Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.03.2011, 12:28:58
NeInocentiu's Avatar
NeInocentiu NeInocentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.02.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

37. De curiozitate, interzice Biblia canibalismul ?

38. Din cate stiu la (neo)protestanti botezul este exclusiv pentru adulti ca sa poata da marturie proprie de credinta. O persoana la 14 ani nu poate da marturie de credinta ?(sau e socotit adult)
Reply With Quote
Vechi 28.03.2011, 17:10:56
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de NeInocentiu Vezi mesajul
Din curiozitate: si daca nu il interzice in mod expres, ar insemna ca poate fi practicat ?

Citat:
38. Din cate stiu la (neo)protestanti botezul este exclusiv pentru adulti ca sa poata da marturie proprie de credinta. O persoana la 14 ani nu poate da marturie de credinta ?(sau e socotit adult)
"Adevarat, adevarat zic tie: De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu. [...] Nu te mira ca ti-am zis: Trebuie sa va nasteti de sus." (ioan, cap. 3)

Daca un om se naste cu o problema de retard mintal, autism sau altceva care sa il impiedice sa aibe un contact cu realitatea asa cum il avem noi, si in nici un caz nu se va pune problema de a avea o constiinta religioasa. Deci, el nu va putea sa faca nici o marturie de credinta nici la 14, nici la 18, nici la 30, nici la 50 de ani.

Daca un astfel de om se naste intr-o familie care apartine de un cult in care se boteaza numai cei majori, apare o mare problema:
- daca il lasa nebotezat, i se refuza accesul in imparatia lui Dumnezeu.
- daca il boteaza fara voia lui exprimata in mod liber si constient, fara ca el sa invete principiile credintei si sa le marturiseasca, incalca doctrina (principiile) cultului religios de care apartin... si ii incalca si libertatea aceluia de a alege.

Ce este de facut intr-un asfel de caz ? Cum rezolva confratii lui problema ?

Dar sa zicem ca tot intr-o familie care apartine unei astfel de traditii se naste un copil normal din toate punctele de vedere. Sa zicem ca membrii formatiunii respective se boteaza in ziua in care implinesc 18 ani. Din pacate, copilul are un accident si moare la 17 ani si jumatate.
Ce se intampla cu el ? Mai intra in imparatia lui Dumnezeu ?
Reply With Quote
Vechi 28.03.2011, 18:26:52
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:

Biblia nu spune nici despre fumat ca ar fi pacat si totusi este.

au fost oameni naufragiati, ce au recurs la canibalism, mancand din trupurile colegilor decedati.
si in acest caz si tot ti s-ar da un canon, in BO.
banuiesc ca nu te refereai latrburile de canibali?
Reply With Quote
Vechi 28.03.2011, 18:43:38
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Talking

Citat:
Cel intre pagani e sigur interzis, cel intre crestini se mai discuta inca!
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 29.03.2011, 11:16:31
ludovic ludovic is offline
Member

Data înregistrării: 15.01.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz Vezi mesajul
"Adevarat, adevarat zic tie: De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu. [...] Nu te mira ca ti-am zis: Trebuie sa va nasteti de sus." (ioan, cap. 3)
aici nu e vorba despre botez.

Citat:
Daca un om se naste cu o problema de retard mintal, autism sau altceva care sa il impiedice sa aibe un contact cu realitatea asa cum il avem noi, si in nici un caz nu se va pune problema de a avea o constiinta religioasa. Deci, el nu va putea sa faca nici o marturie de credinta nici la 14, nici la 18, nici la 30, nici la 50 de ani.
Daca Dumnezeu l-a facut sa se nasca cu retard mintal a stiut mai bine decat noi de ce a ales asa. Oricum in discutie erau oamenii normali nu cei cu retard.

Citat:
Daca un astfel de om se naste intr-o familie care apartine de un cult in care se boteaza numai cei majori, apare o mare problema:
- daca il lasa nebotezat, i se refuza accesul in imparatia lui Dumnezeu.
- daca il boteaza fara voia lui exprimata in mod liber si constient, fara ca el sa invete principiile credintei si sa le marturiseasca, incalca doctrina (principiile) cultului religios de care apartin... si ii incalca si libertatea aceluia de a alege.
Accesul in imparatia lui Dumnezeu se face prin credinta, daca omul respectiv nu crede botezul nu il va ajuta sa intre in imparatia lui Dumnezeu pentru ca e un botez invalid(nu e precedat de credinta). Dumneavoastra impuneti un botez fiecarei persoane indiferent daca persoana respectiva crede sau nu. Botezul e obligatoriu pentru cei ce cred, nu pentru cei ce nu cred.

