![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
De aia au si dat ordonanta aia noaptea ca pentru ei era 8 dimineata. Dar n-au comunicatori buni ca sa explice. :)
|
|
||||
|
||||
![]()
Pentru toată lumea sau doar pentru bugetari? Că la mine e tot așa.
|
|||
|
|||
![]()
Pentru toti, mai putin pentru useristi. Tie probabil ti-a marit-o Soros. :)
|
|
||||
|
||||
![]()
Se pare că-i mai zgârcit Soroș ăsta de cât se spune...
|
|||
|
|||
![]()
O fi dar voi sunteti atat de darnici in ceea ce-l priveste... Va dedicati total cauzei. :)
|
|
||||
|
||||
![]()
Președintele CCR Valer Dorneanu a anunțat marți că legea care ar fi permis persoanelor cu credite în franci elvețieni să-și convertescă în lei datoria la banci, a fost declarată neconstituțională deoarece încalcă principiul bicameralismului.
"Nu se poate face conversie la data la care s-a luat creditul. Solutia la data incheiererii contractelor e gresita. Principalul motiv pe care am respuns acesasta lege e încălcarea principiului bicameralismului", a anunțat Dorneanu. Potrivit președintelui CCR, Valer Dorneanu, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a stabilit că legea este neconstituțională cel puțin din două mari motive. Primul motiv menționat de Dorneanu ține de „încălcarea gravă a principiului bicameralismului” în sensul că între propunerea legislativă care a început la Senat și până la actul adoptat de Camera decizională există o diferență substanțială. „Senatul a adoptat legea în formula pe care au redactat-o inițiatorii, iar la Camera Deputaților au fost modifcate practic aproape toate articolele”, a spus Dorneanu. Al doilea motiv ține de faptul că CCR a considerat că soluția pe care a adoptat-o Camera Deputaților, de reconversie la data încheierii contractului, este greșită și nu corespunde niciunor directive europene. „Aici, instanțele urmează să aplice și principiul impreviziunii pe care l-am dezvoltat la celelalte decizii”, a spus Dorneanu.
|
||||
|
||||
![]()
Mamă câte "lovituri " pe secundă :)))
|
||||
|
||||
![]()
Avocatul Gheorghe Piperea a declarat, pentru MEDIAFAX, că motivarea președintelui CCR, Valer Dorneanu, referitoare la neconstituționalitatea Legii conversiei creditelor în franci elevețieni, este “o chestiune inventată”. Efectul deciziei CCR- creșterea numărului celor care dau în plată.
“Am înțeles de la domnul Dorneanu că legea este considerată neconstituțională fiindcă s-a încălcat principiul bicameralismului. Eu nu știam să existe așa ceva în Consitutția României, dar probabil că s-a inventat așa ceva de curând. Nu exista așa ceva decât la italieni. În Constituția noastră există o anumită gradație de competență între Camera care este nedecizională și cea decizională. Domnul Dorneanu spune: <<Domnule, prea mult s-a intervenit la Camera Deputaților față de varianta de la Senat și de aceea nu e bună legea. Iar dacă se face conversia, se face la cursul prevăzut de legislația în vigoare>>”, a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul Gheorghe Piperea. Acesta spune că este o foarte mare problemă fiindcă sunt foarte multe dosare pe rolul instanțelor, care fie sunt suspendate, fie sunt cu soluții unitare, iar unele cu soluții diametral opuse. “Aproape 25% dintre procese sunt câștigate de consumatori, iar restul de bănci. Omul care vede că are același contract, același creditor și colegul său de suferință a câștigat procesul și i s-a înghețat cursul, se întreabă ce instituție este asta. E ca pe vremea lui Cuza, când se umblă cu ocaua dublă”, sus’ine Piperea. Avocatul susține că nu mă aștepta la o astfel de decizie. “Mă așteptam ca legea să fie constitutională în măsura în care se aplică impreviziunea. Vom vedea că legea este trântită, fiindcă asta cu bicameralismul este o chestie inventată, nu va avea decât un singur efect. Dările în plată, care la ora actuală sunt ținute sub control, așa cum se laudă BNR și mediul bancar, probabil că se vor multiplica de zece ori. Fiindcă oamenii ăștia, pe care îi cunosc și le știu suferințele, sunt la capătul răbdării. Nu vor putea decât să meargă și să facă dări în plată. Probabil vă vor fi 55.000 de persoane care vor da în plată. Pe de altă parte, procesele care s-au început se vor derula în continuare fiindcă legile anterioare acestui proiect de lege sunt în continuare în vigoare. Adică, dacă s-a putut obține o înghețare a cursului pe legislația anterioară, se va putea obține în continuare același lucru. Însă, din nefericire, avem practică neunitară”, arată Gheorghe Piperea.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Avocatul va fi zilele următoare la Curtea de Justiție a UE (CJUE). “Vreau o interpretare unitară de la CJUE pe tema creditelor în franci elvețieni. Curtea Europeană nu o să se spele pe mâini”,*a spus Piperea. Decizia CJUE, care este așteptată în vară, ar putea răsturna horărârea pronunțată marți de CCR.
|
||||
|
||||
![]()
Bugetul pentru 2017 se va încadra în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, a declarat Grindeanu.
"Bugetul anual este, cu siguranță, un moment important pentru România, pentru Guvern și pentru Parlament, deoarece sunt prioritizate toate proiectele și toate programele publice pe termen scurt și mediu. Este poate singurul moment în care semnificația cuvintelor din declarațiile politice este înlocuită cu realismul rece al cifrelor din proiectul legii bugetului de stat și al asigurărilor sociale. Putem astfel contribui la îmbunătățirea calității vieții românilor în 2017 fără a pretinde însă că mulțumim pe toată lumea. Proiectul de buget pentru anul 2017 este configurat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,195 miliarde lei și pe o creștere economică de 5,2%. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,98% din PIB cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB potrivit Tratatului de Maastricht", a afirmat Grindeanu, în plenul reunit al Parlamentului.