Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.04.2007, 09:14:10
odin odin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.03.2007
Implicit

`Facultatea de Teologie pentru capatarea harului Preotiei la preotii mireni e menita sa le dea acestora pregatirea pe care calugarii se presupune ca o dobândesc datorita mediului desi modului de viata din manastire. `

Cine presupune? Tu? Sau ai ceva argumente? Crezi ca daca cineva, fara nici un pic de pregatire, se apuca sa citeasca Scriptura si pe Sf. Parintii, chiar si intr-un mediu monahal, acela va intelege doctrina? Ma indoiesc... Nu trebuie sa fie si pe acolo prin manastire unul sau doi care stiu cu ce se mananca teologia...? Aia nu cumva ar fi bine sa aiba niste studii de specialitate ca sa aiba ce sa invete pe alti frati,,,? ? Nu zic ca toata obstea monahala ar trebui sa se duca la Facultate, ci doar ieromonahul sau maica stareta (de altfel astea chiar sunt conditii acum, cf. legislatiei bisericesti) ca sa existe 1-2 oameni in manastire capabili sa invete, sa indrume , sa garanteze ca cel care se induhovniceste nu este departe de invatatura. In Ortodoxie, INTOTDEAUNA a aexistat un echilibru intre traire si doctrina, intre mistica si teologie....
Reply With Quote
Vechi 17.04.2007, 00:40:59
Traditie Traditie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.09.2006
Implicit

Eu ma refer atat la perioada sec. `de aur`, cat si ce a sec. 8-9. Ma refer la perioada lui Vasile si Ioan (a parintilor antiohieni - cunoscut termenul?), dar si a lui Simeon Noul Teolog sau Teodor Studitul. Eu eram ferm convins ca despre perioadele astea vorbim

Acum m-am convins ca nu stii despre ce vorbesti sau vorbesti despre ce nu stii.

În secolul 8 au fost luptele iconoclaste, a fost perioada de maxima decadere a Bizantului, nici vorba de învatamânt.

Iar perioada de aur (secolul 4) e caracterizata de învatamântul pagân. Am zis ca Sf. Iustinian a dat ordin (în secolul 6) sa se închida scolile de învatatura elineasca.

Dupa secolul 9 are loc descoperirea radacinilor culturale grecesti (pâna atunci bizantinii se considerau (si chiar erau) continuatorii imperiului roman) si se înfiinteaza prima Universitate:

[size=1]The University of Constantinople, founded in 849, by the regent Bardas of emperor Michail III, is generally considered the first institution of higher learning with the characteristics we associate today with a university (research and teaching, auto-administration, academic independence, et cetera).[/size]

Crezi ca daca cineva, fara nici un pic de pregatire, se apuca sa citeasca Scriptura si pe Sf. Parintii, chiar si intr-un mediu monahal, acela va intelege doctrina? Ma indoiesc...

Da, o va întelege. Pericolul vine atunci când sunt oameni neascultatori, care neaga rolul Bisericii si al preotilor, adica sectantii, care din pricina mândriei se ratacesc în propriile gânduri. Dar cei care citesc Biblia si au duh de ascultare nu trebuie sa primeasca tâlcuiri. Orice credincios trebuie sa citeasca Biblia dar sa se mentina în interpretarile date de Biserica.

Acum vrei sa creezi un sistem prin care mirenilor sa li se tâlcuiasca Biblia iar calugarilor scrierile Sfintilor Parinti?

Calugarii sa stea prin orase? Ia sa vii la Patriarhie sa vezi puzderie de calugari acolo. Veniti la studii.... pacat ca multi termina facultatea si nici sa scrie cum trebuie nu prea stiu....

A fi instruit în lucrurile lumesti nu e indispensabil. Însa sunt destui oameni instruiti în cele lumesti, care nu au nici o traire duhovniceasca. Acestia sunt morti pentru Dumnezeu si împaratia cerurilor.
Reply With Quote
Vechi 17.04.2007, 01:52:04
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mirean
pacat ca multi termina facultatea si nici sa scrie cum trebuie nu prea stiu....
Mirean, iarta-i pe acei bieti monahi!..si data viitoare cind vin pe la tine sa semneze hirtii, trece cu vederea faptul ca nu stiu sa scrie, fa-o pentru numele lui Dumnezeu, lasa de la tine ca cine stie, cind ti-o fi si tie mai rau, vre-un analfabet de la minastire o sa-ti intinda o mina sau iti ofera un pahar cu apa.
Reply With Quote
Vechi 17.04.2007, 09:25:59
odin odin is offline
Senior Member

Implicit

Mai Traditie, am impresia ca te contrazici singur in modul cel mai vulgar si neatent cu putinta.

