![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
Dar oare acesti calugari isi dau ei singuri cu parerea, sau se inspira din texte patristice, avand o baza teoretica? Eu nu cred ca isi permit sa emita pareri personale, despre lucruri necunoscute lor, asa cum ne permitem noi, mirenii, uneori, bazandu-ne doar pe inteligenta noastra.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu cred ca isi permit sa-si dea cu parerea, invocand Sf. Parinti si Traditia Bisericii dar fiind pe langa si cu una si cu alta. Mai ales in vremurile noastre, mai ales de cand cu criza "cipusoarelor". |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||||||||
|
||||||||||
![]() Citat:
Sunt mai multi oameni care stiu sa citeasca, oamenii sunt provocati sa gandeasca mai mult, sa analizeze, etc. Citat:
Au fost dintotdeauna, de la Apostoli incoace. Si chiar inainte daca stam sa ne gandim bine: saduchei, farisei, etc.. Citat:
Citat:
Cu alte cuvine daca tu ai facut pipi pe tine cand erai mic, "indiferent de masurile de protectie si cosmetizare" pe care ti le aplica parintii, ar fi bine sa nu te aduca la biserica. Chestie de bun simt??!! Citat:
Pentru ca sunt interpretabili. Sa nu uitam de cei care au facut din geocentrism dogma, invocand culmea ..Sfintii Parinti. Chiar si in sec. XXI. Ortodocsi. Cica. Citat:
Cum ar trebui sa ma imbrac in biserica? "decent" e un cuvant care s-a relativizat foarte mult. In ce zile se cuvine (sau nu??) sa avem relatii sexuale? Postul se tine cu ulei sau fara? Femeia are voie sa intre in biserica in zilele...? Sunt "cipusoarele" pacat impotriva Duhului Sfant cum sustin unii? Se cuvine a refuza ca preot impartasirea si spovedirea celor care au "acte cu cip"? etc. Citat:
Intre diverse scrieri, cu privire la anumite aspecte particulare, fara pretentie de dogma, da, exista. Ti s-au dat si exemple.. Citat:
Citat:
Dar au venit cuviosii nostri crestini care i-au facut dogma lui "666" si au inceput sa-l vada peste tot, chiar si acolo unde nu este. Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Asta e parerea ecumenistilor despre calugari in general, pentru a-i desfiinta. Oare de la cine vin aceste idei, ca de la Dumnezeu nu sunt?!? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu zic ca parintele Cleopa si alti buni calugari ca el aveau in cap alte lucruri importante decat canoanele astea. Nu mi se pare o jognire sa spui ca nu ar fi cunoscut un canon. Dar nu asta era esentialul din ce scrisesem.. Ci faptul ca textele celelalte, mai teologice decat canonul, nu sunt asa cunoscute. |
|
|||
|
|||
![]()
Sa ne gandim la efectul cuvintelor noastre inainte de a scrie; ca dup ce amdat drumul cuvintelor, efectul nu mai poate fi dirijat sau stapanit. Iar relativizarea nu e buna incredinta...
|
|
||||
|
||||
![]()
serios Alin? Cand ai sa stai si tu in inchisoare 17 ani, si ai sa suferi torturi groaznice, sa vii sa vorbesti.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin! Sunt un mandru, un fatarnic, si-un viclean! Fac ceva bun ca sa ma vada altii, si astept sa fiu laudat! "Gustati si vedeti ca bun este Domnul". |
|
|||
|
|||
![]()
Revin la intrebarea mea initiala.
Se sustine aici ca marii calugari si duhovnici stiu din scrieri si de la primele Scripturi, de la Sfintii Parinti. Si totusi asta nu est raspuns la intrebarea mea. Nici acestia din urma, mentionati de voi, Sfintii Parinti nu puteau sa stie si sa scrie clar despre lucruri necunoscute lor: cu mici exceptii erau necasatoriti si daca erau nu stiu cum functionau lucrurile la vremea aceea. Cand si cum aveau relatii cu sotiile, cum mergeau la biserica, etc. Stiau ei despre problemele femeiesti? La vremea aceea nu prea se stia de medicina, nu stiu daca se stia despre fiziologia oamenilor, atat barbati cat si femei. Eu nu stiu sa fii spus Iisus vro invatatura cu privire la femei, sau la fiziologia celor casatoriti. Nu a judecat asa ceva. Pe femeia bolnava care s-a atins de el a vindecat-o. Nu cred ca ar fi alungat pe cineva din preajma lor pe motiv ca nu era curat (spiritual). Ca au avut viata grea, sau ca au carti in manastire, sau au stat unii dintre ei in temnita, nimeni nu contesta asta. Dar ca pot sa-si dea cu pararea in lucruri pe care ei insisi nu le-au trait (viata de familie, conflicte, probleme de zi cu zi, serviciu, copii, femeile cu problemele lor etc.) In plus, frapant este ca nici o femeie, monahie, sau din cele din preajma Sfintilor Parinti nu a scris, nu a vorbit despre problemele lor. Cum faceau atunci, sau cum azi in manastiri si daca ele se considera ne-curate, nu stim. Si ne-curate dupa nasterea unui prunc? Alin are dreptate. Noi n-om stii toate canoanele, dar ne punem intrebari normale in ziua de azi si mai cred ca unele lucruri ar trebui daca nu schimbate, macar explicate in mod convingator ca sa priceapa tot omul: de la femeie si in ce zile avem voie cu sotul/sotia, pana la produsele de post si tinuta in biserica. Acum 2000 ani si in zona aceea nici nu avea de mancat decat pita lor si un pic de vin si ulei si fructe. Acum este altfel. Si de ce n-or face preotii mireni canoanele pentru credinciosi? Inca o data: tot respectul pentru calugari si ceea ce pot si stiu. Dar nici noi nu ne dam cu parerea asupra vietii in manastire si nu le facem reguli si canoane. Sunt unii care scriu si vorbesc frumos si fara a jigni si mai cu ingaduinta omeneasca. @Alin - stii ca sunt oameni bolnavi si cu neputinte care vin la biserica, chiar cu incontinente? Saracii de ei, saracii de noi care stam langa ei. Ma intelegi ce vreau sa spun? Si totusi vin la biserica si noi ii primim. Cum bine stim, nici nu exista toalete pe la biserici. Ce chin este pentru cei bolnavi si varstnici atatea ore, numai ei stiu. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
De ce este condusa BOR de calugari | idealist | Biserica Ortodoxa Romana | 296 | 07.12.2017 20:53:05 |
Imaginea ideala a femeii laice in biserica | sophia | Tinuta in Biserica | 55 | 22.01.2012 06:11:46 |
Lasata secului pentru Postul Sfintei Marii | mena2376 | Intrebari utilizatori | 0 | 01.08.2011 15:08:15 |
imbracamintea la calugari | gheorghie | Generalitati | 12 | 09.09.2010 14:30:20 |
|