Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Alte Religii
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.01.2009, 17:58:34
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
Apropo de fapte bune,indiferent ca suntem crestinti,budhisti sau apartinem altor religii:acele fapte bune nu cred ca trebuie savarsite din dorinta de a ne deschide ca un fel de "cont" la Doamne Doamne,care va tine cont in viata de apoi sau in alte existente viitoare de ele si ne va rasplati.Deasemenea,nu trebuie sa ne ferim de fapte rele,pentru ca apoi vine Doamne Doamne cu "nuiaua" si ne pedepseste.
Desi,este adevarat ca absolut orice are plata si rasplata in acest univers,eu zic ca este mult mai important sa facem aceste lucruri din suflet si din dragoste pentru fiintele care ne inconjoara.Cred ca abia atunci Il vom intelege pe Dumnezeu cu adevarat.
Noi, ca ortodocsi, nu ne permitem sa ne luam doar dupa instinct, ci trebuie sa tinem cont de educatia noastra religioasa, iar faptele noastre sa fie facute din dragoste, in sensul dragostei fata de aproapele si in primul rand fata de Dumnezeu.
Chiar daca pe undeva suna la fel, diferentele sunt totusi mari.
Reply With Quote
Vechi 11.01.2009, 04:10:48
fluffy fluffy is offline
Junior Member

Data înregistrării: 11.01.2009
Locație: Brasov
Implicit

N-am apucat sa citesc tot topicul, dar intrebarea mea e urmatoarea:
de ce sunteti atat de siguri ca principiul budismului este total gresit? sau in orice caz, mai gresit ca cel al ortodoxismului?
Reply With Quote
Vechi 11.01.2009, 08:39:05
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Noi, ca ortodocsi, nu ne permitem sa ne luam doar dupa instinct, ci trebuie sa tinem cont de educatia noastra religioasa, iar faptele noastre sa fie facute din dragoste, in sensul dragostei fata de aproapele si in primul rand fata de Dumnezeu.
Chiar daca pe undeva suna la fel, diferentele sunt totusi mari.
La ce foloseste urmarea intocmai a unei educatii religioase,daca sufletul ramane inconjurat de gheatza?
Reply With Quote
Vechi 13.01.2009, 02:49:54
Anca-Miha
Guest

Implicit

HEAVEN: La educatia religioasa trebuie sa adaugam negresit si credinta, care isi are locul in inima. Credinta inseamna dragoste de Dumnezeu si de aproapele. Daca ai dragoste, cum sa fii de ghiata?!?

FLUFFY: Noi asa credem si ne bazam pe cuvintele Domnului din Evanghelii, ale Sfintilor Apostoli si ale Sfintilor, care au primit intelepciune prin Sfantul Duh.
As mai aminti experientele proaste ale crestinilor cu budismul. Au povestit ei insisi. Mie atata imi ajunge; restul ar fi pierdere de timp.
Reply With Quote
Vechi 13.01.2009, 09:00:24
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Implicit

Draga Anca,eu am vazut multe persoane care au o educatie religioasa,o respecta aproape cu strictete,au credinta,dar deschisi sufleteste nu sunt deloc!
Sunt oameni care fac anumite fapte bune sau nu fac altele rele dintr-o frica prost inteleasa de Dumnezeu,nu din iubire.Ba mai mult,unii chiar ajung sa epateze,sa judece si sa ii sfideze pe cei din jur cu "credinta" si faptele lor bune si au un aer de superioritate pe care eu nu il pot intelege.Eu strict la aceste persoane ma refeream,ca nu ar fi de dorit sa se ajunga in acest punct,pentru ca,atunci,toata educatia lor religioasa si credinta sunt egale cu un mare 0 barat,pentru ca este clar ca nu au inteles,de fapt,singurul lucru elementar: ca Dumnezeu este iubire!
Reply With Quote
Vechi 13.01.2009, 22:55:22
Anca-Miha
Guest

Implicit

Heaven, cand incepem sa discutam despre ceva, trebuie sa avem lucrurile clare in minte.
Pana aici am discutat despre oameni, care sunt reci ca ghiata, desi respecta riguros cele primite printr-o edcatie religioasa.
Acum revii si afirmi ca acestia nu au "deschidere". Ma intreb la ce sa fie deschisi?!? Educatia religioasa le da deschiderea necesara; o depasire a limitelor impuse de credinta, nu inseamna deschidere, ci o desconsiderare a ceea ce inseamna acea credinta. Deci, daca eu incep si-i spun unui ortodox ca budistul are dreptate cand spune ca trebuie sa acceptam binele si raul; ca trebuie sa ne inchinam diverselor divinitati, bune sau rele toate acestea nu sunt decat o luare in deradere a credintei ortodoxe, caci aceasta ne invata sa ne inchinam doar Dumnezeului Treimic, si sa ne indepartam de rau, optand pentru bine. Si atunci te intreb ce avem totusi comun cu filozofii care merg in directia opusa celei ortodoxe si ce dialog poate avea loc intre acestea doua?!?
Reply With Quote
Vechi 14.01.2009, 07:51:20
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Heaven, cand incepem sa discutam despre ceva, trebuie sa avem lucrurile clare in minte.
Pana aici am discutat despre oameni, care sunt reci ca ghiata, desi respecta riguros cele primite printr-o edcatie religioasa.
Acum revii si afirmi ca acestia nu au "deschidere". Ma intreb la ce sa fie deschisi?!? Educatia religioasa le da deschiderea necesara; o depasire a limitelor impuse de credinta, nu inseamna deschidere, ci o desconsiderare a ceea ce inseamna acea credinta.
Draga Anca,ma refer la deschiderea sufleteasca,la iubire visavi de fiintele care ne inconjoara,asta indiferent de religia din care facem parte.Tu despre ce gen de deschidere vorbesti?
Si vorbind de aceasta deschidere sufleteasca,cunosc destule persoane care respecta o educatie religioasa la modul cel mai strict,dar iubire de oameni nu au deloc,se comporta exact cum am scris mai sus,nu de alta,dar deja ajung sa ma repet....
Reply With Quote
Vechi 14.01.2009, 13:57:31
Anca-Miha
Guest

