Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.10.2012, 12:54:45
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Au existat relatii sexuale intre Adam si Eva inainte de cadere,in Eden?
Consier ca trebuie sa formulam altfel problematizarea: "Era necesara unirea sexuala fireasca intre Adam si Eva inaite de cadere?"
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 12:59:15
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Pentru Ovidiu.
Reformularea unei intrebari limpezi: probabil majoritatea noastra am "experimentat", inca din pantecele mamei, senzatiile de care spui; la urma urmei, cu totii am avut parinti, nu sfinti. Si no...intelegi tu. Intrebare de baza: suntem majoritatea/toti niste desfranati, malahieni, obsedati, etc.? Nu! Deci...cum am zis, in parte ai dreptate. Nu insa 100%.
Bună problemă ai ridicat. Din păcate nu putem să ne spovedim aici public ce suntem sau ce am fost. Dar câți pot afirma cu mâna pe inimă că în perioada adolescenței sau chiar de copii nu au făcut "diverse", nu are sens să intru în amănunte, cred că se înțelege. Câți nu ne-am jucat de-a tata și de-a mama? Că apoi cu ajutorul lui Dumnezeu ne-am întors...asta știe fiecare când, cum sau în ce mod.

Citat:
Mi s-ar parea normal sa interactionez din nou cu nevasta, chiar dupa ce aflu de sarcina ei, fiind evident in a doua, a treia luna, cand inca mai e atragatoare. Daca nu m-as simti atras de ea, atunci chiar as avea o problema, fereasca Cerul!!
Vezi, de aici reiese un lucru. Soția e "bună" atâta timp cât e "bună", apoi nu mai e atrăgătoare. De aici reiese că suntem împătimiți de pofta trupească, a nu se confuda cu cea firească. Dacă nu am fi, am renunța la momentul potrivit, chiar dacă soția încă mai e atrăgătoare. Aceata înseamnă adevărata iubire, aceasta înseamnă adevărata credință, aceasta este adevărata iubire față de Dumnezeu. Noi ne relaționăm de cele mai multe ori la aspectul fizic, ceea ce nu este bine. Nu degeaba am postat acel fragment unde sunt explicate științific (chiar dacă să spunem există mici lacune, eu unul nu le văd) fazele prin care trece organismul în momentul excitării și cum le putem birui. Iartă-mă și te rog să nu iei personal expunerea mea.

Last edited by ovidiu b.; 26.10.2012 at 13:01:27.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 13:01:02
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Nicidecum.
Propun sa disctuam concret, incepand cu certitudinea stiintifica a neurostiintei, in care se arata inechivoc cum creierul pruncului este programat in timpul graviditatii.
Apoi putem aduce in discutie si aspectele duhovnicesti.

Doamne ajuta.
Bun. Avand in vedere ce am zis mai sus, anume ca deopotriva copilul NU este neurologic dezvoltat complet in primele luni de sarcina, pe de parte, si faptul ca trupul femeii inca atrage, pe de alta, rezulta foarte logic ca o sa "o las in pace" din lunile 4-5 incolo. Nu ti se pare ca simetria intre aceste doua aspecte poarta pecetea grijii lui Dumnezeu pentru slabiciunea noastra? Ca nu o sa imi zici ca, pana sa aflam amandoi de sarcina, actul meu cu viitoarea mea sotie (ma rog, ca exemplu, poate fi vorba de oricare cuplu "lucrand" :) in cadrul Tainei) nu stiu ce impietate comit cand o iubesc, doar fiindca in ea este o morula/blastula/gastrula/alte stadii foarte timpurii, nu?!
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 13:09:32
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Bună problemă ai ridicat. Din păcate nu putem să ne spovedim aici public ce suntem sau ce am fost. Dar câți pot afirma cu mâna pe inimă că în perioada adolescenței sau chiar de copii nu au făcut "diverse", nu are sens să intru în amănunte, cred că se înțelege. Câți nu ne-am jucat de-a tata și de-a mama? Că apoi cu ajutorul lui Dumnezeu ne-am întors...asta știe fiecare când, cum sau în ce mod.

