Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.03.2013, 20:14:04
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de centesimusseptimus Vezi mesajul
Foarte corect. De aceea nici nu e nevoie ca un bebeluș de câteva zile să fie botezat. El nu are păcate de mărturisit, el nu are o conștiință individualistă-egoistă de îngropat în mormântul apei, nu are de ce să devină un "om nou". El este un om nou, de aceea se numește nou născut.
pe bune?! Si mai spui ca esti adeptul Sola Scriptura pe care se vede ca nu o cunosti! Uite ce spune David: "Că iată întru fărădelegi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea" (Psalmii 50:6). In Biblia Cornilescu Psalmul 51:5. Asta arata ca NICI un om nu se naste fara pacat. Unul SINGUR a fost: Iisus Hristos

Last edited by stefan florin; 01.03.2013 at 20:16:31.
Reply With Quote
Vechi 01.03.2013, 20:34:32
Illuminatu Illuminatu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.03.2012
Locație: Mures
Implicit

Citat:
În prealabil postat de centesimusseptimus Vezi mesajul
Nu știu ce sens mai are să facem aceată filosofie de doi bani și jumătate; când e limpede: vorbim de un nou născut de doar câteva zile! Ce nădejde, ce speranță are pruncul la aceată vârstă fragedă? Ce speranță a mântuirii nutrește el? Dar știe el ce e aia mântuire, cine e Mântuitorul? Dar știe că știe?? Care sunt primele tale amintiri, de când te știi tu, când ai ajuns la conștiența de sine? La 2, 3 ani sau la 2-3 zile? Nu realizezi încă cât de absurd e să afirmi conștiența, nădejdea și credința la câteva zile de la naștere! La ce bună încercarea aceasta penibilă de a legitima biblic botezul pruncilor, când ai Sfânta Tradiție ca argument ortodox? Voi oricum nu vă ghidați după principiul Sola Scriptura, deci las-o așa! Nu am cerut să te dezici de această tradiție, nu am cerut să te rebotezi, deci nu mai are niciun rost să pledezi pentru această cauză. Tu crezi că vei fi mântuit [și] în virtutea acestui botez infantil cerut de Biserica Ortodoxă, deci responsabilitatea va cădea asupra ei și asupra nașilor în lipsa asumării pesonale.

Eu am o altă convingere... dar nu cer să ți-o însușești...
Parintele Nicolae Steinhardt s-a botezat in inchisoare. Marturisind mai tarziu despre acest eveniment a spus ca ceea ce a simtit el dupa botez a fost ceva de nedescris in cuvinte, dar cele mai importante au fost lacrimile de pocainta: in urma botezului a primit in dar aprofundarea cautarii sufletesti. Cu alte cuvinte si-a simtit pacatosenia intr-o atat de profunda dimensiune incat nu s-a mai putut opri din plans.

Iata un model de "incredintare a celor nadajduite": lacrimile de pocainta si sentimentul de culpabilitate nu sunt prin ele insele pricina de nadejde - caci fara o pricina de nadejde acestea pot duce la depresie si nihilism -, ci tocmai Sf.Botez primit a fost "incredintarea nadejdii mantuitoare, de iertare a pacatelor".
Vezi, toate acestea se petrec in subconstient.
Diferenta dintre un matur ce se boteaza si un prunc care se boteaza eu cred ca este tocmai capacitatea adultului de a constientiza pacatele savarsite, pe cand pruncul nesavarsind pacate normal ca nu poate sa le constientizeze.
Dar in rest, bucuria botezului, sentimentul de nadejde - care la prunc, fie spus, se transforma intr-unul de certitudine a mantuirii - ce vine din apa Sf.Botez, si usurarea ce izvoraste din curatirea de pacatul originar sunt toate sentimente pe care un prunc le traieste la o intensitate de nedescris, in comparatie cu un adult.

Ce crezi, faptul ca un copil isi traieste copilaria lipsit de haina impovaratoare a pacatului originar se dezvolta mai liber sau nu fata de un prunc nebotezat? Eu unul cred ca da!
"Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru, ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut, pe tine cea intru adevar Nascatoare de Dumnezeu te marim!"
Reply With Quote
Vechi 01.03.2013, 20:45:29
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de roboam Vezi mesajul
Am fost botezat pentru ca am crezut. Atat. Nu am avut absolut nici un merit.
Dar de ce ai crezut? Si in ce anume ai crezut?