Implicit Dragoste de aproapele

Heaven, mi-ar place sa ma pot adresa tie, spunandu-ti pe nume...
"Deschiderea" a fost abordata de tine, nu de mine.
Acum inteleg ca vorbesti despre dragostea de aproapele, pe care, daca citesti in postarile de mai sus, o vei gasi ca facand parte din credinta ortodoxa. Fara dragoste nimic nu se poate:

Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel
Cap. 4,21. Ce voiți? Să vin la voi cu toiagul sau să vin cu dragoste și cu duhul blândeții?

Cap. 13,1. De aș grăi în limbile oamenilor și ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare și chimval răsunător.
2. Și de aș avea darul proorociei și tainele toate le-aș cunoaște și orice știință, și de aș avea atâta credință încât să mut și munții, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
3. Și de aș împărți toată avuția mea și de aș da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi folosește.
4. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește.
5. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul.
8. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii - se vor desființa; darul limbilor va înceta; știința se va sfârși;
13. Și acum rămân acestea trei: credința, nădejdea și dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.

Cap. 14,1. Căutați dragostea. Râvniți însă cele duhovnicești, dar mai ales ca să proorociți.
Cap. 16,14. Toate ale voastre cu dragoste să se facă.
24. Dragostea mea cu voi toți, în Hristos Iisus! Amin.

Vezi, deci, ca dragostea este elementul principal, liantul dintre oameni, care este nelipsit din credinta ortodoxa.

Dar daca crezi ca mai lipseste ceva credintei ortodoxe, te rog sa spui.

Trebuie precizat, ca nu toti suntem la acelasi nivel de credinta: unul este mai iubitor, altul este mai rabdator, altul inca se maniaza, iar altul inca mai cleveteste; toti avem inca multe de invatat, dat tindem spre desavarsire si nu ne multumim cu mai putin. Sa nu luam lipsurile personale, din care avem cu totii in deajuns, drept lipsuri ale credintei noastre. Credinta ortodoxa este perfecta, asa cum desavarsit este Domnul nostru Iisus Hristos, al Carui trup este Biserica. Lipsurile, imperfectiunile, caderile sunt numai ale oamenilor, caci materia este inclinata spre patima; iar cel cu patimi nu poate fi desavarsit. Abia cel, care s-a curatat de patimi poate fi considerat desavarsit, indumnezeit. Iata deci catre ce tindem noi avand credinta in Iisus Hristos, Domnul nostru.
Reply With Quote
Vechi 21.01.2009, 23:08:54
Kopela Kopela is offline
Junior Member

Data înregistrării: 21.01.2009
Implicit Buna seara

As vrea sa stiu de ce sunt atat de creticati cei care se indreapta care vor sa se indrepte sau fac parte din alta religie.NU este vine a nici unui copil ca atunci cand se naste iar parintii sai fac parte dintr-o anumita religie automat si el are aceeasi religie.Copilul Ar trebui lasat sa aleaga dupa o anumita varsta spre 20 ani dupa ce se informeaza corect sa-si aleaga spre ce sa se indrepte.Fiecare om are dreptul sau.Numai traim in vremurile in care daca eapartinei unei alte religii erai omorat.NU zic ca nu se mia intampla asta si acum dar oricum acum numai este ca atunci.Budismul din punctul meu de vedere are trebui practicat doar de cei care doresc religia ni se impune din nastere de aceea gandim asa.Ca va garantez ca daca va nasteati intr-o familie de musulmati ati fi fost adeptii Coranului
Tindeti marea majoritate sa discrimitati.Iar Biblia din cate stiu eu zice ca sa ne acceptam aproapele indiferent de religie indiferent de culoare etc.Daca ma nasc in Japonia sa zicem acum trebuie sa fiu omorata de cineva din romania doar pentru ca nu sunt roman?Daca sunt budista inseman ca trebuie sa ma respingeti si sa ma judecati?Eu stiu ca nimeni nu are dreptul sa judece pe nimeni inafara de Dumnezeu.Cadoar de aceea exista JUDECATA DE APOI daca multi dintre voi suneti deja fanatici si ingusti la minte imi cer scuze daca o luati ca pe o jignire imi pare rau dar incercati sa vedeti altfel lucrurile numai va limitati!In fond suntem oameni oamneii gandesc diferit iar judecata este una proprie sau ma rog asa ar trebui.Caci totusi suntem in secolul 21 nu zic ca nu mia exista si aucm exceptii dar incercati sa va formati o gandire mai larga mai deschisa
Reply With Quote
Vechi 22.01.2009, 05:52:23
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Kopela Vezi mesajul
As vrea sa stiu de ce sunt atat de creticati cei care se indreapta care vor sa se indrepte sau fac parte din alta religie.
Kopela, noi nu-i criticam pe cei, care apartin altei religii, ci discutam cu ortodocsii, care, incantati de cele intelese din alta religie, vor s-o lase pe a lor si a parintilor lor, fara sa stie ce se ascunde de fapt in spatele ei. Aparenta claritate ascunde de fapt o mare nebuloasa, de care acestia nu-si dau seama decat prea tarziu. Au fost multe cazuri.
Cu cel, care apartine altor religii, nu avem nici o treaba.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Are budismul asemanari cu crestin ortodoxia?Parerile fratiilor voastre mihailt Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 45 31.03.2010 19:37:22