1. Esti de acord ca in sec. 4 se studiau discipline pagane. Unii dintre cei mai de seama Parinti ai Bisericii au studiat aceste discipline. Vasile, care a facut ce a facut pt. monahismul tau scump, a mers la astfel de scoli... Dar, nu.... Din pct. tau de vedere ramane o prostie. Si atentie! Vorbim de discipline pagane...

Acum, referitor la teologie.... Scriam mai sus de scolile catehetice din Antiohia, Alexandria, Ierusalim, Edesa etc. Spune-mi te rog ce se studia la scolile respective.
Reply With Quote
Vechi 17.04.2007, 09:37:13
odin odin is offline
Senior Member

Implicit

Referitor la sec. 8... Sec. 8 este intr-adevar o perioada de decadere... Asta nu inseamna ca oamenii aia nu aveau scoli. Sau ca nu au existat si atunci monahi culti (si cand spun culti nu ma gandesc la vreo inspiratie care i-a luminat, asa cum sustii tu). Citatul dat de tine referitor la inceputurile primei universitatii din Bizant (sec. 9)este complet paralel cu discutia noastra. Nicaieri nu am zis ca exista inainte de asta o universitate, asa cum intelegem noi astazi. despre asta era vorba atunci. Asta nu inseamna ca nu existau forme superioare de invatamant, inainte de asta.

Notiunile de `liceu` (acum o sa imi zici ca liceul nu este o forma superioara de invatamant, bineteles...) si de `academie` sunt cunoscute inainte de Hristos...

Bineteles, nu vorbim de `academii` de teologie... Insa asta nu schimba faptul ca monahii de seama de care ai auzit tu s-au folosit de studiile astea. Nu are rost sa discut cu tine... Pt. ca nu vrei sa vezi dincolo de niste cuvinte pe care le citesti pe internet...
Reply With Quote
Vechi 17.04.2007, 09:44:16
odin odin is offline
Senior Member

Implicit

`Da, o va întelege. Pericolul vine atunci când sunt oameni neascultatori, care neaga rolul Bisericii si al preotilor, adica sectantii, care din pricina mândriei se ratacesc în propriile gânduri. Dar cei care citesc Biblia si au duh de ascultare nu trebuie sa primeasca tâlcuiri. Orice credincios trebuie sa citeasca Biblia dar sa se mentina în interpretarile date de Biserica.`

Pericolul vine atunci cand oameni care nu inteleg invatatura de credinta se apuca si o interpreteaza in mod gresit. `Dar cei care citesc Biblia si au duh de ascultare nu trebuie sa primeasca tâlcuiri.` - ascultare fata de cine...? ? Cum poti fi atat de naiv...Pai da-i tu unui monah cu 4 clase sa citeasca pe Grigorie de Nyssa pt. a intelege antropologia crestina si vezi cat de ortodox este dupa... Bine, sunt rau... Da-i sa citeasca cap. 1 din Ioan si vezi ce intelege dupa... sau epistola catre galateni a lui pavel... Vezi apoi cat de orotdox este... Ma lasi,,, Tu unde te crezi? In pustiul Egiptului? Fi realist... Vorbesti de pericolul neascultarii, insa te vad razvratit nevoie mare impotriva unor precizari ale ierarhiei... refritoare la obligativitatea studiilor.
Reply With Quote
Vechi 17.04.2007, 09:45:49
odin odin is offline
Senior Member

Implicit

`Acum vrei sa creezi un sistem prin care mirenilor sa li se tâlcuiasca Biblia iar calugarilor scrierile Sfintilor Parinti? `

Sistemul este creat de mult, dom`ne, habar nu ai despre ce vorbesti... Se numeste invatamant teologic.. Si este creat de unii mai destepti decat tine sau decat mine... Sau ai impresia ca eu vorbesc despre altceva?
Reply With Quote
Vechi 17.04.2007, 11:57:57
odin odin is offline
Senior Member

Implicit

Si fiindca vrei sa imi dai impresia ca sunt la ora de istorie, hai sa bat si eu campii pe langa subiect, la fel ca tine:

`Acum m-am convins ca nu stii despre ce vorbesti sau vorbesti despre ce nu stii.

În secolul 8 au fost luptele iconoclaste, a fost perioada de maxima decadere a Bizantului, nici vorba de învatamânt.

Iar perioada de aur (secolul 4) e caracterizata de învatamântul pagân. Am zis ca Sf. Iustinian a dat ordin (în secolul 6) sa se închida scolile de învatatura elineasca.

Dupa secolul 9 are loc descoperirea radacinilor culturale grecesti (pâna atunci bizantinii se considerau (si chiar erau) continuatorii imperiului roman) si se înfiinteaza prima Universitate`

Prima Universitate exista in Bizant inca din sec.5, infiintata de Teodosie al II-lea. Ce vorbesti tu despre 849 este de fapt reorganizarea unei institutii... Noul mod de reorganizare este unul nou...