Citat:
Ce este de facut intr-un asfel de caz ? Cum rezolva confratii lui problema ?
Fratii lui ii sugereaza sa se intoarca la Dumnezeu si sa se pocaiasca de pacatele lui. Daca accepta atunci va fi botezat.

Citat:
Dar sa zicem ca tot intr-o familie care apartine unei astfel de traditii se naste un copil normal din toate punctele de vedere. Sa zicem ca membrii formatiunii respective se boteaza in ziua in care implinesc 18 ani. Din pacate, copilul are un accident si moare la 17 ani si jumatate.
Ce se intampla cu el ? Mai intra in imparatia lui Dumnezeu ?
As raspunde cu o intrebare, daca o persoana se boteaza la 3 luni si pana la 17 ani traieste in pacat si moare, unde va merge?
Reply With Quote
Vechi 29.03.2011, 17:48:10
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ludovic Vezi mesajul
aici nu e vorba despre botez.
Dar despre ce este vorba ?
Cumva despre faptul ca Biblia contrazice doctrina dvs. ?

Citat:
Daca Dumnezeu l-a facut sa se nasca cu retard mintal a stiut mai bine decat noi de ce a ales asa. Oricum in discutie erau oamenii normali nu cei cu retard.
In discutie sunt oamenii in general, nu doar unele categorii mai favorizate. Hristos s-a facut om pentru toti oamenii, nu doar pentru cei cu IQ peste 70 si care au drept de vot.
Oricum , intrebarea ramane: fara sa poata avea credinta, fara sa poata fi botezat, un om cu retard mintal este lasat automat de in afara imparatiei ?

Citat:
Accesul in imparatia lui Dumnezeu se face prin credinta, daca omul respectiv nu crede botezul nu il va ajuta sa intre in imparatia lui Dumnezeu pentru ca e un botez invalid (nu e precedat de credinta). Dumneavoastra impuneti un botez fiecarei persoane indiferent daca persoana respectiva crede sau nu. Botezul e obligatoriu pentru cei ce cred, nu pentru cei ce nu cred.
Deci, copiii dvs. (si adultii cu probleme de intelect deficitar) care mor fara sa mai aibe cand sa isi manifeste credinta sunt lasati automat in afara imparatiei lui Dumnezeu.
Se pare ca dvs. aveti un Hristos nemilos, care conditioneaza accesul in imparatia Sa pe baza de capacitate intelectuala; si mai aveti si un diavol milostiv, care nu umbla ca un leu racnind cautand sa inghita pe oricine si care nu are nici o pretentie la sufletele celor nebotezati.
Botezul nu il impunem noi, ci Hristos. Cat despre validitate, din fericire nu depinde de ceea ce credeti dvs.

Citat:
Fratii lui ii sugereaza sa se intoarca la Dumnezeu si sa se pocaiasca de pacatele lui. Daca accepta atunci va fi botezat.
Vorbeam despre cineva care nu are suficient discernamant incat sa constientizeze ce este acela pacat, ce este aceea pocainta, etc., despre cineva caruia nu ii poate fi sugerat mare lucru fiindca mintea lui, la 14 ani sa zicem, este ca aceea a unui copil de circa 8 luni. (Am un caz in vecini: au o fata normala din punct de vedere fizic, in varsta de 14 ani, care sufera de un retard mintal sever _ varsta intelectuala nu depaseste 8 luni. Fiind normala fizic, poate sa traiasca minim 75 de ani. Dar mintea ei nu va depasi nivelul de 1 an, maxim 18 luni. Credinta ii este inaccesibila, la fel si notiunile de pacat si de pocainta, la fel si constiinta morala apacatului sau a virtutii.

Cu ea ce trebuie facut ?

Citat:
As raspunde cu o intrebare, daca o persoana se boteaza la 3 luni si pana la 17 ani traieste in pacat si moare, unde va merge?
Merge acolo unde alege el sa mearga. Dar daca nu a fost botezat, i-am inchis orice alta posibilitate.
Biserica isi face datoria fata de sufletul omului prin botez si apoi prin educarea ulterioara intru credinta a celor care pot si vor sa fie educati.
Daca un tanar stie ca ceea ce face el este pacat si totusi il face, e alegerea lui daca merge la Hristos sau nu.
Dar pentru ca omul ar putea muri inainte de a avea posibilitatea sa faca vreo alegere constienta, el este botezat.
Botezul ii da sansa intrarii in imparatia lui Dumnezeu, fara alte conditii, fiindca Dumnezeu iubeste omul si daca nu e adult. Ulterior, educatia ii intareste aceasta sansa, iar refuzul de a urma lui Hristos i-o rapeste.
Lipsa botezului este lipsa oricarei sanse.
Dupa cum am mai spus, diavolul o fi fiind milostiv cu dvs., cu toate ca in Biblie scrie ca nu este milostiv cu nimeni.
Insa noi nu ne bazam pe mila diavolului, asa cum procedati dvs., ci pe ceea ce ne impune Hristos si pe cuvantul Scripturii care spune: "Nimeni nu este curat de intinaciune, chiar daca viata lui ar fi o singura zi" (gasiti la Iov).

