![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
dupa dreptate "cine crede in prooroc, plata de prooroc va primi"... cele 3 recunoasteri sunt aratate in orbul din nastere care in cele din urma a ajuns sa-l recunoasca ca Dumnezeu si sa i se inchine Lui.. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Revenind la intrebarea pusa mai inainte: de ce Dumnezeu permite sa existe si alte religii daca acestea duc la pierzare, si inca sa le autentifice prin minuni, ca de fapt aici este cheia, nu existenta lor in sine, ci faptul ca exista din cauza minunilor care se produc, altfel s-ar fi pierdut adeptii ca si legendele olimpului. Daca aplicam principiul inteleptului evreu putem trage concluzia ca intr-adevar Dumnezeu a permis existenta acestor religii, dar de ce, daca nu ar fi adevarate? Si eu mi-am pus intrebarea si concluzia la care am ajuns este faptul ca sensul real al crestinismului inca nu a fost revelat pe deplin oamenilor. Iisus a spus ca Duhul Sfant ii va invata pe oameni, iar Ap. Pavel si-a dat seama ca era partiala cunoasterea lor, in ciuda faptului ca erau apostoli si propovaduitori ai Evangheliei. Cand Papa Ioan Paul II a afirmat ca inclusiv religia islamica duce la Hristos (sau cel putin asa am citit ca ar fi afirmat) culminand cu gestul facut intr-o moschee, ca orice ortodox care crede in ceea ce invata Ortodoxia, am fost convinsa ca Papa era in mare inselare si din cauza lui oamenii nu vor mai avea interes sa devina crestini daca oricum si religia lor este la fel de buna, si ca atare il vedeam responsabil de atatea suflete care se vor pierde. Mi-a luat ani de zile ca sa inteleg ca de fapt Papa avea dreptate. Mesajul revelat de Iisus incepand cu premergatorul Sau, Sf. Ioan Botezatorul si continuat prin urmasii Sai, apostolii, a fost o chemare la pocainta de cele rele si adoptarea unei conduite mai bune, fara pacat, plina de iubire. Pai exact asta este mesajul si a celorlalte religii pe care Dumnezeu le-a lasat sa supravietuiasca, de aceea multi din Vest si di Est vor ajunge in Imparatie in timp ce cei care se cred oarecum indreptatiti sa ajunga, mai intai evreii, si pe urma crestinii, se vor trezi ca nu merge chiar asa, Imparatia trebuie meritata. Ramane totusi frangerea painii, Painea vietii fara de care nu se poate intra. Ce este aceasta paine? Iisus a frant o paine dupa ce a multumit lui Dumnezeu Tatal si a dat-o apostolilor si apoi le-a dat si vinul, zicand ca erau Trupul si sangele Lui si asa s-a pus bazele Euharistiei. Eu cred foarte mult in aceasta Taina mai ales ca i-am simtit efectele pe propria piele, insa am inceput sa imi pun intrebarea daca nu este chiar mai mult de atat. Si anume: nu stiu cum este scris in variantele biblice originale, in greaca veche, dar in varianta ortodoxa este descris in cateva locuri cum se adunau primii crestini ca sa franga painea. Cum am avut recent ocazia sa ma confrunt live cu martori de-ai lui Iehova, am constata ca Biblia lor era diferita fata de a mea scriind ca acei crestini luau impreuna o masa, fara sa faca aluzie explicita la Euharistie si de acea ei sarbatoresc Euharistia doar de Pasti. Primul reflex a fost sa ma revolt pentru ca au modificat Biblia, insa apoi un pasaj (corect) din Biblia ortodoxa mi-a atras atentia, este vorba de pasajul in care Ap. Pavel ii cearta pe oamenii mai bogati care aduceau mancare pentru cina luata impreuna si isi mancau propria mancare fara sa se gandeasca si la saracii care nu aveau ce mancare sa aduca. Si