![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Bun, asta stiu, si indulgenta se obtine de fapt numai pe spovedanie, fapte bune, rugaciune. Dar Pr Cleopa le descrie ca si cum papa sta la colt de strada si vinde indulgente la cine plateste mai mult. Ceea ce transmite o imagine foarte gresita si rautacioasa, de altfel.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu nu stiu de unde isi lua p. Cleopa ideile, nu pot decat banui;pastor pe in afara de varful de munte el a fost si bibliotecar si a citit se pare toata biblioteca manastirii, era om cu carte (bisericeasca) desi provenea dintr-o familie de tarani. Din ce carti s-a inspirat probabil: din ccele din scoala de la Kiev din sec al 17lea, unde Petru Movila a scris un catehism de influenta strict scolastica, desi ii contrazice pe catolici ii contrazice in stilul cel mai occidental posibil. Acolo au aparut si astfel de idei despre botez, despre viata de apoi (desi negau purgatoriul si limbele vad ca limbele le fac sa intre pe usa din spate). Faptul ca acesti parinti au luat si idei scolastice nu inseamna ca nu au putut fi parinti duhovnicesti. Au luat ce au gasit in vremea lor si le-au mai interpretat si ei mai departe. Un om duhovnicesc nu este intotdeauna si un mare teolog. da, stiu, lex orandi lex credendi, dar asta este idealul.. in practica nu e totul asa alb negru. De ex. sfantul Serafim de Sarov se inchina la icoane dulcege, foarte neortodoxe, in stilul sec 19, ca alea erau pe vremea lui. Inseamna din cauza asta ca nu era sfant?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pe langa canoanele pe care le citezi exista si alte hotarari ale parintilor dupa care nu se 're'boteaza decat ereticii care nu boteaza in numele sf Treimi; nici macare arienii nu erau botezati! Ca de obicei nu pot sa scot sursa acum, dar asta stiu de und esa o scot si cand o sa apuc o sa o caut. Faptul ca exista canoane contradictorii arata incaodata ca ele trebuie citite in context, si nu sunt absolute.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Exista traditia vie a bisericii care se manifesta prin multe voci, uneori exista mici diferente si trebuie tratate in duh eclezial, adica cu discernamant si cercetand toata traditia, nu numai un autor, fie el cat de celebru sau sfant. Cat despre influentele scolastice, nu sunt eu cea care a scris prima despre ele. Este un lucru cunoscut de teologii ortodocsi care au studiat problema, exista nu stiu cate carti despre asta.
|
|||
|
|||
![]()
Da, dar indulgentele nu inseamna iertarea pacatelor. Inseamna scurtarea pedepsei unor pacate deja iertate pe care altfel omul le-ar plati in purgatoriu. (am studiat de curand problema.. si eu credeam asa inainte)
|
||||
|
||||
![]()
Poate, dar problema in esenta ramane. Oricum, tot dispretul pentru aceasta doctrina, uita-te si tu cum suna: scurtarea pedepsei pentru pacate deja iertate. De aici pana la Ortodoxie, scuza-ma dar e ca de la pamant la cer :)
|
|
|||
|
|||
![]()
@Parintele Cleopa si vederi "influentate de catolici": Este prezent inca mult inainte de Cleopa ca atat copiii morti fara vina cat si alte categorii (profetii si dreptii pana la inviere, cei ucisi si prigoniti pe nedrept fara sa fi fost crestini etc.) nu au avut si nu au o sedere chinuita in lumea cealalta, chiar daca ea nu reprezinta paradisul, si in orice caz o asemenea marturisire nu e compatibila cu Purgatoriul asa cum il descriu catolicii. Subiectul e complicat, dar daca nu abordam in amanunt pe Grigore Palama si viziunea asupra energiilor necreate, precum si o intelegere foarte luminata a judecatii individuale a sufletelor, riscam sa nu stim ce spunem. Voi risca totusi sa zic asa: Dumnezeu nu are cronologie si nici topologie (locuri in spatiu) similare cu cele concepute de om, si nici lumea nevazuta nu se pliaza pe canoanele de spatiu si timp ale acesteia. Energiile divine de dinainte de veacuri sunt la stapanirea Duhului si judecata Fiului si prin insasi natura lor (necreata si netemporala) pot plasa fiintele in stari si locuri care scapa descrierii umane. Au existat sfinti teologhisitori care au discutat in amanunt aceste lucruri, puteti gasi indrumari in Filocalie dar nu sunt usor de inteles. La subiect vorbind, opinia nu este deloc catolica. Este chiar foarte ortodoxa asa cum a fost descrisa. Ea afirma asa: intrucat Dumnezeu este covarsitor de milostiv si dreptatile lui sunt ascunse, el poate alege ca judecata particulara a unui suflet sa se consume in mai multe feluri. Iadul si raiul sunt posibilitatile finale, dar ce fel se ajunge acolo e alta discutie. Exista sfinti vazatori in ortodoxie care au spus ca pentru asemenea situatii aparent judecata e pusa in suspensie pana se consuma viata celor responsabili. Mai nuantat: asa arata vazut de pe pamant, caci vederea dinainte de veacuri e cu neputinta de redat aici, unde traim sub timp. Exista un pasaj consensual in Apocalipsa, cu sufletele dreptilor stand "sub pecete", cerand dreptate si cerand sa se indeplineasca judecata. Intelegem ca nu orice fel de drepti, ci aceia care vor fi suferit din partea satanei si nu au apucat dreapta marturisire, intrucat este evident ca alti drepti, sfinti, martiri, sunt nu numai in Rai, ci s-a spus despre ei lamurit "si nici nu vin la judecata, ca s-au mutat de la moarte la viata".
Last edited by inorog; 28.01.2010 at 16:19:11. |
|
|||
|
|||
![]()
Eu am ramas surprins sa vad la Par Cleopa chiar si alte influiente in afara de cele catolice in discursurile sale tiparite.
Cea mai surprinzatoare este cea unde el indeamna la casatorii de la virste fragede 12-13 ani pentru pastrarea fecioriei, lucru care mi se pare hidos, asemanator hidusilor. In rest este interesant de citit, chiar si cu devierile de la ortodoxie, dar nu-i bai, deoarece acestea sunt ca niste mici trade-markuri ale fiecaruia, artificii prin care ies in evidenta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pe cind primim si noi o instiintare directa? o "improspatare" a memoriei noastre pacatoase omenesti...ca doar Dumnezeu stie! |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Al saptelea Sinod Ecumenic | Ekaterina | Istoria bisericii | 0 | 13.10.2012 01:07:32 |
Al optulea sinod ecumenic de la Florenta | Calin21 | Istoria bisericii | 3 | 08.10.2011 12:12:34 |
Cuvantarea PF Bartolomeu patriarhul ecumenic la sedinta Sfantului Sinod al BOR | mihailt | Generalitati | 1 | 28.10.2010 23:47:48 |
Sfantul Sinod al saptelea ecumenic | mihailt | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 17.06.2009 15:56:40 |
Se pregateste un nou sinod ecumenic? | mihailt | Despre Biserica Ortodoxa in general | 3 | 10.11.2008 23:28:33 |
|