Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.09.2011, 00:19:23
Florin Constantin Ilie Florin Constantin Ilie is offline
Banned

Data înregistrării: 18.12.2010
Implicit

Un "inteligent", pe aici, și-a dat în petic, crezând pune o întrebare de șah-mat Ioannei. Mai exact, la afirmația corectă a acesteia cum că "<Crede și nu cerceta> nu apare nici în Biblie și nici în vocea Tradiției.", acest "luminat" sărman dă pe afară puroiul minții sale, opinând cu superficialitate:

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Si atunci tu oare de ce o practici? daca chiar Dumnezeu ne indeamna sa cercetam PINA PRIMIM CONFIRMARI SI VERIFICARI!...
Apoi râde ca... "ăla", și își arată "înțelegerea" printr-o comparație total pe lângă (de fapt nici măcar comparație nu este, ceea ce spune Ioanna fiind de altă natură decât ce înțelege andreicozia...)

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
:))))... vorba lui Lenin...
Frățioare mic la stat și cu mintea roabă prostiei, ce îți este de neînțeles?

Dumnezeu ne îndeamnă să cercetăm,
adică să cercăm,
adică să încercăm (să experimentăm pe noi înșine...),
adică să practicăm,
adică să ne silim să punem în viața noastră de zi cu zi
poruncile și judecățile (rațiunile, cuvintele...) Sale.

Poruncile Sale le știi. Cearcă-le..., gustă-le pe acestea și atunci să vorbești. Înțelegeți voi, neamuri răzvrătite, că cei ce nu cunosc personal Cuvântul (adică: cu și în toată persoana lor, cu toate ale lor...) nici nu au cuvânt*, ci numai gălăgie fac, precum acest andreicozia?

*Nici Cuvântul și nici cuvântul nu sunt informații, noțiuni, concepte (deși "concept" pare că se mai apropie...), termeni ori mai știu eu ce năzbâtii închipuite de mințile necunoscătoare. Nu sunt coduri ADN, ori informații genetice. Numai o rațiune căzută (iar când a căzut s-a și însingurat și afară de ea, de rațiune, nu mai vede nimic..., așa-i de săracă și se crede bogată...) prin cei ce-i slujesc, poate emite asemenea aberații mincinoase; pentru că n-a cunoscut adevărul Cuvântului, nici cuvintele nu le cunoaște...

Dacă e vreounul iubitor de înțelepciune pe aici și i s-au dat urechi să audă, să asculte cuvântul Domnului:

"Cercetați Scripturile..." (Ioan 5, 39). Ce spune? spune ceva de Facultăți, de Institute de Cercetări, de Colegii înalte etc? Nu, ci spune:

"Cercetați Scripturile...", cercați Scripturile, ispitiți Scripturile (în sensul de "încercați Scripturile"), experiați Scripturile, pliniți Scripturile, gustați Scripturile, adăpați-vă cu Scripturile, hrăniți-vă cu Scripturile, care sunt Cuvântul lui Dumnezeu, "...că socotiți că aveți viață în ele"(tot Ioan 5, 39)... !

"Cercetați Scripturile...".

Deci nu cercetați orice, fie ea și cea mai înaltă știință lumească. Studiați cele lumești dar nu credeți lor ca unui dumnezeu... Nu vă botezați în apele cele de dedesubt ale lumii, ci în cele ale botezului, la care mărturisiți prin nașii voștri că "Cred Lui ca unui Împărat și Dumnezeu"...

Ce analogii faci tu, tinere andreicozia, cu cele pe care nici măcar nu le înțelegi?
Și mai ispitești și ca un nesimțit... Nu-i așa mare baiul, că nu suferă Ioanna, sau altul, vreo lezare în orgoliu, ci e problemă că altfel decât cu un cuvânt greu nu ți se poate răspunde. Că suflețelul tău cere răspuns, chiar dacă nici măcar conștient de sine nu ești să fi înțeles asta... . Deci nu e baiul mare că întrebi, ci că întrebi cu dopurile deja înfipte adânc în urechi. Scoate-ți dopurile.