Ai crezut intr-o dogma si nu in Domnul Iisus Hristos.
Ai crezut intr-un Iisus Hristos dogmatizat, zugravit intr-o simpla acumulare de cunostinte mai mult sau mai putin legate intre ele - logice -, ai crezut intr-un personaj si nu in Persoana.
Ai crezut intr-o poveste cu happy-end in care te-ai si vazut gata mantuit.
E ca un film de hollywood cu happy-end, adica de prost gust.
Ori tocmai faptul ca erai convins de finalitatea happy-end a propovaduirii te-ai "botezat": dar credinta este "incredintare a celor nadajduite", ori dta.erai deja incredintat de cele viitoare, ti s-a vandut o "idee de botez" prin care primeai o certitudine - ca de te vei "boteza" la ei te vei mantui.

Dta.te-ai "botezat" din certitudine, deci NU DIN CREDINTA!
Imi pare rau!

In aceste circumstante botezul pruncilor este mult mai de folos decat cel al adultilor pentru simplul motiv ca pruncii sunt atat de curati CA NU POT FI INSELATI CA OAMENII MARI, lor nu poti sa le vinzi certitudini de mantuire pentru ca, in curatia lor, ei ii descopera dintr-o privire pe escroci.
"Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru, ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut, pe tine cea intru adevar Nascatoare de Dumnezeu te marim!"

Last edited by Illuminatu; 01.03.2013 at 20:49:59.
Reply With Quote
Vechi 01.03.2013, 20:46:16
roboam roboam is offline
Banned

Data înregistrării: 25.02.2013
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Illuminatu Vezi mesajul
Cand se vorbeste de botezul lui Corneliu se spune:
"47.„Oare poate cineva opri apa să-i boteze pe aceștia care au primit Duhul Sfânt ca și noi?“
48.Și a poruncit ca ei să fie botezați întru numele Domnului Iisus Hristos. Atunci l-au rugat să rămână la ei câteva zile." Fapte 10.

Dta.chiar crezi ca un bebelus nu poate primi pe Duhul Sfant? Oare nu sunt in Sf.Scriptura exemple cand Duhul Sfant S-a pogorat peste copii?
Si daca Duhul Sfant Se pogoara peste copii cine esti dta.sa opresti Botezul acestora?
Eu v-am aratat, cu rabdare, ce spune Scriptura despre botezul lui Corneliu, Stefana, Crisp, Lidia si temnicerul din Filipi (cazurile de care se agata cei care vor sa argumenteze botezul celor care nu pot sa asculte si sa creada Cuvantul).

Reiau (copiez) cazul botezului lui Corneliu:

1. Botezul lui Corneliu: "Atunci Petru a zis:"se poate opri apa ca sa nu fie botezati acestia care au primit Duhul Sfant, ca si noi?" Si a poruncit sa fie botezati in Numele Domnului Iisus Hristos" (Fapte 10:46-48) . Cine au fost cei peste care S-a pogorat Duhul Sfant (si au fost botezati)? O spune vers. 44: "Pe cand rostea Petru cuvintele acestea, S-a pogorat Duhul Sfant peste toti cei ce ascultau Cuvantul".

Intrebare: cati bebelusi ascultau Cuvantul rostit de Sfantul Apostol Petru, pentru ca apoi sa se pogoare Duhul Sfant peste ei?

Citat:
Dta.stii ce e aia o discutie cu argumente din principiu, o discutie de principiu?
Stiu. Am inteles de la dvs. O discutie cu argumente din principiu este acea discutie in care ceea ce "este scris" si aratat clar, se tratateaza "principial", in asa fel incat sa iasa altceva decat "este scris".
Reply With Quote
Vechi 01.03.2013, 20:54:06
Senior Member

Implicit

Citat:
Intrebare: cati bebelusi ascultau Cuvantul rostit de Sfantul Apostol Petru, pentru ca apoi sa se pogoare Duhul Sfant peste ei?
Eu te rog pe dta., nu mai pune intrebarea asta ca si eu pot sa-ti pun o intrebare de aceeasi imensa valoare: cate mere crezi dta.ca au mai apucat sa manance Adam si Eva in Rai pana sa-i prinda Dumnezeu? Ce zici?
Sau cati pasi crezi dta.ca poate o vrabie sa faca in scurta sa viata?
Reply With Quote
Vechi 01.03.2013, 23:36:30
celestial_pottery
Guest

Implicit

Citat:
Eu te rog pe dta., nu mai pune intrebarea asta ca si eu pot sa-ti pun o intrebare de aceeasi imensa valoare: cate mere crezi dta.ca au mai apucat sa manance Adam si Eva in Rai pana sa-i prinda Dumnezeu? Ce zici?
Tare, d-le Illuminatu. Mai ales faza cu vrabia. Nu ma opresc din ras. Ati fi trebuit sa fi trait pe vremea infamului eveniment numit stiintific "Reforma". Cu dvs., ereziile ar fi avut viata unor particule din acelea dupa care alearga baietii de la CERN. Nu ar fi fost nevoie de tampeniile de razboaie religioase si alte porcarii de-ale imaturilor, gen popi, teologi, sihastri, episcopi, simpli mireni, etc., care "cred in ceva", si in consecinta omoara ca sa isi apere acel "ceva" pe care se bazeaza tipul de societate drag lor.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2013, 07:50:00
roboam roboam is offline
Banned

