![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Numai cu spovedanie deasa si canon, atunci... Si rugaciuni scurte si puternice. Rugaciunea lui Iisus mai ales. Cum spunea parintele Cleopa - "Rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare... si cand simti ca nu mai poti o iei iarasi - rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare!" Sa te ajute Dumnezeu! :)
|
|
||||
|
||||
![]()
Zis-a iarasi ca spunea avva Ammona, ca este un om care a facut o suta de ani in chilie si nu a invatat cum se cade sa stea in chilie.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
La spovedanie incep cu acest pacat. Tu esti student la teologie cumva?Ai har ,sa stii. |
|
||||
|
||||
![]()
Zis-a avva Pimen : de va ajunge omul la cuvantul apostolului care zice ca toate sunt curate celor curati, se vede pe sine mai prejos decat toata zidirea. Zis-a fratele : cum pot sa ma socotesc pe mine mai prejos decat ucigastii ? Zis-a batranul : de va ajunge omul la cuvantul acesta si de va vedea vreun om ucigand, zice : acela a facut numai acest pacat, iar eu ucid in fiecare zi.
|
|
||||
|
||||
![]()
Se spunea ca de veneau vreunii la avva Pimen, ii trimitea pe ei la avva Anuv intai, caci el era mai mare de ani. Iar avva Anuv le zicea lor : la fratele meu Pimen duceti-va, ca el are darul cuvantului. Iar de sedea avva Anuv aproape de avva Pimen, nu graia nicidecum avva Pimen cand era el de fata.
|
|
||||
|
||||
![]()
Era un mirean foarte evlavios in viata lui si a venit la avva Pimen. S-au mai intamplat la batranul si alti frati, cerand sa auda de la el vreun cuvant. Si a zis batranul mireanului celui credincios : graieste fratilor vreun cuvant ! Iar el se ruga zicand : iarta-ma, avvo, eu ca sa invat am venit. Si silit fiind de batran, a zis : eu sunt mirean si vanzand si negutatorind verdeturi, dezleg legaturite si le fac mici, cumpar cu putin si vand cu mult, insa nu stiu din Scriptura sa vorbesc, dar o pilda voi zice. Un om a zis prietenului sau : fiindca am pofta sa vad pe imparatul, vino cu mine ! A zis lui prietenul : vin cu tine pana la jumatatea caii. Si a zis altui prieten : vino tu de ma du la imparatul ! I-a zis lui : te duc pana la palatul imparatului. Zis-a si celui de al treilea : vino cu mine la imparatul ! Iar el a zis : eu vin si te duc la palat si stau si graiesc si te bag la imparatul. Si l-a intrebat pe el : care este puterea pildei ? Si raspunzand, le-a zis lor : cel dintai este nevointa care povatuieste pana la drum, cel de al doilea este curatenia, care ajunge pana la cer, iar al treilea este milostenia, care duce pana la Imparatul Dumnezeu cu indrazneala. Si asa fratii, folosindu-se s-au dus.
|
|
||||
|
||||
![]()
Un frate sedea afara din satul sau si multi ani nu s-a suit in sat si zicea fratilor : iata cati ani am si nu m-am suit in sat, iar voi totdeauna va suiti ! Si i-a spus lui avva Pimen despre dansul si a raspuns batranului : eu ma suiam noaptea si inconjuram satul ca sa nu se laude gandul meu ca nu ma sui.
|
|
||||
|
||||
![]()
Un frate l-a intrebat pe avva Pimen, zicand : spune-mi vreun cuvant ! Si i-a zis lui : cand se arde pe dedesupt cazanul, nu poate musca sa se apropie de dansul, nici cetelalte taratoare, iar cand este rece atunci se pune pe el. Asa si calugarul : cat ramane in faptele cele duhovnicesti, nu poate vrajmasul sa-l supere.
|
|
||||
|
||||
![]()
Un frate l-a intrebat pe avva Pimen, zicand : ce este a se mania cineva in zadar pe fratele sau ? Si a zis : orice nedreptate iti va face fratele tau si tu te vei mania pe el, in zadar te manii. Chiar de iti va scoate ochiul tau cel drept si iti va taia mana ta cea dreapta si te vei mania pe el, in zadar te manii. Iar de te desparte de Dumnezeu, atunci sa te manii tare.
|
|
||||
|
||||
![]()
Un frate l-a intrebat pe avva Pimen, zicand : ce voi face pacatelor mele ? I-a zis lui batranul : cel ce voieste sa se izbaveasca de pacate, prin plans se izbaveste si cel ce voieste sa agoniseasca fapte bune, prin plans le agoniseste. Caci plansul este calea pe care ne-a dat-o noua Scriptura si parintii nostri zicand : plangeti ca alta cale nu este decat aceasta !
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
intamplari gasite in pateric | donisaadriana | Calugarul | 13 | 18.01.2015 06:42:43 |
Pilde si istorioare cu folos duhovnicesc | ionel | Stiri, actualitati, anunturi | 7 | 14.05.2014 07:26:38 |
Viata crestina in pilde | OvidiuO | Generalitati | 66 | 03.04.2014 08:45:03 |
Pilde | LapetiteMoc | Din Vechiul Testament | 6 | 03.03.2010 14:42:17 |
Cuvinte din Pateric | phradmon | Despre Biserica Ortodoxa in general | 34 | 22.11.2008 15:35:23 |
|