...

"Fericit bărbatul care n-a umblat în sfatul [știința ateilor de pildă..., ori chiar a unor ortodocși (cu buzele și cu botezul doar; și observăm în ultima vreme, cu tristețe, din ce în ce mai mulți cu cunoștințe dar fără cunoaștere. Că așa i-au form(at)at unii lacși...) păcăliți de vulpisme, care-s mai periculoși decât ateii...] necredincioșilor, și în calea [credința lor...] păcătoșilor nu a stat, și pe scaunul [cuvântul rostit, scris, gândit..., care este suportul unui cuget. Cugetul nu este doar un gând...] hulitorilor n-a șezut;
2. Ci în legea Domnului e voia lui și la legea Lui va cugeta
[iată, zice "va cugeta", nu spune "va gândi"...] ziua [eh, de-am ști ce este ziua... . Căci unii deși sunt înaintați în ani, puține zile au apucat...] și noaptea [... într-aceasta se scaldă, săracii, ca într-o mocirlă. Și nu doar atât, dar s-au deprins cu noaptea într-atât de mult încât îi spun nopții - zi, și zilei - noapte...].
3. Și va fi ca un pom răsădit lânga izvoarele apelor, care rodul său va da la vremea sa și frunza lui nu va cădea și toate câte va face vor spori.
4. Nu sunt așa necredincioșii, nu sunt așa!... "
(Ps. 1, 14)

...

Măi oameni, sunt o mulțime de tâlcuiri la Cuvântul Domnului arătate de Sfinții Părinți. Tâlcuirea unui Sfânt nu este altceva decât a arăta pe Hristos - Cuvântul lui Dumnezeu, așa cum S-a făcut El cunoscut. Dar dacă nu cercetăm (experimentăm), ce folos și de unde pricepere...?

Doamne ajută!
__________________________________________________ __________

"Fericit bărbatul care n-a umblat în sfatul necredincioșilor, și în calea păcătoșilor nu a stat, și pe scaunul hulitorilor n-a șezut;
2. Ci în legea Domnului e voia lui și la legea Lui va cugeta ziua și noaptea.
3. Și va fi ca un pom răsădit lânga izvoarele apelor, care rodul său va da la vremea sa și frunza lui nu va cădea și toate câte va face vor spori.
4. Nu sunt așa necredincioșii, nu sunt așa!... "(Ps. 1, 1-4)

... pentru că nu vor, nu că n-ar putea; căci pentru orice poruncește Domnul tot El dă și puterea de a plini. Ce poate fi mai simplu de atât? - "El a zis... și s-a făcut"!

"Cred!".
Reply With Quote
Vechi 17.09.2011, 13:51:37
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Si totusi de unde vine acest "Crede si nu cerceta?"

Pe urma ma gandesc eu ca Iisus totusi a spus acest lucru, intr-o alta forma.
Ii spunea apostolului Toma ("necredinciosul"):"adu degetul tau...si pune mana ta,..si nu mai fi necredincios i credincios". Adica sa creada fara sa mai cerceteze (sa puna mana mana, ca sa se asigure daca exsita intr-adevar).

Ni se cere in fond sa credem, fara a cauta explicatii, fara a pune ceva la indoiala, etc. Caci raspunsuri si explicatii, oricum nu se gasesc...
Nu le stim noi.
Vechi 31.01.2015, 10:59:15
ionelu ionelu is offline
Junior Member

Data înregistrării: 31.01.2015
Implicit Cred si nu cercetez (rational)

Crede si nu cerceta. Crede si lasa ratiunea deoparte, Dumnezeu nu poate fi cuprins cu mintea. A crede orbeste isi are obarsia in chiar acest "nu cerceta".
Mai poate fi interpretat si in "crede si accepta"/ "crede in tine insuti" (acceptare interioara - smerenie) (eu insumi - sinele interior) Asadar credinta in sine, iubirea de sine nu pot fi realizate prin ratiune ci prin duhul nostru (sinele interior) ce, surprinzator Dumnezeu ni l-a dat.

