![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Și a început să spună către popor pilda aceasta: Un om a sădit vie și a dat-o lucrătorilor și a plecat departe pentru multă vreme. Și la timpul potrivit, a trimis la lucrători o slugă ca să-i dea din rodul viei. Lucrătorii însă, bătând-o, au trimis-o fără nimic. Și a trimis apoi altă slugă, dar ei, bătând-o și pe aceea și batjocorind-o, au trimis-o fără nimic. Și a trimis apoi pe a treia; iar ei, rănind-o și pe aceea, au alungat-o. Și stăpânul viei a zis: Ce voi face? Voi trimite pe fiul meu cel iubit; poate se vor rușina de el. Iar lucrătorii, văzându-l, s-au vorbit între ei, zicând: Acesta este moștenitorul; să-l omorâm ca moștenirea să fie a noastră. Și scoțându-l afară din vie, l-au ucis. Ce va face, deci, acestora, stăpânul viei? Va veni și va pierde pe lucrătorii aceia, iar via o va da altora. Iar ei auzind, au zis: Să nu se întâmple! El însă, privind la ei, a zis: Ce înseamnă, deci, scriptura aceasta: „Piatra pe care n-au luat-o în seamă ziditorii, aceasta a ajuns în capul unghiului”? Oricine va cădea pe această piatră va fi sfărâmat, iar pe cine va cădea ea îl va zdrobi. Luca 20, 9-18
|
||||
|
||||
![]()
Iar cărturarii și arhiereii căutau să pună mâna pe El, în ceasul acela, dar s-au temut de popor. Căci ei au înțeles că Iisus spusese pilda aceasta pentru ei. Și pândindu-L, I-au trimis iscoade, care se prefăceau că sunt drepți, ca să-L prindă în cuvânt și să-L dea stăpânirii și puterii dregătorului. Și L-au întrebat, zicând: Învățătorule, știm că vorbești și înveți drept și nu cauți la fața omului, ci cu adevărat înveți calea lui Dumnezeu: Se cuvine ca noi să dăm dajdie Cezarului sau nu? Dar Iisus, cunoscând vicleșugul lor, a zis către ei: De ce Mă ispitiți? Arătați-mi un dinar. Al cui chip și scriere are pe el? Iar ei au zis: Ale Cezarului. Și El a zis către ei: Așadar, dați cele ce sunt ale Cezarului, Cezarului și cele ce sunt ale lui Dumnezeu, lui Dumnezeu. Și nu L-au putut prinde în cuvânt înaintea poporului și, mirându-se de cuvântul Lui, au tăcut. Luca 20, 19-26
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Iata versetul respectiv (Luca 20:25) in Vulgata Sfantului Ieronim: "et ait illis reddite ergo quae Caesaris sunt Caesari et quae Dei sunt Deo" Imperativul "reddite" inseamna nu "dati", ci "redati": adica returnati, dati indarat, inapoiati. Dati indarat lui Cezar ceea ce el a emis: moneda, banii. Implicit, inapoiati lui Dumnezeu ceea ce este de la El si a Lui: credinta.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 30.12.2016 at 01:36:57. |
|
||||
|
||||
![]()
Ev. Marcu 1, 1-8
Începutul Evangheliei lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Precum s-a scris în prooroci: iată, Eu trimit pe îngerul Meu înaintea feței Tale, care va pregăti calea Ta înaintea Ta. Glasul celui ce strigă în pustie: pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Sale. Așa s-a arătat Ioan, botezând în pustie și propovăduind botezul pocăinței, spre iertarea păcatelor. Și mergea la el tot ținutul Iudeii și toți cei din Ierusalim și se botezau de către el, în râul Iordanului, mărturisindu-și păcatele lor. Și era Ioan îmbrăcat în haine de păr de cămilă, avea brâu de curea împrejurul mijlocului lui și mânca lăcuste și miere sălbatică. El propovăduia, zicând: vine după mine Cel care este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să mă plec și să-I dezleg cureaua încălțămintelor. Eu v-am botezat pe voi cu apă, dar Acela vă va boteza cu Duhul Sfânt.