Pe de alta parte, se pare ca pentru dvs., botezul e doar o formalitate prin care se confirma o marturisire de credinta personala, fara sa mai conteze esentialul: imbracarea in Hristos.
Caci mai zice Scriptura: "Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati imbracat" (epistola catre Galateni, nu ?).
Cine refuza sa ii fie copilul imbracat in Hristos ? Noi nu.
Va intreb: ce e mai important _ sa fie omul imbracat in Hristos (fie el prunc sau retardat mintal), sau atot-puternicia omului de a alege la maturitate cand si cum sa fie botezat ?

Daca omul alege sa se dezbrace de Hristos, e problema lui. Dar daca ii refuzam imbracarea, e osanda noastra.
Reply With Quote
Vechi 29.03.2011, 22:44:43
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Absolut toata lumea este la citeva mese distanta de canibalism.
Este un subiect tabu atita timp cit suntem cu stomacul plin.
Salbaticii aborigeni au devenit canibali din necesitate nu din placerea de a minca semenii.
La fel sunt si animalele.
Daca nu gasesc altceva se devoreaza intre ele.
Reply With Quote
Vechi 30.03.2011, 16:18:19
ludovic ludovic is offline
Member

Data înregistrării: 15.01.2011
Implicit

Citat:
Dar despre ce este vorba ?
Cumva despre faptul ca Biblia contrazice doctrina dvs. ?
E vorba despre ceea ce spune pasajul clar , despre nasterea de sus sau nasterea din nou. Vedeti dvs cuvantul botez in acel pasaj? De unde si pana unde ati tras aceasta concluzie. Eu va pot demonstra f simplu ca nu e vorba despre botez insa dvs nu prea aveti cum sa imi demonstrati ca e vorba despre botez. Putea Hristos sa spuna simplu "adevarat adevarat iti zic, daca nu se boteaza cineva nu va vedea imparatia lui Dumnezeu" dar nu a facut-o. De ce? Raspunsul evident e acela ca nasterea din nou nu e totuna cu botezul.

Citat:
In discutie sunt oamenii in general, nu doar unele categorii mai favorizate. Hristos s-a facut om pentru toti oamenii, nu doar pentru cei cu IQ peste 70 si care au drept de vot.
Oricum , intrebarea ramane: fara sa poata avea credinta, fara sa poata fi botezat, un om cu retard mintal este lasat automat de in afara imparatiei ?
Hristos s-a facut om pentru toti oamenii insa modul cum vor fi judecati cei care nu au discernamant difera de modul cum vor fi judecati cei care au discernamant. Dvs incercati sa aplicati aceleasi principii si pt unii si pentru altii.
Un om care nu are discernamant nu este lasat in afara imparatiei. Este un pasaj in Ioan 9 care spune urmatoarele lucruri:
"Și a zis: Spre judecată am venit în lumea aceasta, ca cei care nu văd să vadă, iar cei care văd să fie orbi.
Și au auzit acestea unii dintre fariseii, care erau cu El, și I-au zis: Oare și noi suntem orbi?
Iisus le-a zis: Dacă ați fi orbi n-ați avea păcat. Dar acum ziceți: Noi vedem. De aceea păcatul rămâne asupra voastră.

Citat:
Deci, copiii dvs. (si adultii cu probleme de intelect deficitar) care mor fara sa mai aibe cand sa isi manifeste credinta sunt lasati automat in afara imparatiei lui Dumnezeu.
Nu sunt lasati in afara imparatiei lui Dumnezeu, Biblia nu spune asta. Dar din nou vad ca duceti discutia doar spre o categorie de oameni care nu au discernamantul pentru a crede. Pe ce va bazati cand spuneti ca nu vor intra in imparatia lui Dumnezeu?
Vad ca despre cei care au discernamant evitati in mod constant sa discutati.

