Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.05.2008, 15:38:10
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mariann
Traducerea din Evrei cap. 4:9, pe care ai postat-o, este gresita. Iata cum suna acest verset in original (cu traducere pe fiecare expresie): Ara (deci) apoleipetai(ramane inca) Sabatismos (sarbatoarea de Sabat) to lao (pentru poporul) tu Theu (lui Dumnezeu). Adica: Deci, ramane sarbatoarea de sabat pentru poporul lui Dumnezeu (Evrei cap.4:9 - traducerea corecta).
O alta greseala de traducere este cea din Evrei cap.4:8. S-a adaugat in mod voit, pentru a putea fi sustinuta o invatatura gresita, expresia de la sfarsit ("de odihna" . "Caci daca le-ar fi dat Iosua odihna, n-ar mai vorbi Dumnezeu dupa aceea de o alta zi" (Evrei cap. 4:8- traducerea corecta). Nu se ajunge la adevar doar cu acuzatii si minciuni.
Varianta asternuta de sfantul Pavel e urmatoparea:
Ev. 4.9 Ara aploipetai sabbatismos to lao tou Theou
Vulgata latina:
itaque relinquitur sabbatismus populo Dei

Faceti pe lingvistul si spuneti ca versetul e tradus greșit în traducerea ortodoxă, va ofer mai jos si traducerile occidentale cele mai importante ale Bibliei, ale aceluiasi verset:
International Standard Version
There remains, therefore, a Sabbath rest for the people of God
King James Bible:
There remaineth therefore a rest to the people of God
Traducerea corectă este: Rămâne asadar o zi de odihnă pentru poporul lui D-zeu, nu cum ai scris dumneata ,,Deci, ramane sarbatoarea de sabat pentru poporul lui Dumnezeu,,
Cuvântul “Sabbath” nu apare accentuat. Dacă era, aparea sub forma ,,ton sabath,,. Asadar e vorba de o zi de odihnă, dar nu e aceeasi sarbatoare de sabat pe care o stiau evreii, Nu scrie “rămane Sabbathul pentru poporul lui Dumnezeu”- cum încercă să mistifice adventistii.

Să examinăm puțin si celălalt verset de care zici ca e tradus gresit:
4. 8. Caci daca Iosua le-ar fi adus odihna, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, dupa acestea, de o alta zi de odihna.
Greaca veche
4.8 Ei gar autous Iesous katepausen ouk an peri alles elalei meta tauta
emeras
4.8 For if Joshua had given them rest, he would not have spoken afterward of another day.
Unde e prelucrata traducerea acestui verset in Biblia Ortodoxa?

Citat:
Daca citim cu atentie o traducere corecta a epistolei catre evrei cap. 3:7 pana la cap. 4:11 vom vedea ca nu este vorba despre schimbarea zile de odihna ci despre schimbarea zilei cand vom intra in odihna Lui.
Care sambata? Scrie undeva ca Avraam a ținut Sambata? Nuciunde în Geneza nu scrie ca a ținut Sambata. Sambata s-a pus zi de odihnă, cand?
Când au ieșit evreii din Egipt în pustia Sinai, prima dată când le-a spus Dumnezeu: “Coaceți ce aveți de copt azi, frigeți ce aveți de fript azi, căci mâine este zi de odihnă” . La Exod a pus Dumnezeu Sambata și Sambata n-a pus-o pentru toate popoarele, ci numai pentru evrei, nu pentru toate popoarele. Când a venit Ezdra să zidească Ierusalimul au venit și celelalte popoare să le ajute la zidirea Ierusalimului și le-a spus Neemia: Nemia 10.31 “Să nu cumpărăm nimic în ziua de odihnă, în zilele de sărbătoare de la popoarele din țară, când ne vor aduce în acele zile de vânzare mărfuri sau orice bucate...”
Popoarele n-au avut Sambata.
Au spus proorocii, că au să vină popoarele la credință și au să aibă zi de sărbătoare? Da!
La Ieremia 31,31: “Iată vin zile, zice Domnul când voi face un nou legamant cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda”. La fel si la Mat.26.27 si Rom.9.4 Ai văzut că n-avem nevoie de sâmbătă, zice Apostolul Pavel, către Coloseni: “Nimeni să nu vă învinuiască pe voi pentru ziuă nouă, sau sărbătoare, sau sâmbătă”Coloseni 2.16.
Mutându-se preoția s-a făcut legii mutare și înnoire. Deci, ziua evreilor a fost Sâmbăta, iar a crestinilor este Duminica.

