![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Talentul nu l-am contestat.....doar genialitatea !!!!
|
|
|||
|
|||
![]()
Și ai mai contestat și faptul că e cel mai mare poet român. Dacă vrei să știi, a mai fost apreciat și de străini și a fost tradus în multe limbi, cică ar fi îmblânzit limba germană, numai că mie nu mi s-a părut niciodată aspră. Era un poet care nu scria de dragul de a scrie, ci trăia poezia, chiar cu greu i-au smuls colegii de la "Junimea" poeziile ca să le publice.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
E un poet national,dar sa nu uitam faptul ca a avut o moarte prematura,pana la 39 de ani a a creat o opera care l-a consacrat in istoria literaturii romane,totusi avea un potential enorm,deci putem vorbi despre un om de geniu,de valoare europena, sau puteam.Insa nu-l putem compara cu Blaga,Bacovia sau altii autori la fel de prolifici,intrucat subscriu altor curente,Eminescu a fost un exponent al romantismului,Blaga al expresionismului si Bacovia al simbolismului.Dar totusi judecand obiectiv arta eminesceana impresioneaza,atat ca forma cat si ca,continut,totusi nu putem sa-l putem pe Blaga sau pe Bacovia poeti nationali intrucat primul este un exponet al meditatiilor filosofice,iar al doilea un exponet al macabrului,sumbrului etc.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Depinde de interpretare...Pana si realitatea bacoviana m-a miscat mai profund! Recunosc...nu ma consacra literaturii poezia, dar in materie de versuri imi mentin opinia : a fost un poet cu talent , dar nu genial ! Sic cogito! Nu mai incercati sa schimbati parerile celor ce nu judeca precum voi....nu denota o anume calitate , intr-un dialog si in plus nici nu schimba absolut nimic ! Tristetea apelor adanci "Cand goarna suna rece Rece stau Si diminetile acelea de lumina Imi amintesc ... Surade floarea transformata in cenusa Si din tacute umbre lacrimez Ce-ar vrea sa stau, ce-ar vrea sa fug Ce-ar vrea la usa Nepotrivirea-n sine s-o alung Doar ca visez ... Ca s-au infipt in nori intamplatoare randuri Ori s-au deschis in cercuri peste ape - Acele ganduri Ce trist ma simt si cat de singur Si imi ajunge ! " Nichita Last edited by calator prin ploaie; 17.01.2011 at 20:36:46. |
|
|||
|
|||
![]()
Așa cum au remarcat și alții, mulți, Eminescu nu are ce căuta în Sinaxarul Bisericii chiar dacă a fost un om de excepție și pentru care el este canonizat în canonul Literaturii și Culturii Rumânești. Ceea ce cred că ar mai fi de spus este că trebuie să observăm și să luăm act de indiferența cu care Biserica (BOR) l-a tratat și îl tratează pe acest martir pentru dreptate și adevăr al Națiunii Rumâne, de lipsa de considerație și de solidaritate a clerului BOR față de Mihail Eminescu. Din punctul meu de vedere este absolut inadmisibil, chiar dacă Eminescu nu era un ortodox convins și nici practicant, însă lupta lui pentru cultura rumânească, pentru dreptatae și adevăr pentru Națiune, căutările și descoperirile lui în plan filozofic și metafizic (iar poezia lui are pe alocuri o evidentă vână religioasă, chiar dacă nu creștină, dar trebuie să ținem cont că sfera religiosului este cumva mai vastă decât cea strict a creștinismului, chiar dacă în Creștinism este Adevărul), râvna lui ferventă pentru cinste, moralitate, dreptate, pentru valori autentice ale Omeniei, și multe alte lucruri, ar fi trebuit să genereze o mișcare de sensibilitate din partea clerului ortodox rumân și chiar și din partea mirenilor ortodocși pentru a studia opera lui, pentru a se pătrunde de ideile lui, pentru a primi călăuzirea lui, pentru a îi duce mai departe