Și credința este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredințare despre lucrurile care nu se văd. Rom 8.24-25; 2Cor 4.18; 2Cor 5.7;

"Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți". Mat. 22.34-40
Reply With Quote
Vechi 04.01.2016, 15:54:30
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Nu le stim noi.
Da.
Noi nu stim.
Eu stiu.
Vechi 04.01.2016, 16:34:17
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Îți dai seama mă? 4 ani în care n-a priceput nimic?
Reply With Quote
Vechi 10.12.2010, 23:13:24
AndreiM AndreiM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.10.2009
Locație: Romania
Implicit

Iertare daca gresesc dar eu stiam ca sintagma "crede si nu cerceta" se refera la intelepciunea Domnului. Tin minte la religie ca doamna profesoara ne-a spus ca si Pavel cand a incercat sa priveasca in intelepciunea Domnului aproape a murit. Din nou, iertare daca gresesc!
Reply With Quote
Vechi 10.12.2010, 23:47:58
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Crede si nu cerceta este o sintagma pe care multi o pun mai ales pe seama Ortodoxiei, ca manifestare a dogmatismului obtuz, chiar orb.

Nimic mai fals. Aproape ca postuleaza sola fide a protestantilor. Or in Ortodoxie nu este de ajuns sa crezi, sa spui "Doamne, Doamne". Trebuie sa si faci experienta intalnirii si comuniunii personale cu Dumnezeu. Iar in aceasta directie, vorbim de o "cercetare", o cunoastere a lui Dumnezeu, care nu se rezuma doar la viata aceasta, ci se continua in vesnicie, ca un urcus duhovnicesc continuu.
Reply With Quote
Vechi 12.12.2010, 17:18:03
camy_d camy_d is offline
Banned

Data înregistrării: 14.11.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Observ ca multi crestini considera ca expresia "crede si nu cerceta" este un indemn crestin.

Este fals.
"crede si nu cerceta" nu apare nici in Biblie si nici in vocea Traditiei.
Dimpotriva, gasim:
"Cercetați Scripturile, că socotiți că în ele aveți viață veșnică. Și acelea sunt care mărturisesc despre Mine. " (Ioan 5:39)
sau:
"Iubiților, nu dați crezare oricărui duh, ci cercați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulți prooroci mincinoși au ieșit în lume. " ( I Ioan 4:1)

Acest dicton apartine lui Celsus, care a trait in sec II si a criticat crestinismul utilizand aceasta afirmatie (falsa).
Unul din preoții noștrii spunea la predică faptul că acest îndemn este satanic.
Reply With Quote
Vechi 12.12.2010, 18:07:54
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Observ ca multi crestini considera ca expresia "crede si nu cerceta" este un indemn crestin.
Ortodoxiei nu ii este caracteristic dictonul zis crestin: "Crede si nu cerceta!", ca si cum credinta ar fi o prostire de minte, o invartosare de sensuri. Bisericii ii este caracteristica icoana lui Toma - Apostolul care cauta si afla.
Reply With Quote
Vechi 12.12.2010, 19:07:22
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Implicit

Nu este nevoie sa cercetez, pentru ca am vazut cat bine mi-a facut mie El, Dumnezeu!
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
A filosofa sau a crede? Seraphim7 Generalitati 38 18.07.2024 00:01:30
"Crede si nu cerceta!" ??? moro.d Despre Biserica Ortodoxa in general 20 03.09.2013 12:29:18
cauta cu inima si cu tot ce stii, nu cerceta cu ochii Man Teo Generalitati 15 15.08.2011 19:17:52
Cine nu crede in Dumnezeu ladyanda Generalitati 235 14.08.2011 14:08:26
Nevoia de a crede dorinastoica14 Pocainta 15 21.07.2009 12:41:01