Vezi, de aici reiese un lucru. Soția e "bună" atâta timp cât e "bună", apoi nu mai e atrăgătoare. De aici reiese că suntem împătimiți de pofta trupească, a nu se confuda cu cea firească. Dacă nu am fi, am renunța la momentul potrivit, chiar dacă soția încă mai e atrăgătoare. Aceata înseamnă adevărata iubire, aceasta înseamnă adevărata credință, aceasta este adevărata iubire față de Dumnezeu. Noi ne relaționăm de cele mai multe ori la aspectul fizic, ceea ce nu este bine. Nu degeaba am postat acel fragment unde sunt explicate științific (chiar dacă să spunem există mici lacune, eu unul nu le văd) fazele prin care trece organismul în momentul excitării și cum le putem birui. Iartă-mă și te rog să nu iei personal expunerea mea.
Fii pe pace, cum sa iau personal?! Bun: ce este rau in a dori fizic propria sotie, chiar foarte proaspat gravida, repet, dupa cununie, fireste? Nu e logic ca nu poti concepe daca nu o doresti? Intreaba-te de ce privirile noastre se izbesc in primul rand de corpurile lor (si cam raman acolo :) ), si de ce lor le place sa fie privite, admirate, "masurate". Sau de ce isi expun/sugereaza prin vestimentatie sau gestica, formele corpului, "culmea", tocmai cele cu....hmmm.."efect" asupra noastra? Nu ti se pare o simetrie dumnezeiesc de functionala a Creatiei/creaturii, ceva gen "cheie si lacat", dar la o scara infinit mai complexa, dat fiind faptul ca e vorba de ceva viu?
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 13:23:22
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Fii pe pace, cum sa iau personal?! Bun: ce este rau in a dori fizic propria sotie, chiar foarte proaspat gravida, repet, dupa cununie, fireste? Nu e logic ca nu poti concepe daca nu o doresti? Intreaba-te de ce privirile noastre se izbesc in primul rand de corpurile lor (si cam raman acolo :) ),
Privirea ta rămâne acolo că nu poți vedea mai mult. Dar după cum spunea un frate, până nu ajungem să ne hrănim mai mult duhovnicește decât firesc, până nu ne vom sălta sensul firii la rosturi mai presus de fire, nu vom putea să trecem peste acest "firesc" de la plăceri trupești la bucurii duhovnicești.

Citat:
si de ce lor le place sa fie privite, admirate, "masurate". Sau de ce isi expun/sugereaza prin vestimentatie sau gestica, formele corpului, "culmea", tocmai cele cu....hmmm.."efect" asupra noastra? Nu ti se pare o simetrie dumnezeiesc de functionala a Creatiei/creaturii, ceva gen "cheie si lacat", dar la o scara infinit mai complexa, dat fiind faptul ca e vorba de ceva viu?
Păi vezi tu, lumea s-a întors cu susul în jos. Normal este să nu îți expui "formele" ca femeie. Barbatul își poate de asemenea stăpân privirea dacă vrea.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 13:24:57
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicosmovici Vezi mesajul
afirm aici ceva ce poate fi verificat: fiecare femeie, în cadrul fiecărui ciclu, după moartea ovulului, are o perioadă de infertilitate 100%! Punct.
Este posibil sa raman insarcinata in timpul menstruatiei?
DA
http://www.copilul.ro/fertilitate/me...iei-a1369.html

Citat:
Cine dorește detalii, îi stau la dispoziție, pe privat sau aici. Însă cine dorește să continue cu presupuneri, înainte să verifice cele spuse de mine, și preferă să potrivească lucrurile ca să iasă bine într-o anumită direcție, iarăși poate să facă acest lucru.
Stimate andreicosmovici propun sa discutam in limbaj stiintifc deocamdata si apoi sa contimunam cu cele duhovnicesti, intucat se pare ca "certitudinea realitatii stiintifice" e de preferat in aceste situatii.

Cunosc personal o familie care a conceput in timp ce sotia era in perioada menstruatiei.

Citat:
Eu tocmai problema aceasta am ridicat-o, și încă (încă...) nu am primit răspuns, sentimentul meu fiind că se ocolește acest adevăr, deoarece dislocă niște păreri solidificate. Și anume, este vorba tocmai de existența, prin natură (deci din mâna lui Dumnezeu), a unei perioade de infertilitate 100% în cadrul fiecărui ciclu feminin. Este vorba de o perioadă, în medie, de 10 - 12 zile.
Consider asertiunea dvs deosebit de periculoasa, intrucat sofismele pe care le prezentati incearaca sa "justifice" actiunile libere ale omului printr-o vointa Dumnezeiasca.
Adica Dumnezeu vrea asta...
Noi stim ce vrea Dumnezeu: vrea sa ne mantuim, vrea ca la cunoasterea Adevarului sa ajungem, vrea sa fim VII, vrea sa dorim mantuirea, conlucrarea fireasca cu harul Duhului Sfant in Biserica intru Hristos Iisus.
Este bine sa uram: patimile, pacatele, atacurile duhurilor demonice...

