Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.07.2009, 00:49:46
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Sigur, nu zice ca aveau relatii sexuale in rai, dar fraza lui Adam cu un singru trup, care cuprinde SI unirea trupului material, este spusa inainte de Cadere.
Ei, daca zici ca nu e sex in rai, m-am linistit!
Reply With Quote
Vechi 15.07.2009, 00:52:20
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anna Vezi mesajul
Exact, ceea ce spuneam si eu. Agape aduce desavarsirea, insa nu negarand si suprimand erosul, ci desavarsindu-l. Tot in articolul acela se spune ca fara de Eros, Agape nu ar avea cu cine sa se intalneasca. Cand nu vrei sa primesti, ce rol ar mai avea darul?
Da, intrebarea e, daca intre eros si sex putem pune semnul egal, sau daca eros insemna mai mult decat sex.
Reply With Quote
Vechi 15.07.2009, 00:56:23
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Da, intrebarea e, daca intre eros si sex putem pune semnul egal, sau daca eros insemna mai mult decat sex.
Poate nu sunt asa departe punctele noastre de vedere pe cat se parea si e o cearta pe cuvinte, atunci...
Cuvantul sex are in zilele noastre adesea o conotatie superficiala, de consum, corpul obiect de placere.. Noi nu la asta ne referim.
Vechi 15.07.2009, 10:00:28
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Implicit

Daca oamenii nu ar fi atat de egoisti, nu ar mai suferi atat de mult din iubire, ci doar ar iubi...
Vechi 15.07.2009, 11:16:15
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Sa nu cadem totusi total in ispitele rationalismului grec. Dragostea lui Dumnezeu - dragostea din care trebuie sa ne impartasim si noi - si unii altora - nu are separatiile astea (dintre agape, eros, filia).
Dragostea e jerfelnicie, in orice forma ar fi. Daca nu e jerfelnica, nu e dragoste. Si unde e jerfa de sine, este dragoste. E simplu.
Reply With Quote
Vechi 15.07.2009, 11:54:27
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
Sa nu cadem totusi total in ispitele rationalismului grec. Dragostea lui Dumnezeu - dragostea din care trebuie sa ne impartasim si noi - si unii altora - nu are separatiile astea (dintre agape, eros, filia).
Dragostea e jerfelnicie, in orice forma ar fi. Daca nu e jerfelnica, nu e dragoste. Si unde e jerfa de sine, este dragoste. E simplu.
Da, Laurentiu, cred ca faci bine sa ne amintesti ca dragostea pana la urma are un singur trunchi si are doar mai multe ramificatii, ca sa zic asa.
Si are si mai multe forme pervertite - ca dragostea posesiva, fizic sau psihic.
Vechi 16.07.2009, 08:03:23
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Da, Laurentiu, cred ca faci bine sa ne amintesti ca dragostea pana la urma are un singur trunchi si are doar mai multe ramificatii, ca sa zic asa.
Si are si mai multe forme pervertite - ca dragostea posesiva, fizic sau psihic.
Da, Fani, iar aceste forme pervertite sunt caderea spre animalitate a dragostei duhovnicesti.
Reply With Quote
Vechi 16.07.2009, 12:55:09
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
Da, Fani, iar aceste forme pervertite sunt caderea spre animalitate a dragostei duhovnicesti.
Nu as zice catre animalitatea pura. Animalele nu au perversiuni, in general, ele isi urmeaza instinctul de reproducere.
Nu animalitatea in sine e rea, ci modul cum ne raportam la ea. Daca ne lasam duhul dominat de ea, atunci devine periculoasa, atunci 'ne intoarcem in tarana'.
Animalitatea asa cum a vrut-o Dumnezeu era condusa de duh, care 'tinea franele', nu era anihilata de acesta. Asta inseamna 'straiele de piele 'animala)' pe care Dumnezeu li le-a dat oamenilor la Cadere: pierderea acestui echilibru. Nu 'materializarea' cum au spus unii origenisti.
Vechi 16.07.2009, 23:18:45
cristinamaria cristinamaria is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.04.2009
Implicit

@Anna: ai dreptate in ceea ce afirmi, insa acest caz erosul dezbatut pe acest topic nueste acelasi cu cel din textele prezentate de tine. Vorbesti de Eros si Agape, iar pe topic se vorbeste de erotism/erotic si sex. Comentariul meu se referea la cele din urma, nu la primele. ca sa-mi argumentez punctul de vedere, ca nu-l poti iubi erotic pe Isus, ma gandesc la monahism, care este apogeul dragostei fata de Isus, fara componenta erotica in sensul de pe topic (nu in sensul din textele citate).

@Fanni71 & Laurentiu: Daca ne gandim la faptul ca Dumnezeu a creat omul dupa chipul si asemanarea sa, am putea afirma ca iubirea omului ar trebui sa fie dupa chipul si asemanarea iubirii lui Dumnezeu, iar iubirea lui Dumnezeu nu este un trunchi cu mai multe ramificatii, ci doar un trunchi. Inclin sa cred ca de fapt vorbim de nivele diferite pe acelasi trunchi, in cazul omului, si nu de ramificatii. "Animalitatea" sau formele pervertite ar reprezenta in opinia mea nivele inferioare pe acelasi trunchi, fata de dragostea erotica (in sensul de pe topic, nu in cel din textele citate), peste care ar mai exista si alte nivele, cum ar fi si dragostea de Dumnezeu - nivelul cel mai inalt.
Vechi 16.07.2009, 23:38:38
naephius
Guest

Implicit

Sa spun si eu ceva despre dragoste. :)

Cred ca atunci cand cineva e profund intristat ca celalalt nu-l iubeste cum ar vrea el sa-l iubeasca, adica daruindu-se cu totul, cred ca asa e si Hristos, asa e si Duhul, care ne vrea cu gelozie pentru Sine, vrea sa fim ai Lui in intregime.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dragostea de aproapele tau viviana Generalitati 9 28.07.2011 21:03:46
Dragostea de Hristos ! iustin10 Rugaciuni 1 18.03.2010 14:21:52
dragostea iuda Generalitati 3 20.09.2007 19:51:09
dragostea verona Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 127 23.11.2006 00:41:00
dragostea Saurian Generalitati 16 24.10.2006 16:34:48