Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.05.2012, 13:28:33
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Păi tocmai pentru că este un forum de discuții, vă rog să discutăm.

Ați susținut că un copil botezat ortodox, dacă ar fi luat de Domnul imediat după botez, nu poate fi considerat mântuit, și că nu va intra în Împărăția lui Dumnezeu.

Față de această afirmație, eu mi-am manifestat mirarea, căci este în răspăr cu învățătura ortodoxă, și, justificat, v-am întrebat dacă sunteți ortodox.

Dar, dacă doriți, puteți încerca să-mi dovediți concordanța punctului dumneavoastră de vedre cu învățătura Bisericii.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2012, 19:54:51
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
sa lasam problema mantuirii pe seama lui Dumnezeu care este nemarginit. Nu vreau sa las sa se inteleaga ca nu sunt ortodox, vreau doar sa subliniez ca noi suntem marginiti.
Asa este Costel ! Gresim de multe ori in judecatile noastre limitate , mai ales cand vine vorba de Mantuire , cine , de ce si cum se Mantuieste , sau mult mai grav ,cine si de ce are acest drept . . . !
http://www.youtube.com/watch?v=yV5nHgA9b6I
Vechi 11.08.2013, 10:07:28
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
cine este in Biserica Ortodoxa are parte de harul din Sfintele Taine. Nu e nevoie sa cunoastem toata dogma, marea majoritate nu au cum sa o stie in amanuntele ei, doar sa credem ce spune Biserica, sa avem incredere, chiar si in aceea ce nu am citit noi. Credinciosii trebuie sa cunoasca macar Crezul, care este rezumatul dogmei, dar pot citi si catehismul, care e mai complet. Iar in Crez avem aceste invataturi scrise, le-am mai dat. Acolo scrie ca nimeni nu se poate mantui fara har, si ca harul nu poate fi obtinut oricate fapte ar face omul, ni s-a dat gratuit la Cincizecime. In urma discutiilor de pe acest topic mi-am dat seama mai bine ce vrea sa spuna catehismul cu harul nu poate fi capatat oricate fapte ar face omul, o sa scriu in continuare.
În primul rând este de remarcat că Hristos nu a propovăduit credința în crez sau în catehism, ci în Dumnezeu, în Fiul lui Dumnezeu. Cunoașterea sau rostirea formală a Crezului ori a catehismului nu înseamnă în mod necesar credință mântuitoare în Iisus Hristos.

În al doilea rând, știm părerile lui cătălin2 și din alte fire de discuție, cu harul care e numai la ortodocși, că ereticii nu au har etc. Și reamintesc aceste lucruri pentru că este bine ca părerile lui cătălin2 să fie privite în ansamblu. Așa este, fără harul lui Dumnezeu nu se poate mântui nimeni. Însă în același timp trebuie să recunoaștem că nici Dumnezeu nu poate fi nedrept cu anumiți oameni care nu au putut în mod obiectiv să beneficieze de harul lui Dumnezeu. Probabil de aceea se și spune în Biblie că există judecată. Totuși după cum au mai subliniat și alți utilizatori, faptul că și alții decât ortodocșii pot trece cu bine de judecata lui Dumnezeu nu înseamnă că ei ar fi chiar al nivelul bunilor ortodocși. Dar în același timp nici nu putem crede că Dumnezeu nu apreciază buna credință și sinceritatea după dreptate și adevăr, faptele bune ale acelora care în mod obiectiv nu au putut avea parte de binecuvântarea harului.

