Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.10.2010, 07:35:13
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de daniil96 Vezi mesajul
eu cred in Iisus ... nu in episcop

daca episcopul nu il marturiseste pe Iisus ... 2 bani nu face
Eu sunt de acord cu tine!E valabil si pentru cei din BOR!
Lui Iisus trebuie sa ii urmam si nu oamenilor...
Vechi 18.10.2010, 07:36:40
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Ma gandesc la multii enoriasi, care il au pe acest parinte drept duhovnic: ce vor face ei acum, ca le-a plecat duhovnicul? Eu as fi devastata si m-as simti orfana sa stiu ca mi-a plecat duhovnicul departe si nu il mai pot cauta cand am nevoie de el.
Si in al doilea rand, ce semnal da un asemenea parinte enoriasilor, care obisnuiau sa mearga la aceasta manastire: sa il urmeze sau sa plece si ei unde or vedea cu ochii? Si asa pleaca f multi romani...
Ma gandesc acum si la Sf. Maxim Marturisitorul: a plecat el undeva, doar pentru ca ramasese singurul marturisitor al ortodoxiei? Nu, a ramas cu tot riscul.
Pentru mine personal, exemplul Sf. Maxim este covarsitor si la o adica demn de urmat.
Pentru mantuire nu numarul anilor este hotarator, ci felul in care ii traim pe acestia, pe care ni-i da Dumnezeu, ducandu-ne crucea.

Am deci toata lauda pentru orele petrecute de acest duhovnic in scaunul de spovedanie, dar cum sa traduc plecarea lui pentru mine, ca fiu duhovnicesc?
Sunt f. multe lucruri deosebite legate de gheronul Nichita , de caracterul si moralitatea sa , de taria credintei lui , de practica a vietii in duh si adevar !
Cele mai multe nu pot fi scrise aici din cauza ca fiind multe spuse laolalta lumea nu v-a putea pricepe si discerne . Nu v-a putea vedea padurea de copaci . Poate ca daca v-a fi ocazia vor aparea toate la timpul lor iar daca nu este cu atit mai bine ca se evita birfa. Nu discutia noastra il face pe el sau pe noi apostati !
Eu stiu ca nu numarul orelor patrecute in scaunul spovedaniei arata ortodoxia unui ieromonah (desi ma indoiesc ca pina la acest exemplu dvs. mai cunoasteti unu sau cel mult 2 asemenea !) ca nu numarul celor pe care i-a intors la ortodoxie si a celor ortodoxi intorsi la viata curata, ca nu numarul celor care sub indrumarea lui si-au ales viata monahala, ca nu numarul celor cu boli f. grave care au intrat in lumea de dincolo in rinduiala dreapta si buna a ortoodxiei sau au reusit pocaindu-se cu adevarat si schimbindu-si complet viata si sa supravietuiasca; stiu ca nu cresterea si inflorirea unei minastiri din ruina si pina la stadiul de ,,inflorire" , de sporire continua a obstii , de reinviere la nivel exceptional a artelor traditionale monahale (broderie, pictura, muzica psaltica) de slujire a slujberor bisericii in mod exemplar ... conteaza !
Stiu toate acestea , si ca atare primesc indoiala si refuzul dvs.
Mai stiu insa si ca alegerea ROCOR-ului , in care exista nepatata succesiunea apostolica , de catre parinte si nu intentia principala de a fugi de la calendarul indreptat cum mult este rastalmacita de ,,discutatorii" de ocazie, spuneam deci ca stiu ca si acestea ca nefiind in stare sa arate ortodoxia curata a parintelui !... sau poate tocmai aceasta sa arate !
Probabil ca ati auzit de sf. Ioan Maximovici sau de Filaret al NY sau de Averchie de Jordanvil sau chiar de parintele cu viata sfinta Serafim Rose ! Credeti ca daca ar fi dintr-o biserica fara Duh Sfint si fara succesiune apostolica (nesocotind modul cum s-a infintat aceasta biserica : prin misiune ortodoxa trimisa de Biserica Rusiei in Alaska mai dinainte de revoluria bolsevica, adica de apostazia mitropolitului Serghie Strogorovski !!) acesti ierarhi si monahi ar fi ajuns sa aibe sfinte moaste proprii fara pronia dumnezeiasca ?
Dar probabil ca nu ati citi sau nu v-a interesat sau chiar poate ca siti dar ii socotiti ca apostaziati pe acesti exemplari sfinti . Si fiind sfinti este clar ca in pronia dumnezeiasca sunt in comuniune cu toti sfintii cerului si ai pamintului , chiar daca noi nu voim !

