Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Reguli in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.05.2010, 12:59:59
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Dupa cum se vede, si admin a fost de parere ca petrurar o cam intrecea cu masura: a fost banat.
Daca noi avem preferinte, poate si adminul sa aiba preferintele lui. Liberul arbitru functioneaza si aici.
Reply With Quote
Vechi 27.05.2010, 13:05:26
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Nu, Fani, era vorba de impartasanie, nu de mersul la Biserica. Dar daca vrei sa te si impartasesti atunci, nu ai decat...
Nici un sfant parinte nu spune de mersul la biserica. Cele doua canoane citate mai sus se refera la impartasanie.
Nu este vorba de ce vreau eu ci de ce ar fi conform cu crestinismul.
Vechi 27.05.2010, 13:28:14
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Discutia asta e de domeniul fantasticului in general. Fiindca, cel putin in Romania, marea, marea majoritate a femeilor, si a oamenilor in general, se impartasesc o data, sau maxim de doua ori pe an. Daca. De fapt cred ca majoritatea nici macar o data pe an. Sa presupunem prin absurd ca intr-adevar ar fi pacat impartasirea in timpul menstruatiei, asta ar fi inca un pacat in marea de pacate in care se scalda in general cei ne prea dusi pe la biserica. Este asta cel mai mare pacat? Nu stiu, daca l-as pune in balanta cu avortul, nu cred. Sau chair cu altele mai mici decat avortul.

Deci, IMO, o discutie gen tara arde si baba se piaptana. Sau ceva de genul Constantinopolul e cucerit de turci, si cetatea discuta despre sexul ingerilor. O fi parand important si interesant subiectul, dar problema si criza e in cu totul alta parte.
Vechi 27.05.2010, 15:32:35
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Discutia asta e de domeniul fantasticului in general. Fiindca, cel putin in Romania, marea, marea majoritate a femeilor, si a oamenilor in general, se impartasesc o data, sau maxim de doua ori pe an. Daca. De fapt cred ca majoritatea nici macar o data pe an. Sa presupunem prin absurd ca intr-adevar ar fi pacat impartasirea in timpul menstruatiei, asta ar fi inca un pacat in marea de pacate in care se scalda in general cei ne prea dusi pe la biserica. Este asta cel mai mare pacat? Nu stiu, daca l-as pune in balanta cu avortul, nu cred. Sau chair cu altele mai mici decat avortul.

Deci, IMO, o discutie gen tara arde si baba se piaptana. Sau ceva de genul Constantinopolul e cucerit de turci, si cetatea discuta despre sexul ingerilor. O fi parand important si interesant subiectul, dar problema si criza e in cu totul alta parte.
Probabil ai dreptate.
Eu am amintit dec chestia cu impartasania pentru ca aici se tot discuta ca femeia nu ar putea nici intra in biserica cand are scurgeri de sange. Or pentru asta nu exista nici macar un canon cat de mic. Exista doar pt impartasanie (si sunt discutabile nu numai teologic ci si pentru ca exista pareri patristice in sens opus).
Poate doar daca intre timp scrierile parintelui Cleopa s-au ridicat la rang de canoane.

By the way, discutia cu taierea filui in patru daca este sau nu pacat sa te coafezi si sa porti gablonturi etc mi se pare si ea deplasata. Chiar daca intra si putina vanitate aici, cred ca avem mai intai pacate mai mari decat asta.
Vechi 27.05.2010, 16:06:55
o_tzaranca o_tzaranca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.11.2009
Implicit

bunicile noastre ne invatau ..sa nu atingem cele sfinte in acea perioada
asta insemnand de la framantatul colacilor ..pana la intrarea in biserica
si fara sa existe nici un canon..cat de mic?..posibil
2000 de ani de traditie aruncati la recycle byn-ul al calculatoarelor noastre.
Reply With Quote
Vechi 27.05.2010, 16:16:58
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de o_tzaranca Vezi mesajul
bunicile noastre ne invatau ..sa nu atingem cele sfinte in acea perioada
asta insemnand de la framantatul colacilor ..pana la intrarea in biserica
si fara sa existe nici un canon..cat de mic?..posibil
2000 de ani de traditie aruncati la recycle byn-ul al calculatoarelor noastre.
Bunicile noastre (unele) mai erau si pline de superstitii de tot felul si tineau sarbatori pagane.
De cand sunt bunicile garantul ortodoxiei?
Exista si unele lucruri care nu sunt corecte. Chiar daca au fost tinute de mosi si stramosi.
Vechi 27.05.2010, 16:21:39
Senior Member

Implicit

Citat:
Bunicile noastre (unele) mai erau si pline de superstitii de tot felul si tineau sarbatori pagane.
De cand sunt bunicile garantul ortodoxiei?
Exista si unele lucruri care nu sunt corecte. Chiar daca au fost tinute de mosi si stramosi.
atunci cine a tinut vie pana azi credinta?
manastirea si femeia..
intrarea in biserica ..cu sange necurat...unde se jertfeste sange nevinovat..chiar sa fie o superstitie?
Reply With Quote
Vechi 27.05.2010, 16:41:22
mihele_m's Avatar
mihele_m mihele_m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Timisoara
Post Femeia necurata

