Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.01.2012, 15:19:58
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Am mai pus această întrebare și niciun adventist nu mi-a răspuns.

Dumnezeu a spus, clar și neechivoc: "În ziua în care veți mânca din el veți muri"

Atenție, nu a spus: veți deveni muritori, vă veți pierde nemurirea etc.

A spus: Veți muri. În acea zi, veți muri.

Deci, a mințit Dumnezeu ?
Vechi 10.01.2012, 15:25:05
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Am mai pus această întrebare și niciun adventist nu mi-a răspuns.

Dumnezeu a spus, clar și neechivoc: "În ziua în care veți mânca din el veți muri"

Atenție, nu a spus: veți deveni muritori, vă veți pierde nemurirea etc.

A spus: Veți muri. În acea zi, veți muri.

Deci, a mințit Dumnezeu ?
La această întrebare eu am răspuns și nu o dată... Dumnezeu n-a mințit, căci în acea zi chiar au început să moară. Și nu doar din punct de vedere spiritual, ci și fizic. Procesul de degradare fizică a ființei umane a început în acel moment cu moartea primelor celule, finalizându-se câteva sute de ani mai târziu cu "moartea sufletului"- ca să zic așa. Adică țărâna a intrat în țărână, suflarea de viață a mers la Dumnezeu, iar sufletul (ființa umană vie) a... murit.

Dumnezeu a spus "clar și neechivoc" (în originalul ebraic): "în ziua în care veți mânca din el, veți muri murind".

Last edited by osutafaraunu; 10.01.2012 at 16:35:33.
Vechi 10.01.2012, 18:44:11
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Poate să moară în sensul de a fi despărțit de Dumnezeu (adică sensul în care au murit sufletele lui Adam și Eva în ziua în care au păcătuit), nu în sensul de își înceta existența.
Cred ca trebuie sa ne dati unele lamuriri, la urmatoarele probleme, generate de afirmatia dvs.:
- Adam si Eva, desi mai aveau viata in ei, aveau suflete moarte;
- mortii din zilele noastre, desi sunt morti, au "suflete" (in intelesul dvs.) vii.

Incercati, va rog, sa lamuriti acest paradox. Unde isi continua fantomele ("sufletele") de morti existenta?

P.S. Cred ca cel mai bine ar trebui sa incepeti prin a cerceta ce inseamna "suflet", in acceptiunea biblica. Ideea ca "sufletul" este ceva precum o fantoma a mortului, va baga in multe incalceli si fundaturi.
Vechi 10.01.2012, 18:58:59
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul

P.S. Cred ca cel mai bine ar trebui sa incepeti prin a cerceta ce inseamna "suflet", in acceptiunea biblica. Ideea ca "sufletul" este ceva precum o fantoma a mortului, va baga in multe incalceli si fundaturi.
Dimpotrivă, ideea dumneavoastră că sufletul ar fi "ceva precum o fantomă a mortului", vă bagă în diverse aiureli.

Ortodoxia nu învață că sufletul este "ceva precum o fantomă a mortului", iar dumneavoastră, cel puțin din respect pentru ortodocșii și catolicii care cred în nemurirea sufletului, ați face foarte frumos dacă ați înceta să utilizați asemenea expresii caraghioase și insultătoare.

Citat:
Cred ca trebuie sa ne dati unele lamuriri, la urmatoarele probleme, generate de afirmatia dvs.:
- Adam si Eva, desi mai aveau viata in ei, aveau suflete moarte;
- mortii din zilele noastre, desi sunt morti, au "suflete" (in intelesul dvs.) vii.
Sensul la care mă refer eu este la fel de valabil în cazul protopărinților și în cazul contemporanilor noștri.

Sufletul, deși a fost zidit de către Dumnezeu să nu dispară, ci să existe veșnic, poate fi rupt din starea de grație sfințitoare care îl îndreptățește să se afle alături de Dumnezeu.

Această rupere o numesc "moarte a sufletului", ea se întâmplă cu voia noastră, prin păcat, și poate fi remediată, tot cu voia noastră, dar și cu, mai ales, pocăința noastră, de către Dumnezeu, prin harul lui Isus Cristos.

Morți sufletește și separați de Dunezeu au fost Adam și Eva când au ales să-L creadă drept mincinos și să Îi încalce porunca; morți sufletește suntem și noi atunci când păcătuim.

Nu-l putem face mincinos pe Dumnezeu (sau, mă rog, putem, cu consecințele de rigoare): Adam și Eva au murit în ziua în care au mâncat din fructul oprit, și întreaga spiță umană împreună cu ei.

Nu au "început să moară", cum susține domnul Trice, ci "au murit", cum a spus Dumnezeu.
Vechi 10.01.2012, 19:15:51
Banned

Implicit

Citat:
Dimpotrivă, ideea dumneavoastră că sufletul ar fi "ceva precum o fantomă a mortului", vă bagă în diverse aiureli.
Spuneti-mi dvs. ce termen sa folosesc pentru a desemna acea entitate, care paraseste trupul mortului si traieste, in continuare, independent, constient si activ. Eu ii zic fantoma. Oferiti-mi dvs. un alt termen (exclus "suflet nemuritor", pentru ca as contrazice Biblia).

Citat:
Sufletul, deși a fost zidit de către Dumnezeu să nu dispară, ci să existe veșnic, poate fi rupt din starea de grație sfințitoare care îl îndreptățește să se afle alături de Dumnezeu.