Dar am întrebări pentru voi adventistii: De ce nu ați luat din Vechiul Testament și celelalte directive ale Domnui? De ce ați păstrat doar porunca interzicerii consumului carnii de porc, a Sabatului si a zeciuelii? De ce nu respectați și porunca circumciziei și legea talionului? De ce nu respectați si poruncile privitoare la menstruația și necurăția femeii? De ce nu practicați si poligamia?
De ce nu ați păstrat și aceleași pedepse recomandate în Levitic și Deuteronom pentru încălcarea sabatului, sau pentru adulter și curvie?
Pentru ca doar la carne de porc, zeciuală și sabat s-a referit profetesa sectei adventistilor de ziua a VII-a: Hellen White?
Aceasi persoana care a prezis sfarsitul lumii de mai multe ori, la date diferite? Ce autoriatate spirituala poate sa aiba profetesa voastră in acest caz? Să vedem ce spune Scriptura în legătură cu asta: Deuteronom 18: 21. De vei zice in inima ta: Cum vom cunoaste Cuvantul pe care ni-l grăieste Domnul?
22. Daca proorocul vorbeste in numele Domnului, dar Cuvantul acela nu se va implini si nu se va adeveri, atunci nu graieste Domnul, Cuvantul acela, ci-l graieste proorocul din indrazneala lui; nu te teme de el”

Vechi 23.05.2008, 00:28:26
ancah
Guest

Implicit

Citat:
Citat:
În prealabil postat de danyel
Vezi, de aici criza unitatii lumii protestante, fiecare vine cu opinia sa, imi zice pastorul ceva care in viziunea si in urma interpretarii mele a Scripturii nu mi se pare adevarat, imediat plec, ori plec in alta adunare, ori imi infintez eu o noua biserica sustinand ca detin adevarul il lumina Scripturii, da e frumos sa studiem Scriptura, e frumos sa pretindem ca nu ne luam dupa oameni ci doar dupa cuvantul lui Dumnezeu, dar vezi asa se nasc ereziile,
Se poate vorbi despre o criza a unitatii protestante din cauza puzderiei de culte si secte aparute. Sunt foarte multe astfel de grupari ciudate, cu invataturi, cine stie de unde. Dar nu putem vorbi de o criza in cadrul unei biserici protestante sau neoprotestante serioase (baptisti, penticostali, crestini dupa evanghelie, adventisti).
Unitatea care exista in biserica mea are la baza maniera onesta de a studia Sfanta Scriptura. Orice verset este tratat cu mare atentie. Bine inteles, ca apar si unele diferente de idei, dar destul de nesemnificative. Nici eu nu sunt de acord cu vre-o doua invataturi ale bisericii adventiste. Dar, unde sa ma duc? Nu cunosc alta biserica mai aproape de Sfanta Scriptura.
mariann, incontestabil ca bisericile neoprotestante studiaza biblia. Imi pare insa rau de un lucru: ca nu se studiaza Sfintii Parinti, dintre care enumar doar pe cativa: Sf. Ioan Gura de Aur, Sf. Vasile, Sf. Maxim Marturisitorul, Sf. Efrem Sirul, si multi altii, Patericul egiptean; toti dinainte de Marea Schisma.
Nu as zice sa schimbi biserica inainte de a gasi ceva mai bun, dar poti citi ce au scris acesti Sfinti Parinti si poti verifica, daca ceea ce afli de la cei care te invata pe tine, este intelepciune umana sau de la Dumnezeu. Acesti Sfinti Parinti sunt Sfinti, care au scris sub influenta Duhului Sfant, deci s-au folosit de intelepciunea lui Dumnezeu, prin Duhul Sfant. Intelepciunea umana este logica, dar nu neaparat adevarata.
Vechi 23.05.2008, 11:45:01
mariann mariann is offline
Banned

Data înregistrării: 21.04.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s

Varianta asternuta de sfantul Pavel e urmatoparea:
Ev. 4.9 Ara aploipetai sabbatismos to lao tou Theou
Vulgata latina:
itaque relinquitur sabbatismus populo Dei

Faceti pe lingvistul si spuneti ca versetul e tradus greșit în traducerea ortodoxă, va ofer mai jos si traducerile occidentale cele mai importante ale Bibliei, ale aceluiasi verset:
There remains, therefore, a Sabbath rest for the people of God
King James Bible:
There remaineth therefore a rest to the people of God
Traducerea corectă este: Rămâne asadar o zi de odihnă pentru poporul lui D-zeu, nu cum ai scris dumneata ,,Deci, ramane sarbatoarea de sabat pentru poporul lui Dumnezeu,,
Cuvântul “Sabbath” nu apare accentuat. Dacă era, aparea sub forma ,,ton sabath,,. Asadar e vorba de o zi de odihnă, dar nu e aceeasi sarbatoare de sabat pe care o stiau evreii, Nu scrie “rămane Sabbathul pentru poporul lui Dumnezeu”- cum încercă să mistifice adventistii.

