![]() |
![]() |
|
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Ști ce e un exeget? E un medic chirurg al textului. Operație deschisă pe text, în lumina și energia necreată a Duhului Sfânt. Nu oricine poate asta, că aplicăm II Petru 3, 16 și Efeseni 4, 11. Asta au fost și sunt Sfinții Părinți. Cum și Apostolul Pavel, a fost unul din primii Sfinți Părinți, conform I Corinteni 4, 15. Deci ai citit frăția ta, exegeză la Sfinții Părinți? Ai citit versetul ce l-am pus în postul anterior, mai sus? Efeseni 5, 11 ? Redau ce scrie acolo: "Și nu fiți părtași la faptele cele fără roadă ale întunericului, ci mai degrabă, osândiți-le pe față." Și-acum deci frate, spune-mi te rog, știi care-i diferența între a judeca un om și a osândi faptele întunericului ? Exegeza, operația chirurgilor în Duhul Sfânt, Sfinții Părinți, explică detaliat. Îți redau pe scurt: A judeca înseamnă a pune etichete, a condamna, a da verdicte care se realizează întâi în inima omului, apoi omul caută să le pună în aplicare, fizic. Iar a osândi faptele întunericului ce le face un om, este a arăta ce fapte anume trebuie evitate de oameni, de creștini, a învăța pe creștini să evite faptele acelor oameni și pe acei oameni ai întunericului și nebuniile lor, fără a-i condamna însă cu nimic. (aici se aplică treptele de la Matei 18, 15-17). Deci cu ce te-am judecat eu, frate? Cu ce am fost incoerent și pervers? Că am spus că ești complet înafara Ortodoxiei, când spui că Felonul nu-i un veșmânt liturgic și cărțile și pergamentele nu erau defapt cărți de slujire? Da, ești înafara Ortodoxiei. Sunt pervers când spun că mă doare sufletul? Nu, nu sunt pervers, chiar mă doare sufletul pentru nebunia minții tale. Vezi? Tu mă judeci, când îmi pui etichete și mă condamni. Iar eu n-am făcut decât să osândesc pe față faptele nebuniei tale asupra Bisericii și mădularelor ei, mădulare a lui Hristos, fără să te judec, ci chiar să te plâng, cu durere vie și reală a inimii, după depărtarea ta. Citat:
Ce contra-argument aduci la cuvintele mele? Cum dovedești că felonul nu e Felonul ca veșmânt liturgic? Spunând că ce spun eu e ilogic și irațional? Cum dovedești că e ilogic și irațional ce spun? Nu spui tu oare, numai vorbe-n vânt? Și-atunci cum aș putea să te las să crezi că spui mântuitor ceea ce spui, când tu din neștiință, din nesiguranță, din nevoia de exprimare, smintești? De ce nu vrei mai bine să te smerești și să zidești Biserica lui Hristos, și să numai participi niciodată cu cei ce o lovesc și vor să o demoleze? Spune Hristos Iisus: "Cine nu este cu Mine este împotriva Mea și cine nu adună cu Mine risipește." (Matei 12, 30) Oare prin îndoială, aduni cu Hristos? Prin nesiguranță? Prin negare și respingerea Adevărului? Nu, dacă faci așa, ajungi în erezie, precum atâtea tipuri de culte de neo-protestanți, rupți de Biserică și de mântuire. Să nu fie. Să nu fie ca ei, Aline. Ai grijă de tot ce spui și de orice faci, că vom da socoteală pentru fiecare cuvințel rostit în decursul vieții (inclusiv scris la tastatură). Citat:
Te strecori ca un lup în mijlocul oițelor. Crezi că Sfântul Apostol Pavel, avea personalitatea unui om slab cu sentimentalisme? Crezi că Pavel își lipea inima de vreun lucru material? Nu, nu își lipea inima de nimic material. Avea nevoie de Felon ca să slujească Sfânta Liturghie cu el, cea scrisă Sfântul Apostol Iacov, primul episcop al Ierusalimului, cum spune Biblia, felonul alături de cărțile și pergamentele pe care le cere amintindu-le imediat după felon. Dacă felonul era un obiect cu "încărcătură sentimentală" și nu cu încărcătura Duhului