Citat:
În prealabil postat de Dumitru73
ca tot suntem la capitolul babisme, as vrea sa ma refer la obiceiul de a pune haine, obiecte, pe jos in biserica, pentru a trec preotul peste ele in timpul vohodului mare.
nu stiu daca aceasta practica are o baza teologica, dar cred ca tine mai mult de superstitie.
imi amintesc ca in urma cu 15 ani mergeam la biserica sf. Stelian din Bucuresti.
in biserica slujeau un preot si un diacon ce era trecut bine de 70 de ani.
intr-o duminica la vohodul mare, lumea s-a adunat ca de obicei in fata, sa puna haine, sa atinga slujitorii altarului, sau sa fie atinsi pe cap cu sf. potirul si sf. disc, cum este obiceiul.
primul iesea diaconul, cu sf. disc.
desi era batran era inca in putere.
cu toate acestea, cineva ce a vrut sa-i sarute haina, s-a impiedicat de cei ce se trantise-ra pe jos si in cadere, din reflex, s-a apucat de haina diaconului. era chiar partea ce atarna sub maini.
ce a urmat?
diaconul a scapat din maini sfantul disc. sfintitele daruri s-au imprastiat pe jos. pe oameni, pe podea. multi s-au ridicat si au incercat sa se retraga, calcand in picioare sfintitele daruri.
a fost un moment oribil.
noi din strana priveam inmarmuriti. diaconul a ramas, pur si simplu, blocat cu mainile in fata cateva minute.
preotul insa a reusit sa se stapaneasca si a continuat slujba.
a durat mai mult ca de obicei, pentru ca a trebuit sa refaca proscomidia.
nici acum nu stiu daca este bun acest obicei. eu il consider gresit, superstitios, dar nu stiu care este pozitia oficiala a Bisericii.
|
Citat:
În prealabil postat de Dumitru73
imagineaza-ti ca multi dintre cei ce merg la biserica nu cunosc cu exactitate fiecare moment al Liturghiei.
multi credeau ca sunt sfintele daruri, snu sfintitele daruri.
adica, multi au crezut ca insasi trupul lui Hristos a fost rasturnat si calcat in picioare.
nu am mai auzit astfel de intamplari.
repet, a fost oribil.
|
Momentul in care se iese din altar cu discul si potirul se numeste "vohodul mare" si are loc INAINTE de sfintirea Darurilor, care in acel moment sunt numai Cinstitele Daruri, iar NU "sfintitele Daruri".
"Sfintele Daruri" sau "sfintitele Daruri" inseamna unul si aceleasi lucru: Trupul si Sangele Domnului. Ele se sfintesc dupa ce se revine cu aceastea in altar.
Deci, ceea ce a cazut de pe discul purtat de diacon erau doar Cinstitele Daruri, si in acest caz nu s-a comis chiar un sacrilegiu.
E adevarat ca ceea ce s-a intamplat tot pacat este, fiindca totusi nu mai erau simple bucatele de paine, ci erau deja Daruri pregatite in vederea sfintirii.