|
||||
|
||||
![]()
Ap. II Timotei 4, 5-8
Fiule Timotei, fii treaz în toate, suferă răul, fă lucru de evanghelist, slujba ta fă-o deplin! Că eu de-acum mă jertfesc și vremea despărțirii mele s-a apropiat. Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârșit, credința am păzit. De acum mi s-a gătit cununa dreptății, pe care Domnul îmi va da-o în ziua aceea, El, Dreptul Judecător, și nu numai mie, ci și tuturor celor ce au iubit arătarea Lui.
|
||||
|
||||
![]()
Dar, mai înainte de toate acestea, își vor pune mâinile pe voi și vă vor prigoni, dându-vă în sinagogi și în temnițe, ducându-vă la împărați și la dregători, pentru numele Meu. Și va fi vouă spre mărturie. Puneți deci în inimile voastre să nu gândiți de mai înainte ce veți răspunde; Căci Eu vă voi da gură și înțelepciune, căreia nu-i vor putea sta împotrivă, nici să-i răspundă toți potrivnicii voștri. Și veți fi dați și de părinți și de frați și de neamuri și de prieteni, și vor ucide dintre voi. Și veți fi urâți de toți pentru numele Meu. Și păr din capul vostru nu va pieri. Prin răbdarea voastră veți dobândi sufletele voastre. Luca 21, 12-19
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sf Chiril: Sau, poate ca Domnul nostru vrea sa vorbeasca aici despre persecutiile pe care ucenicii Sai le-au suferit din partea Evreilor, care i-au aruncat in inchisori si i-au tarat in fata tribunalelor inainte ca Ierusalimul sa fie cucerit de Romani. In acest fel Sf Paul a fost trimis la Roma sa fie judecat de Cezar, el comparand in fata lui Festus si Agrippa. Sf Grigore: Sau poate ca "va fi voua spre marturie" inseamna marturia voastra impotriva lor, care v-au persecutat si v-au adus moartea, ori marturia faptului ca nu au imitat in viata lor exemplele pe care le-ati oferit (...). Dar aceste teribile preziceri ar fi putut arunca tulburare in inimile celor care le auzeau, de aceea Mantuitorul adauga, spre a-i consola: "Puneți deci în inimile voastre să nu gândiți de mai înainte ce veți răspunde". Theofil: Fiindca Apostolii erau fara instructie si analfabeti, Mantuitorul le recomanda sa nu se tulbure cand le va veni randul sa dea seama de purtarea lor inaintea inteleptilor lumii si le da temeiul: "Fiindca voi pune pe buzele voastre cuvant si intelepciune careia dusmanii vostri nu-i vor putea rezista si pe care nu o vor putea contrazice", adica veti primi pe loc de la mine si elocventa si intelepciunea, astfel incat toti dusmanii vostri, chiar de ar fi sa isi uneasca eforturile, nu vor putea sa se opuna nici prin intelepciunea lor (adica prin puterea argumentelor) nici prin elocventa ori eleganta limbajului. Multi sunt cei care au un fond de intelepciune, dar care sunt usor de tulburat, incat toate ideilor lor devin confuze deindata ce vine momentul sa le expuna. Nu asa au fost Apostolii, care au primit darul dublu al intelepciunii si al bunei vorbiri. Sf Grigore: Mantuitorul parca ar vrea sa le spuna: Nu va temeti, voi plecati la lupta, dar Eu sunt cel care voi lupta pentru voi; voi pronuntati cuvinte, dar Eu sunt cel ce le voi aseza pe buzele voastre. Sf Ambrozie: Uneori este Isus Cristos cel care vorbeste prin gura discipolilor Sai, alteori este Tatal (Mt 16), iar alteori este Sfantul Spirit (Mt 10). Aceste felurite pasaje, departe de a se contrazice, se acorda perfect, fiindca ceea ce unul spune, cei trei spun: Trinitatea are o singura si aceeasi voce. Theofil: Dupa ce le-a vorbit astfel incat sa disipeze teama pe care le-ar putea-o inspira ignoranta lor, ii previne asupra unui alt pericol inca mai mare, care ar putea arunca tulburare