![]() |
![]() |
|
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Daca la inceput familia se ingrijora ca ai inceput sa mergi la catolici, acum ai trecut si de catolici si ai ajuns la invatatura protestanta, din cauza duhului razvratirii. Un parinte spunea (nu-mi mai amintesc cine) cuiva care zicea ca merge la Vatican sa le vorbeasca catolicilor ca numai cand va vedea cladirile Vaticanului devine catolic. Mergand la protestanti sau la carismaticii catolici e o garav eroare pentru un ortodox, pentru ca e posibil sa ia un duh de acolo, care ii tine pe aceia in acea invatatura. O doamna spunea ca s-a dus in America de Sud si neavand o biserica in apropiere s-a dus la catolici. Si dupa un timp a inceput sa i se para ca invatatura catolica e cea corecta. Venind in Romania intr-o vacanta a dat din intamplare peste cartea lui Klaus Kenneth si a inceput sa o citeasca. Asa si-a dat seama ca ortodoxia e cea adevarata si s-a lecuit de ratacirea in care intrase. Tu de fapt esti cea care nu e libera, nu ortodocsii. Sper sa gasesti cararea cea stramta in viitor, ca acum esti pe campia cea larga. Citat:
Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Realitatea este ca exista aceste sute de milioane de crestini de alte culte si aceste miliarde de necrestini .Si ca nu este eficienta aceasta atitudine de excludere,desi dogmatic este adevarata . Si mai mult,cand vorbesc aceasta sunt constient ca aceasta este traditia :intai a excluderii ereticilor,apoi a excluderii catolicilor ,apoi a excluderii protestantilor .Ca toti parinti de astazi indeamna la conservara ortodoxiei si neamestecul ei cu erezia. Sunt constient de acestea ,dar sunt atitea porunci care nu le indeplinesc din ortodoxie, macar pe asta o ignor si eu temporar,pina gasesc abordarea necesara mie,persoanei individuale,si nu doar sa repet ceea ce zic oameni pe care ii respect din tot sufletul. Nu sunt partizanul nici al ecumenismului nici al tacerii. Ortodoxul trebuie sa isi afimre valorile si credinta .Trebuie sa combata erezia dpdv dogmatic,pentru ca intreaga credinta s-ar duce de ripa. Dar sa o combata cand a inteles-o si poate sa raspunda la orice intrebare,cand realmente poate fi de ajutor celorlalti :mai putin credinciosi sau prost credinciosi,sau necredinciosi. De ce din toate virtutile care le are ortodoxia o alegeti doar pe aceasta in primul rand ,anume cum sa ma separ mai mult de eretici ? Exista atitea arme in vitrina ortodoxiei,dintre care exemplul personal este cea mai eficienta,dar voi va inaltati ,si sariti direct la arma cea mai taioasa.Sunteti mai taiosi ca p cleopa,mai aprigi ca sf Nicolae ,si aici,intradevar ,sunteti the best. In respingerea altora sunteti ortodocsi pina in varful unghiilor. Dar celalalte? Tot atita rivna depuneti ? Tot la fel sunteti preocupati si cum sa ajungeti la dragoste,cea mai inalta dintre virtuti ? Cerneti cuvinte ,cautati neregului,incalcari de reguli, treceti totul prin tiparul dogmei . Si va antrenati sufletul in a se izola si a respinge,in a fi cel mai mare aparator al ortodoxiei ,care vai ,are nevoie de toata dragostea,in lumea asta chinuita. Ma tem ca aparati ceva , care nu a-ti cucerit inca... impacarea cu sine. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu am spus de cateva ori ca nu conteaza ce spun unii credinciosi despre diferite subiecte, ci ce spune invatatura oficiala. Tu vezi aceste lucruri din perspectiva protestanta, la ei toti se cred teologi. La noi nu toti stiu invatatura Bisericii, si spun ce cred ei. Dar tu stii ca nu e asa, pentru ca am scris de maulte ori de Sola Fide, Sola Gratia si Sola Scriptura de la protestanti. Dar chiar protestantii de pe forum au spus ca ei deja sunt mantuiti, dupa ce te botezi esti mantuit la ei, doar daca nu mai crezi e o problema. Deci faptele sunt un fel de petrecere a timpului pana la ajungerea in rai, nu au vreo valoare pentru mantuire. Eu am si o ruda casatorita cu un italian si mi-a spus ca ei traiesc multi in concubinaj dupa ce se despart, neavand cum sa se casatoreasca a doua oara in BC. Walter Zenga a ales o solutie mai fericita, a trecut la ortodocsi si s-a casatorit in BO. Si hindusii au o fervoare religioasa, au si asceti, isi iubesc copiii si parintii, etc. Asta e in firea omului, nu din cauza religiei. Poate cineva sa aiba o filozofie crestina, nu inseamna ca e si crestin. Oare cine Boteza in timpul Apostolilor, toti cei ce deveneau credinciosi? Nu, doar Apostolii si apoi cei randuiti de ei. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pentru ca la toate aceste intrebari trebuie raspunsuri, ca sa nu mai zic de blandete .Nu ca m-as simti capabil sa raspund,o parte din intrebari mi le-am pus si eu ,singura deosebire este ca eu accept ilogicul si irationalul ,si cred in ortodoxie ,chiar daca multe lucruri par contradcitorii . Voi trebuie sa intelegeti omul la stadiul care e,cu problemele care le are , cu indoielile care le are ,ca, cuvantul vostru sa reprezinte ceva pentru el.Altfel ,doar reproduceti atitudinea bine argumentata,de respingere a indioielilor ,a marilor parinti,fara insa sa aveti si harul lor. Si rezultatul e ca aveti bisturiul in mina,dar nu aveti facultatea de medicina Dati mi voie sa va spun ca oi fi eu ultimul ortodox ,dar atitudinea mea mai slaba si mai toleranta (pentru ca si eu am trecut prin astfel de indoieli) , a insemnat mai mult pentru ea,decat tot adevarul spus rigid , fara intelegerea celuilalt,si fara a avea harul celui care l-a afirmat in Biserica. Totusi ,e suficient de a comunica mesajul ortodox ,dar fara atac la persoana , aici sunt intru totul de acord. Ca scopul este sa castigi persoana aia ,nu sa arati cat de bun ortodox esti tu .Si credeti ma,ca se poate.... |
|
|||
|
|||
![]()
Domnule Ioan Cezar, ceea ce am sesizat eu din discuțiile cu Adriana și în general cu tot felul de protestanți sau de oameni mai puțin înțelegători este că unii oameni pur și simplu nu pot face față în Ortodoxie, pur și simplu nu înțeleg Ortodoxia, nu au capacitățile sau puterile spirituale de a înțelege despre ce este vorba sau pur și simplu nu au dar de la dumnezeu pentru a avea o ănțelegere adecvată Bisericii Ortodoxe. Eu nu îi condamn pentru că înțeleg că fiecare om are limitările lui, iar unii pur și simplșu nu se pot înălța, cel puțin nu în această viață și în această epocă istorică, la dimensiunea de sfințenie a Bisericii Ortodoxe. Și după cum am spus, nu îi condamn, ci încerc să îi înțeleg cu toleranță, totul până la momentul în care cei mai mici încep să dorească să impună reguli și tipare celor mai mari.
Uitați ca să fiu mai ușor înțeles faceți vă rog o comparație între liturghia bizantină, ritul liturgic bizantin sau bizantino-slav, așa cum se poate auzi pe fundalul unui filmuleț de pe youtube legat de canonizarea Sfântului Ioan Maximovici, sfânt cu sfinte moaște întregi neputrezite, asemănător Sfântului Ioan Iacob Hozevitul de la această pagină: http://www.youtube.com/watch?v=LkZ9w5R7hyk și între idealul de biserică și de viață de închinare și liturgică pe care îl au oameni de felul colegei sau fostei noastre colege Adriana (că am înțeles că din punctul ei de vedere "Totul s-a sfârșit!") de la pagina bisericii anglicane despre care ne vorbea ea cu mai mult timp în urmă http://www.christchurchlille.com/index.htm. Vă rog și îi rog pe toți ortodocșii să cerceteze paginile respectivei parohii anglicane de care ne vorbea Adriana și faceți o comparație cu frumusețea divină a cântărilor liturgice ruse de pe fundalul respectivului film de pe youtube. Păi, să mă ierte Dumnezeu, dar nu sesizați și nu sesizează oamenii diferența de calibru spiritual între una și cealaltă? Nu este evident că Ortodoxia, în întregul ei complex, este altceva decât ceea ce promovează tot felul de protestanță, anglicani sau ce or mai fi? Nu