Citat:
Adam cand a cazut a pierdut harul si astfel toti oamenii de dupa el au pierdut acest har. Pentru ca au pierdut legatura directa cu Dumnezeu toti oamenii pacatuiau. Asta cu faptele bune e doar o parere a noastra, Adam sau Lucifer a cazut doar pentru o neascultare, noi facem acestea in fiecare secunda. Pentru ca trebuie sa fie curat ca ingerii, nu doar sa nu omoare, sau sa ajute oamenii, trebuie sa nu aiba niciun pacat, iar pacate sunt si gandurile. Doar unii calugari foarte imbunatatiti ajung la despatimire, dar si acestia probabil mai fac pacate marunte.
Dacă lucrurile ar sta așa de simplu, atunci cum se explică existența personajului Malchițadeq din cartea Facerii, cel care i-a dat pâine și vin lui Abraham, cum se explică urcările la cer ale lui Enoh și ale lui Eliahu (Ilie)? Cum de Enoh a umblat cu Dumnezeu și a fost ridicat la cer, și cum de și Eliahu, sfântul profet, a fost și el ridicat la cer? Nu știu ce înseamnă în aceste cazuri cerul la care au fost ridicați, dar este clar că nu au murit și nu au mers în locuința morților (Șeol).

Citat:
Asadar bunul Dumnezeu a vrut sa ne ajute si ne-a dat gratuit acest har prin care sa ne putem si noi mantui, la Cincizecime. De aceea preotii alearga la cel uribund sa ii dea Sfanta Impartasanie si sa il spovedeasca, pentru a avea harul necesar ajungerii in Rai, pentru ca spune ca acolo nimic necurat nu va intra. Parintii spun ca in parabola celor doisprezece fecioare uleiul din candele pe care il au fecioarele intelepte este tocmai harul. Si Sfantul Serafim de Sarov tot despre har vorbeste si spune ca scopul vietii este acumularea harului. Cei ce nu au acest har la sfarsitul vietii sunt in situatia celor de dinaintea venirii Mantuitorului, cand nu se puteau mantui. Tot ce trebuie sa faca este sa vina sa se boteze in Biserica si sa beneficieze si de celelalte Sfinte Taine.
Interesantă perspectivă, ceilalți trebuie să vină în Biserică, nu Biserica trebuie să se ducă după ei.

Citat:
Ca doar faptele conteaza este o conceptie pur ilumunista, a umanismului secular, adica ateu. Ilumministii doreau binele, dar fara Dumnezeu si s-a vazut unde s-a ajuns, la ororile Comunei din Paris, mai mari decat pana atunci. Comunistii la fel, era o utopie e binelui tot de sorginte atee si s-a ajuns la ce stim. Noi ii contrazicem pe atei in schimb avem aceleasi conceptii, conteaza doar faptele. Orice ateu va spune ca asta e si conceptia lui. Pentru un crestin este har plus credinta dreapta plus faptele credintei.
Faptul că Biserica ar accepta sau acceptă că unii oameni, din motive obiective pot fi salvați, chiar dacă nu au primit harul Duhului Sfânt în această viață, nu înseamnă că ar susține învățăturile umanismului ateu, ale iluminiștilor, ori ale comuniștilor. Biserica nu a propovăduit și nici nu o face că doar faptele contează pentru mântuire; de fapt naturaliștii, atât materialiștii enciclopediști sau alți materialiști și umaniști, cât și comuniștii, nici nu vorbesc despre conceptul de mântuire, de viață de după moarte, în cel mai bun caz ei vorbind despre emancipare umană, socială, perfecționare morală, evoluție și așa mai departe, și doar între hotarele acestei vieți. Faptul că Biserica acceptă sau poate accepta salvarea ori necondamnarea veșnică și a unora din afara Bisericii, în anumite condiții, nu înseamnă că Biserica lui Hristos a adoptat învățăturile naturalismului și umanismului ateist.

Last edited by Decebal; 11.08.2013 at 11:07:14. Motiv: corecturi
Reply With Quote
Vechi 11.08.2013, 11:30:26
Banned

Implicit "Asta este, ce să-i faci!"