in inimile lor daca i-ar surprinde nepregatiti. "Veti fi tradati chiar de de parinti, de frati, de prieteni si vor ucide dintre voi". Sf Grigore: Incercarile cele mai crude ne vin de la aceia pe a caror afectiune credem ca putem conta, fiindca la suferintele exterioare se adauga, atunci, durerea ca am pierdut afectiunea lor Sf Grigore din Nyssa. Sa privim care era, pe atunci, situatia din societate. In toate familiile divizate de diferente de religie, unii erau suspecti altora. Fiii inca idolatri isi tradau parintii deveniti crestini. Sau tatal, obstinat in infidelitatea sa, devenea acuzatorul fiului sau care imbratisase credinta. Toate varstele erau expuse persectiei, chiar si femeile nu erau la adapost in urma slabiciunii naturale a sexului lor Theofil: Domnul nostru le prezice, apoi, ura universala careia ii vor fi obiect. "Si veti fi urati de toata lumea din pricina numelui Meu". Sf Grigore: Dar, cum aceste preziceri care le aratau o moarte cruda in perspectiva au ceva inspaimantator si redutabil, El ii consoleaza deindata cu speranta si bucuria invierii "Si niciun par din capul vostru nu va pieri". Adica: pentru ce va temeti ca veti pierde ceea ce nu puteti pierde fara durere, din moment ce nici macar acea parte a corpului care va poate fi taiata fara a va fi provocata nicio durere nu va pieri ? Ven Beda: Sau inca: nu va pieri niciun fir de par al ucenicilor, fiindca nu doar marile fapte si discursuri ale sfintilor, dar si cele mai mici ganduri ale lor vor primi justa recompensa de la Dumnezeu. Sf Grigore: (...) Dobandim sufletele noastre prin rabdare, fiindca dominandu-ne pe noi insine incepem sa fim stapanii a ce suntem. Posesia sufletului depinde de virtutea rabdarii, fiindca rabdarea este radacina si pazitoarea celorlalte virtuti. Or, rabdarea inseamna a suporta cu calm incercarile care vin de la ceilalti si a nu nutri niciun resentiment contra celor care le provoaca.
|
||||
|
||||
![]()
In al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Ponțiu Pilat era procuratorul Iudeii, Irod, tetrarh al Galileii, Filip, fratele său, tetrarh al Itureii și al ținutului Trahonitidei, iar Lisanias, tetrarh al Abilenei, În zilele arhiereilor Anna și Caiafa, a fost cuvântul lui Dumnezeu către Ioan, fiul lui Zaharia, în pustie. Și a venit el în toată împrejurimea Iordanului, propovăduind botezul pocăinței, spre iertarea păcatelor. Precum este scris în cartea cuvintelor lui Isaia proorocul: „Este glasul celui ce strigă în pustie: Gătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Lui. Orice vale se va umple și orice munte și orice deal se va pleca; căile cele strâmbe se vor face drepte și cele colțuroase, drumuri netede. Și toată făptura va vedea mântuirea lui Dumnezeu”. Deci zicea Ioan mulțimilor care veneau să se boteze de el: Pui de vipere, cine v-a arătat să fugiți de mânia ce va să fie? Faceți, dar, roade vrednice de pocăință și nu începeți a zice în voi înșivă: Avem tată pe Avraam, căci vă spun că Dumnezeu poate și din pietrele acestea să ridice fii lui Avraam. Acum securea stă la rădăcina pomilor; deci orice pom care nu face roadă bună se taie și se aruncă în foc. Și mulțimile îl întrebau, zicând: Ce să facem deci? Răspunzând, Ioan le zicea: Cel ce are două haine să dea celui ce nu are și cel ce are bucate să facă asemenea. Și au venit și vameșii să se boteze și i-au spus: Învățătorule, noi ce să facem? El le-a răspuns: Nu faceți nimic mai mult peste ce vă este rânduit. Și îl întrebau și ostașii, zicând: Dar noi ce să facem? Și le-a zis: Să nu asupriți pe nimeni, nici să