Deci revenind , stim ca toate aceste lucruri implinite de el nu dau masura ortodoxiei lui ... dar faptul ca a ales o biserica nepatata, neintinata , neprihanita prin ecumenism si alte multe greseli , dau doar ...masura ,,caderii lui " ? Daca socotiti asa , probabil ca asa o fi , desi noi nu impartasim aceiasi parere !

In legatura cu fii duhovnicesti ai parintelui , cred ca este greu de ghicit cum vor gindi si vor actiona fiecare . Si acestia sunt de mai multe calitati, de mai multe tarii . Probabil ca si in cazul acesta se aplica cuvintul Mintuitorului care spune ca : ,,...celuia caruia i s-a iertat mult, mult iubeste " in sensul ca cel care a fost ajutat , iertat, scapat din nenorociri , din ghearele primejdiei, adica renascuti la viata, nu il vor uita si nu il vor denigra nici o data pe gheronul ... mai ales ca nu a renuntat la BOR pt. stilisti sau pt. cine mai stie ce bazaconie ci a cautat sa-si pastreze puritanismul ortodox arhicunoscut de fii duhovnicesti .
Deci probabil ca cei mai virtuosi fii duhovnicesti vor alege sa ramina in BOR, alaturi de parintii Calinic de la Cernica (care a parasit sinodul in care era prezent si Cuza-Voda refuzind indreptarea calendarului iulian !!)Cleopa, Arsenie Boca, Irodion de la Lainici, Vichentie Malau, Nicodim Mandita , Arsenie Papacioc, Iustin Pirvu , Paisie Olaru , Paisie Aghioritul , Iosif Isihastul , Iosif Vatopedinul, Efrem Katunachiotul ... si fara a-l denigra , critica sau macar a ingadui aiurellile si criticile necunoscatorilor reali de situatie si fara a denigra deasemenea biserica sfintilor Ioan Maximovici si Serafim Rose pe care o iubesc si o cinstesc deopotriva ! Cind am spus ,,fara a ingadui aiurelile" nu m-am referit la faptul de a sta in clont si scandal cu denigratorii , nu , ci la faptul ca desi tac nu cred si nu primesc o iota din atitudinile denigratoare !
Acesti fi duhovnicesti ramin parte din BOR si in comuniune cu bisericile in care BOR este in comuniune dar cu mare amar in suflet din cauza ierarhilor care innoata in caderi din ce in ce mai serioase dar care pe fata se dau ca fata mare : nici atinsa, nici patata ! Probabil ca de aceea nici patriarhilor nu le-a ingaduit Dumnezeu ,,sfirsit crestinesc neinfruntat ,fara durere, in pace si cu raspuns bun la infricosatoarea judecata a lui Hristos" ci le-a dat otrava binemeritata ori jungerul altora !

NB: va fac o recomandare de lectura sora : Ciprian Mega : ,,Pintecul desfrinatei" Ed. Cronika . Se gaseste pe net ; iar apoi intrati pe blogul autorului si vedeti amenintarile primite vis-a-vis de aceasta lucrare; sper sa nu fi fost sterse !