Citat:
În prealabil postat de CM Vezi mesajul
Ca raspuns la intrebarea ta, prin deductie logica pot sa-ti raspund ca nu are voie sa intre in biserica femeia in perioada cu pricina. Pentru cate zile? in functie de fiecare persoana in parte, adica atata timp cat nu esti "curata".
Am vazut la multe slujbe femeile in acea "perioada", care stateau in genunchi, pe toata durata slujbei, afara, in frig.
Pot sa-ti spun ce am gandit: ca este o prostie, in cea mai autentica forma a sa.
Apoi am citit, intr-o carte despre "rugaciunea inimii" referitor la viata unui calugar rus, nu-mi amintesc exact titlul, despre acelasi obicei intr-o alta forma.
Adica: calugarul rus era "daruit" cu rugaciunea inimii. Ajunsese cunoscut pentru aceasta. O maica care traia in preajma lui la batranete si il ajuta in treburile gospodaresti, povestea ca toata viata, la slujba de Duminica, se ruga in genunchi pe podeaua de piatra a bisericii. Bineinteles ca pe la 50 de ani a facut niste ciocuri de toata frumusetea si o dureau cumplit genunchii. Motivul pentru care facea acest gest era dorinta de a-i fi pe plac lui Dumnezeu. Se pare ca la batranete si-a dat seama ca a fost o prostie, un gest cu care vroia sa atraga atentia celor din jur pentru sacrificiul personal dar care, in esenta, nu avea cum sa "placa" cuiva.
Asa si cu femeia necurata.
Am o intrebare: nu asa am fost create toate femeile?
Curate sau necurate, este in firea lucrurilor sa fim asa si numai in acest mod puteau sa apara copiii.

Dar gandurile, cum sunt?
Poti sa nu intri in biserica in perioada lunara, poti sa stai afara in ger in genunchi cu capul lipit de astfalt, dar daca emiti ganduri care nu au legatura cu iubirea, intelegerea, compasiunea, restul sunt doar gesturi pentru ceilalti, tie nu-ti folosesc la nimic.
Ma alatur si eu la cele spuse de CM ,am fost create de Dumnezeu si noi femeile,era o regula mai stricta acum 2000 de ani cind nu erau mijloace de protectie,asa bine puse la punct ,si atunci femeile care erau la perioada critica stateau afara ,nu intrau in biserica din motive de precautie de a nu "pata" locul sfint .Si asa cum sa spus degeaba ne batem ca si fariseii cu caramida "credintei " in pept cind gindurile noastre ,sunt lasate vraiste si faptele asisdelea .
Reply With Quote
Vechi 27.05.2010, 16:44:53
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihele_m Vezi mesajul
Ma alatur si eu la cele spuse de CM ,am fost create de Dumnezeu si noi femeile,era o regula mai stricta acum 2000 de ani cind nu erau mijloace de protectie,asa bine puse la punct ,si atunci femeile care erau la perioada critica stateau afara ,nu intrau in biserica din motive de precautie de a nu "pata" locul sfint .Si asa cum sa spus degeaba ne batem ca si fariseii cu caramida "credintei " in pept cind gindurile noastre ,sunt lasate vraiste si faptele asisdelea .
primul obiect de vestimentatie din lume a fost..chilotii Evei
Reply With Quote
Vechi 28.05.2010, 01:07:15
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Eu am amintit dec chestia cu impartasania pentru ca aici se tot discuta ca femeia nu ar putea nici intra in biserica cand are scurgeri de sange. Or pentru asta nu exista nici macar un canon cat de mic. Exista doar pt impartasanie (si sunt discutabile nu numai teologic ci si pentru ca exista pareri patristice in sens opus).
Poate doar daca intre timp scrierile parintelui Cleopa s-au ridicat la rang de canoane.

By the way, discutia cu taierea filui in patru daca este sau nu pacat sa te coafezi si sa porti gablonturi etc mi se pare si ea deplasata. Chiar daca intra si putina vanitate aici, cred ca avem mai intai pacate mai mari decat asta.
Repet : nu e vorba de intratul in biserica, ci de impartasanie. Iar cine vrea sa se impartaseasca si "atunci", sa o faca pe propria raspundere... sau sa astepte urmatorul Sinod pan-ortodox pentru amanunte.
Vanitatea, un pacat care se poate trece cu vederea? Da, daca se intampla o data. Dar prin repetare devine patima; si atunci pacatul mic nu este pacatul cel mai mic, cum zice Pr. Arsenie Papacioc.
Costat cam multa influenta vestica in conceptii. Locatia nu este o scuza pentru pacate.

Oare nu se spune sa scriem in aer pacatele altuia si sa le sapam in piatra pe ale noastre? Constat insa o mare ingaduinta pentru propriile pacate, si nu e bine, caci nu ne serveste la mantuire.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
femeia si cariera romandragut Generalitati 65 25.11.2013 08:03:15
Femeia PetruD Morala Crestina 72 19.11.2013 13:22:16
Femeia Cananeanca CristianVladut Generalitati 1 12.03.2011 23:01:39
Preotul și femeia dorinastoica14 Preotia (Hirotonia) 64 13.02.2010 17:22:39
Femeia intre televizor si telenovela-M.D(Femeia care a uitat de modelul M-ciiDomnului 11111111 Generalitati 98 10.01.2010 08:41:15