învinuiți pe nedrept, și să fiți mulțumiți cu solda voastră. Iar poporul fiind în așteptare și întrebându-se toți despre Ioan în cugetele lor: Nu cumva el este Hristosul? A răspuns Ioan tuturor, zicând: Eu vă botez cu apă, dar vine Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintelor. El vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc, A Cărui lopată este în mâna Lui, ca să curețe aria și să adune grâul în jitnița Sa, iar pleava o va arde cu foc nestins. Încă și alte multe îndemnând, propovăduia poporului vestea cea bună. Luca 3, 1-18
|
||||
|
||||
![]()
În acest timp a venit Iisus din Galileea, la Iordan, către Ioan, ca să se boteze de către el. Ioan însă Îl oprea, zicând: Eu am trebuință să fiu botezat de Tine, și Tu vii la mine? Și răspunzând, Iisus a zis către el: Lasă acum, că așa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea. Atunci L-a lăsat. Iar botezându-se Iisus, când ieșea din apă, îndată cerurile s-au deschis și Duhul lui Dumnezeu s-a văzut pogorându-se ca un porumbel și venind peste El. Și iată glas din ceruri zicând: „Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit”. Matei 3, 13-17
Sărbătoarea Botezului Domnului este numită și a Teofaniei, adică ziua în care Dumnezeu Cel Întreit în Persoane (Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt) Se face cunoscut lumii întregi. Venirea Mân*tui*torului la râul Iordan a fost un act de voință divină și face parte din planul lui Dumnezeu de răscumpărare a omului căzut în robia păcatului. Prin Botezul Domnului de la Iordan, omul nu devine doar liber, ci este ridicat la statutul de fiu al lui Dumne*zeu. La Bobotează cerurile s-au deschis și tot acum Duhul Sfânt S-a coborât, în chip de porum*bel, peste Domnul Hristos. Treimea Sfântă, Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Sfântul Duh, schimbă cursul Iordanului, dar și al istoriei. Apa se sfințește, iar clipele istoriei se înduhovnicesc. Părintele Du*mitru Stăniloae așa ne învață: „Lumina Sfintei Treimi luminează deplin existența noastră”. Părintele : Dumitru Paduraru
|
||||
|
||||
![]()
Atunci Iisus a fost dus de Duhul în pustiu, ca să fie ispitit de către diavolul. Și după ce a postit patruzeci de zile și patruzeci de nopți, la urmă a flămânzit. Și apropiindu-se, ispititorul a zis către El: De ești Tu Fiul lui Dumnezeu, zi ca pietrele acestea să se facă pâini. Iar El, răspunzând, a zis: Scris este: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu”. Atunci diavolul L-a dus în sfânta cetate, L-a pus pe aripa templului, Și I-a zis: Dacă Tu ești Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos, că scris este: „Îngerilor Săi va porunci pentru Tine și Te vor ridica pe mâini, ca nu cumva să izbești de piatră piciorul Tău”. Iisus i-a răspuns: Iarăși este scris: „Să nu ispitești pe Domnul Dumnezeul tău”. Din nou diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt și I-a arătat toate împărățiile lumii și slava lor. Și I-a zis Lui: Acestea toate Ți le voi da Ție, dacă vei cădea înaintea mea și Te vei închina mie. Atunci Iisus i-a zis: Piei, satano, căci scris este: „Domnului Dumnezeului tău să te închini și Lui singur să-I slujești”. Atunci L-a lăsat diavolul și iată îngerii, venind la El, Îi slujeau. Matei 4, 1-11
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Luca 13 Versetul 21 | Fratziorul | Din Noul Testament | 14 | 11.11.2009 22:28:37 |
Versetul care ne invata sa ne smerim | cristiboss56 | Despre Sfanta Scriptura | 7 | 11.11.2009 22:23:38 |
Versetul zilei | Daniela-Iulia | Din Noul Testament | 1 | 13.05.2009 09:22:30 |
|