Implicit

Citat:
V-ati prins. Intrebarea mea cu bebelusii care ascultau Cuvantul se aseamana mult cu intrebarile dvs. prin faptul ca au un raspuns comun: niciunul. Corect?
Reply With Quote
Vechi 02.03.2013, 07:58:14
roboam roboam is offline
Banned

Implicit

Citat:
Dar de ce ai crezut? Si in ce anume ai crezut?
Am crezut si cred in Dumnezeu si in fagaduintele Sale. Imi doream din toata inima sa fac un legamant cu Dumnezeu. Atunci am inceput sa caut o biserica a carei doctrina sa fie cat mai apropiata de Sfanta Scriptura. Am gasit acea biserica si am facut legamant cu Dumnezeu, prin botez crestin.

P.S. Nu ati nimerito cu niciuna din nascocirile dvs. despre mine. Nu m-a inselat nimeni. Eu am cautat prin mai multe locuri pana am gasit ceea ce trebuia sa gasesc. M-am rugat pentru aceasta si Dumnezeu M-a ajutat.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2013, 10:00:09
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
V-ati prins. Intrebarea mea cu bebelusii care ascultau Cuvantul se aseamana mult cu intrebarile dvs. prin faptul ca au un raspuns comun: niciunul. Corect?
In prunc patrunde in dar lumina Cuvantului lui Dumnezeu. Cultul din care faceti parte practica binecuvantarea copiilor , adica ii impartasiti de puterea Duhului Sfant, (nu-i intrebati daca voiesc asta), ii initiati intr-o taina, o lucrare nevazuta, avand incredere in putinta lucrarii Duhului dumnezeiesc al lui Hristos printr-un om (ce se roaga si cere binecuvantarea) asupra unui prunc (ce primeste binecuvantarea).Noi ne incredintam copiii Duhului prin botez, initiindu-i in taina legamantului cu Dumnezeu, ceea ce e sadit si virtual prezent in ei, manifestandu-se mai tarziu si in mod actual, legamantul fiind insusit pe tot parcursul vietii, pe masura adancirii in taina Cuvantului.

Prin intrebarile formulate si cu cat scrieti mai mult pe forum alatur de fratii adventisti, constientizam mai bine cum "litera ucide", deci pe mine cuvintele d-voastra ma intaresc mai mult ca in Biserica Ortodoxa sunt in Adevar si nu in ne-adevar, cum va straduiti sa ne aratati. Ortodoxia pastreaza taina cuvantului inepuizabil, ce face din Sfanta Scriptura un izvor de viata si nu un set explicativ perfect, ce limiteaza cunoasterea la continutul ei.

Last edited by ioanna; 02.03.2013 at 11:07:49.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2013, 10:08:37
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
In prunc patrunde in dar lumina Cuvantului lui Dumnezeu. Cultul din care faceti parte practica binecuvantarea copiilor , adica ii impartasiti de puterea Duhului Sfant, ii initiati intr-o taina, o lucrare nevazuta, avand incredere in putinta lucrarii Duhului dumnezeiesc al lui Hristos printr-un om (ce se roaga si cere binecuvantarea) asupra unui prunc (ce primeste binecuvantarea).Noi ne incredintam copiii Duhului prin botez, initiindu-i in taina legamantului cu Dumnezeu, ceea ce e sadit si virtual prezent in ei, manifestandu-se mai tarziu si in mod actual.
Din cate stiu neoprotestantii nu au o intelegere clara a harului, ei il inteleg ca o binecuvantare. Nu au intelegerea ortodoxa de energie necreata (pe care o au doar ortodocsii), da rnici macar cea catolica, de energie creata. Binecuvantare, adica in sensul in care un om ar spune cuiva "sa fii sanatos!". De asemenea, nu stiu daca inteleg prin botez iertarea pacatului stramosesc, probabil il vad ca un simbol, o parte din legamant, cum era cel iudaic.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
penticostalii sunt sectari? ingerul_pazitor Generalitati 51 16.05.2018 17:43:56
penticostalii redandrei90 Intrebari utilizatori 162 08.01.2013 12:08:26
Cum sa vorbim cu penticostalii ? IonutS Secte si culte 282 28.03.2012 20:48:00
Botezul in BOR orthodoxia.i.thanatos Botezul 594 26.01.2010 01:33:12