Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.07.2009, 02:00:53
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Sexul e sex, ieftin sau scump.
Daca m-ar convinge cineva ca sexul in casatorie nu poate fi facut intru IUBIRE nu m-as mai casatori niciodata...
Iar daca totusi se poate face intru IUBIRE, ce mai poate avea necurat? Unde e iubirea mai e loc de necuratie?

"Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski)
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 02:14:12
cristinamaria cristinamaria is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.04.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

@Hatyran: gresesti, si eu am experienta (vasta) in relatii cu publicul, am incercat sa vad lumea si prin ochii altora, si tot nu pot spune ca experienta ta e reprezentativa. faptul ca exista si problema materialului, indiscutabil, ea a existat de cand lumea, de pe vremea cand casatoriile se negociau (In anumite culturi asa se face si acum), in vremurile in care baza casatoriei o reprezenta averea familiei rezultate prin unirea celor 2, celelalte aspecte venind dupa casatorie. Cred chiar ca in zilele noastre, oamenii se casatoresc mult mai adesea din motive ne-materiale decat o faceau in vechime. Nu stiu in ce masura asta e un lucru bun insa, daca ma gandesc si la rata divorturilor.
Vechi 13.07.2009, 02:16:07
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anna Vezi mesajul
Ancaaaaaaaaa, cum sa nu avem acces la rai? Toti avem acces la rai, noi nu vrem sa intram! Toti teologii stiu ca de fapt oamenii din iad nu vor sa iasa de acolo, de aia sunt acolo, nu pentru ca n-au acces in rai. Si de ar avea 10 usi spre rai tot n-ar vrea sa mearga...
Fara virtuti, Anna, sa avem acces la rai? Ai uitat de vamile vazduhului, care te purica de toata pacatele, ca nici unul sa nu intre in rai?!?
Ce spunea Pr. Paisie Olaru: greu se intra in rai!
De ce sfintii nu stiu inainte de moarte daca se vor mantui, ca doar ei fac mai multe fapte placute lui Dumnezeu ca noi, si tot nu indraznesc sa afirme ca se mantuiesc, ci isi aduc aminte de toate pacatele lor.
La fel si eu... regret ca nu am stiut mai multe din tinerete. Macar voi, care sunteti tineri sa nu va pierdeti timpul in ce nu e folositor, chiar daca e placut: desertaciune a desertaciunilor si toate se platesc. Bine ar fi sa ne mantuim cu totii!
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 02:19:51
cristinamaria cristinamaria is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.04.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

@Anca_Miha: cred ca obiectia ta cu privire la dragostea fizica inainte de caderea in pacat nu e integral justificata. Inteleg ca tu "simti" ca nu s-ar potrivi, si in adevar nu avem de unde sti cu certitudine cum ar fi fost si daca ar fi fost, indiferent daca ar fi avut sau nu timp adam si eva.

Argumente in favoarea acestui act ar fi totusi cateva. Constitutia anatomica si fiziologica a celor 2 proaspat creati ar fi unul dintre argumente, pe criteriul ca Dumnezeu nu ar fi "proiectat" creatiilor sale organe pe care acestia nu ar fi avut la ce a le foloseasca. Un alt argument ar fi celebrul "Cresteti si va inmultiti" cu accent pe "va inmultiti" unde nu prea vad cum altfel s-ar putea interpretadecat sa va inmultiti numeric, prin urmasi, caci omul nu avea alta posibilitate de a se inmulti, nefiind capabil si el la randul sau de creatia lui Dumnezeu, caci atunci ar fi fost identic cu Dumnezeu. Un alt argument ar fi ca omul este inzestrat cu capacitatea de iubire, si nu numai cu capacitatea, iar iubirea este creatoare, cuma fost si este si iubirea lui Dumnezeu care ne-a creat din iubire, si ce altceva ar fi putut crea omul decat urmasi, din iubire?