Nu fac pe lingvistul. Nu am nici pregatirea necesara. Sunt doar un simplu functionar. Incerc doar sa aflu adevarul. Si, de ce nu, sa-i provoc si pe altii sa cerceteze.

Sa luam de bune toate traducerile pe care le-ati postat. Vi se mai pare corecta traducerea sinodala din Evrei 4:9? "Drept aceea, s-a lasat alta sarbatoare de odihna pentru poporul lui Dumnezeu". In toate traducerile, cum este corect, se foloseste expresia "ramane" numai traducerea sinodala foloseste expresia "alta". Se vede intentia traducatorului de a "schimba" ceva ce nu convenea.

Vechi 23.05.2008, 11:52:22
Banned

Implicit

Citat:
Să examinăm puțin si celălalt verset de care zici ca e tradus gresit:
4. 8. Caci daca Iosua le-ar fi adus odihna, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, dupa acestea, de o alta zi de odihna.
Greaca veche
4.8 Ei gar autous Iesous katepausen ouk an peri alles elalei meta tauta
emeras
4.8 For if Joshua had given them rest, he would not have spoken afterward of another day.
Unde e prelucrata traducerea acestui verset in Biblia Ortodoxa?
Dupa cum se vede "cu ochiul liber", in celelalte traduceri nu apare expresia de la sfarsit:"de odihna". Este vorba de o alta zi nu de o alta zi "de odihna"(adaugire intentionata). Prin adaugarea de la sfarasitul versetului ("de odihna") s-a schimbat intelesul in sensul dorit de cineva (nu de Dumnezeu).
Vechi 23.05.2008, 12:15:14
Banned

Implicit

Citat:
Care sambata? Scrie undeva ca Avraam a ținut Sambata? Nuciunde în Geneza nu scrie ca a ținut Sambata. Sambata s-a pus zi de odihnă, cand?
Când au ieșit evreii din Egipt în pustia Sinai, prima dată când le-a spus Dumnezeu: “Coaceți ce aveți de copt azi, frigeți ce aveți de fript azi, căci mâine este zi de odihnă” . La Exod a pus Dumnezeu Sambata și Sambata n-a pus-o pentru toate popoarele, ci numai pentru evrei, nu pentru toate popoarele. Când a venit Ezdra să zidească Ierusalimul au venit și celelalte popoare să le ajute la zidirea Ierusalimului și le-a spus Neemia: Nemia 10.31 “Să nu cumpărăm nimic în ziua de odihnă, în zilele de sărbătoare de la popoarele din țară, când ne vor aduce în acele zile de vânzare mărfuri sau orice bucate...”
Popoarele n-au avut Sambata.
Au spus proorocii, că au să vină popoarele la credință și au să aibă zi de sărbătoare? Da!
La Ieremia 31,31: “Iată vin zile, zice Domnul când voi face un nou legamant cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda”. La fel si la Mat.26.27 si Rom.9.4 Ai văzut că n-avem nevoie de sâmbătă, zice Apostolul Pavel, către Coloseni: “Nimeni să nu vă învinuiască pe voi pentru ziuă nouă, sau sărbătoare, sau sâmbătă”Coloseni 2.16.
Mutându-se preoția s-a făcut legii mutare și înnoire. Deci, ziua evreilor a fost Sâmbăta, iar a crestinilor este Duminica.
"Pentru ca Avram a ascultat de porunca Mea, si a pazit poruncile Mele, oranduirile Mele si legile Mele"(Facerea 26:5).

Porunca a patra - "ADUTI AMINTE DE ZIUA DE ODIHNA, CA S-O SFINTESTI.. ZIUA A SAPTEA ESTE ZIUA DE ODIHNA INCHINATA DOMNULUI, DUMNEZEULUI TAU... CACI IN SASE ZILE A FACUT DOMNUL CERURILE, PAMANTUL SI MAREA SI TOT CE ESTE IN ELE IAR IN ZIUA A SAPTEA S-A ODIHNIT: DE ACEEA A BINECUVANTAT DOMNUL ZIUA DE ODIHNA SI A SFINTIT-O"(Iesirea 20: 8-11). Porunca scrisa in piatra de insusi Dumnezeu. Aici vedem si motivatia pentru care trebuie sa sfintim ziua a saptea. Este o sarbatoare a creatiei lui Dumnezeu. Evreii, ca popor ales, aveau niste motivatii in plus (cum ar fi scoaterea din robia egipteana).