spre împlinire marile sale Idealuri, pentru a fi în cele din urmă alături de el și a îl sprijini atât în timpul vieții, cât și după moarte prin cinstirea autentică a memoriei lui. Eminescu a fost în realitate, și el a fost conștient până la urmă că acesta este Crudul și Tristul adevăr, SINGUR toată viața lui, neiubit și neapreciat cu adevărat de nimeni din vremea lui, și în special de "marea" Biserică Ortodoxă Rumână, singur împotriva tuturor. Așa că nu poate fi canonizat ca sfânt, în mod evident, însă BOR ar fi trebuit și ar trebui să se apropie de marile valori ale acestui Popor Rumân, să le dea atenția și cinstirea cuvenită (adică să mai și asculte de ei), să le dea îndrumarea spirituală și teologică de care au nevoie și să nu îi mai lase să se lupte de unii singuri împotriva tuturor, să fie alături de ei și să aibă grijă ca și rumânii ortodocși să își împroprieze valorile și să le mai pună în practică. Din nefericire BOR a eșuat și eșuează în continuare lamentabil din acest punct de vedere, și atunci nu ne mai mirăm de lipsa de unire, de iubire, de sprijin reciproc, de slujire reciprocă, de solidaritate din sânul Poporului Rumân. În timp ce mulți dintre clerici își văd de orientarea lor meschină prin această viață, neatenți la acești Mari Oameni cum era Mihail Eminescu (veșnică să îi fie pomenirea și binecuvântarea lui Dumnezeu să fie asupra lui), oameni care sunt în mod evident superiori cu mult din multe puncte de vedere slăviților clerici, astfel de Oameni, cum erau Eminescu sau Codreanu, își duc existența plină de singurătate, plină de tragism, plină de lipsă de considerație și de respect față de persoana și opera lor din partea conlocuitorilor, și asta în condițiie, cum am mai spus, în care niște Pigmei față de acest Mare Om care au ajuns pe funcții de clerici își duc mai departe calculele lor meschine și indiferente, grija lor pentru propria ogradă, când Eminescu era de mii de ori mai jertfelnic decât ei. Adevărul este, într-un anume sens, că este și greu pentru niște simple personaje cu mult inferioare unuia ca Eminescu, chiar și de pe funcțiile lor clericale, să priceapă un astfel de Om, să se înalțe cât se poate la valoarea lui și să îi mai și dea importanța care i se cuvenea și i se cuvine.
"Să blesteme pe-oricine de mine-o avea milă, Să binecuvânteze pe cel ce mă împilă, S-asculte orice gură, ce-ar vrea ca să mă râdă, Puteri să puie-n brațul ce-ar sta să mă ucidă, Ș-acela între oameni devină cel întâi Ce mi-a răpi chiar piatra ce-oi pune-o căpătâi. Gonit de toată lumea prin anii mei să trec, Pân' ce-oi simți că ochiu-mi de lacrime e sec, Că-n orice om din lume un dușman mi se naște, C-ajung pe mine însumi a nu mă mai cunoaște, Că chinul și durerea simțirea-mi a-mpietrit-o, Că pot să-mi blestem mama, pe care am iubit-o - Când ura cea mai crudă mi s-a părea amor... Poate-oi uita durerea-mi și voi putea să mor. Străin și făr' de lege de voi muri - atunce Nevrednicu-mi cadavru în uliță l-arunce, Ș-aceluia, Părinte, să-i dai coroană scumpă, Ce-o să asmuțe câinii, ca inima-mi s-o rumpă, Iar celui ce cu pietre mă va izbi în față, Îndură-te, stăpâne, și dă-i pe veci viață! Astfel numai, Părinte, eu pot să-ți mulțumesc Că tu mi-ai dat în lume norocul să trăiesc. Să cer a tale daruri, genunchi și frunte nu plec, Spre ură și blestemuri aș vrea să te înduplec, Să simt că de suflarea-ți suflarea mea se curmă Și-n stingerea eternă dispar fără de urmă!" (Mihail Eminescu, Rugăciunea unui dac, fragment) |
|
||||
|
||||
![]()
Să înțeleg din scrisele tale, că, deși nu prea le avea el cu ortodoxia, BOR greșește că nu-l face sfânt?