Citat:
Tocmai existența acestei perioade ar trebui să pună din nou în discuție părerile conform cărora scopul actului conjugal este doar acela de a face copii, și nu și acela de a-ți exprima, exclusiv, iubirea intimă, atunci când motive serioase cer amânarea venirii unei noi sarcini. Dacă pot să vorbesc mai direct și mai plastic, referitor la această perioadă de infertilitate, Dumnezeu ne-a jucat o festă: noi venim și susținem sus și tare că unirea conjugală este doar pentru a face copii. Dumnezeu vine și spune: ei nu! Uite că luna asta, sau lunile care urmează, împreunarea voastră se va nimeri peste perioada pe care Eu, Dumnezeu, v-am dăruit-o ca să vă și bucurați unul de celălalt, în mod gratuit, fără să urmeze neapărat o sarcină.
Aceeasi exprimare tendetioasa bazata pe sofisme.

S-a afrimat anterior ca scopul unirii sexuale firesti intre soti ca manifestare a iubirii trupesti (eros) este mantuirea iar rodul firesc sunt pruncii.

Ideal, repet ideal este ca plannig-ul familial sa fie lasat in seama lui Dumnezeu. Ferice de cei ce doresc aceasta... ferice de cei ce implinesc aceasta.

Un om infometat manaca cu pofta simtind placerea mancatului. Daca manaca pana se satura e bine caci este in limitele firescului... daca continua sa mai manance si dupa aceea este rau? De ce? Pentu ca este nefiresc... pentru ca are sanse sa ajunga rob placerii gustului mancarii cu consecinte nefaste psihi-somatice: obezitate, boli etc.
Intocmai este si cu bautul vinului spre exemplu. Daca omul bea cu masura, firesc, fara sa se ameteasca sau sa se imbete pierzandu-si mintile este bine, caci este in limitele firescului.

Citat:
Mai este o chestiune pe care, cu tot respectul, încerc să o înțeleg, dar nu reușesc încă. Este vorba despre împătimirea fătului în perioada sarcinii și a alăptării, dacă părinții au relații conjugale.
Daca mama in perioada sarcinii este alcoolica care sunt sansele ca fatul sa fie afectat? Inclusiv ca pruncul sa fie si el acoolic?

Si mai mult: Daca mama in perioada sarcinii este dependenta de droguri sau adrenalina puteti afirma ca pruncul nu este afectat?
Va rog sa oferiti (si) un raspuns neurostiintifc. Multumesc.

Citat:
Mai este o chestiune, și închei: se spune că pruncul se va împătimi, dacă părinții au relații conjugale în perioada sarcinii. Dar Isus a spus clar, despre orbul din naștere: nici el, nici părinții lui nu sunt de vină pentru starea în care se află. Atunci de ce se vorbește altfel decât a spus Isus, susținându-se (practic) faptul că părinții, prin activitatea sexuală, vor fi responsabili de diverse vicii / probleme care vor apărea în viața copilului lor?Mulțumesc.
Observ iarasi aceeasi tendinta de a aduce Sfanta Scriptura ca argument, justificare pentru anumite actiuni umne libere. Este total gresita acesta rastalmacire.
Pentru pasajul cu orbul din nastere va rog sa facei o exegeza adecvata a texului, contextul (cultura, istoric, religios) in care sunt spuse.
In primul rand era vorba despre preexistenta sufletelor inainte de intrupare si despre reincarnare, idei care circulau si in societatea iudaica.
De asemenea in societatea iudaica, era ideea eronata ca pruncii PLATESC (achita) pacatele parintilor ("parintii au mancat agurida si s-au strabezit dintii copiilor" iezechiel 18).
Hristos Iisus respinge aceste invataturi gresite insa nicidecum nu exclude realitatea ca pruncii sunt VICTIME ale pacatelor parintilor, in sens psiho-somatic, genetic. Adica daca parintii isi subrezesc trupurile (droguri, alcool, HIV etc), cu aceste trupuri imbolnavite procreeaza... Dumnezeu da viata iar omul participa cu persoana sa (psiho-somatic, genetic)... de aceea Sfantul Pavel ne indeamna sa ne pazim: duhul, sufletul-spiritual si trupul.

Doamne ajuta.
P.S. Va rog sa imi scuzati tonul mai aprig. Multumesc.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 13:28:57
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Bun. Avand in vedere ce am zis mai sus, anume ca deopotriva copilul NU este neurologic dezvoltat complet in primele luni de sarcina, pe de parte, si faptul ca trupul femeii inca atrage, pe de alta, rezulta foarte logic ca o sa "o las in pace" din lunile 4-5 incolo. Nu ti se pare ca simetria intre aceste doua aspecte poarta pecetea grijii lui Dumnezeu pentru slabiciunea noastra? Ca nu o sa imi zici ca, pana sa aflam amandoi de sarcina, actul meu cu viitoarea mea sotie (ma rog, ca exemplu, poate fi vorba de oricare cuplu "lucrand" :) in cadrul Tainei) nu stiu ce impietate comit cand o iubesc, doar fiindca in ea este o morula/blastula/gastrula/alte stadii foarte timpurii, nu?!
In primul rand acesta nu este un limbaj stiintific specific neurostiintei.
In al doilea rand nimeni nu sustine ca dupa fiecare contact sexual sotii trebuie sa faca testul de sarcina :) ci cand sotii stiu ca au zamislit atunci este firesc sa se ingrijeasca si de prunc, de nevoiele lui existentiale care necesita pace, liniste, dragoste, tandrete...