Este gresita afirmatia ca sambata nu a fost pentru toate popoarele.
"SI PE STRAINII, care se vor lipi de Domnul ca sa-I slijeasca, si sa iubeasca Numele Domnului, pentru ca sa fie slujitorii Lui, SI PE TOTI CEI CE VOR PAZI SABATUL, CA SA NU-L PANGAREASCA.. ii voi duce la muntele Meu cel sfant"(Isaia 56:6,7)

"SAMBATA A FOST FACUTA PENTRU OM"(Marcu 2:27). Sunt cuvintele Domnului Iisus Hristos.
Vechi 23.05.2008, 12:51:00
Banned

Implicit

Citat:
Dar am întrebări pentru voi adventistii: De ce nu ați luat din Vechiul Testament și celelalte directive ale Domnui? De ce ați păstrat doar porunca interzicerii consumului carnii de porc, a Sabatului si a zeciuelii? De ce nu respectați și porunca circumciziei și legea talionului? De ce nu respectați si poruncile privitoare la menstruația și necurăția femeii? De ce nu practicați si poligamia?
De ce nu ați păstrat și aceleași pedepse recomandate în Levitic și Deuteronom pentru încălcarea sabatului, sau pentru adulter și curvie?
Pentru ca doar la carne de porc, zeciuală și sabat s-a referit profetesa sectei adventistilor de ziua a VII-a: Hellen White?
Aceasi persoana care a prezis sfarsitul lumii de mai multe ori, la date diferite? Ce autoriatate spirituala poate sa aiba profetesa voastră in acest caz? Să vedem ce spune Scriptura în legătură cu asta: Deuteronom 18: 21. De vei zice in inima ta: Cum vom cunoaste Cuvantul pe care ni-l grăieste Domnul?
22. Daca proorocul vorbeste in numele Domnului, dar Cuvantul acela nu se va implini si nu se va adeveri, atunci nu graieste Domnul, Cuvantul acela, ci-l graieste proorocul din indrazneala lui; nu te teme de el”

Subiect de roman. O sa incerc sa fiu scurt.
De ce respecta adventistii unele invataturi din Vechiul Testament si altele nu?
1.Pentru ca fac distinctie intre Legea lui Dumnezeu si Legea lui Moise (care tot de inspiratie divina era, dar avea un scop limitat). " Si oricine crede, este iertat prin El de toate lucrurile de care n-ati putut fi iertati prin Legea lui Mois"(Faptele apostolilor 13:39). "N-am ascultat glasul Domnului, Dumnezeului nostru ca sa urmam Legile Lui.... ci tot Israelul a calcat Legea Ta....De aceea ne-au lovit blestemurile si juramintele scrise in Legea lui Moise."(Daniel 9:10,11).

2. Pentru ca fac distinctie intre Legile scrise pe piatra, de insusi Dumnezeu, si puse in chivot si legile scrise de Moise pe "zapis" si puse langa chivot. Primele sunt vesnice celelalte "au fost pironite pe Cruce". "A sters zapisul cu poruncile lui, care statea impotriva noastra si ne era potrivnic, si l-a nimicit, pironindu-l pe cruce"(Coloseni 2:14).

3.Tot in acest capitol Coloseni cap.2), mai departe, la vers. 16, se spune "nimeni sa nu va judece..... cu privire la o luna noua sau cu privire la o zi de sabat, cari sunt umbra lucrurilor viitoare iar trupul este a lui Hristos." Adventistii fac distinctie intre sabatele ceremoniale si sabatul zilei a saptea. In cadrul sabatelor ceremoniale aveau loc niste ritualuri care-l simbolizau pe Hristos si lucrarea sa. Acestea nu-si mai au rostul. Nu se facea referire la ziua de odihna pe care Dumnezeu a sfintit-o de la creatie si despre care a scris pe piatra.

4. Pentru ca respecta ceea ce se spune in Noul Testament ca s-a desfiintat. De exemplu, gasim cuvantul desfiintat in Evrei cap. 7, unde este vorba de preotie. S-a inteles ca preotul era un mijlocitor simbolic intre Dumnezeu si om pana a venit adevaratul Mijlocitor.

5. Adventistii au inteles ca trebuie sa fie dintre cei care "pazesc poruncile lui Dumnezeu si tin marturia lui Iisus Hristos"(Apocalipsa 12:17)

Nu mai continui lista ca umplu spatiul si devin plictisitor.