Sfânt, precum sunt "încărcate" Sfintele Icoane, atunci, Pavel ar fi spus ceva de genul: "aduceți-mi felonul, că mult l-am iubit și îndrăgit, l-am primit de la Xulescu și îl prețuiesc mult." Și nu ar mai fi amintit și de cărți și de pergamente. Dar de ce fix cărțile și pergamentele și fix lângă felon? Ca să slujească Sfânta Liturghie cu ele, de aceea. Oare nu avea alte hârtii și cărți acolo? Ba da avea, dar nu avea nevoie de ele. Fiindcă nu erau cele care avea Liturghia scrisă pe ele. Sau oare erau hârtii goale? Dacă erau goale, cerea și un instrument de scris. Și nu le-ar mai fi pus conexe cu Felonul. Iar dacă felonul era o pelerină sau o haină obișnuită, oare nu își putea face alta, acolo unde era? Sigur că putea, doar a stat 2 ani de zile cu făcătorii de corturi, Acvila și Priscila, bunii creștini, Sfinții și frații noștrii, care se roagă pentru noi, chiar și acum. Dar nu a vrut să-și facă alt felon, pentru a sluji cu el Sfânta Liturghie, pentru că atunci, până în secolul 5, un preot și un episcop, avea brodat numele lui, pe veșmintele sale de slujire, alături de alte broderii manuale de Sfinte Cruci, de heruvimi cu 6 aripi, de Sfinte Icoane și alte simboluri creștine. Și îl purta până se rupea și era inutilizabil, apoi se ardea, pentru a nu fi pângărit, fiind un obiect liturgic sfânt, la fel ca și chivotul legii, de exemplu. Abea din secolul 6, când s-a mai dezvoltat bogăția Bisericii, episcopii, preoții și diaconii aveau mai mult rânduri de veșminte, și nu își mai brodau numele lor pe ele și le putea da, de la unii la alții, spre a sluji cu ele. Citat:
Și da, Sfântul Apostol Pavel, nu a putut sluji, până nu a primit felonul și cărțile de slujbă. Și nu, nu a făcut luni de zile. De la Troada (Troia) unde ajungea Timotei, ca să ia Felonul de la Carp, și cărțile și pergamentele, până la Roma, unde era Pavel, era cale de 3 săptămâni. Deci o lună jumate ambele drumuri. Citat:
În secolul 1? Ești sigur că te-ai rugat Domnului și ai cerut rugăciunile Sfinților, înainte să scrii aceste cuvinte? Unicitatea lor, de care spui, le face să fie atât de dorite. Anume, conținutul din ele: comoara Sfintei Liturghi. Deci nu erau substituibile sub nicio formă, ai grijă să nu te contrazici, frate drag. Pe atunci nu erau încă descoperite industriile, precum cea a tiparului, apărută abea 1800 de ani mai târziu. Chiar în anii 1850, în țara romînească, prima Biblie ce s-a tipărit vreodată în limba romînă, de până atunci, cea tipărită în 1688, se cumpăra pe atunci, în 1850, cu 50 de oi. Atât trebuia să dai, ca să primești atunci de la tipar, o Biblie. Sigur că își permiteau doar boierii, restul oamenilor, memorau pe de rost, slujbele și Evangheliile și Apostolii ce se citeau. Iar în secolul 1, ca să ai cărți și pergamente, trebuia să fi aristocrat, patrician, sau profesor la școlile vremii, foarte puține și de renume mare. Iar Pavel, pentru că a studiat la picioarele înțeleptului Gamaliei, el, Pavel, a fost la rândul lui, unul din acei profesori, deși evreu, era cetățean roman, cel mai școlit dintre Apostoli, de aceea avea cărți și pergamente, și a scris epistolele către comunitățile de creștini (se crede că mai multe de 14, dar s-au mai și pierdut), și își scria învățăturile cele prin viu grai și mai ales, desigur, avea scrise Sfintele slujbe, precum Sfânta Liturghie ce ținea 5-6 ore, prima Liturghie, scrisă de Sfântul Apostol Iacov. Dumnezeu să te întărească, să-ți îngustezi calea, ca să te poți mântui. Iertați-mă și "rugați-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17)
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.
Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice. Biblia |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Deci nu le cerea pentru sine, ca sa slujeasca el nu stiu ce liturghie. Ci ca sa le lase celor de acolo pentru vremea cand el nu va mai fi printre ei. Este mai mult ca sigur vorba despre carti cu caracter religios.. Iar despre haina spune ca o cerea pentru ca nu vroia sa ia alta haina de la altcineva. Traducerea de acolo se pare ca e gresita. De asta spune chestia cu mainile care au lucrat pentru trebuintele lui. Uite cum e in arhiva catolica de pe internet : "But the cloak he requires, that he might not be obliged to receive one from another. For we see him making a great point of avoiding this; and elsewhere, when he was addressing those from Ephesus, he says, "You know that these hands have ministered to my necessities, and to those that were with me" Acts 20:34-35; and again, "It is more blessed to give than to receive." Dar haina o cere pentru a nu fi obligat sa primeasca alta de la altcineva. Pentru ca-l vedem cum incearca sa se fereasca de acest lucru; Si altundeva atunci cand se adreseaza celor din Efes el spune : " Voi înșivă știți că mâinile acestea au lucrat pentru trebuințele mele, și ale celor ce erau cu mine" si iar " E mai fericit a da decat a lua" . Restul sunt inchipuirile tale. Nu spune nicaieri ca haina ar fi nu stiu ce vesmant liturgic sau ca i-ar fi trebuit ca sa slujeasca nu stiu ce liturghie. E urat ca le dai palme altora si pretinzi ca le plangi de mila. E mult mai cinstit unul care iti spune pe fata ca bati campii. Si tu de obicei ii bati de-i lasi lati. ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Ca sa nu mai mentionam ca pe vremea aceea Liturghia era extrem de simpla, si nici vorba de slujire preoteasca in sensul actual. Nici nu avea cum sa fie altfel, dat fiind timpul extrem de scurt trecut de la intemeierea Bisericii.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Și Sfânta Liturghie nu e învățătură? Este. Slujbele sunt descoperirea și înțelegerea creștinismului. Pavel le cerea pentru sine, că dacă n-avea nevoie de ele, nu le cerea, nu? Și le cerea doar ca să le lase credincioșilor, după moartea lui? Greșit. Atunci putea spune: după plecarea mea la Domnul, las felonul, cărțile și pergamentele la Timotei, sau Marcu, la Luca, sau la cine amintește în epitola a doua către Timotei. Dar nu, Pavel avea nevoie de felon, de cărți și pergamente, ca o triadă a slujirii lui. Slujea Liturghia și avea scrise și învățăturile acolo. Chiar cu două versete mai sus, înainte să ceară Felonul, spune că are nevoie de Marcu, să-l ajute în slujire. Și apoi, după trecerea lui la Sfinții lui Hristos, acele cărți și pergamente reveneau comunității creștinilor, că doar n-o să le îngroape cu el, nu? Citat:
Traducerea Bibliei e greșită, nu? Nu e Felon, e o haină oarecare, ce-o cere Pavel, că-i era tare frig și alte haine să-și pună pe el, n-avea, nu? Sau era pelerină de ploaie, nu? Ploua tare pe-acolo, la Roma și-i trebuia pelerină... Și tu ești lup în piele de oaie, strecurat prin stâna sufletelor iubitorilor de Hristos? Hai să vedem, lupule, prima Biblie în limba română arhaică veche a Noului Testament, din anul 1648, că mi l-a dat Domnul, să-l am în bibliotecă: "Iară veșmântul ce-am lăsat în Troada la Carp, adu-l cînd veri veni, și cărțile, mai vîrtos ceale de piiale (pergamentele)" Apoi, prima Biblie întreagă, cu Noul și Vechiul, scrisă vreodată în limba noastră, în anul 1688, în copia dată mie de Domnul, scrie așa: "Pre felonul care am lăsat în Troada la Carpu, venind, îl adu, și cărțile, mai vîrtos ceale de piale (pergamentele)." Iar apoi, Biblia din 1914 (an la care nici un soi de neo-protestantism nu era încă în România), scriu din ea și scrie așa: "Felonul care l-am lăsat în Troada, la Carp, venind să-l aduci, și cărțile, mai vârtos cele de piele (pergamentele)" Iar Biblia în engleză, cea ortodoxă, e traducerea new king james version, nu sunt deloc mulțumit de semantica și dialectul foarte sărac în sensurile și morfologia limbii engleze, că engleza e o limbă foarte săracă, față de greacă, care-i cea mai bogată limbă din toate câte-au existat vreodată pe pământ. Deci în biblia engleză, e tradus grecescul "phelonos" cu englezescul "cloak", care înseamnă și haină și pelerină și mantie și pardesiu, etc. din cauza sărăciei limbii engleze. Deci nu, e imposibil să fie închipuirile mele, te rog să mă ierți dar ești legat în adâncă înșelare diavolească, și nu o simți, ca să o poți birui, pentru că nu te nevoiești, nu faci nevoință și faci foarte puțină milostenie. Dar ăsta-i alt subiect. Și nu, nu am dat palme nimănui, am mărturisit Adevărul, apărându-L și susținându-L, nu că ar avea nevoie, ci din dragoste. Faptul că adevărul pe unii îi ustură, iar pe alții îi bucură, asta-i fiindcă unii sunt în pace și dragoste cu Adevărul, iar alții împotriva Lui sau ignoranți și indiferenți, iar când Adevărul le mai atrage atenția că respiră aerul pe care El, i l-a dăruit, lor nu le convine. În fine, tu ești undeva la mijloc, nu știi ce să alegi, din cauza mândriei, lipsei smereniei și ura față de ascultarea și supunerea de cei mai mari ierarhici din Biserică. Așa învață modernismul, că-i condus de ateismul materialist. Dar asta-i altceva. Să nu mai faci doar pe moralistul, ci să și trăiești ce spui și crezi, anume să trăiești în Biserică, pentru Hristos și pentru Sfinți, să putem împreună să ajungem ca ei, avându-i exemplu. Domnul să-ți ajute, fratele meu drag cu mintea de lup. Citat:
Adriane, frățior, nu știu dacă ai citit și cât te-ai ostenit să citești din ce am scris în postul anterior, dar înainte Liturghia ținea între 4 și 5 ore. Prima Liturghie a fost scrisă de Sfântul Apostol Iacov, și era foarte lungă, se ținea seara, când creștinii se întorceau de la munca câmpului, sau se ținea noaptea, în catacombe, ca și o priveghere în rugăciuni, toată noaptea, cum și azi se face la multe mănăstiri, dar și la unele Biserici din Timișoara, când organizează Preasfințitul nostru episcop Paisie, privghere de toată noaptea, sau până la 3-4 dimineață. Deci, apoi, fiincă creștini s-au înmulțit, veneau oameni noi în Biserică, care nu erau așa de trăitori, și oboseau din cauza Liturghiei de 5 ore a Sfântului Apostol Iacov, și cârteau cu nemulțumire, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Grigorie Teologul, scrie fiecare câte o Liturghie, în Duhul Sfânt fără să știe unii de alții, Liturghiile se vor asemăna foarte mult, și toate 3, țineau aproximativ 2 ore. Scurtarea Liturghiei s-a petrecut în secolele 4 și 5. Până atunci ținea 5 ore. Și creștinii cei noi, mai puțin râvnitori și nevoitori, au fost mai mulțumiți. Iar slujirea preoțească și arhierească, a episcopilor, așa e, nu era ca și acum. Ci era mult mai intensă, cum spune Pavel la episcopul Timotei: "Duhul să nu stingi". Deci avea Duhul Sfânt cu foc mistuitor înăuntrul lui, Timotei, și slujea cu multă râvnă, dragoste jertfelnică și se nevoia mult, la fel ca toți episcopii și preoții și diaconii, din primele sute de ani. Apoi Biserica s-a răspândit foarte mult, și au fost mai puțini oameni îndumnezeiți, fiindcă doar ei sunt autoritatea în Biserică. În fine, e mult de scris, Adriane, dar până nu te oprești din alergătura ta prin umor, prin politică, prin alte prostiaore străine de Biserică și de mântuire, în ele fiind, nu vei putea să trăiești și să te nevoiești, spre dobândirea îmbunătățirii celei mântuitoare ție și aproapelui, ci vei rămâne în cunoștiințe creștinești de cultură generală, îmbrăcate în prejudecăți proprii, idei și sensuri imaginare de multe ori, din cauza neputințelor tale. Dar când vei începe să te smerești cu adevărat, să fi blând și iubitor, să te rogi mai mult, să înmulțești toate virtuțiile, atunci vei descoperi și vei simți, altfel și te vei îmbunătății altfel. Poate asta mai spre bătrânețile tale. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.
Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice. Biblia Last edited by Igor_Paslusnik; 01.11.2015 at 15:43:01. |
|
|||
|
|||
![]()
Mai omule, eu inteleg ca iti place sa scrii mult, dar nu era vorba despre traducerea Bibliei, ci despre traducerea Omiliei la Timotei a Sf. Ioan Gura de Aur. Acolo e tradus prost in romana, pentru ca nu are nici un sens.
Dincolo de asta ... eu nu mai am nimic de adaugat. ![]() |
|
|||
|
|||
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Multumesc frumos. Din pacate nu facem mereu efortul de a fi vigilenti sau treji in raport cu toate aceste variabile care se strecoara in viata noastra. De aici numeroasele forme de balci autointretinut. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Totusi, triada vesmant-carti-pergamente ne duce cu gandul in primul rand la slujirea preoteasca, la actul liturgic. Eu cred ca e vorba despre felon. Pavel nu ramane in Scriptura pentru lucruri minore, deci cred ca e potrivit sa intelegem textul legat de cele majore (liturgice, mai intai), chiar daca e plauzibila si o alta interpretare. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu, argumentul acesta cu valoarea sentimentala nu cred ca i se potriveste Apostolului. Dimpotriva, pentru un misionar de talia lui Pavel cred ca totul se cere inteles prin prisma activitatii lui de capatai. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Apoi cred ca e vorba si despre cresterea corespunzatoare a ponderii predicii. Necesita timp si aceasta, care nu era deloc lipsita de importanta, preotul/episcopul fiind prins, in mod inevitabil, in jocurile societatii de atunci. Vremurile erau complicate, se petreceau simultan atatea si atatea lucruri (multe interese se suprapuneau cu cele ale Bisericii), ca urmare preotul era silit sa acorde timp si energie suplimentare pentru predica, pentru sfatuire, uneori pentru critici directe la adresa carmuitorilor sau a unor grupuri foarte active politic/civic. |
|