am nimic împotriva acelora, încerc să îi tolerez cu înțelegere și cu înțelegerea că piscurile Ortodoxiei nu sunt pentru toți oamenii, dar în același timp nici nu îmi pot anula conștiința aristocrației spirituale "de drept divin" a Bisericii Ortodoxe în fața unor manifestări anglicane sau protestante de genul celor pe care le îndrăgește Adriana și în care își găsesc ea și alții ca ea liniștea. Există deci măsuri diferite, și de aceea eu nu pot să tolerez măsurarea Bisericii Ortodoxe după măsura pe care o au respectvii anglicani. Repet, nu îi urăsc, nu îi disprețuiesc, până la urmă Dumnezeu are grijă de toate, dar nici nu putem să amestecăm lucrurile după tiparele pe care ni le impun astfel de comunități. Am constatat și din viață, și de pe forum, că mulți oameni, ortodocși sau heterodocși au dificultăți de a înțelege Ortodoxia. Și punctul meu de vedere este că unii oameni pur și simplu nu se pot înălța la nivelul Ortodoxiei și poate pentru ei sunt suficiente paleative protestante, cântări cu chitări, participarea la Liturghie din poziția de șezând pe scaun, eventual poate și picior peste picior (cum îmi aduc aminte că văzusem la o slujbă transmisă de la Vatican). De aceea încerc să îi privesc pe acești oameni cu toleranță înțelegând că nu toți oamenii pot în realitate să facă față exigențelor și intransigențelor Ortodoxiei, precum nici greutății de har dumnezeiesc și de sfințenie din cealaltă lume din Biserica Ortodoxă. Unii oameni pur și simplu nu au sau nu au acum posibilitatea de a pricepe astfe lde standarde, de a se încadra într-o astfel de comunitate și poate Dumnezeu a rânduit pentru ei, văzând Dumnezeu și o anumită imobilitate sau rătăcire în Ortodoxie, ceva la nivelul lor spiritual, inferior în mod evident spiritualității răsăritene ortodoxe. În sfârșit, viziunea mea despre Biserică este mai aristocratică, pentru că eu cred în aristocrația bazată pe alegerea divină, harul dumnezeisc, sfințenie și meritocrație, și consider că acestea sunt criteriile care trebuie avute în vedere în Biserică. Așa cum Sfântul Dionisie Areopagitul vorbește de acea ordine și ierarhie divină, așa cred că stau lucrurile și aici pe pământ, în acest sens ierarhic, și de aceea eu personal nu îi exclud de la posibilitatea mântuirii pe acei oameni care au credința lor, meritele lor, faptele lor, inima și sufletul lor pe care Dumnezeu le vede și le cunoaște, dar în același timp, și de asta am și făcut opoziție în felul în care am făcut aici pe topic, Biserica Ortodoxă nu se poate coborî la acel nivel pentru a rămâne la acel nivel. Biserica are obligația să se coboare la cei inferiori pentru a le da repere și putere ca și aceia să se poat înălța la nivelul Bisericii, și chiar poate să învețe și are ce să învețe de la ei, dar cu o păstrare a unei ordini și a unei ierarhii așa cum se cuvine într-o aristocrație, sau cum se spune la noi "așa cum se cuvine între boieri". Pe de altă parte și Biserica Ortodoxă are în mod vădit problemele ei iar aceste probleme trebuie tratate cu maximă seriozitate și responsabilitate pentru că altfel ne putem trezi cu mari surprize după cum se și preconizează în această perioadă de tot mai mare apostazie, indiferență religioasă, etc. Dar nu este aici cazul să mă întind, poate în alt topic sau în altă postare. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Adevarul e cel ce exclude neadevarul, intotdeauna afirmarea unui adevar exclude alte neadevaruri. Daca spunem ca un cal are patru picioare excludem ca ar avea sapte, zece, trei picioare, etc. Daca sunt persoane care sustin ca are zece picioare e problema lor, daca nu vad adevarul sau nu vor sa il accepte. Ortodoxia marturiseste adevarul, si din cauza asta unii se simt afectati. De aceea s-a inventat in ultimul timp adevarul relativ, adica toti vad adevarul din punctul lor de vedere si astfel toti sunt in adevar. Are dreptate si cel ce spune ca