Referitor la Ellen White: aceasta femeie nu a prezis absolut niciodata sfarsitul lumii. Nu este frumos sa aruncam cu noroi. Daca aflam niste barfe care ne gadila placut urechea, macar sa le pastram pentru noi.
Vechi 23.05.2008, 13:07:02
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancah
mariann, incontestabil ca bisericile neoprotestante studiaza biblia. Imi pare insa rau de un lucru: ca nu se studiaza Sfintii Parinti, dintre care enumar doar pe cativa: Sf. Ioan Gura de Aur, Sf. Vasile, Sf. Maxim Marturisitorul, Sf. Efrem Sirul, si multi altii, Patericul egiptean; toti dinainte de Marea Schisma.
Nu as zice sa schimbi biserica inainte de a gasi ceva mai bun, dar poti citi ce au scris acesti Sfinti Parinti si poti verifica, daca ceea ce afli de la cei care te invata pe tine, este intelepciune umana sau de la Dumnezeu. Acesti Sfinti Parinti sunt Sfinti, care au scris sub influenta Duhului Sfant, deci s-au folosit de intelepciunea lui Dumnezeu, prin Duhul Sfant. Intelepciunea umana este logica, dar nu neaparat adevarata.
Citesc si din invataturile Sfintilor Parinti. Dar cartea mea de capatai este Cuvantul lui Dumnezeu. Verific orice zicere sau scriere, cu Biblia.

Este gresit spus "cei care te invata pe tine". Suna ca si cum ar exista pe lumea asta persoane care sa-mi bage ceva in cap. Ce am invatat, totusi, de la cei din biserica mea este sa verific cu Sfanta Scriptura orice invatatura. Cred ca acest lucru place lui Dumnezeu.
Vechi 23.05.2008, 16:20:04
ancah
Guest

Implicit

Mariann, "cei ce te invata pe tine" sunt invatatorii tai, oameni in carne si oase. Doar nu gasesti tu singur, fara ajutor interpretarea Sfintei Scripturi?!?
Spune-mi te rog, ca sa ma bucuri si pe mine, ce ai citit din Sfintii Parinti, si eventual cum ti s-a parut ceea ce ai citit.
Vechi 23.05.2008, 20:11:11
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancah
Mariann, "cei ce te invata pe tine" sunt invatatorii tai, oameni in carne si oase. Doar nu gasesti tu singur, fara ajutor interpretarea Sfintei Scripturi?!?
Spune-mi te rog, ca sa ma bucuri si pe mine, ce ai citit din Sfintii Parinti, si eventual cum ti s-a parut ceea ce ai citit.
Sunt anumite lucruri pe care le-am descoperit singur din Sfanta Scriptura. Eu merg pe pricipiul ca Biblia se explica cu Biblia. Cand vreau sa inteleg corect un verset, caut toate celelalte versete care se refera la acelasi subiect. Avand toate versetele in fata ochilor ai si ceea spune Cuvantul lui Dumnezeu.

"Invatatorii mei" sunt persoane foarte bine pregatite care ma ajuta sa ajung mai repede la gasirea unui adevar. Imi ofera repere pentru studiu si astfel avansez mai repede.

Referitor la citit: am o biblioteca intreaga de carti crestine foarte bune. Din scrierile Sfintilor Parinti am citit mai mult articole. Ultimul a fost "Talcuirea lui Ioan gura de Aur la Rugaciunea Domneasca". L-am citit, desi am pe dvd un seminar de cca trei ore, prezentat de un profesor de la Institutul Teologic Adventist, referitor numai la Rugaciunea Domneasca. Mi-a placut talcuirea. Era in armonie cu Cuvantul lui Dumnezeu. Dar am citit, din asa zisi "sfinti parinti", multe neadevaruri.

Anca, daca-ti griji referitoare la posibilitatile si dorinta noastra de documnetare, nu este cazul. Biserica din care fac parte este un adevarat institut teologic.