Am admis ca in sec. 8, cultura in general in Bizant cunoaste o regresie, asta nu inseamna ca este inexistenta sau de nivelul claselor primare de astazi.

Ti-am vorbit mai sus de M-rea Studion, care este infiintata in sec. 8, insa te-ai facut ca nu vezi... Tu singur ai vorbit de iconoclasm in perioada asta... Unde au invatat teologie cei care au participat la discutii? In scoala primara? Invatamantul era organizat in cilcuri de 3 si 4 ani, studiindu-se gramatica, filozofie, geometrie, medicina etc.

Se pune problema cautarii originilor umanismului occidental din Evul Mediu in mediile culturale ale Bizantului din perioada asta (vezi in lb. francez `Umanismul Bizantin`) si tu incerci sa ma convingi pe mine ca aveau cunostine de clasa a IV-a. Cred ca tu esti cel care nu stie despre ce vorbeste sau nu vorbeste despre ce stie...

Fotie, traitor in sec. 9, trateaza in `Biblioteca` lui peste 1000 de titluri... Unde erau cartile astea? Nu cumva intr-o bilbioteca? Asta nu inseamna centru de invatamant? Sau vrei sa ma convingi ca au aparut deodata in sec. 9, ca nu existau biblioteci si in sec. 8 etc? ?

Vezi lucrarea lui Meyendorff `Teologie Bizantina` - desi nu este neaparat un reper.

Este perioada alcatuirii Triodului, cuvioase, Triod ingalbenit prin manastiri... Triod care este un exemplu extraordinar de dogmatica liturgica.

Cand a trait si a scris Sf. Ioan Damaschin, traditie? Cum poti sa minti, nu pe mine, dar pe oamenii care citesc postarile tale cu astfel de inexactitati... Auzi tu, nu exista invatamant teologic in sec. 8 in Bizant...Offff.... De asta suntem unde suntem...

Reply With Quote
Vechi 17.04.2007, 18:10:48
Traditie Traditie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.09.2006
Implicit

1. Esti de acord ca in sec. 4 se studiau discipline pagane. Unii dintre cei mai de seama Parinti ai Bisericii au studiat aceste discipline. Vasile, care a facut ce a facut pt. monahismul tau scump, a mers la astfel de scoli... Dar, nu.... Din pct. tau de vedere ramane o prostie. Si atentie! Vorbim de discipline pagane...

unde am zis eu ca e o prostie? E indicata, dar doar pentru unii. Majoritatea monahilor nu au nevoie de asa ceva.

Acum, referitor la teologie.... Scriam mai sus de scolile catehetice din Antiohia, Alexandria, Ierusalim, Edesa etc. Spune-mi te rog ce se studia la scolile respective.

Nu stiu. Si nu vad ce legatura are cu Ecumenismul.

Asta nu inseamna ca nu existau forme superioare de invatamant, inainte de asta.

Spune-mi, în perioada iconoclasta ce fel de scoli erau si ce fel de teologie se putea învata? Iconoclasta sau iconodula?

`Dar cei care citesc Biblia si au duh de ascultare nu trebuie sa primeasca tâlcuiri.` - ascultare fata de cine...? ? Cum poti fi atat de naiv...Pai da-i tu unui monah cu 4 clase sa citeasca pe Grigorie de Nyssa pt. a intelege antropologia crestina si vezi cat de ortodox este dupa.

Tu crezi ca religia e o stiinta ce se deprinde din carti? Conteaza experienta directa a realitatilor nevazute, si pentru asta e suficienta viata de asceza si smerenia.

E rândul meu sa te întreb: cum poti fi atât de naiv?

Cititul Parintilor este si o ispita fiindca în mod aproape sigur o sa începi sa crezi ca ai dobândit ceva despre care ai citit.

Tu unde te crezi? In pustiul Egiptului? Fi realist... Vorbesti de pericolul neascultarii, insa te vad razvratit nevoie mare impotriva unor precizari ale ierarhiei... refritoare la obligativitatea studiilor.

Împotriva caror precizari sunt razvratit? Am negat eu obligativitatea studiilor? Sustin doar ca ideea ta de transformare a calugarilor în studenti e aberanta.

Cand a trait si a scris Sf. Ioan Damaschin, traditie? Cum poti sa minti, nu pe mine, dar pe oamenii care citesc postarile tale cu astfel de inexactitati... Auzi tu, nu exista invatamant teologic in sec. 8 in Bizant...Offff.... De asta suntem unde suntem...

Sf. Ioan Damaschin a trait în Siria, nu în Bizant.
Reply With Quote
Vechi 17.04.2007, 18:25:46
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

:D
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ecumenism? BogdanF2 Generalitati 150 21.12.2014 21:06:04