Eu cam asa vad.
Vechi 13.07.2009, 02:21:43
Anna Anna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Fara virtuti, Anna, sa avem acces la rai? Ai uitat de vamile vazduhului, care te purica de toata pacatele, ca nici unul sa nu intre in rai?!?
Ce spunea Pr. Paisie Olaru: greu se intra in rai!
De ce sfintii nu stiu inainte de moarte daca se vor mantui, ca doar ei fac mai multe fapte placute lui Dumnezeu ca noi, si tot nu indraznesc sa afirme ca se mantuiesc, ci isi aduc aminte de toate pacatele lor.
Tocmai, de aceea erau asa sfintii, pentru ca stiau ca nu virtutile te baga in rai, si nici ei insisi nu se curata de pacate, ci mila lui Dumnezeu. Ei nu voiau sa se increada in faptele lor, ci in Dumnezeu, dar isi plangeau pacatele. Nu uita de talharul de pe cruce, care n-a mai apucat sa-si dezvolte virtutile si a fost primul in Rai!. De aceea, si cel mai mare pacatos, cu un singur cuvant de intoarcere catre Dumnezeu si intra in Rai...

Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 02:24:10
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anna Vezi mesajul
Daca m-ar convinge cineva ca sexul in casatorie nu poate fi facut intru IUBIRE nu m-as mai casatori niciodata...
Iar daca totusi se poate face intru IUBIRE, ce mai poate avea necurat? Unde e iubirea mai e loc de necuratie?
Anna, sa stii ca iubirea "vesnica" dureaza doar un timp. Depinde de cei doi cum reusesc sa mentina un echilibru in familie, ca ea sa reapara, mai viguroasa ca prima data si sa dureze.
Despre curatie citeste aici:
http://www.scribd.com/doc/249275/Pr-...ntru-imparatie
Se merita. Lectura placuta.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 02:25:04
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Exact.
Erotism nu este acelasi lucru cu eros si dragoste erotica (vorbeam despre diversele sensuri ale cuvantului dragoste si echivalentele lui in greaca acolo)
Erotism contine acel -ism care ii da aici un sens negativ, de ceva inchis in sine, individualist. Exact ce nu este dragostea trupeasca adevarata.
Tot asa cum noi nu credem in orodoxism ci in ortodoxie. De aia propuneam eu in alta parte termenul de ecumenie in loc de ecumenism..
Nici o grija, ca nu va propun aici erotia :-))
Ti-am mai spus, Fani, in NT nu apare iubirea cu sens erotic!
Termenii folositi pt a exprima iubirea au inteles precis in limba greaca si nici unul nu inseamna pasiune/erotism! (am postat cred pe alt topic).

In plus.. vezi ce spune Sf. Apostol Pavel despre iubire..

In plus, din literatura patristica, atat cat am citit.. iubirea se impleteste cu durere si cu lacrimi.. cel care-l iubeste pe celalalt, ii plange si pacatele!
Nu am gasit iubire pt. altul imbinata cu satisfactia sau altceva de aceeasi natura (ci doar iubire-durere).

Tu faci acum o noua teologie: a erotismului.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 02:26:10
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
Anna, sa stii ca iubirea "vesnica" dureaza doar un timp. Depinde de cei doi cum reusesc sa mentina un echilibru in familie, ca ea sa reapara, mai viguroasa ca prima data si sa dureze.
trei ani, mai precis!
conform studiilor psihologice.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 02:26:40
Anna Anna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Despre curatie citeste aici:
http://www.scribd.com/doc/249275/Pr-...ntru-imparatie
Se merita. Lectura placuta.
Eu imi iubesc mama, tata si sora de 24 de ani. De ce sa nu-mi iubesc sotul care imi va fi mai apropiat decat ei tot asa???

Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 02:27:16
Anna Anna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
trei ani, mai precis!
conform studiilor psihologice.
Aia nu e iubire, e doar indragosteala

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dragostea de aproapele tau viviana Generalitati 9 28.07.2011 21:03:46
Dragostea de Hristos ! iustin10 Rugaciuni 1 18.03.2010 14:21:52
dragostea iuda Generalitati 3 20.09.2007 19:51:09
dragostea verona Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 127 23.11.2006 00:41:00
dragostea Saurian Generalitati 16 24.10.2006 16:34:48