Vechi 26.05.2008, 13:23:36
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
De ce respecta adventistii unele invataturi din Vechiul Testament si altele nu?
1.Pentru ca fac distinctie intre Legea lui Dumnezeu si Legea lui Moise (care tot de inspiratie divina era, dar avea un scop limitat). " Si oricine crede, este iertat prin El de toate lucrurile de care n-ati putut fi iertati prin Legea lui Mois"(Faptele apostolilor 13:39). "N-am ascultat glasul Domnului, Dumnezeului nostru ca sa urmam Legile Lui.... ci tot Israelul a calcat Legea Ta....De aceea ne-au lovit blestemurile si juramintele scrise in Legea lui Moise."(Daniel 9:10,11).
2. Pentru ca fac distinctie intre Legile scrise pe piatra, de insusi Dumnezeu, si puse in chivot si legile scrise de Moise pe "zapis" si puse langa chivot. Primele sunt vesnice celelalte "au fost pironite pe Cruce". "A sters zapisul cu poruncile lui, care statea impotriva noastra si ne era potrivnic, si l-a nimicit, pironindu-l pe cruce"(Coloseni 2:14).
Da, exact, domnule Marian, acum spune-ne si noua unde a gravat Domul pe piatra interdictia de a consuma carne de porc, practica zeciuelii si ritualul spălării picioarelor, pe care adventisti sambetisti le tin cu acelasi zel. Răspunsul e simplu domnule Marian si e si la indemana ta! Tineti aceste lucruri pentru ca asa a propovaduit Ellen White, folosindu-se de "viziunile" ei, si de citate trunchiate din Biblie.
Hristos a fost Dumnezeu!!! Dacă a implinit și desfiintat legea veche a implinit-o si desfintat-o pe toată! (Rom 10.4 Caci sfarsitul Legii este Hristos, spre dreptate tot celui ce crede.)
Si daca tine atat de mult la legea veche, de ce secta adventistă vrea să păstreze doar ziua de sambătă, nu si celelete zile de odihna ale evreilor. D-zeu a zis, " tineti toate zilele mele de odihnă". Lev.19:3.

Citat:
3.Tot in acest capitol Coloseni cap.2), mai departe, la vers. 16, se spune "nimeni sa nu va judece..... cu privire la o luna noua sau cu privire la o zi de sabat, cari sunt umbra lucrurilor viitoare iar trupul este a lui Hristos." Adventistii fac distinctie intre sabatele ceremoniale si sabatul zilei a saptea. In cadrul sabatelor ceremoniale aveau loc niste ritualuri care-l simbolizau pe Hristos si lucrarea sa. Acestea nu-si mai au rostul.
Reiau citatul Col.2.16
ASADAR, NIMENI SA NU VA JUDECE CU PRIVIRE LA MANCARE SAU BAUTURA SAU VREO SĂRBĂTOARE SAU ZIUA NOUĂ SAU SAMBETE
Pluralul "sabaton", din Biblia greacă se referă limpede la ziua săptămanală de odihnă , nu la zilele ceremoniale. Si de ce spun asta? Pentru că aceasi formă care apare la plural in limba greacă in versetul citat cu referintă pentru ziua a saptea a săptămanii, o regasim in celelelte locuri din Noul Testament:
Luca 4:16 "A intrat în sinagoga sambata", Fapte 16:13 si Ioan 5:9 "Era in ziua de samabata", Ioan 5:10, Ioan 5:16, Marcu 2:27 "Si le-a spus lor : Samabata a fost lasat pentru om, iar nu omul pentru sambata. (Mt.12:1,5,8,10,11,12,20; Mar..1:21,2:23,24,27,3:2,4; Luca.13:10,14,15) etc.
In Noul Testament apare in peste 60 de cazuri acelasi cuvant la plural "sabbaton", pe care erezia adventista le accepta in unanimitate ca facand referire la ziua saptamanală de odihnă.
Nu intamplator cu o singura exceptie, atunci cand e vorba de versetul Col.2.16. –cand sfantul Pavel combate ferm aceste sărbători iudaice inclusiv sambata, adventistii spun ca se referă doar la zilele ceremoniale de odihnă.
Cand sf. Pavel spune: "nimeni sa nu va judece cu privire la sarbatori, luna noua sau sambete caci ele sunt doar o umbra al celor ce vor veni, caci trupul e Hristos" se referă insa foarte clar la tot spectrul sarbatorilor iudaice si la sarbatorile anuale care se faceau in functie de pozitia lunii si la ziua de sambată, in opozitie cu jertfa Mantuitorului.
Mai multe detalii gasesti la http://www.letusreason.org/7thAd24.htm

Citat:
De exemplu, gasim cuvantul desfiintat in Evrei cap. 7, unde este vorba de preotie. S-a inteles ca preotul era un mijlocitor simbolic intre Dumnezeu si om pana a venit adevaratul Mijlocitor.
5. Adventistii au inteles ca trebuie sa fie dintre cei care "pazesc poruncile lui Dumnezeu si tin marturia lui Iisus Hristos"(Apocalipsa 12:17)
Hopa, ai inceput postarea pe acest topic argumentand in favoarea sambetei. Acum incerci sa o dai pe altă cale si să combati una din trăsăturile fundamentale ale crestinismului si a Bisericii: preotia. S-ar putea să iti sară in ajutor si celalti sectanti asa zisi "evanghelici": baptistii, penticostalii, crestinii dupa evanghelie, harismaticii si Martorii lui Iehova. Si ei urasc termenul de preotie. Nicaieri la cap. 7 din epistola catre Evrei nu se sustine însă acest lucru. Acolo apostolul Pavel- care se adresează poporului evreu combate preotia rabinica, preotia Levitilor. Sectantii neoprotestanti se folosesc insa de versetul falsificat in biblia Cornilescu: 7.24 "Dar El, fiindcă rămane "în veac", are o preotie, care nu poate trece de la unul la altul". Traducerea corecta este: "Isus are o preotie neperitoare prin aceea că rămane în veac" . In editia greaca nu apare sintagma "care nu trece de la unul la altul". Asta a fost o inventie a lui Cornilescu.
Ereticii din toate timpurile s-au folosit de faptul că Biserica a tradus cuvantul grec "presbiterus"- care in opinia lor semnifica doar "batran", cu cel de "preot". Si faimosul si ultrafolositul verset care apare in argumentarea tuturor sectelor ca să combată orice forma de ritual si sa justifice "casele lor de adunare" Mat. 18.20. "Acolo unde sunt doi sau trei adunati in Numele Meu acolo voi fi si eu in mijlocul lor" Sunt pregatit sa discutam despre asta.