![]() Poate un pic și pe Ionică? ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Hm! Abia acum am descoperit acest topic... E adevarat ca Eminescu a suferit mult datorita rautatii acelor vremi, dar de aici si pana a deveni sfant, mi se pare putin prea fortat. Nu neaparat daca a fost sau nu impartasit... Nici cei care au murit prin inchisori nu au fost impartasiti si totusi unii sunt izvoratori de mir!...
Dar, daca ar fi sa se puna in dezbaterea BOR aceasta propunere, eu zic ca nu trebuie sa lipseasca si... Veronica Micle, femeia cuminte, putin maritata si putin amanta lui conu Caragiale!...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Nu spera când vezi miseii La izbânda facând punte, Te-or întrece nataraii, De ai fi cu stea în frunte; Teama n-ai, cata-vor iarasi Intre dânsii sa se plece, Nu te prinde lor tovaras: Ce e val, ca valul trece. Cu un cântec de sirena, Lumea-ntinde lucii mreje; Ca sa schimbe-actorii-n scena, Te momeste în vârteje; Tu pe-alaturi te strecoara, Nu baga nici chiar de seama, Din cararea ta afara De te-ndeamna, de te cheama. De te-ating, sa feri în laturi, De hulesc, sa taci din gura; Ce mai vrei cu-a tale sfaturi, Daca stii a lor masura; Zica toti ce vor sa zica, Treaca-n lume cine-o trece; Ca sa nu-ndragesti nimica, Tu ramâi la toate rece." |
|
|||
|
|||
![]()
„Avem adânca încredințare că Sfânta Născătoare de Dumnezeu i-a mijlocit mântuirea”
De altfel, o mărturie mult mai târzie, de prin 1886, din perioada ultimă a bolii, vine să confirme întoarcerea definitivă la credința izbăvitoare. Încurajat de Creangă să încerce și un tratament la bolnița Mănăstirii Neamț, Eminescu acceptă sugestia. Tratamentul nu s-a dovedit eficace, dar aura locului sacru l-a înconjurat pe bolnav cu clipe de liniște binefăcătoare pntru sufletul său. Căci, așa cum a consemnat un duhovnic al mănăstirii pe un Ceaslov, poetul a cerut să fie spovedit și împărtășit (era ziua de 8 noiembrie 1886, ziua Sfinților Voievozi Mihail și Gavriil, ziua lui Mihai). Și, după ce a primit Sfânta Împărtășanie, a sărutat mâna preotului și i-a spus: „Părinte, să mă îngropați la țărmul mării, lângă o mănăstire de maici și să ascult în fiecare seară, ca la Agafton, cum cântă Lumină lină”. Avem adânca încredințare că Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, în mila ei nesfârșită față de durerea și umilința lui, i-a mijlocit mântuirea. Astfel, „gândurile ce au cuprins tot universul” revin la matca Ortodoxiei românești pe care, dincolo de toate pendulările căutătorului de absolut, Eminescu a iubit-o și a apărat-o ca pe prima valoare a spiritualității neamului, întrupată în Biserica națională. „Pe patul de moarte, maica Benedicta le spunea prietenilor: <<Apărați-l pe Mihai!>>, iar filosoful Noica menționa că, de câte ori revenim să-l citim pe Eminescu, nu ne întoarcem niciodată cu mâinile goale. Și cam așa este! Dacă românii l-au considerat ca atare, acesta este poetul național.” (acad. Eugen Simion) Frumoase cuvinte dar mai ales spuse de cineva mai vrednic decât mine. Last edited by dorinastoica14; 14.01.2013 at 22:08:44. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
EMINESCU | saccsiv | Generalitati | 79 | 14.01.2013 10:52:02 |
Crestinismul lui Eminescu | Daniel777 | Biserica Ortodoxa Romana | 29 | 30.01.2010 15:38:33 |
Eminescu ateu? | pisi | Generalitati | 39 | 18.01.2010 16:49:03 |
EMINESCU | Gratiela20 | Generalitati | 0 | 21.03.2008 12:41:45 |
Mihai Eminescu - 157 | silverstar | Generalitati | 8 | 15.01.2007 18:18:59 |
|