Astept un raspun adecvat neurostiintific pentru ceea ce sustineti dvs: anume ca in perioada sarcinii activitatea sexuala a mamei care genereaza in corp activitatea chimica specifica (hormoni etc) nu influenteaza programarea creierului fatului.

Multumesc anticipat.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 13:36:06
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
In primul rand acesta nu este un limbaj stiintific specific neurostiintei.
In al doilea rand nimeni nu sustine ca dupa fiecare contact sexual sotii trebuie sa faca testul de sarcina :) ci cand sotii stiu ca au zamislit atunci este firesc sa se ingrijeasca si de prunc, de nevoiele lui existentiale care necesita pace, liniste, dragoste, tandrete...

Astept un raspun adecvat neurostiintific pentru ceea ce sustineti dvs: anume ca in perioada sarcinii activitatea sexuala a mamei care genereaza in corp activitatea chimica specifica (hormoni etc) nu influenteaza programarea creierului fatului.

Multumesc anticipat.
Nu sunt medic, ci biolog (inca). Si nu, nu am zis ca nu influenteaza; e evident ca da (ei formeaza un tot, timp de noua luni, logic), ci nu influenteaza "negativ". Ganditi-va: am fi cu totii o adunatura de malahieni, obsedati de pleiboi, afemeiati, homosexuali, curve, etc. Nu e cazul. Quod attinet limbajul..pai nu se poate, pe un forum non-medical/non-biologic, sa se foloseasca un limbaj "de casta". :) Nu ar intelege decat...membrii castei. Poate ar fi mai bine sa intervina aici fratele meu Mihnea sau fratele dvs. Zaharia, care SUNT medici. Ar fi autoritatea specialziarii, sa zic asa. (Nu va stiu profesia; daca si dvs. sunteti medic, atunci va rog sa acceptati scuzele mele).
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 13:38:10
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Privirea ta rămâne acolo că nu poți vedea mai mult. Dar după cum spunea un frate, până nu ajungem să ne hrănim mai mult duhovnicește decât firesc, până nu ne vom sălta sensul firii la rosturi mai presus de fire, nu vom putea să trecem peste acest "firesc" de la plăceri trupești la bucurii duhovnicești.

Păi vezi tu, lumea s-a întors cu susul în jos. Normal este să nu îți expui "formele" ca femeie. Barbatul își poate de asemenea stăpân privirea dacă vrea.
In regula. De ce crezi ca femeia doreste mai mult cand e la ovulatie?
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 14:13:53
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu sunt medic, ci biolog (inca). Si nu, nu am zis ca nu influenteaza; e evident ca da (ei formeaza un tot, timp de noua luni, logic), ci nu influenteaza "negativ".
Cu atat mai mult cu cat suntei biolog ca invit chiar si pe acest forum sa sustineti adecvat afrimatiile dvs. Va asigur sa sunt cititori ai forumului care au capacitatea de a intelege si stiinta.

Voi reveni cu informatii neurostiintifice despre programarea creierului fatului in timpul sarcinii.

Citat:
Ganditi-va: am fi cu totii o adunatura de malahieni, obsedati de pleiboi, afemeiati, homosexuali, curve, etc. Nu e cazul. Quod attinet limbajul..pai nu se poate, pe un forum non-medical/non-biologic, sa se foloseasca un limbaj "de casta". :) Nu ar intelege decat...membrii castei. Poate ar fi mai bine sa intervina aici fratele meu Mihnea sau fratele dvs. Zaharia, care SUNT medici. Ar fi autoritatea specialziarii, sa zic asa. (Nu va stiu profesia; daca si dvs. sunteti medic, atunci va rog sa acceptati scuzele mele).
Bineinteles ca asteptam asertiuni adecvate, pertinente din punct de vedere medical.

Cat despre argumentele dvs de mai sus in ceea ce priveste motivatia activitatii sexuale in timpul sarcinii si in perioada alaptarii... acestea dimpotriva sustin un pogoramant datorat neputintei omului si nicidecum ca fiind ceva firesc deci bun :)

Doamne ajuta.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate deveni abstinenta o problema? teodoraianys Generalitati 110 21.09.2013 20:09:21
Cine da lui isi da, cine face lui isi face spre_rasarit Generalitati 0 11.10.2011 13:18:21
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? Mihai36 Generalitati 14 28.07.2011 19:42:24
Educație sexuală în școli iar Iustin32 Generalitati 21 28.09.2009 21:30:02