Citat:
Se pare ca dvs. aveti un Hristos nemilos, care conditioneaza accesul in imparatia Sa pe baza de capacitate intelectuala; si mai aveti si un diavol milostiv, care nu umbla ca un leu racnind cautand sa inghita pe oricine si care nu are nici o pretentie la sufletele celor nebotezati.
Vi se pare ca am un Hristos nemilos. Accesul in imparatie nu e pe baza de capacitate intelectuala ci pe baza de alegere. Iar acest fapt e afirmat in Biblie, nu e inventia mea.
Dumneavoastra se pare ca nu va place deloc aceasta doctrina a liberului arbitru, in care omul este responsabil pentru alegerile pe care le face.
Daca cititi NT vedeti ca oamenii care au ales viata au fost oameni simplii, care nu aveau un IQ ridicat.

Citat:
Botezul nu il impunem noi, ci Hristos. Cat despre validitate, din fericire nu depinde de ceea ce credeti dvs.
Botezul il impune Hristos dar in anumite conditii diferite de ceea ce sustineti dvs.

Citat:
Vorbeam despre cineva care nu are suficient discernamant incat sa constientizeze ce este acela pacat, ce este aceea pocainta, etc., despre cineva caruia nu ii poate fi sugerat mare lucru fiindca mintea lui, la 14 ani sa zicem, este ca aceea a unui copil de circa 8 luni. (Am un caz in vecini: au o fata normala din punct de vedere fizic, in varsta de 14 ani, care sufera de un retard mintal sever _ varsta intelectuala nu depaseste 8 luni. Fiind normala fizic, poate sa traiasca minim 75 de ani. Dar mintea ei nu va depasi nivelul de 1 an, maxim 18 luni. Credinta ii este inaccesibila, la fel si notiunile de pacat si de pocainta, la fel si constiinta morala apacatului sau a virtutii.

Cu ea ce trebuie facut ?
Din nou duceti discutia spre aceeasi categorie de oameni,despre oameni normali nici un cuvintel.
Legat de fata respectiva, daca nu are discernamant nu va ajunge in iad. Pacatul inseamna neascultare de Dumnezeu, in cazul unui om retardat nu poate fi vorba de neascultare de vreme ce nu face diferenta intre ce e bine si ce e rau. La fel cum viata este o alegere si moartea este tot o alegere. Daca omul nu are discernamant sa aleaga viata atunci nu va putea alege nici moartea.

Citat:
Merge acolo unde alege el sa mearga. Dar daca nu a fost botezat, i-am inchis orice alta posibilitate.
Nu i-ati inchis nici o posibilitate, mai intai invatati-l calea Domnului pentru ca asta e prioritar. Pavel afirma in 1 Corinteni urmatorul lucru:
"Căci Hristos nu m-a trimis ca să botez, ci să binevestesc, dar nu cu înțelepciunea cuvântului, ca să nu rămână zadarnică crucea lui Hristos. "
Vedeti dar ca misiunea principala a lui Pavel era sa raspandeasca Evanghelia nu ca sa boteze.
De unde ati tras concluzia ca daca un om nu e botezat automat i s-a inchis usa imparatiei?
O sa imi aduceti ca argument Ioan3 unde nu e vorba despre botez.

Citat:
Biserica isi face datoria fata de sufletul omului prin botez si apoi prin educarea ulterioara intru credinta a celor care pot si vor sa fie educati.
Daca un tanar stie ca ceea ce face el este pacat si totusi il face, e alegerea lui daca merge la Hristos sau nu.
Si daca nu merge la Hristos atunci cu ce l-a ajutat botezul?

Citat:
Dar pentru ca omul ar putea muri inainte de a avea posibilitatea sa faca vreo alegere constienta, el este botezat.
Daca moare inainte sa aiba discernamant nu va ajunge in iad.

Citat:
Botezul ii da sansa intrarii in imparatia lui Dumnezeu, fara alte conditii, fiindca Dumnezeu iubeste omul si daca nu e adult. Ulterior, educatia ii intareste aceasta sansa, iar refuzul de a urma lui Hristos i-o rapeste.
Lipsa botezului este lipsa oricarei sanse.
Unde ati gasit ca lipsa botezului inseamna lipsa oricarei sanse?
Talharul de pe cruce s-a intors la Dumnezeu si nu a fost botezat. Famenul etiopian s-a intos la Dumnezeu si abia apoi s-a botezat. Conform cu afirmatiile dvs ar fi trebuit ca famenul mai intai sa se boteze si abia apoi sa se intoarca la Dumnezeu. Si exemplele pot continua.
Va redau un pasaj din Faptele Apostolilor care prezinta pocainta Lidiei.
"Și o femeie, cu numele Lidia, vânzătoare de porfiră, din cetatea Tiatirelor, temătoare de Dumnezeu, asculta. Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca să ia aminte la cele grăite de Pavel.
Iar după ce s-a botezat și ea și casa ei, ne-a rugat, zicând: De m-ați socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneți. Și ne-a făcut să rămânem."

