mers (sau merge) la scoala din dorinta fierbinte de a se instrui in toate domeniile care se studiaza in scoala, din nevoia de cultura personala sau de ridicare a nivelului intelectual.
La scoala mergem pentru ca nu avem incotro. Dar avem de ales: incultura, analfabetismul, vagabondajul, tutunul, alcoolismul, drogurile, anti-socializarea. Toate pot fi o alternativa la sistemul de indoctrinare prin scoala.
cocorel zicea mai sus sa nu generalizam.
dar tu duci totul in extrema.
Reply With Quote
Vechi 18.03.2011, 15:25:56
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Nu-mi place cand vad ca omul a ajuns sa traiasca in doua lumi paralele - una cotidiana - serviciu, prieteni, treburi lumesti si alta religioasa, dar limitata doar la duminica si nici atunci pe intreaga zi. Un crestin adevarat e crestin si in celelalte zile, nu doar duminica in intervalul orar 9-12. La fel si aici, omul nu mai simte durerea celuilalt. Daca in Vechiul Testament aproapele era cel de acelasi neam cu tine, pentru noi aproapele suntem doar noi insine, cel mult familia.

M-as fi asteptat ca doamna de religie sa-si inceapa ora cu o rugaciune, iar la final sa adauge si cateva cuvinte pentru cei in suferinta din Japonia.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
O lume fara Dumnezeu si fara suflet alicette Intrebari utilizatori 1 01.04.2011 23:38:40
Despre discriminare lrina Georgeta Generalitati 19 27.03.2011 14:11:11
romania,tara fara fara reactie iulyaan Generalitati 78 24.01.2011 10:02:13
Este posibila cununia religioasa fara nasi? Samarineanca Nunta 6 05.09.2010 12:07:08
fara casa, dar nu fara credinta! mirelat Stiri, actualitati, anunturi 5 07.08.2008 21:07:42