Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.05.2007, 10:55:57
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de suntunOM
hmm, am si eu o intrebare... in Biblie nu era un capitol despre reincarnare? dar care a fost scos de nu stiu ce "oficiali" prin 1300?
e prima oara knd aud... vrei sa fii mai explicit, ce scria? :dontgetit: si cum ai aflat? ???
Reply With Quote
Vechi 16.05.2007, 11:29:50
suntunOM suntunOM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.05.2007
Implicit

hmm, din pacate timpul ma cam preseaza si nu am timp sa caut iar documentatia... but, daca fac rost... ;) oricum, sa caute si bazil ca el are timp... :D
Reply With Quote
Vechi 17.05.2007, 11:36:48
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Implicit

nu neg existenta unor astfel de oameni, dar nu generaliza, dannsan, nu generaliza! nu toti au "ochelari" de cal. ti-am mai spus kre-i treaba cu arsul pe rug si n-am de gand sa repet pt cineva kre citeste asa... printre randuri si retine doar ce-i convinte.
nu neg nici faptul k biserica catolica s-a despartit de cea ortodoxa din cauza intereselor lumesti, ba chiar as spune fiecaruia "sa-ti fie rusine".
tu (k multi altii) ai o problema: generalizezi! dak cineva este asa, toata lumea trebuie sa fie asa! dak cineva gandeste intr-un fel, inseamna k toti din ograda lui gandesc k el! wrong!

Citat:
Sincer.. nu m-i se pare ca sunt "pe langa" de loc!
pt info-ul tau, suntem pe topicul "O provocare la gandire..." kre n-are nicio legatura cu ce vorbesti tu.
Reply With Quote
Vechi 17.05.2007, 14:35:17
Senior Member

Implicit

are dreptate, chiar daca nu are prea multa legatura cu topicul, nu generalizez, dar Biserica sa impus prin frica mai mult, nu prin Iubire... este o greseala cruciala... dar ar putea Papa, macar sa isi ceara scuze pentru toata oroarea pe care a produso religa dea lungul timpurilor si sa invete sa fie mai deschisi...
Reply With Quote
Vechi 17.05.2007, 21:12:33
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
ar putea Papa, macar sa isi ceara scuze pentru toata oroarea pe care a produso religa
yap... si eu as vrea sa aud asta de la PAPA!

iar despre "frica"... ma bucur k ai pomenit de asta. am sa incerc, dupa cum pot, sa explic din punctul de vedere al ORTODOXIEI (si nu catolicismului sau alte religii) ce inseamna "frica" despre kre se vorbeste in rugaciuni.
aceasta frica de fapt se refera la dragoste. sa ai frik de Dumnezeu, sa ai dragoste fata de Dumnezeu. atunci knd ai dragoste fata de cineva, atunci knd tzi la el mai mult k orice pe lume ce sentiment se mai trezeste in tine? de frica, de teama de a nu pierde persoana indragita, iubita, persoana kre pt tine inseamna foarte mult. nu vrei sa faci sau sa afle k ai facut anumite greseli pt k ti-e teama k te-ar parasi. asa si cu Dumnezeu... trebuie sa-ti fie frik sa-l superi cu ceva. dak il superi te paraseste... si ce poate fi mai tragic pt un crestin?!
deci...
frik fata de Dumnezeu = teama de a nu-L pierde
si NU teama k de un monstru...

repet... asa se intelege frik in ortodoxie
Reply With Quote
Vechi 17.05.2007, 22:38:17
macs macs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.02.2007
Implicit

asa e, asta e ideea promovata de biserica...

unui crestin ii este frica sa ajunga in iad pentru ca s-ar departa de dumnezeu, nicidecum pentru ca i-ar fi promise chinuri vesnice...

apropo, chinurile astea in ce categorie de iubire se incadreaza ?
Reply With Quote
Vechi 18.05.2007, 13:41:03
Senior Member

Implicit

ei bine, "frica" de a pierde persoana iubita, nu are nici o legatura cu iubirea, are legatura cu atasamentul tau fata de acea persoana, deci de dependenta ta fata de ea, iubiti fara sa va atasati, iubirea adevarata nu inseamna ca pentru persoana de care esti indragostit/a sau pe care simplu o iubesti, sa faci orice, fara sa gandesti, iubirea nu e "oarba", cei ce nu vad din cauza acelei "iubiri", de cele mai multe ori fac prostii in viata, pentru simplul fapt ca erau consumati de sentimente...

iubiti fara sa va atasati, e cea mai sanatoasa cale, il puteti iubi pe Dumnezeu oricum, el va iubeste vesnic si nu va paraseste niciodata...
Reply With Quote
Vechi 18.05.2007, 23:44:46
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Implicit

fleosc... ai zis-o!
tu il compari pe Dumnezeu cu un om oarecare?
dak pierzi persoana iubita... asta e, o poti lua de la cap, dar dak il pierzi pe Dumnezeu... adio! scopul principal al unui crestin e mantuirea.
eu doar am incercat sa explic... asa cum un sot inceark sa nu-si piarda sotia (si invers) asa si un crestin inceark sa nu-L piarda pe Dumnezeu.

ce spui tu e alta problema... despre limitele iubirii celor din jur... e altceva si nu vreau sa dezvolt subiectul, cel putin nu aici.
Reply With Quote
Vechi 19.05.2007, 11:20:29
macs macs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.02.2007
Implicit

deci imi explici si mie cum e cu frica asta care de fapt e iubire...?

ce tip e iubire este amenintarea cu "chinuri vesnice" ? pentru ca nu inteleg... ???
Reply With Quote
Vechi 19.05.2007, 12:29:52
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Implicit

frik izvorata din iubire.
Dumnezeu nu ne ameninta cu chinuri vesnice, ci ne pune sa alegem: fericirea sau chinul vesnic. Dumnezeu e atotputernic si totusi un singur lucru nu poate face... nu se poate impotrivi vointei omului, dak el a ales calea cea larga... acolo il lasa, dak a ales-o pe cea stramta si plina de obstacole... tot acolo il lasa.
o putem spune si altfel "astea sunt regulile jocului. tu alegi: le respecti sau nu. dar te AVERTIZEZ (si nu ameninta) pt fiecare decizie va exista un premiu"
acum intelegi? :)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Gandire intunecata aldea-daniela Generalitati 34 28.07.2011 12:42:32
Marea provocare OmuBun Teologie si Stiinta 2 18.02.2011 23:03:22
subiect de GANDIRE moro.d Despre Biserica Ortodoxa in general 62 04.06.2009 11:29:10
VRAJITORIA!!! ADEVAR SAU PROVOCARE sergiub Preotul 9 29.05.2008 22:28:25