Citat:
Ai inteles gresit, jertfa si lucrarea Mantuitorului e pentru toti oamenii, dar doar cei ce fac si ceva sa beneficieze de ea, adica sa ajunga in Biserica.
Până acum am înțeles că teoria lui cătălin2 spune că harul a fost dat în mod gratuit și că nu putem face nimic să primim harul Duhului Sfânt. Dar văd acum că de fapt cei care sunt în afara Bisericii de fapt trebuie să facă ceva ca să beneficieze de jertfa mântuitoare a lui Iisus Hristos. Și mai mare ghinion, din perspectiva abordării lui cătălin2, au cei care poate ar face sau au făcut, însă din motive obiective Biserica nu a ajuns la ei, făcând astfel buna lor credință, căutarea lor sinceră spre adevăr și dreptate veșnice, de prisos. Ce să-i faci, în cazul unora pur și simplu nu a fost sau nu este să fie!
Reply With Quote
Vechi 11.08.2013, 13:02:37
Banned

Implicit

Citat:
Sau chiar Domnul nostru spune ca cine nu se va Boteza nu va mosteni Imparatia, la fel cine nu se va Impartasi. Pentru ca va avea pacatul stramosesc al firii cazute si nu se va impartasi de har. Dar vor fi judecati in functie de legea firii, astfel ca si in Iad nu toti vor avea parte de munci. La fel si in Rai, sunt mai multe locasuri, fiecare in functie de ce a facut pe pamant si cat s-a nevoit.
În primul rând, nu cred să scrie sau cel puțin eu nu am văzut că după ce Hristos a zdrobit porțile iadului sau ale locuinței morților ar mai intra toți oamenii acolo, anume toți cei care ar fi lipsiți de har. Nu am văzut să fie scris așa ceva nici în Scripturi și nici în Catehism. Dar poate ne arată cătălin2 că asta este altceva decât propria sa învățătură.

În al doilea rând, sper să ne arate cătălin2 de unde a luat presupusa învățătură ortodoxă că în iad ar fi multe locașuri, dintre care în unele cică nu ar fi parte de muncile iadului. Nu am văzut nici prin Scripturi și nici prin catehism vreo astfel de învățătură, dar poate ne va lumina cătălin2.

Citat:
Citeste te rog la Sfantul Serafim de Sarov, acolo explica mai pe indelete despre faptele credintei. Doar faptele facute din dragoste de Hristos sunt mantuitoare, adica faptele credintei. Celelalte sunt si ele fapte bune, chiar facute de pagani, si ca rasplata pot primi luminarea cunostintei adevarului si sa vina in Biserica. Doar asa vor deveni faptele mantuitoare.
Extrem de interesantă învățătura lui cătălin2, așa cum spuneam și mai sus. Ce ne spune mai precis domnul cătălin2: că faptele bune, autentic bune, ale păgânilor pot avea ca răsplată luminarea cunoștinței adevărului; dar posibilitatea nu înseamnă necesitate. Cu alte cuvinte, păgânii respectivi sunt aruncați, după părerea lui cătălin2, într-un joc al hazardului, în care deși mulți pot face aceleași fapte, cu aceeași inimă să zicem, cu aceeași râvnă pentru adevăr, unii ar putea primi iar alții ar putea să nu primească harul chemător, și asta pentru că totul se reduce la un joc al hazardului posibilităților; pentru unii se poate da chemarea, pentru unii se poate să nu se dea, neexistând niciun criteriu pentru care nu ar beneficia toți de vreo necesitate, ci doar de vreo posibilitate, Dumnezeu ajungând în acest context un aruncător la zaruri cu destinele oamenilor, care alege într-un mod foarte capricios și lipsit de obiectivitate pentru mântuire dintre oameni care ar fi la aceeași "linie de start".
Reply With Quote
Vechi 11.08.2013, 13:31:56
Banned