Dupa cum vedeti, Dumnezeu i-a deschis inima ca sa inteleaga propovaduirea lui Pavel. Cum va explicati acest lucru?Conform cu afirmatiile dvs ar fi trebuit ca mai intai sa se boteze ca sa poata intelege ceva. Dar dupa cum spune si textul, botezul a venit dupa.

Citat:
Dupa cum am mai spus, diavolul o fi fiind milostiv cu dvs., cu toate ca in Biblie scrie ca nu este milostiv cu nimeni.
Insa noi nu ne bazam pe mila diavolului, asa cum procedati dvs., ci pe ceea ce ne impune Hristos si pe cuvantul Scripturii care spune: "Nimeni nu este curat de intinaciune, chiar daca viata lui ar fi o singura zi" (gasiti la Iov).
Eu nu ma bazez pe mila diavolului, faceti niste afirmatii gratuite.
Redati-mi exact pasajul cu Iov, nu franturi.

Citat:
Pe de alta parte, se pare ca pentru dvs., botezul e doar o formalitate prin care se confirma o marturisire de credinta personala, fara sa mai conteze esentialul: imbracarea in Hristos.
Caci mai zice Scriptura: "Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati imbracat" (epistola catre Galateni, nu ?).
Cine refuza sa ii fie copilul imbracat in Hristos ? Noi nu.
Va intreb: ce e mai important _ sa fie omul imbracat in Hristos (fie el prunc sau retardat mintal), sau atot-puternicia omului de a alege la maturitate cand si cum sa fie botezat ?

Daca omul alege sa se dezbrace de Hristos, e problema lui. Dar daca ii refuzam imbracarea, e osanda noastra.
Botezul nu este o formalitate ci este o porunca a Domnului. Insa este o porunca care se face in conditiile poruncite de Hristos(sa fie precedat de credinta)
Mi se pare interesant cum va contraziceti singur. Mai sus spuneti ca omul e botezat de mic dar apoi cand creste e treaba lui ce alege. Acum spuneti ca omul la botez se imbraca in Hristos(lucru care e adevarat). Contradictia e evidenta, un om imbracat in Hristos poate alege sa traiasca in pacat cand creste. Cum explicati asta? Biblia demonteaza complet aceasta idee.
Iar legat de pasajul din Galateni omiteti un mic aspect: "Cati in Hristos v-ati botezat in Hristos v-ati imbracat" si anume ca botezul trebuie facut in Hristos altfel e invalid.

Last edited by ludovic; 30.03.2011 at 16:23:37.
Reply With Quote
Vechi 31.03.2011, 14:09:58
NeInocentiu's Avatar
NeInocentiu NeInocentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.02.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

39. O porunca spune sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau. Orice minciuna incalca aceasta porunca ? Daca da, de ce nu a spus doar "sa nu marturisesti stramb".

40. Credeti ca este bine sa spui tot timpul adevarul unei persoane cu probleme psihice ?
Reply With Quote
Vechi 01.04.2011, 10:52:34
Senior Member

Implicit

Citat:
E vorba despre ceea ce spune pasajul clar , despre nasterea de sus sau nasterea din nou. Vedeti dvs cuvantul botez in acel pasaj? De unde si pana unde ati tras aceasta concluzie. Eu va pot demonstra f simplu ca nu e vorba despre botez insa dvs nu prea aveti cum sa imi demonstrati ca e vorba despre botez. Putea Hristos sa spuna simplu "adevarat adevarat iti zic, daca nu se boteaza cineva nu va vedea imparatia lui Dumnezeu" dar nu a facut-o. De ce? Raspunsul evident e acela ca nasterea din nou nu e totuna cu botezul.
D-le Ludovic, la toata postarea dvs. negativista si nihilista, bazata doar pe sentimentele dvs. para-crestine, va intreb ceva: ce inseamna nastere din nou din punctul dvs, de vedere, si in ce consta ?? Si de ce ea trebuie sa fie din apa si din Duh ?

Si va mai intreb: dvs. credeti in Sfanta Treime ?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Raspunsuri duhovnicesti + cristiboss56 Despre Biserica Ortodoxa in general 2399 08.01.2020 10:49:42
Daca pot primi niste raspunsuri andrei23 Generalitati 28 19.06.2011 18:13:32