un cal are patru picioare, si cel ce spune ca are zece, o suta, etc. Decat sa renunte la neadevar mai bine spun ca adevarul e la toti. Dreapta credinta e la baza credintei noastre, nu se poate sa o ignoram, tot ce se construieste fara e gresit. La fel cum una era credinta in Dumnezeu si opusul era idolatria. Si cei ce se inchinau la idoli faceau (si fac) lucruri asemanatoare cu ce ce se inchinau la Dumnezeu. dar asta discutam pe forum, daca ne intalnim cu un italian nu ne apucam sa vorbim despre asta, pentru ca probabil nici el nu va spune ceva despre religie. Dar pe forum sunt tot felul de invataturi care se presupun adevarate. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si eu simt la fel ca si dv ,aceiasi neimplinire la slujbele lor ,inclusiv la cele catolice .Parca e un spectacol de media si atit. Cat despre aristocratie,daca imi e permisa o parare ,raman la cele spuse de Mantuitor, ca ea se castiga prin slujirea celorlalti ,nu se mosteneste prin nastere. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ortodoxia cuprinde insa adevarurile mai elaborate ,care,ar trebui sa ne faca sa ajungem la capacitatea de a implini oricand si oriunde ,poruncile acelea simple ale lui Hristos .Simple ca formulare ,simple pentru orice om,dar greu de implinit,datorita starii noastre pacatoase . Faptul ca,uneori,oamenii simpli implinesc direct adevarul lui Hrisots, fara a mai trece prin ortodoxie ,nu diminueaza cu nimic ,nici inaltimea acestui adevar ,nici capacitatea care ne-o da ortodoxia de a iubi.Si nici nu inseamna ca ei vor fi mantuiti . Ci doar ca adevarul lui Hristos s-a dovedit odata in plus ,ca este universal valabil. Ortodoxia este pentru cei care vor sa ajunga desavarsiti,nu se poate ajunge pe alta cale mai aproape de Dumnezeu .Si nici nu va intra cineva nedesevarsit in Imparatie .Dar desavarsirea nu este altceva ,decat acel adevar simplu exprimat de Hristos: sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima,si aproapele tau ca pe tine insuti. Daca cineva are convingeri ortodoxe ,dar nu a ajuns inca la iubire si nepatimire,nu a ajuns inca la adevar ,si nu e indicat inca sa invvete pe ceilalti . Accept o palma de la un sfant ,tanjesc dupa mustrarea lui.Dar pina atunci,este bine sa ne iubim intre noi,si sa facem tot ce am fi putut face unul pentru celalalt |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Insa daca voim sa obtinem impacarea cu sine, sper ca esti de acord ca trebuie sa pastram singura cale care o poate aduce: Biserica. Daca eu stiu ca in locul acela, sa zicem X, se afla o biblioteca sau o sala de concerte, nu e oare firesc sa am grija, mai intai, sa apar locul de unii care vor sa faca acolo o bodega sau un bordel? Poate nu sunt eu mare cititor sau muzician, insa altii sunt si deocamdata ma multumesc cu locul modest si umil al paznicului. Daca eu stiu ca acesta este un creier, cel mai pretios organ, nu e oare firesc sa il apar cu un invelis tare, de os? Iar la nivelul sangelui sa ii pun o bariera speciala impotriva microbilor? Poate nu am cucerit linistea, insa nazuim sa o cucerim, cu ajutorul Domnului, intr-o zi. Iar de nu o vom cuceri noi, macar dam sansa copiilor si copiilor copiilor nostri sa ne multumeasca intr-o zi, pomenindu-ne la Liturghie, ca am trait si murit pastrindu-le lor sansa sa o cucereasca. Noi nu am cucerit-o. O vor fi cucerind-o ei, intr-o zi, cu harul lui Dumnezeu si pentru noi! AMIN+ Last edited by ioan cezar; 20.08.2012 at 05:37:02. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ecumenism? | BogdanF2 | Generalitati | 150 | 21.12.2014 21:06:04 |
Ecumenism | ancah | Biserica Ortodoxa Romana | 206 | 31.05.2010 03:51:19 |
ecumenism | alexandra | Generalitati | 15 | 20.04.2008 16:10:49 |
Ecumenism | Iacov | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 178 | 08.10.2007 20:02:36 |
Ecumenism | Noesis | Generalitati | 13 | 17.07.2007 09:35:57 |
|