Această rupere o numesc "moarte a sufletului", ea se întâmplă cu voia noastră, prin păcat,
Conform teoriei dvs., eu (pacatosul) sunt in starea de"moarte a sufletului". Paradoxal, dar daca voi muri (deadevaratelea - cu ingropaciune), sufletul meu va fi viu (se va plimba prin purgatoriu, va fi intins de diavoli, etc).

Este ca in poezia lui Eminescu ("La steaua"). Azi traiesc dar sufletul este mort. Maine sunt mort dar sufletul va fi viu.

P.S. Am remarcat un singur adevar din spusele dvs.: sufletul moare (nu este "suflet nemuritor").
Vechi 10.01.2012, 19:19:22
Banned

Implicit

Citat:
Sufletul, deși a fost zidit de către Dumnezeu să nu dispară, ci să existe veșnic,
Ce inseamna "suflet" in contextul afirmatiei de mai sus? Se poate intelege ca este vorba de fiinta umana in intregime?
Vechi 10.01.2012, 19:28:49
Banned

Implicit

Citat:
Ce inseamna "suflet" in contextul afirmatiei de mai sus? Se poate intelege ca este vorba de fiinta umana in intregime?
Este vorba despre latura spirituală a ființei umane, acea latură care a fost creată "după chipul și asemănara lui Dumnezeu".

Urmare a unirii cu materia din care este alcătuit corpul uman, avem "ființa umană în întregime", trup și suflet, acea ființă umană a cărei restaurare completă o așteptăm la Judecata de Apoi, urmare a învierii trupurilor.
Vechi 10.01.2012, 19:30:56
Banned

Implicit

Citat:
Adam și Eva au murit în ziua în care au mâncat din fructul oprit, și întreaga spiță umană împreună cu ei.

Nu au "început să moară", cum susține domnul Trice, ci "au murit", cum a spus Dumnezeu.
Bineînțeles că au murit și din punct de vedere spiritual, în sensul pe care-l dă Scriptura: "morți în greșeli și păcate". Dar ei au început să moară și la modul cel mai concret, fizic. Așa cum le-a spus Dumnezeu: [מוֺת תָּמוּת] "murind tu vei muri" (Geneza 2,17).

Despre această moarte spunea versetul postat mai devreme de mine:

"Spune, rogu-te, că ești sora mea, ca să-mi meargă bine din pricina ta, și sufletul meu să trăiască datorită ție." (Geneza 12,13 - versiunea Cornilescu).

verset interpretat de dumneavoastră în ciuda evidenței ca fiind moarte spirituală a sufletului. Nu, stimate domn... aici e vorba literalmente de posibilitatea ca sufletului să moară.
Vechi 10.01.2012, 19:34:23
Banned

Implicit

Citat:
Spuneti-mi dvs. ce termen sa folosesc pentru a desemna acea entitate, care paraseste trupul mortului si traieste, in continuare, independent, constient si activ. Eu ii zic fantoma. Oferiti-mi dvs. un alt termen (exclus "suflet nemuritor", pentru ca as contrazice Biblia).
Na, dacă nu puteți să-i spuneți suflet, sau spirit, laolaltă cu restul creștinătății, puteți să-i spuneți și balabulalolubu, din punctul meu de vedere. Eu vorbeam strict despre respect când v-am făcut sugestia. Ați mai putea să-i spuneți "sufletul, în accepțiunea ortodoxă". Încă o dată, este chestiune de respect.

Dumneavoastră ce termen vă place să auziți din gura unui ortodox: "Aberațiile adventiste", sau "învățătura adventistă" ?

Citat:
Conform teoriei dvs., eu (pacatosul) sunt in starea de"moarte a sufletului". Paradoxal, dar daca voi muri (deadevaratelea - cu ingropaciune), sufletul meu va fi viu (se va plimba prin purgatoriu, va fi intins de diavoli, etc).
În primul rând, eu nu mă încumet să judec starea sufletului dumneavoastră. Dar, Biserica ne învață că dacă aveți păcate de moarte, adică dacă ați încălcat în mod liber și conștient o poruncă a Domnului, atunci, după moarte, vă așteaptă o eternitate în separație de Dumnezeu. Deaorece noi considerăm o asemenea stare ca fiind chiar mai rea decât moartea, încercăm, în general, să facem ce putem pentru a ne feri de ea.

Last edited by Erethorn; 10.01.2012 at 19:36:39.
Vechi 10.01.2012, 19:36:07
Banned

Implicit

Citat:
Urmare a unirii cu materia din care este alcătuit corpul uman, avem "ființa umană în întregime", trup și suflet, acea ființă umană a cărei restaurare completă o așteptăm la Judecata de Apoi, urmare a învierii trupurilor.
Domnule, faceți aceeași nefericită confuzie ca și frații noștri ortodocși... "Ființa umană în întregime" zidită la început de Creator era trup și suflare de viață, nu "trup și suflet". Sufletul viu a rezultat în urma acestei uniri. Căci chiar așa spune Scriptura (Gen 2,7): "suflet viu", asta presupunând că poate exista și un suflet mort.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre moarte si pomenirea mortilor AnnaEnache Intrebari utilizatori 42 13.06.2012 09:43:28
SA VORBIM DESPRE URA,PEDEAPSA SI MOARTE. bitza Generalitati 28 20.03.2011 02:05:27
Despre viata de dupa moarte georgian_osa Din Noul Testament 30 14.03.2010 18:49:29
Marturii despre moarte Iustin44 Generalitati 14 31.03.2009 23:59:56
despre randuielile de la moarte cuiva si parastase mara2008 Generalitati 1 20.05.2008 15:07:31