Implicit Șeolul și Iadul

Citat:
Dreptii din Vechiul Testament nu erau supusi la munci in Iad. Sau pruncii care nu au facut pacate. De exemplu un mare criminal cum ar putea sa aiba acelasi tratament cu cineva care a facut un pacat mai mic? Tocmai de aceea se spune ca vor fi judecati in functie de constiinta si faptele pe care le-au facut. la fel si in Rai sunt mai multe locasuri, ca si in Iad.
Referitor la perioada Vechiului Testament, este de menționat că felul în care văd creștinii iadul și felul în care vedeau vechii evrei șeolul este diferit. Șeolul este Locuința morților, locul unde se duceau sufletele tuturor morților. Dar Șeolul nu este Iadul de care vorbește creștinismul, adică nu este iadul așa cum este el descoperit prin revelația noului testament. Deci este evident prin urmare că nu este o surpriză că drepții vechiului testament nu erau supuși la chinuri sau la munci în șeol; de fapt, nu doar drepții, ci toți oamenii care treceau în "împărăția umbrelor" erau lipsiți de chinuri, de munci, și asta pentru că șeolul era un fel de loc de odihnă, nu o odihnă mântuitoare, dar o odihnă a morții. Asta era șeolul, iadul însă, și mai ales în felul în care este descris în Apocalipsă, acel "iaz de foc", nu poate să fie lipsit de chinuri. Cine ajunge acolo în foc va fi în vecii vecilor. Teoria asta cu multe locașuri în iad nu am mai auzit-o până acum, după cum am mai spus, și oricum nu în varianta în care ar exista locașuri în iad, în focul iadului, în care să fie o lipsă de chinuri.
Reply With Quote
Vechi 11.08.2013, 14:41:41
Banned

Implicit

Învățătura sfântului Ignatie Briancianinov trebuie luată cu discernământ. Ea este adevărată în esență și ortodoxă, în felul în care vede și a văzut mereu Ortodoxia mântuirea, anume ca viață în Hristos și în Duhul Sfânt. Însă obiecțiile pe care le face trebuie tratate cu mare grijă. Atunci când vorbește de eretici, lucrurile stau clar, dar trebuie să vedem cine sunt ereticii sau cine sunt eretici cu adevărat. Ereticii sunt cei care leapădă fățiș adevărul, sunt capii ereziilor, însă nu același lucru îl putem spune despre cei care urmează aceste erezii, spre exemplu cum e cazul unora care se nasc în ereziile acelea și nu iau cunoștință de adevărul mântuitor. Aceștia din urmă nu pot fi numiți cu adevărat eretici, nefiind niște împotrivitori obstinați ai adevărului, atât în gândire și simțire cât și în fapte, însă nici nu trebuie în mod necesar să îi punem la același nivel cu binecredincioșii. Aș zice că mai degrabă sunt niște victime, pe care noi nu le putem condamna sau culpabiliza prea mult atâta timp cât noi înșine nu oferim o alternativă sănătoasă, în chip suficient de seducător și autentic așa încât Duhul să lucreze în sufletele lor și să intuiască sau să vadă calea adevărului. La astfel de cazuri sfântul Ignatie nu se referă și de aceea cred că trebuie să fim cu discernământ și să nu luăm lucrurile chiar așa cum vor unii să ni le livreze.

În ceea ce îi privește pe aceia cu privire la care Biserica Ortodoxă nu recunoaște sau nu are o poziție foarte clară asupra validității sacramentelor, cum sunt spre exemplu papistașii, aici trebuie să fim și mai cu luare aminte, pentru că este clar că nu îi putem pune pe același plan pe papistași cu protestanții, și nici pe acestea două cu talmudiștii, islamiștii, cei din religiile indiene sau cu păgânii. Eu personal nu pot să mă pronunț în astfel de lucruri, mai ales pentru că există această controversă cu privire la validitatea sacramentelor așa zișilor catolici. Am alte critici la adresa felului în care abordează ei sacramentele, deși astfel de critici am și la adresa ortodocșilor, dar cu privire la validitatea lor e o problemă foarte delicată. Și pe lângă asta, mai este de despărțit între validitatea acelor sacramente și recunoașterea lor de către Biserica Ortodoxă; faptul că Biserica Ortodoxă nu recunoaște oficial validitatea acelor sacramente asta nu cred că înseamnă în mod necesar invaliditatea lor obiectivă. Și din câte am observat cam în sensul acesta merg lucrurile chiar și la nivel oficial și înalt, adică la nivel de conducere bisericească.
Reply With Quote
Vechi 11.08.2013, 15:11:23
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Acum, serios, nu vede chiar nimeni subiectivismul de-a dreptul politic si partinic implicit din ideologiile personale, unele de-a dreptul paracrestine, ale unor personalitati, unele chiar sfinti?!
În cazul sfântului Ignatie nu cred că este vorba despre ideologie, nici personală și nici de grup, și nici despre subiectivism politic și partinic. Din cât am citit învățătura lui este ortodoxă, însă cred că nu i s-au pus chiar întrebările care ar trebui de către destinatara acelei scrisori. Și pe cale de consecință nici sfântul nu a răspuns, deși poate că ar fi fost mai bine să se gândească, să își mai folosească și rațiunea, nu doar spiritualitatea. Însă deși nu cred că în cazul sfântului Ignatie poate fi vorba despre ce spune mai sus Barsaumas, trebuie să recunosc că sunt mulți, sau foarte mulți clerici ortodocși, poate și de alte confesiuni, care practică la greu acel subiectivism partinic și asta pentru că, ăsta este adevărul, mulți dintre ei au interese dintre cele mai directe. Plus că preoții mai trebuie de multe ori și să facă tot felul de obediențe față de unii episcopi, și atunci mulți dintre ei sunt în stare de multe lucruri, chiar și să calce în picioare adevărul, numai să își țină pozițiile sau să își crească statutul. Prea mult se comportă ca oameni și prea puțin sau deloc ca și creștini, și atunci nu ne mai mirăm când vedem tot felul de cazuri, care pe unii îi mai și smintesc.

