Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.02.2010, 17:01:11
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit iertare

Pai si daca altul iti face rau,chiar sfant de ai fi,nu trebuie sa ierti?
Vine cineva si iti da in cap in chilie,nu este aceiasi iertare?Nu trebuie sa iti invingi instinctul de autoconservare,dorinta de viata,ca sa zici 'Iarta-i Doamne caci nu stiu ce fac'.
Si pina sa ajungem la aceea nepatimire,in care sa nu mai fie nevoie de iertare(desi eu cred ca si atunci tot iertare fata de toti simitim), noi,oamenii nu trebuie sa ne iertam unii pe altii?
De ce atatea complicatii,si nu luam lucrurile simplu,asa cum au fost rostite?
Nu ca ar fi simple,caci nu eu am zis sa iertam ci Domnul.Ba chiar a pus iertarea sa catre noi,ca o conditie ca noi intre noi sa ne iertam.
Dar daca noi astia mici nu ne iertam,pentru ca ar fi ceva mult prea abstract si de neatins,cum sa mai ierte cei care nu au nici macar un dram de credinta?

Sa implinim deci porunca lui Hristos,asa cum El ne-a cerut-o
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 20:32:31
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Pai si daca altul iti face rau,chiar sfant de ai fi,nu trebuie sa ierti?
Vine cineva si iti da in cap in chilie,nu este aceiasi iertare?Nu trebuie sa iti invingi instinctul de autoconservare,dorinta de viata,ca sa zici 'Iarta-i Doamne caci nu stiu ce fac'.
Si pina sa ajungem la aceea nepatimire,in care sa nu mai fie nevoie de iertare(desi eu cred ca si atunci tot iertare fata de toti simitim), noi,oamenii nu trebuie sa ne iertam unii pe altii?
De ce atatea complicatii,si nu luam lucrurile simplu,asa cum au fost rostite?
Nu ca ar fi simple,caci nu eu am zis sa iertam ci Domnul.Ba chiar a pus iertarea sa catre noi,ca o conditie ca noi intre noi sa ne iertam.
Dar daca noi astia mici nu ne iertam,pentru ca ar fi ceva mult prea abstract si de neatins,cum sa mai ierte cei care nu au nici macar un dram de credinta?

Sa implinim deci porunca lui Hristos,asa cum El ne-a cerut-o
Complicatile vin atunci cand trebiue sa aplicam in practica cele atat bine stiute si rostite de tine , pentru-ca la teorie nimeni nu ne-ntrece . . ! Poate o sa te miri , dar am intalnit oameni mult mai iertatori decat cei ce se bat in piept cu a lor credinta, pentru ca mult conteaza si cei sapte ani de acasa si nu numai . Eu am vrut , dar vad ca nu ai inteles , sa-ti explic in scurtul nostru dialog , ca iertarea ramane o simpla lozinca si atat , de nu ne vom invinge mandria din noi pentru ca smerenia cea mult pomenita ( teoretic ) sa devina modul nostru de a trai , de a respira , de a gandi , de a trai . . . Te rog sa ma crezi ca tratezi extrem de simplist problema , pur teoretic , spunand ca asa a zis Domnul , sau ca asa trebuie sa facem pentru a implini porunca lui Hristos . . . Asta stie si un copil de clasa a doua a raspunde la ora de religie , dar de-l intrebi care este calea pentru a ajunge la o astfel de desavarsire ( normalitate ) , nu va sti ce sa raspunda . Draga Iustin nu aiuerea in tramvai am postat la pagina 9 " CUNOASTEREA CA PREMIZA A IUBIRII " ! ! ! Regret din tot sufletul ca nu ai inteles nimic , sau aproape nimic ! Doamne ajuta !

Last edited by cristiboss56; 15.02.2010 at 20:35:00.
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 20:49:36
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Am fost astazi la canonul Sf. Andrei Criteanul, a fost o slujba minunata! Mi-am amintit ca am mai fost odata. E o senzatie atat de intensa de pace sufleteasca... sa mergeti fiecare, daca aveti timp! mie nu mi-a parut rau sa stau in genunchi 2 ore, dimpotriva, ne mai smerim si noi!
Vechi 15.02.2010, 20:56:44
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Am fost astazi la canonul Sf. Andrei Criteanul, a fost o slujba minunata! Mi-am amintit ca am mai fost odata. E o senzatie atat de intensa de pace sufleteasca... sa mergeti fiecare, daca aveti timp! mie nu mi-a parut rau sa stau in genunchi 2 ore, dimpotriva, ne mai smerim si noi!
Te rog sa-l iei de mana pe Iustin , pentru-ca este tot din Bucuresti , si sa va bucurati impreuna de aceasta unica perioada . De puteam ii faceam eu invitatia , dar sunt foarte departe in aceasta perioada . Post binecuvantat !
Vechi 15.02.2010, 21:04:18
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Te rog sa-l iei de mana pe Iustin , pentru-ca este tot din Bucuresti , si sa va bucurati impreuna de aceasta unica perioada . De puteam ii faceam eu invitatia , dar sunt foarte departe in aceasta perioada . Post binecuvantat !
Multumesc la fel, post cu pace si bucurie! Eu o sa am cursuri dupa-amiaza, dar cum scap de la ele, dau o fuga la biserica din apropiere, ca sa mai prind putin din canonul Sf. Andrei Criteanul, ca este minunat! Fireste, Iustin este binevenit, numai sa nu fie prins de serviciu!
Vechi 15.02.2010, 21:46:02
Senior Member