astfel ii mustra zicand ca ei pot manca acasa, asa ca la Cina trebuia impartit saracilor. De la acest pasaj mi-a incoltit ideea ca la primii crestini Euharistia era de fapt aceasta impartire frateasca a bunurilor, ca faptul "luati mancati din aceasta toti, acesta este Trupul Meu care se frange pentru voi..." are o semnificatie mult mai profunda si anume daruirea celorlalti din ceea ce avem si suntem noi, acesta este Trupul Domnului care frange. Din pasajul de la Sf. Ap. Pavel se poate intelege ca la primii crestini semnificatia era mai degraba aceasta. In cazul asta, cand si de ce s-a pierdut sensul initial? Daca sa spunem ca ramane totusi o ipoteza, imi pare oricum ca este singura care ar putea explica de ce Dumnezeu a permis existenta si a celorlalte religii, religii care, prin prisma sensului dat astfel frangerii painii nu mai sunt deloc pierzatoare si ar putea explica si faptul ca la Judecata nu vor fi intrebari dogmatice ci doar intrebari legate de aceasta impartire frateasca a ceea ce avem si suntem: "gol am fost, flamand am fost... ". Daca painea vietii care se frange pentru noi si pe care trebuie sa o luam pentru a ajunge in Imparatie este de fapt frangerea a ceea ce avem si suntem pentru binele altora asa cum a facut Iisus, atunci se explica de ce inclusiv Ap. Pavel a aratat ca si ne-crestinii se vor mantui daca respecta aceasta lege a iubirii scrisa in inimile si cugetul lor, iar Papa Ioan Paul II a fost intr-adevar luminat de Duhul Sfant in gesturile facute. Si se explica si de ce toate profetiile indica unirea tuturor religiilor intr-una singura si asta in conditiile in care crestinii se roaga ca toti oamenii sa vina la Hristos iar Hristos Insusi a prezis ca portile Iadului nu va surpa Biserica Sa, si se explica si de ce profetiile indica venirea Antihristului in acel moment, nu pentru ca ar fi ceva gresit religia asta unica ci dimpotriva, este modul in care cuvinteld Domnului vor fi implinite: sfarsitul va veni atinci cand Evanghelia Sa va fi propovaduita pana la capatul pamantului. Dupa cum evolueaza lucrurile, ceea ce se raspandeste este exact ideea de iubire si ideea ca bunurile acestui pamant trebuie impartite in mod echitabil intre locuitorii Sai. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Există, de asemenea, istorici romani renumiți, contemporani cu viața pământească a Mântuitorului, care-L menționează drept Întemeietorul creștinismului. Astfel, Tacitus (55-120 d. Hr.), în scrierea sa "Anale", prezentând domnia lui Nero (54-68 d. Hr.) și persecuția declanșată de către acesta împotriva creștinilor, menționează faptul că cei prigoniți, creștinii, "își au denumirea de la Hristos, Conducătorul lor Care, în vremea lui Tiberius, a fost răstignit de către Pontius Pilat". Suetonius, relatând viața împăratului Claudius (37-41 d. Hr.), menționează faptul că acest cezar i-a alungat pe toți evreii din Roma, pentru că aceștia aveau conflicte între ei "din cauza lui Hristos". Din acest text, reiese faptul că, în vremea lui Claudius (deci, la doar câțiva ani după Învierea lui Hristos), creștinismul se răspândise atât de mult, încât unii dintre evreii stabiliți în Roma aderaseră la noua religie. Un alt document foarte interesant și important pentru istoricii religiilor este scrisoarea trimisă de către guvernatorul Plinius cel tânăr împăratului Traian (98-117). În acea epistolă, guvernatorul îl înștiința pe împărat de practicile creștinilor care, spunea el, se adunau în fiecare duminică, înainte