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Se pare ca e o chestie de psihologia religiilor: doar pentru ca e asezat cuvantul "sfant" in fata numelui unei persoane, automat devine demn de incredere, mai ales in indrumarile implicite din opera sa scrisa si in efectele postume ale acelor indrumari.

Si mai este psihologia organizatiei: cand zice cineva ceva care intareste pozitia organizatiei X, fie ea Biserica (de exemplu "doar ai nostri se mantuiesc", sau ceva de genul asta), sau oricare alta mai de anvegura, automat are loc o "strangere a randurilor" in plan mental, ceva precum "da, are dreptate, ai nostri au adevarul". Trebuie sa spun, cu tot regretul si raspunderea, ca etologia gaseste radacinile acestui comportament, de-a dreptul tribal, in lumea necuvantatoarelor.
În ceea ce îl privește pe sfântul Ignatie cred că este vorba despre altceva, anume despre înscrierea lui în mod autentic în curentul Sfintei Tradiții, și de aici îi vine încrederea, recunoașterea și autoritatea pe care a avut-o și o are în rândul credincioșilor, nu doar a acelor ruși din eparhia lui.
Reply With Quote
Vechi 11.08.2013, 17:37:42
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Decebal, desigur ca ti-as fi raspuns daca ai fi fost un om de inteles, dar avand in vedere cum te-ai comportat in ultimul timp, agresiv si arogant nu am nimic sa-ti scriu si te rog sa nu-mi mai adresezi mesaje. Am acelasi raspuns pe care l-am dat userului catolic Erethorn pe acest topic, eu cred ca esti copia ortodoxa si chiar mai agresiva a acelui user.
Reply With Quote
Vechi 11.08.2013, 18:41:16
Banned

Implicit

Adevărul este că orice răspuns de-al tău nu ar face decât să îmi ridice mie mingi la fileu ca să mai fac niște puncte pe seama ta. De aceea îți înțeleg temerea reală; și stai liniștit că nu am în mod necesar nevoie de răspunsuri, ceea ce mă interesează este adevărul și să nu las pe cei care se află în diferite înșelări și erori să își propage nestingheriți greșelile. Cei care vor citi în mod obiectiv vor recunoaște unde este adevărul și se vor detașa în plan mental și religios de credincioșii și propovăduitorii erorii.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Casatoria in afara Bisericii Ortodoxe, recunoscuta sau nu? Marius22 Nunta 168 26.06.2025 00:02:34
Tainele savarsite in afara Bisericii morfix333 Intrebari utilizatori 141 16.05.2011 12:01:10
Cum masuram moralul unui crestin in viata din afara bisericii? patinina34 Generalitati 31 01.04.2011 08:51:56
Preot (paroh) si enoriasi - comunicare in afara bisericii(?) sophia Preotul 31 19.07.2009 22:28:59
Botezul in afara Bisericii maggie Botezul 8 03.12.2008 14:43:57