Last edited by zaharia_2009; 18.10.2010 at 08:28:24.
Reply With Quote
Vechi 18.10.2010, 08:39:32
Pr. Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
eu cred in Iisus ... nu in episcop

daca episcopul nu il marturiseste pe Iisus ... 2 bani nu face
De ce sa intram in polemica! De-a lungul vremurilor fiecare a crezut in ce a dorit, iar unii sau si mantuit; Domnul stie care! Din nestiinta celor ale Bisericii (se vede dupa cum dai cu batul) domnia ta faci confuzie intre a asculta de episcopul locului si a crede in el in locul lui Hristos, Arhiereul cel Vesnic!

Daca m-ai intreba pe mine in ce crezi, poate ti-as spune ca vad prea multa mandrie in inima domniei tale, caci din adancul inimii ies si cuvintele. Mare pacat sa nu stii ce vorbesti dar sa o faci!

Te-as mai intreba eu, popa-prostu', daca azi nu face nici doi bani un episcop iar tu l-ai judecat deja si maine el se pocaieste cu lacrimi si-l primeste Domnul fara ca tu sa mai vezi, ce te faci? Ori poate esti si domnia ta la fel ca Pavel de mare in duhovnicie incat sa poti deosebi asa de clar până si cele ce vor fi? Poate, iarta-ma daca-i asa; eu nu sunt si atunci prefer sa raman doar la ascultarea aceea "oarba" cum o numeau unii pe aici, nu de alta dar orb sunt si eu cand e vorba de episcopi, patriarhi sau adunari sinoadale!
Reply With Quote
Vechi 18.10.2010, 15:29:26
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Stiu toate acestea , si ca atare primesc indoiala si refuzul dvs.
Multumesc mult pentru raspuns, frate Zaharia.
De multe ori ceea ce se intampla in lume depaseste nivelul cunostintelor si a experientei proprii. In asemenea caz nu incep prin a ma indoi si a refuza, ci prin a cantari, comparand cu ceea ce am acumulat de la cei intelepti: de la duhovnic si din carti. Dar si atunci puterile proprii pot fi prea mici.

Cand am intrat pe forum acum 4 ani am inceput sa citesc despre vremurile cele de pe urma, iar ceea ce am aflat m-a coplesit. M-am incurajat singura la gandul ca acele vremuri sunt intr-un viitor indepartat, nu in generatia mea si poate nici in generatiiile imediat urmatoare. De la o vreme insa, aproape nu e zi ca sa nu vad cum semnele, pe care le-am gasit in Scriptura, sau in scrierile parintilor bisericesti, se adeveresc, si cum acele vremuri indepartate, lipsite de Duhul Sfant, se apropie vertiginos.

Acum 2-3 ani am fost la o manastire si parintele de acolo ne-a spus de hoardele de diavoli, care stau deasupra manastirii si asteapta sa se dezlantuie; anul acesta am vazut, prin cele intamplate acolo, ca vremea aceea apartine viitorului foarte apropiat.

De aici si indemnurile din Biblie, din Sf. Liturghie, de la duhovnici: rugati-va neincetat! Unde este rugaciune nu razbate raul; asta am simtit-o pe propria mea piele, atunci cand am fost in situatii grele, dar din care am iesit teafara: nimic nu rezista rugaciunii inimii.

In ceea ce-l priveste pe parintele de la Brancoveni, noi, enoriasii, suntem prea mici pentru a lua asa o hotarare singuri. Am inteles dintru inceput ca nu a fost o hotarare pripita, ci una motivata si bine argumentata. M-am lamurit si in privinta celor ramasi in urma: golul creeat este mai mic decat ceea ce au construit din punct de vedere duhovnicesc, cat timp a fost parintele cu ei. Am mai inteles si faptul ca a ales sa ramana in Biserica Ortodoxa.