Citat:
"Pentru ca Avram a ascultat de porunca Mea, si a pazit poruncile Mele, oranduirile Mele si legile Mele"(Facerea 26:5).
Si Issac a ascultat poruncile Domnului si Iacov a ascultat poruncile Domnului si Moise a ascultat poruncile Domnului si David a ascultat poruncile Domnului si altii. Diferenta e ca unii au tinut sambata, dar altii nu. Si arata-mi te rog citatul in care scrie ca Avraam, Issac si Iacov au tinut Sambăta!!!

Citat:
Referitor la Ellen White: aceasta femeie nu a prezis absolut niciodata sfarsitul lumii. Nu este frumos sa aruncam cu noroi. Daca aflam niste barfe care ne gadila placut urechea, macar sa le pastram pentru noi.
Măi, văd că tu chiar ne crezi ignoranti .
Ellen White, ca orice propovaduitor american care se respecta a fost puternic implicată in viata publica si sociala. In timpul Razboiuluzi Civil din SUA (1861-1865), dincolo de numeroasele fantasmagorii si halucinatii pe care le avea si le oferea ca "viziuni profetice" adeptilor ei , ea a facut si numeroase predictii concrete care nu s-au adeverit.
In scrierea ei numita Testimonies (Mărturii) nota:
"Această natiune va i umilită în praf...Cand Anglia va declara război, toate natiunile vor avea un interes personal si va fi un război general " (Mărturii, Vol. I p. 259).
Nu s-a intamplat acest lucru. Anglia nu a intervenit niciodata in acel razboi.
Pentru un timp politicienii s-au temut că asa va fi si toti se temeau de asta; dar nu s-a adeverit. Iată iar o profetie care era în întregime un esec.
Iată altă minciună făcută de această dată impotriva lui Abraham Lincoln :
"Cat de putin am castigat! Mii de oameni au fost convinsi să se înroleze cu speranta că acest război va aboli sclavia; dar acum că s-au prins, îsi dau seama că au fost înselati; că scopul războiului nu este abolirea sclaviei ci s-o păstreze asa cum este. Dacă natiunea noastră ar fi rămas unită, ar fi avut putere; dar împărtită, trebuie să cadă." (p.254- 260).
Nu s-a întamplat asa ceva. Guvernul lui Abraham Lincoln i-a invins pe rebelii sudisti si a abolit sclavia negrilor.
White a interpretat Războiul Civil ca un semn al sfarsitului lumii Ea spune: "Scenele istoriei umane se închid repede." (p. 260). " Am văzut locuitorii pămantului în cea mai mare confuzie. Război, vărsare de sange, privatiuni, nevoi, foamete si boli se întindeau peste tot pămantul " (Mărturii, Vol. I., p. 268) Sub titlul "Rebeliunea" scrie: "Singura întrebare importantă care ar trebui să fie în mintile tuturor este, Sunt pregătit pentru ziua Domnului? Nu va mai dura mult." (p. 363). În timpul acelor zile întunecate ale Războiului Civil, doamna White îi avertiza pe cei căsătoriti să nu mai facă copii. Timpul era asa de scurt si in curand aveau să vină cele sapte ultime plăgi ale Apocalipsei incat copiii născuti atunci erau sortiti pieirii.
Cu ani inainte ea interpretase si Revolutia de la 1848 din Europa ca inceputul Sfarsitului "A început vremea necazului. Necazul nu se va sfarsi pană cand pămantul nu va fi curătat de cei răi."
Sa vedem acum si ce spune dumnezeiasca Scriptura in legatura cu profetii mincinosi:
"Daca proorocul vorbeste in numele Domnului, dar Cuvantul acela nu se va implini si nu se va adeveri, atunci nu graieste Domnul Cuvantul acela, ci-l graieste proorocul din indrazneala lui; nu te teme de el"(Deut18.23) "Să nu dati crezare oricărui duh; ci să cercetati duhurile....căci în lume au iesit multi prooroci mincinosi" (1 Ioan 4:1) "Feriti-vă de proorocii mincinosi" (Mat. 7:15). "Se vor ridica Hristosi si prooroci mincinosi" (Mat. 24:24).
2 Petru 2.1" intre voi vor fi invatatori mincinosi, care vor strecura erezii pierzătoare si, tăgăduind chiar pe Stapanul Care i-a rascumparat, isi vor aduce lor grabnica pieire"
Oricat ati incerca voi adventistii sa faceti pe obiectivii si sa spuneti ca Biblia e singura voastra autoritate la fel ca ceilalti sectanti neoprotesatanti, nu veti reusi asest lucru. Adventistii nu se pot disocia de actvitatea foandatoarei acestei secte: Ellen White (1827-1915), care va impus si sambata si lipsa carnii de porc in alimentatie si zeciuiala si spălatul picioarelor in adunari.
Cerinata de a tine sambăta a fost rezultatul compromisului dintre Ellen si viitorul ei sot, James Bates care facea parte din secta baptistilor sambetari. El a acceptat in 1844 dorinta ei de a impune anumite restrictii in alimentatie, cum e consumul cărnii de porc, iar ea a aceeptat sa le impuna adventistilor ei sambata ca zi de odihnă. Totul a fost "validat" apoi prin "viziunile" ei pe care le-a oferit membrilor sectei, in marea lor majoritate fermieri saraci si fara instruire, care o urmau orbeste.