de răsăritul soarelui, pentru a-L adora pe Hristos ca pe un Dumnezeu. De asemenea, Plinius cel Tânăr îl informa pe Traian că adepții religiei creștine nu fac nimic împotriva legilor romane și că numărul lor crește din ce în ce mai mult, cu toate că sunt persecutați de către autorități. O descoperire arheologică recentă atestă faptul că, în vremea domniei lui Tiberius (14-37 d. Hr.), urmașul lui Octavianus Augustus (27 î. Hr. - 14 d. Hr.), guvernatorul Iudeei era, într-adevăr, Pontius Pilat, cel menționat în Sfintele Evanghelii. Mai doriți și alte argumente? Dacă doriți în mod sincer și profund să aflați adevărul, puteți găsi în orice manual de teologie dogmatică (chiar și într-un manual pentru seminariile teologice) argumentele Bisericii în favoarea Învierii lui Hristos. Menționez aici, dintre toate acele argumente, doar faptul că Sfinții Apostoli nu au mințit atunci când au afirmat că L-au văzut pe Hristos înviat, deoarece ei au mărturisit acest fapt, știind că-și riscă viața pentru propovăduirea lor. Toți Apostolii, cu excepția Sfântului Ioan, au murit ca martiri pentru Mântuitorul nostru Hristos. Cine ar fi dispus, oare, să-și dea viața pentru o idee pe care o știe neadevărată? Deci, mărturisirea Apostolilor că L-au văzut cu ochii lor pe Domnul înviat este întru totul adevărată. Am încercat să vă ofer câteva argumente raționale, dar voi încheia prin cuvintele Sfântului Grigorie Teologul care, în polemica sa cu arienii (o grupare care susținea, prin argumente complicate și sofistice, tot cam ceea ce spuneți dvs. acum: că Hristos nu este Dumnezeu), îi îndemna pe interlocutorii săi: "Fără credință, așadar, nu există înțelegere desăvârșită. Să credem, deci, dacă vrem să înțelegem". |
|
|||
|
|||
![]()
cine mai facea minuni? da un exemplu...
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dumnezeu este nemuritor, perfect deacord. Acum sa analizam cuvintele moarte si inviere, cine moare si cine invie, ce a insemnat moartea si ce a insemnat invierea, ca aici este cheia tocmai pentru ca Dumnezeu, fiind nemuritor, nu putea muri. Va las sa va ganditi la ceva raspunsuri. |
|
|||
|
|||
![]()
Daca cred in crestinism si e ceva ce resping acela e ecumenismul.Nu merita riscul.E prea mare valoarea eventualei pierduri, si anume harul sfintitor.
|
|
|||
|
|||
![]()
nu, foarte putini au reusit performanta asta.ci l-au considerat ca un om de la Dumnezeu, o apreciere corecta pana la urma.
|
|
||||
|
||||
![]()
Laurastifter, eu nu contest existența lui Iisus. De fapt, cred că a existat. Eu întrebam cum de niciun scrib evreu nu a consemnat în vreun document „minunile” lui IIsus. Așa cum s-a întâmplat cu Moise, David și toți profeții Vechiului Testament. Pentru că Iisus n-o fi fost vreunul autentic?
Cum în Evanghelia lui Toma au fost introduse elemente gnostice, la fel ar fi putut și autorii celor 4 Evanghelii canonice să introducă câteva „minuni” pentru câștigarea cât mai multor adepți, deci unei puteri cât mai mari. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Intrebare: Cum este privita femeia in diversele religiile lumii? | maria-luisa | Generalitati | 43 | 25.10.2017 10:55:13 |
Faptele bune | danyel | Pocainta | 23 | 26.03.2011 09:45:46 |
A venit gerul peste Romania.Lucruri bune sunt?dar lucruri rele? | tigerAvalo9 | Generalitati | 15 | 06.01.2011 10:45:18 |
Fapte bune. | alexdu | Generalitati | 7 | 08.01.2010 14:38:18 |
VESTI BUNE ! | cristiboss56 | Resurse ortodoxe on-line | 28 | 28.04.2008 22:39:04 |
|