Dar ceea ce trebuie sa se intample, se va intampla. Daca Dumnezeu permite, lucrurile vor lua calea spre care tind deja. De aceea nu cred ca schimband locul ne putem feri de raul, de care am fi avut parte ramanad pe loc. Chiar dimpotriva: acesta se va arata dintr-un unghi si mai urat, incercarea devenind mai mare, dar si rasplata deasemeni pe masura, daca reusim sa ii facem fata cu ajutorul lui Dumnezeu.

Sa ne ajute Dumnezeu pe toti, sa iesm cu cununa din aceasta viata plina de tot felul de incercari. Sa nu uitam nici o clipa ca Il avem pe Dumnezeu ocrotitor si ajutor; la fel si pe Ingerul nostru pazitor. Nu suntem singuri.
Reply With Quote
Vechi 18.10.2010, 17:37:07
FiulRisipitor's Avatar
FiulRisipitor FiulRisipitor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.08.2009
Locație: Germania
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru FiulRisipitor
Implicit

Citat:
.
Sper ca cititi si mesajele private!
Vechi 18.10.2010, 18:34:12
daniil96 daniil96 is offline
Banned

Data înregistrării: 02.09.2010
Implicit

da, imi cunosc pacatul mandriei ... e o boala comuna in ziua de azi, ma tratez dar e greu

trebuie sa dam ascultare oricarui preot sau episcop chiar daca ceea ce spune este contrar Bibliei si invataturii Sfintilor Parinti?

pentru ca eu asta am spus

nu l-am judecat, nu l-am condamnat ... am spus ca invatatura lui nu trebuie urmata.atat

eu combateam pacatul nu pe pacatos ... daca se intoarce la credinta ... ce as mai avea cu dansul?

Citat:
În prealabil postat de Pr. Gheorghe Vezi mesajul
De ce sa intram in polemica! De-a lungul vremurilor fiecare a crezut in ce a dorit, iar unii sau si mantuit; Domnul stie care! Din nestiinta celor ale Bisericii (se vede dupa cum dai cu batul) domnia ta faci confuzie intre a asculta de episcopul locului si a crede in el in locul lui Hristos, Arhiereul cel Vesnic!

Daca m-ai intreba pe mine in ce crezi, poate ti-as spune ca vad prea multa mandrie in inima domniei tale, caci din adancul inimii ies si cuvintele. Mare pacat sa nu stii ce vorbesti dar sa o faci!

Te-as mai intreba eu, popa-prostu', daca azi nu face nici doi bani un episcop iar tu l-ai judecat deja si maine el se pocaieste cu lacrimi si-l primeste Domnul fara ca tu sa mai vezi, ce te faci? Ori poate esti si domnia ta la fel ca Pavel de mare in duhovnicie incat sa poti deosebi asa de clar până si cele ce vor fi? Poate, iarta-ma daca-i asa; eu nu sunt si atunci prefer sa raman doar la ascultarea aceea "oarba" cum o numeau unii pe aici, nu de alta dar orb sunt si eu cand e vorba de episcopi, patriarhi sau adunari sinoadale!
Reply With Quote
Vechi 18.10.2010, 18:58:58
wassabi wassabi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.10.2010
Locație: Bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru wassabi
Implicit

Citat:
da, imi cunosc pacatul mandriei ... e o boala comuna in ziua de azi, ma tratez dar e greu

trebuie sa dam ascultare oricarui preot sau episcop chiar daca ceea ce spune este contrar Bibliei si invataturii Sfintilor Parinti?