Citat:
Porunca a patra - "ADUTI AMINTE DE ZIUA DE ODIHNA, CA S-O SFINTESTI.. ZIUA A SAPTEA ESTE ZIUA DE ODIHNA INCHINATA DOMNULUI, DUMNEZEULUI TAU... CACI IN SASE ZILE A FACUT DOMNUL CERURILE, PAMANTUL SI MAREA SI TOT CE ESTE IN ELE IAR IN ZIUA A SAPTEA S-A ODIHNIT: DE ACEEA A BINECUVANTAT DOMNUL ZIUA DE ODIHNA SI A SFINTIT-O"(Iesirea 20: 8-11). Porunca scrisa in piatra de insusi Dumnezeu. Aici vedem si motivatia pentru care trebuie sa sfintim ziua a saptea. Este o sarbatoare a creatiei lui Dumnezeu. Evreii, ca popor ales, aveau niste motivatii in plus (cum ar fi scoaterea din robia egipteana)…
"SAMBATA A FOST FACUTA PENTRU OM"(Marcu 2:27). Sunt cuvintele Domnului Iisus Hristos
Iarasi scoti din context versete biblice pe care vrei sa folosesti cum vrei, ca biletele din palaria unui scamator: Marcu 2:27 le-a spus lor :SAMBATA A FOST LASAT PENTRU OM, IAR NU OMUL PENTRU SAMBATA- acesta e versetul intreg. (Mt.12:1,5,8,10,11,12,20; Mar. 1:21,2:23,24,27, 3:2,4; Luca.13:10,14,15)
Hristos a predicat, a călătorit si a muncit sambăta . La fel si ucenicii lui. Biblia spune "Cel ce zice că rămane intru Hristos, trebuie să umble asa cum El a umblat" (1 Ioan 1.6) la fel si la 1Petru 2.21
Ar fi fost absurd ca Isus Insusi care a incalcat ziua de odihna a Sambetei sa le ceară crestinilor săi să o respecte. Matei 12.8 : "Hristos este Domn al sambetei".
16.33 In lume necaz veti avea. Dar indrăsniti. EU AM BIRUIT LUMEA!

Mi se pare mie sau eviti deliberat sa interpretezi versetele Ieremia 31.31 "Si voi face un nou legamant cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda, nu dupa legamantul pe care l-am facut cu parintii lor in ziua cand i-am luat de mana ca sa-I scot din tara Egiptului" si Matei 26.28 "beti, acesta este sangele meu, AL LEGII CELEI NOI care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor" si Luca 22.19, Ioan 6.53?

Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Intrebari pentru adventisti, baptisti si penticostali Anca-Miha Secte si culte 1268 12.07.2016 01:44:25
Profeti adventisti NeInocentiu Secte si culte 592 07.05.2012 09:41:27
Baptisti elena_si Secte si culte 15 01.09.2010 21:28:04
Despre inmormantare la baptisti cdiasimi Secte si culte 3 28.12.2008 19:24:00