Implicit

Mi se pare atat de frumos si de simplu sa ierti.
Acesta e adevaratul liant al intelegerii dintre oameni,si frumusetea celor ce petrec in ceruri . Fiecare sa ierte si sa puna mai presus de sine pe celalalt.
Este ca un munte .Ori de este cineva in varf,si a ajuns cu privirea la cer,ori de este la baza muntelui si a facut primul pas,drumul este acelasi ,catre mila lui Dumnezeu.
Este ca in pilda cu cel caruia i s-a iertat mult de catre stapanul sau ,si i s-a cerut ca la randul sau sa ierte doar putin aproapelui sau.
Nu e important numai capatul drumului,ci si primul pas,care il poti face chiar acum.
La fel sunt platiti si cei sositi in ceasul intai si cei sositi in ceasul al 11 lea .
Totul e scanteea aceea prin care zici: <<iertat sa fi, as fi putut gresi si eu >>
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 22:31:47
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Acesta e adevaratul liant al intelegerii dintre oameni,si frumusetea celor ce petrec in ceruri . Fiecare sa ierte si sa puna mai presus de sine pe celalalt.
Este ca un munte .Ori de este cineva in varf,si a ajuns cu privirea la cer,ori de este la baza muntelui si a facut primul pas,drumul este acelasi ,catre mila lui Dumnezeu.
Este ca in pilda cu cel caruia i s-a iertat mult de catre stapanul sau ,si i s-a cerut ca la randul sau sa ierte doar putin aproapelui sau.
Nu e important numai capatul drumului,ci si primul pas,care il poti face chiar acum.
La fel sunt platiti si cei sositi in ceasul intai si cei sositi in ceasul al 11 lea .
Totul e scanteea aceea prin care zici: <<iertat sa fi, as fi putut gresi si eu >>
Iertat sa fi , caci ne-ai iertat pe toti !
Vechi 15.02.2010, 22:47:11
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Plata nu se face diferentiat , ci :" Ca de veti ierta oamenilor gresalele lor , ierta-va si voua Tatal vostru Cel ceresc . Iar de nu veti ierta oamenilor gresalele lor , nici Tatal vostru nu va va ierta gresalele voastre " ( Mt. )
Vechi 18.02.2010, 02:05:16
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Arrow Sf. Ioan Gura de Aur ne spune:

Gânditi-va la toate greselile de care aveti a da socoteala – si, mai ales, sa uitati nedreptatile savârsite de altii voua, iertati pe cei care v-au jignit, ca sa aveti dreptul ca însiva sa fiti iertati – si sa câstigati, astfel, o usurare a necazurilor voastre. Grecii, fara vreo mare nadejde, dadura adesea, cu privire la acestea, dovezi de întelepciune. Si voi, care trebuie pâna la urma, sa parasiti lumea aceasta, cu atât de marete nadejdi, nu veti face-o – sau stati la cumpana?
Ceea ce se rezolva de la sine, nu va arogati si respectati astfel legea dumnezeiasca – si, mai degraba, lasati sa vi se stinga patima fara rasplata pentru voi, în loc de a merita o rasplata?
Daca lucrarea vremii va sterge ranchiuna, de aici nu puteti trage nici un folos. Veti zice ca aducerea aminte a jignirii va înflacareaza mânia? Aduceti-va aminte de tot binele pe care cel ce v-a jignit a putut sa-l savârseasca fata de voi, cum si de tot raul pe care l-ati facut altora.
V-a vorbit de rau, v-a acoperit de rusine? Aduceti-va aminte de ceea ce si voi ati zis de altii. Asa ca, va întreb, cum veti capata iertare, când voi n-o dati altora? N-ati zis nimic de rau? Dar ati auzit de atâtea ori multime de bârfe si le-ati primit, si aceasta este, desigur, o vinovatie.
Vreti sa stiti ce mare bine este uitarea jignirilor si ce placut este aceasta Domnului, mai presus de toate? El pedepseste chiar pe acei care se bucura de dreapta pedeapsa. Asadar, nu se cade sa calcam în picioare nici pe cei pedepsiti de Dumnezeu si nici pe cei care ne-au jignit!…
Se arata aici duhul milei, ceea ce place lui Dumnezeu mai mult ca orice. Nimic nu hraneste mai bine mila, ca iertarea jignirilor.
Celui ce a jignit, de asemenea Dumnezeu i-a aratat ce are de facut. I-a poruncit sa caute de îndata pe cel pe care l-a jignit, sa paraseasca chiar altarul ca sa-l afle si sa nu se reîntoarca la masa jertfei decât dupa ce s-a împacat cu acela.
Dar acesta nu-i temei ca sa asteptati sa vina el, caci de faceti asa, ati pierdut tot. Numai daca iesiti sa-l întâmpinati, Dumnezeu va pune înainte o rasplata nespusa.
Daca va împacati cu cel ce v-a jignit numai fiindca el vine spre voi, nu porunca dumnezeiasca este aceea care a statornicit din nou prietenia, ci numai gestul celuilalt. Asa ca veti ramâne fara cununa – iar premiul alergarii se duce la el.
Vechi 18.02.2010, 20:57:37
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de geo.nektarios Vezi mesajul
Gânditi-va la toate greselile de care aveti a da socoteala – si, mai ales, sa uitati nedreptatile savârsite de altii voua, iertati pe cei care v-au jignit, ca sa aveti dreptul ca însiva sa fiti iertati – si sa câstigati, astfel, o usurare a necazurilor voastre. Grecii, fara vreo mare nadejde, dadura adesea, cu privire la acestea, dovezi de întelepciune. Si voi, care trebuie pâna la urma, sa parasiti lumea aceasta, cu atât de marete nadejdi, nu veti face-o – sau stati la cumpana?
Ceea ce se rezolva de la sine, nu va arogati si respectati astfel legea dumnezeiasca – si, mai degraba, lasati sa vi se stinga patima fara rasplata pentru voi, în loc de a merita o rasplata?
Daca lucrarea vremii va sterge ranchiuna, de aici nu puteti trage nici un folos. Veti zice ca aducerea aminte a jignirii va înflacareaza mânia? Aduceti-va aminte de tot binele pe care cel ce v-a jignit a putut sa-l savârseasca fata de voi, cum si de tot raul pe care l-ati facut altora.
V-a vorbit de rau, v-a acoperit de rusine? Aduceti-va aminte de ceea ce si voi ati zis de altii. Asa ca, va întreb, cum veti capata iertare, când voi n-o dati altora? N-ati zis nimic de rau? Dar ati auzit de atâtea ori multime de bârfe si le-ati primit, si aceasta este, desigur, o vinovatie.
Vreti sa stiti ce mare bine este uitarea jignirilor si ce placut este aceasta Domnului, mai presus de toate? El pedepseste chiar pe acei care se bucura de dreapta pedeapsa. Asadar, nu se cade sa calcam în picioare nici pe cei pedepsiti de Dumnezeu si nici pe cei care ne-au jignit!…
Se arata aici duhul milei, ceea ce place lui Dumnezeu mai mult ca orice. Nimic nu hraneste mai bine mila, ca iertarea jignirilor.
Celui ce a jignit, de asemenea Dumnezeu i-a aratat ce are de facut. I-a poruncit sa caute de îndata pe cel pe care l-a jignit, sa paraseasca chiar altarul ca sa-l afle si sa nu se reîntoarca la masa jertfei decât dupa ce s-a împacat cu acela.
Dar acesta nu-i temei ca sa asteptati sa vina el, caci de faceti asa, ati pierdut tot. Numai daca iesiti sa-l întâmpinati, Dumnezeu va pune înainte o rasplata nespusa.
Daca va împacati cu cel ce v-a jignit numai fiindca el vine spre voi, nu porunca dumnezeiasca este aceea care a statornicit din nou prietenia, ci numai gestul celuilalt. Asa ca veti ramâne fara cununa – iar premiul alergarii se duce la el.
Daca ar intra pe acest forum ,parintele cuvantarilor nu ar vorbi despre vremi si dogme,ci despre puterea iertarii aproapelui si cum sa o dobandim.Ar fi foarte actual .
Acesti sfinti ma fac sa iubesc ortodoxia. Cel mai mult imi place ca intalnesc chiar pe Domnul in cuvintele lor.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Maica Domnului ajutorul nostru nemijlocit pe drumul Pocaintei ! cristiboss56 Pocainta 478 28.09.2024 22:37:42
A micsora timpul pocaintei costel Generalitati 14 14.01.2013 17:46:36
Drumul Crucii, Calea Pocaintei, nevointele duhovnicesti. alexmatei Spiritualitatea ortodoxa 0 16.03.2012 20:22:04
Triodul si judecarea aproapelui ioan cezar Sfintele Pasti - Invierea Domnului 11 29.02.2012 14:19:24
A inceput perioada Triodului georgeval Generalitati 12 11.02.2009 11:42:27