pentru ca eu asta am spus

nu l-am judecat, nu l-am condamnat ... am spus ca invatatura lui nu trebuie urmata.atat

eu combateam pacatul nu pe pacatos ... daca se intoarce la credinta ... ce as mai avea cu dansul?
asta am inteles si eu din ce ai spus tu. din pacate e prea multa cearta pe acest forum. asa sunt toti ortocsii sau doar cei care vin pe acest forum? PrGheorghe a ridicat repede piatra auzatiilor, incepand sa iti vorbeasca din carti, fara a le intelege. Sa fii crestin inseamna orice dar nu sa te certi pe teme de care preot/for bisericesc are dreptate. Daca cumva ma insel si a fi crestin inseamna sa asculti orbeste de preotul tau atunci imi declar public incapacitatea intelectuala, pt ca eu cu totul altceva am inteles din ce a spus Isus (conform NT numai, ca alte surse nu exista/nu sunt acceptate).
Rautatea cu care sunt comentate faptele preotului care a plecat in Grecie ma face sa ii inteleg motivele plecarii. Nu poti trai intre astfel de oameni.
Reply With Quote
Vechi 19.10.2010, 14:51:19
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de wassabi Vezi mesajul
, ...pt ca eu cu totul altceva am inteles din ce a spus Isus (conform NT numai, ca alte surse nu exista/nu sunt acceptate).
Acestea sut idei neoprotestante. Un ortodox tine cont si de Sfanta Traditie, nu numai de Scriptura.
Reply With Quote
Vechi 19.10.2010, 21:03:19
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
NB: va fac o recomandare de lectura sora : Ciprian Mega : ,,Pintecul desfrinatei" Ed. Cronika . Se gaseste pe net ;
Si eu fac o recomandare celor, care vor sa-si faca o imagine despre cel pe care l-am luat in discutie pe acest topic: sa-i ascultam predicile. Pe mine m-au impresionat si le recomand cu caldura. Se gasesc si ele pe net.
Am asa o banuiala ca un mare duhovnic ne-a parasit, plecand undeva departe. Ma consolez insa cu gandul ca si cei din strainatate au nevoie de duhovnici buni.
Reply With Quote
Vechi 19.10.2010, 21:39:50
Pr. Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:

Pentru ca un om sa poata judeca (analiza spre a spune de-i corecta ori nu) invatatura unui episcop sau a unui sinod el trebuie sa fie inzestrat cu macar aceiasi putere de a intelege acea invatatura. Sper ca nu ai sa-mi spui ca toti suntem la fel de pregatiti sa "rumegam" spre hrana cuvantul Sfintei Scripturi, cu aceiasi putere! Deci aceasta inegalitate in puterea de a intelege coroborata cu obligatia transmisa noua tocmai de acest Cuvant, de a sta in buna randuiala, ma fac sa fiu foarte atent atunci cand vreau sa uzez de dreptul meu, conferit de Carta Drepturilor Omului, de a-mi spune parerea impotriva oricarei oprelisti. La sfarsit am fost putin ironic, iarta-ma, dar sunt sigur ca nu cunoasterea in cele mai depline intelesuri a Sfintei Scripturi te-a facut sa judeci pe cineva care, chiar de ti se pare ca greseste, stie (dovedit) mai mult decat tine in acestea si mai este si numit de Duhul Sfant care lucreaza in Biserica (dovedit, din nou) spre a fi macar invatator! Daca esti mai mare invatator in Biserica decat episcopul sau Sinodul dovedeste-o, daca nu, de ce-l palmuiesti? Ori poate nu esti din Biserica si de aceea esti asa de aprins? Daca esti din Biserica, cauta cu rabdare si vezi care este starea si statura ta si apoi fa-ti lucrarea dupa acestea, altfel nu faci decat neoranduiala si dezordine cautand ceea ce nu este al tau.

Last edited by Pr. Gheorghe; 19.10.2010 at 21:45:03.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfintii Martiri Brancoveni cozia Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 26 27.02.2014 17:23:06
Manastirea Chiajna ciucaelena Generalitati 1 30.07.2011 22:03:25
Sfintii martiri brancoveni georgeval Generalitati 23 18.08.2009 17:29:35
Opinia Avocatului Cezar Axinte de la Fundatia Sfintii Martiri Brancoveni camiann Generalitati 0 06.02.2009 11:49:54
Sfintii Martiri Brancoveni Laurentiu Stiri, actualitati, anunturi 1 17.08.2008 21:59:40